|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
niezadowolona rodzina. ze wszystkiego
Cześć dziewczyny, mam nadzieję, że poradzicie coś w mojej sytuacji:
w maju planujemy z moim narzeczonym wziąć ślub. Oboje pochodzimy z tej samej, małej miejscowości i chociaż na co dzień mieszkamy w dużym mieście (poznaliśmy się bliżej na studiach), to właśnie tam planujemy się pobrać - w kościele, który oboje pamiętamy z dzieciństwa. Tak się składa, że oboje nie przepadamy za wielkimi, hucznymi imprezami, ja nie lubię za bardzo być w centrum uwagi, w życiu też cenimy sobie raczej minimalizm i prostotę, dlatego chcemy, żeby nasz ślub był skromny. Planujemy, zaprosić tylko najbliższą rodzinę - rodziców, dziadków, rodziców chrzestnych, nasze rodzeństwo, dwóch przyjaciół mojego chłopaka i moją najlepszą przyjaciółkę, w sumie 15 osób. Potem urządzić przyjęcie w restauracji. To pierwsze, co nie spodobało się mojej rodzinie. Drugie - mój strój: baletki, krótka sukienka, leciutki makijaż, związane włosy. Może wyślę zdjęcia, którymi się inspiruję - bardzo podobnie chciałabym wyglądać. 1.jpg 550b478cb3bc5757d3d48d323fd068b5.jpg 3.jpg Mojej teściowej i babci absolutnie taka wizja ślubu nie odpowiada. Wychowane w tradycyjny sposób w ogóle nie wyobrażają sobie ślubu na 15 osób, panikują i spekulują "co powiedzą na to sąsiedzi", dlaczego taki ślub w tajemnicy, że ludzie pomyślą, że jesteśmy snobami, a to że znowu za bardzo gardzimy dalszą rodziną, i że jesteśmy wielkomiejscy, to znowu, że sukienka nie taka, że jak to w baletkach, że w ten dzień powinnam się odpicować jak się da najbardziej... Dla mnie strój nie jest aż taki ważny, no i czy taki rzeczywiście dziwaczny jest? Męczy mnie to strasznie, przecież nie biorę ślubu dla ludzi czy dla stroju. Waham się, czy nie przenieść całej uroczystości do Krakowa, przynajmniej nie będę stresować babci "sąsiadami"... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: niezadowolona rodzina. ze wszystkiego
nie wiem jak Ci pomóc ale czuje sie podobnie ale ze względów finansowych... ale zróbcie jak chcecie robicie to dla siebie a rodzina i tak wczesniej czy pózniej to zaakceptuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja cię rozumiem bo na mnie rodzina a szczególnie mama wywiera presję. Ale powiem ci też tak - to wasz ślub. Twój i tż i powinien być wasz idealny wyśniony wymarzony. skoro wolicie taki to czemu nie? wszelkie szantaże rodziny pt że oni nie przyjdą jak nie zrobicie tego czy tego są poniżej krytyki wg mnie i świadczą o nich i to nie najlepiej.
Co do baletek to ja jestem na nie ale nie dla tego że uważam że trzeba się odwalić na ślub a dlatego że dla mnie to buty nie odpowiednie i nie stosowne na taką okazję jak ślub. Poza tym uważam że o wiele zgrabniej wygląda się w butach na lekkim obcasiku niż w baletkach. Skromność skromnością ale pamiętaj że warto jednak trochę zainwestować w strój aby podkreślić wyjątkowość i nadzwyczajność tej chwili ![]() ![]() Co do organizacji to myślę że przeniesienie ślubu do Krakowa może być dobrym pomysłem. Myślę że to bardzo klimatyczne miasto jest w nim romantyzm. Do tego w tym mieście mieszkacie, ono was połączyło jest z wami związane no i nie będziecie mieć presji co ludzie powiedzą. Poza tym myślę że w krk jest dużo większy wybór miejsc na małe przyjęcie i można faktycznie coś niesamowitego i niezwykłego wymyślić ![]() ale najważniejsze to nie dajcie się - to wasz dzień i wasza historia, początek waszego małżeńskiego życia - na prawdę warto walczyć by był idealny dla was a nie teściów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
U mnie w rodzinie było podobnie - mam próbowała wszelkimi metodami wpłynąć na brata, żeby zrobił huczne weselicho - "bo wszyscy robią, bo co powie rodzina itd" Brat z bratową się nie dali, zrobili po swojemu, mama też w którymś momencie przestała narzekać i wszyscy byli zadowoleni
![]()
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
wiem coś o tym, chociaż u mnie to mój facet zaczął sabotować mój pomysł jako pierwszy
![]() 1) jego mama chce zaprosić sąsiadkę 2) nie ma takiej opcji, żeby nie było jego dalszej kuzynki, skoro ona jego zaprosiła 3) przecież kumpel xx wie, że będzie wesele, nie można mu zabronić przyjść 4)..... itd tysiąc powodów mniej lub bardziej oczywistych, do tego moja koncepcja fryzury jest dla niego za bardzo 'rozkuzdrana' ![]() ![]() ![]() ![]() