Sprawdzone sposoby na udaną imprezę (kulinaria, zabawy) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-12, 14:15   #1
minuta_ciszy
Przyczajenie

Talking

Sprawdzone sposoby na udaną imprezę (kulinaria, zabawy)

Cześć Dziewczyny! Na początku przyszłego miesiąca urządzam 18-tkę na 20 osób z przewagą mężczyzn. Imprezę robię w lokalu ale układ z właścicielami mam taki, że oni zajmują się obiadkiem (tradycyjnie na wstępie kurczak z ziemniakami i surówką, a przed północą żurek) i drobnymi przekąskami (orzeszki, paluszki).

Moje pytanie brzmi co proponujecie przygotowac dodatkowo na tego typu imprezę. Co wiecie z doświadczenia? Które przekąski są zjadane w parę minut, a które lądują po imprezie w koszu? Bardzo proszę również o sprawdzone przepisy i sprecyzowane odpowiedzi

To samo pytanie tyczy się rozrywek. Czekacie aż impreza sama się rozkręci, czy planujecie jakieś karaoke itd?

Liczę na wiele pomysłów, które przydadzą się każdemu
minuta_ciszy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-13, 10:52   #2
kiika
Zadomowienie

Dot.: Sprawdzone sposoby na udaną imprezę (kulinaria, zabawy)

Zacznę od zabaw. Z naszymi przyjaciółmi uwielbiamy kalambury, każdy wymyśla kilka haseł, wrzucamy do miseczki, losujemy, pokazujemy po kolei i zapisujemy punkty, na końcu jest nagroda typu np. butelka wina Mnóstwo śmiechu przy tym jest, bo wyobraźnia szczególnie po drinku jest nieograniczona.
Ostatnio TŻ sprawił sobie ps, więc na imprezach wybieramy gry na move, np. tenis czy kręgle i też się przy tym dobrze bawimy.
Następnie poker Króluje u nas od lat i zawsze wraca po różnych nowych atrakcjach.
Czasami sięgamy też po jengę (drewniane klocki) lub jungle speed (można dostać na allegro), ale to już rzadziej.

Jeśli chodzi o przekąski to właściwie wszystko zawsze znika. Zaeży co lubicie i jakie alkohole będą podawane. Kiedy zapraszamy przyjaciół na wino robimy deskę serów, różne gatunki pokrojone i ładnie ułożone, winogrona, oliwki, bagietka, można to wszystko podać w formie koreczków.
Nieśmiertelne są kanapki, najładniej prezentują się małe kromeczki np. bagietka czy weka, bądź przekrojony chleb np. w postaci trójkątów. Na wierzch położyć możesz wszystko tak naprawdę, ja najczęściej robię takie wszystkomjące . Np. troszkę wędliny, jajeczko, pomidorek, ogórek, jakaś pasta albo dobry pasztet, ładnie wyglądają i są pyszne, ale tradycyjne kanapki też się sprawdzają.
Kanapeczki na krakersach z masełkiem, znowu jakąś pastą jajeczną, z tuńczyka, ze szczypiorkiem itd. z twarożkiem, łososiem, wędliną co kto lubi.
Koreczki np z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami lub tradycyjne z serem żółtym, wędliną, ja lubię z łososiem, ogórkiem i np. kawałeczkiem fety.
Możesz przygotować tortillę np. z kurczakiem i warzywami i pokroić w takie szersze plastry, mogą być nuggetsy z różnymi sosami, kanapeczki na ciepło/zapiekanki.
Możliwości są nieograniczone, wszystko zależy od upodobań i kreatywności

Edytowane przez kiika
Czas edycji: 2013-11-13 o 10:54
kiika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości