Świadkowie Jehowy a talony na Boże Narodzenie... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-21, 17:39   #1
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Question

Świadkowie Jehowy a talony na Boże Narodzenie...

Od jakiegoś czasu chciałam założyć ten wątek, ale nie chciałam, żeby został on źle odebrany...
Od razu zaznaczam: nie jestem uprzedzona do tej organizacji, nie chcę krytykować wyznawców, ale zastanawiam się nad pewna sprawą.

W mojej pracy są katolicy, ateiści i m.in. ŚJ.

Poznałam 'dobrze' paru ŚJ, ładnie mówili o swej wierze, pięknie znają wersety z Biblii, potrafią odpowiedzieć na każde pytanie (rozmawiam z nimi na temat religii, ale jest to luźna rozmowa, takie zapoznanie z wierzeniami , nie próbują mnie 'nawracać' ).

W trakcie takich rozmów opowiedzieli , że nie obchodzą m.in. Bożego Narodzenia. Opowiadali ze stanowczością, mocnym przekonaniem , że tego w Biblii nie ma...

Rozmowa przypadła na początku grudnia. I tak się zastanawiam: jeśli są tak mocno przekonani, że Bóg nie urodził się w grudniu, że nie znana jest data Jego urodzenia, co bardzo mocno podkreślali ( z koleżanką opowiadałyśmy, że mimo wszystko jest to dla nas piękne i ważne święto) to zastanawiam się, dlaczego odbierają talony na Święta BN, których nie uznają?
Wiadomo, pieniądze są ważne, ale mnie chodzi tylko o samą wiarę...

Wiem, że wyznawcy innych religii muszą dostosować się do wyznań i świąt państw w jakich pracują (np. mają wolne 3 maja, BN itd) , ale chodzi mi o sumienie danej osoby, a jej wyznanie.

Z jednej strony tak podkreślają co jest w Biblii, a czego nie ma, a z drugiej jakby zaprzeczają, jeśli idzie na ich korzyść...

Czy Wy, gdybyście należały do tej organizacji, byłybyście mocno oddane swoim wierzeniom i nie obchodziły BN, wzięłybyście taki talon?
* * *
Jak widać, z niektórymi wizażankami nie można porozmawiać normalnie. Nie czytają wątku od początku, nie rozumieją pytania, ale mają najwięcej do powiedzenia i niekoniecznie na zadany temat.

W mojej pracy są różne premie, nagrody, talony na to i na tamto, więc jak wszyscy mówili 'talony na święta' to napisałam dosłownie.

Jedna wizażanka już wyjaśniła , że to nie są talony konkretnie 'na święta' , a np. noworoczne (chociaż nie ma to odniesienia do talonów wielkanocnych) , ale niech będzie. Wielokrotnie pisałam już, że ok, ale niektóre dziewczyny dalej muszą drążyć temat , nakręcają się i zupełnie nie wnoszą nic do tematu.
No nic, wiadomo jak to bywa na wizażu

Edytowane przez Nimfa20
Czas edycji: 2013-12-23 o 12:28 Powód: dopisek
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 17:55   #2
visionAM
Zakorzenienie

Dot.: Świadkowie Jehowy a talony na Boże Narodzenie...

Według mnie masz trochę dziwny tok rozumowania... to, że talony są "na Boże Narodzenie", a oni go nie obchodzą, nie oznacza, że robią coś złego biorąc je od szefów i wykorzystując... ciekawe czy Ty pracując np. w Stanach odmówiłabyś dodatkowych pieniędzy z okazji Święta Dziękczynienia, którego nie uznajesz?
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 18:00   #3
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Od jakiegoś czasu chciałam założyć ten wątek, ale nie chciałam, żeby został on źle odebrany...
Od razu zaznaczam: nie jestem uprzedzona do tej organizacji, nie chcę krytykować wyznawców, ale zastanawiam się nad pewna sprawą.

W mojej pracy są katolicy, ateiści i m.in. ŚJ.

Poznałam 'dobrze' paru ŚJ, ładnie mówili o swej wierze, pięknie znają wersety z Biblii, potrafią odpowiedzieć na każde pytanie (rozmawiam z nimi na temat religii, ale jest to luźna rozmowa, takie zapoznanie z wierzeniami , nie próbują mnie 'nawracać' ).

W trakcie takich rozmów opowiedzieli , że nie obchodzą m.in. Bożego Narodzenia. Opowiadali ze stanowczością, mocnym przekonaniem , że tego w Biblii nie ma...

Rozmowa przypadła na początku grudnia. I tak się zastanawiam: jeśli są tak mocno przekonani, że Bóg nie urodził się w grudniu, że nie znana jest data Jego urodzenia, co bardzo mocno podkreślali ( z koleżanką opowiadałyśmy, że mimo wszystko jest to dla nas piękne i ważne święto) to zastanawiam się, dlaczego odbierają talony na Święta BN, których nie uznają?
Wiadomo, pieniądze są ważne, ale mnie chodzi tylko o samą wiarę...

Wiem, że wyznawcy innych religii muszą dostosować się do wyznań i świąt państw w jakich pracują (np. mają wolne 3 maja, BN itd) , ale chodzi mi o sumienie danej osoby, a jej wyznanie.

Z jednej strony tak podkreślają co jest w Biblii, a czego nie ma, a z drugiej jakby zaprzeczają, jeśli idzie na ich korzyść...

Czy Wy, gdybyście należały do tej organizacji, byłybyście mocno oddane swoim wierzeniom i nie obchodziły BN, wzięłybyście taki talon?
Ty tak serio? I ateiści również mają występować do Zakładowego Funduszu Socjalnego, aby im pracodawca nie wypłacał kasy lub nie dawał bonów "świątecznych"? Pewnie ciężko by coś takiego było przeprowadzić i rozliczyć. Tych "talonów" jak to określasz nie daje się w nagrodę za wiarę, przynależność do danego kościoła, ale po prostu akurat tak ustalono, że w okresie świątecznym pracownik zostanie bardziej wsparty. Wiele zakładów pracy ma również wypłaty z okazji "wczasów pod gruszą". Jak ktoś się na wakacje nie wybiera, to również jak rozumiem powinien lecieć do pracodawcy i krzyczeć od progu "nie, ja nie chcę żadnego wsparcia, ja wakacji nie uznaję".
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 18:00   #4
dobbinka
Zakorzenienie

Dla osób nieobchodzących świąt Bożego Narodzenia ten okres jest przerwą w pracy i może być okazją do spotkań rodzinnych, uroczystego posiłku w większym gronie itp. Dlaczego zatem nie mieliby skorzystać z bonu, przecież też jedzą, jak i inni ludzie? To nie są talony na szopki, ani bilety wstępu na jasełka przecież.
dobbinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 18:03   #5
PiszacDniem
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dobbinka Pokaż wiadomość
Dla osób nieobchodzących świąt Bożego Narodzenia ten okres jest przerwą w pracy i może być okazją do spotkań rodzinnych, uroczystego posiłku w większym gronie itp. Dlaczego zatem nie mieliby skorzystać z bonu, przecież też jedzą, jak i inni ludzie? To nie są talony na szopki, ani bilety wstępu na jasełka przecież.
Zgadzam się

Believe in yourself and live happily !
PiszacDniem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 18:11   #6
anjuta
Zakorzenienie

FŚP jest naliczany na sztukę zatrudniona w poprzednim roku, a nie na sztukę wyznająca jakąś religię. i to przedstawiciele pracowników decydują ile z całości pójdzie na bony, wczasy pod grusza czy cos tam jeszcze innego zapisanego w regulaminie, a wysokość świadczenia należna pracownikowi uzależniona jest od dochodu na osobę, a nie tego ile razy i do jakiego kościoła chodzi
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 18:11   #7
ahoooj
Raczkowanie

Myślę, że pomoc socjalna dotyczy wszystkich, nie tylko wyznawców jednej religii. ŚJ raczej nie dostają talenów z okazji innych świąt (chociaż oni chyba nie obchodzą żadnych), tak samo ateiści mogą skorzystać z tego talonu, czy nawet wyznawcy latającego potwora spaghetti. I myślę, że oni tego nie traktują jako łamanie reguł swojej religii, ale jako dodatek do pensji, tak jak z resztą Ty to dostajesz na takiej samej zasadzie. Ty z tego kupisz pełno jedzenia na święta, oni pełno zapasów na przyszły rok
ahoooj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-21, 18:15   #8
Kalini
Zakorzenienie

Zaczynają czytać ten wątek, myślałam, że autorkę będzie dziwiło odwrotnie zachowanie, bo SJ są znani, ze swojej zasadniczości.
I ja także uważam, ze nie ma w tym nic złego, że biorą te bony. To żadna hipokryzja, przecież taki bon nie jest połączony z wyznaniem wiary i nie ma na nim narysowanego Jezuska w żłobku, traktują to pewnie jako premię/prezent...
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 18:24   #9
_ema_
Zakorzenienie

Bony nie są wydawane jedynie osobom wierzącym, idzie więc za tym naturalny wniosek - są to dodatki do wynagrodzenia za pracę/premie uznaniowe/okolicznościowe także z okazji końca roku, a nie prezenty świąteczne.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 18:51   #10
cherry_flamme
Zakorzenienie

Chyba muszę Cię zmartwić, ale Jezus nie urodził się w grudniu. Podejrzewa się, że w marcu, ale dokładna data nie jest znana, także wiesz...
Rozumiałabym zdziwienie, gdyby chcieli wziąć udział w pracowniczej Wigilii, ale talony...

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 18:59   #11
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Według mnie masz trochę dziwny tok rozumowania... to, że talony są "na Boże Narodzenie", a oni go nie obchodzą, nie oznacza, że robią coś złego biorąc je od szefów i wykorzystując... ciekawe czy Ty pracując np. w Stanach odmówiłabyś dodatkowych pieniędzy z okazji Święta Dziękczynienia, którego nie uznajesz?
Nie napisałam, że to coś złego. Jak talony są na BN , a oni tego nie uznają ...?

Jeśli byłabym głębokiej wiary i naprawdę byłabym przekonana do takich czy innych racji, to sumienie raczej by nie pozwoliło by mi ich przyjąć.

A Ty? Wzięłabyś czy raczej odmówiła dla swojego spokoju?

---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ----------

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Ty tak serio? I ateiści również mają występować do Zakładowego Funduszu Socjalnego, aby im pracodawca nie wypłacał kasy lub nie dawał bonów "świątecznych"? Pewnie ciężko by coś takiego było przeprowadzić i rozliczyć. Tych "talonów" jak to określasz nie daje się w nagrodę za wiarę, przynależność do danego kościoła, ale po prostu akurat tak ustalono, że w okresie świątecznym pracownik zostanie bardziej wsparty. Wiele zakładów pracy ma również wypłaty z okazji "wczasów pod gruszą". Jak ktoś się na wakacje nie wybiera, to również jak rozumiem powinien lecieć do pracodawcy i krzyczeć od progu "nie, ja nie chcę żadnego wsparcia, ja wakacji nie uznaję".
Nie, na niby

A co mają ateiści do ŚJ?

---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ----------

Cytat:
Napisane przez dobbinka Pokaż wiadomość
No nie, w tej kwestii masz rację.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-21, 19:01   #12
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:

A co mają ateiści do ŚJ?
No, ja jestem ateistką i nie wierzę, że urodził się Bóg, także nie obchodzę Bożego Narodzenia, ale Święta, które polegają na spotkaniu z rodziną itp. Idąc Twoim tokiem, talony powinnam oddać.

Stary 2013-12-21, 19:11   #13
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Nie napisałam, że to coś złego. Jak talony są na BN , a oni tego nie uznają ...?
Oj, widzę, że ciężko Ci będzie wytłumaczyć.
Talony "na Boże Narodzenie" to tylko nazwa. Nie są one na Boże Narodzenie. To nazwa określająca socjal, który należy się pracownikom bez względu na wyznawaną przez nich religię czy też jej brak.
Równie dobrze można to nazwać talonem Sylwestrowo-Noworocznym, z tym że pewnie jak mielibyście w pracy Chińczyka, to oburzyłabyś się, że oni przecież Nowy Rok obchodzą w innym terminie.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 19:14   #14
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Talony "na Boże Narodzenie" to tylko nazwa. Nie są one na Boże Narodzenie. To nazwa określająca socjal, który należy się pracownikom bez względu na wyznawaną przez nich religię czy też jej brak.
Równie dobrze można to nazwać talonem Sylwestrowo-Noworocznym, z tym że pewnie jak mielibyście w pracy Chińczyka, to oburzyłabyś się, że oni przecież Nowy Rok obchodzą w innym terminie.
Jak wyżej.
Stary 2013-12-21, 19:15   #15
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Chyba muszę Cię zmartwić, ale Jezus nie urodził się w grudniu. Podejrzewa się, że w marcu, ale dokładna data nie jest znana, także wiesz...
Rozumiałabym zdziwienie, gdyby chcieli wziąć udział w pracowniczej Wigilii, ale talony...
Prawdopodobnie nie, jeden kolega o tym opowiadał.

Mnie zastanawia to, że jeden z kolegów tak zapalczywie tłumaczył mi, co jest w Biblii , a czego nie ma, że oni (ŚJ) tak przestrzegają wszystkiego tego, co jest tam zapisane itp.
Podobno (to już sama wyczytałam) nie mogą czytać innych pism religijnych niż oni sami wydają i wiele innych (co przestrzegają), a tutaj lekko się zaskoczyłam, bo myślałam, że talonu nie weźmie. Powiem szczerze: podczas rozmowy z kolegą o wierze i interpretowaniu Biblii odniosłam wrażenie, że odnosi się z lekką ...hmm... pogardą - nie wiem jak to określić- do wierzeń katolickich. Ja to tak odebrałam.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-21, 19:17   #16
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Prawdopodobnie nie, jeden kolega o tym opowiadał.

Mnie zastanawia to, że jeden z kolegów tak zapalczywie tłumaczył mi, co jest w Biblii , a czego nie ma, że oni (ŚJ) tak przestrzegają wszystkiego tego, co jest tam zapisane itp.
Podobno (to już sama wyczytałam) nie mogą czytać innych pism religijnych niż oni sami wydają i wiele innych (co przestrzegają), a tutaj lekko się zaskoczyłam, bo myślałam, że talonu nie weźmie. Powiem szczerze: podczas rozmowy z kolegą o wierze i interpretowaniu Biblii odniosłam wrażenie, że odnosi się z lekką ...hmm... pogardą - nie wiem jak to określić- do wierzeń katolickich. Ja to tak odebrałam.
Ortodoksyjni Świadkowie są jak ortodoksyjni muzułmanie- ich wiara jest jedyną słuszną. Dodatkowo Świadkowie są najbardziej cięci na katolików (na protestantów już tak nie). Kolega mi to kiedyś tłumaczył, ale dokładnie nie pamiętam.

Stary 2013-12-21, 19:22   #17
201604191001
Konto usunięte

Protestanci chyba bardziej "słuchają się" biblii niż katolicy.

Ja nie widzę powodu żeby ich nie brali. Jakby się nazywały "talony na grudzień" to byłoby ok? Moim zdaniem jakby ich nie wzięli to by było dziwne i przesadne.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 19:24   #18
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
W pracy zawsze mówi się 'talon na BN', więc tak napisałam. Nie, nie ciężko, nie znam się na socjalach itd, ale fajnie, że wytłumaczyłaś.

Więc to zmienia punkt widzenia.

Ja się nie oburzam, to Wy tak to odebrałyście. Napisałam, że nie jestem uprzedzona do tego wyznania.

Jak napisałam, jeśli Chińczyk pracowałby w Polsce, to dostawałby wolne na polskie święta, a nie na chińskie
Stary 2013-12-21, 19:28   #19
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość

Ja nie widzę powodu żeby ich nie brali. Jakby się nazywały "talony na grudzień" to byłoby ok? Moim zdaniem jakby ich nie wzięli to by było dziwne i przesadne.
Akurat protestanci mają o wiele bardziej liberalne podejście (rozwody, antykoncepcja). Ta niechęć do katolików jest też wytłumaczona na stronie Strażnicy, ale trzeba mieć trochę cierpliwości, żeby się przedrzeć przez ten ''bełkot''

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-21, 19:31   #20
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Ortodoksyjni Świadkowie są jak ortodoksyjni muzułmanie- ich wiara jest jedyną słuszną. Dodatkowo Świadkowie są najbardziej cięci na katolików (na protestantów już tak nie). Kolega mi to kiedyś tłumaczył, ale dokładnie nie pamiętam.
Mam podobne zdanie jeśli chodzi o tego kolegę, z którym pracuję. Poza tym ostatnimi czasy sporo czytałam na temat tej organizacji na różnych forach i są podobne zdania.

---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość

Tak, talony 'na grudzień', a talony 'na BN' brzmi zupełnie inaczej i nie budzi wątpliwości
Stary 2013-12-21, 19:32   #21
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Akurat protestanci mają o wiele bardziej liberalne podejście (rozwody, antykoncepcja). Ta niechęć do katolików jest też wytłumaczona na stronie Strażnicy, ale trzeba mieć trochę cierpliwości, żeby się przedrzeć przez ten ''bełkot''
Ale to zależy od "odłamu" protestantyzmu, bo bywa, że są bardziej konserwatywni od katolików. Być może świadkowie Jehowy lubią ich bardziej bo:
a) spotkałam się z tym, że sami się za nich uważają
b) mają więcej wspólnych "postulatów" np. predestynacja czy pokładanie podstaw wiary w 100% w Biblii, a nie w tym co mówią hierarchowie (choć te rzeczy także zależą od "odłamu")
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 19:34   #22
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Cytat:

Jeśli byłabym głębokiej wiary i naprawdę byłabym przekonana do takich czy innych racji, to sumienie raczej by nie pozwoliło by mi ich przyjąć.

A Ty? Wzięłabyś czy raczej odmówiła dla swojego spokoju?

---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ----------

Nie, na niby

A co mają ateiści do ŚJ?

---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ----------

No nie, w tej kwestii masz rację.
Uważam, że jeśli ktos naprawdę wierzy, że te wydarzenia były inne (w sensie historie Chrystusa itd) to nie powinien brać czegś co ma wspomóc obchodzenie swiąt.ALE jesli bony sa forma pomocy dla ubozszych to 1) każdy niezależnie od wyznawanej religii, w tym ateiści powinni dostawac ich po równo (niezaleznie od ilości świąt) 2) jesli święta wymagają czyjejś pracy, a pracujacy jest wyznawca innej religii czy też ateista to powinien dostac odpowiednia rekompensatę za wysiłek włozony w zorganizowanie sobie pracy w powszechnie obchodzone święta (np. odpowiednie wyrównanie za trudniejszy/ droższy dojazd gdy np. kolej inaczej jeździ, opłatę na opiekunke dla dziecka co do przedszkola nie pójdzie lub dla opiekunki co wymaga wyższego wynagrodzenia w świeta)
I w tym kontekście taki bon dla SJ może być takim właśnie wyrównaniem
Stary 2013-12-21, 19:36   #23
anjuta
Zakorzenienie

Cytat:
W pracy zawsze mówi się 'talon na BN', więc tak napisałam. Nie, nie ciężko, nie znam się na socjalach itd, ale fajnie, że wytłumaczyłaś.

Więc to zmienia punkt widzenia.

Ja się nie oburzam, to Wy tak to odebrałyście. Napisałam, że nie jestem uprzedzona do tego wyznania.

Jak napisałam, jeśli Chińczyk pracowałby w Polsce, to dostawałby wolne na polskie święta, a nie na chińskie
parę postów wyżej napisałam na czym to polega
u nas się mówi po prostu "socjal" i nie są to bony, a kasa na konto, odliczenie takie samo, a łatwiej podzielić
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 19:38   #24
201604191001
Konto usunięte

Zgłupiałam i aż sprawdzę co z tymi protestantami i Biblią
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 19:40   #25
skazana_na_bluesa
.

no cóż, chyba nie rozumiesz jednej podstawowej rzeczy. w pracy jest fundusz socjalny, który zazwyczaj raz w roku daje bonus - talon, spotkanie firmowe, jakieś paczki. wasza firma rozdaje akurat talony. czemu pracownik miałby z tego nie skorzystać?! należy mu się to jak psu micha. nieistotne jak nazywa się te talony, nie są "nagrodą za wyznawaną wiarę".

---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ----------

nazwa bonów nie ma znaczenia, a święta są dobrym momentem na ich wręczenie. wtedy przecież pojawiają się większe wydatki, więc taki zastrzyk gotówkowy jest wskazany.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 19:58   #26
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez fankapsychiatrii Pokaż wiadomość
Uważam, że jeśli ktos naprawdę wierzy, że te wydarzenia były inne (w sensie historie Chrystusa itd) to nie powinien brać czegś co ma wspomóc obchodzenie swiąt.ALE jesli bony sa forma pomocy dla ubozszych to 1) każdy niezależnie od wyznawanej religii, w tym ateiści powinni dostawac ich po równo (niezaleznie od ilości świąt) 2) jesli święta wymagają czyjejś pracy, a pracujacy jest wyznawca innej religii czy też ateista to powinien dostac odpowiednia rekompensatę za wysiłek włozony w zorganizowanie sobie pracy w powszechnie obchodzone święta (np. odpowiednie wyrównanie za trudniejszy/ droższy dojazd gdy np. kolej inaczej jeździ, opłatę na opiekunke dla dziecka co do przedszkola nie pójdzie lub dla opiekunki co wymaga wyższego wynagrodzenia w świeta)
I w tym kontekście taki bon dla SJ może być takim właśnie wyrównaniem
Fajnie, że ktoś rozumie Akurat te talony dostali wszyscy, co przepracowali rok.

W moim dziale święta są wolne , ale na produkcji się pracuje, za co pracownicy dostają dodatkowe pieniądze.

---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ----------

Cytat:
Napisane przez anjuta Pokaż wiadomość
parę postów wyżej napisałam na czym to polega
u nas się mówi po prostu "socjal" i nie są to bony, a kasa na konto, odliczenie takie samo, a łatwiej podzielić
Teraz zakumałam Jak napisałam, u mnie są to 'na BN' , więc odebrałam to dosłownie.

---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ----------

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
no cóż, chyba nie rozumiesz jednej podstawowej rzeczy. w pracy jest fundusz socjalny, który zazwyczaj raz w roku daje bonus - talon, spotkanie firmowe, jakieś paczki. wasza firma rozdaje akurat talony. czemu pracownik miałby z tego nie skorzystać?! należy mu się to jak psu micha. nieistotne jak nazywa się te talony, nie są "nagrodą za wyznawaną wiarę".

---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ----------

nazwa bonów nie ma znaczenia, a święta są dobrym momentem na ich wręczenie. wtedy przecież pojawiają się większe wydatki, więc taki zastrzyk gotówkowy jest wskazany.
Nie musisz krzyczeć. Akurat w mojej pracy są i nagrody, i talony, i spotkania integracyjne, więc ten 'talon na BN' odebrałam dosłownie, jako talon na konkretny cel, na konkretne święta.

Przeczytaj od początku. Jeśli ktoś zapalczywie mi podkreśla, że w coś nie wierzy, a później odbiera talon przeznaczony na ten cel ( już dziewczyny wyjaśniły, że to tak nie do końca) to po prostu się dziwię, jak to jest. I tyle.

Teraz wiem, że np. katolicy traktują to jako talon na święta, ateiści i ŚJ np. jako wspomniany talon noworoczny .

Edytowane przez Nimfa20
Czas edycji: 2013-12-21 o 20:00
Stary 2013-12-21, 21:38   #27
melania97
Raczkowanie

A mnie też to zawsze dziwiło. Chyba najbardziej to, że ŚJ brali z pracy paczki dla dzieci od św. Mikołaja... Zupełnie tego nie rozumiem. Pamiętam jeszcze takie sytuacje ze szkoły, że koleżanka nie brała udziału w różnych akademiach (np. z okazji Dnia Kobiet), ale kwiatka czy inny prezent to już brała.
Stary 2013-12-21, 21:42   #28
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez melania97 Pokaż wiadomość
A mnie też to zawsze dziwiło. Chyba najbardziej to, że ŚJ brali z pracy paczki dla dzieci od św. Mikołaja... Zupełnie tego nie rozumiem. Pamiętam jeszcze takie sytuacje ze szkoły, że koleżanka nie brała udziału w różnych akademiach (np. z okazji Dnia Kobiet), ale kwiatka czy inny prezent to już brała.
Tak, bo Św. Mikołaj istnieje.
Stary 2013-12-21, 21:48   #29
melania97
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Tak, bo Św. Mikołaj istnieje.

Oczywiście!
Stary 2013-12-21, 21:50   #30
201604181004
Konto usunięte

Omfg talon to talon, dają to dają.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości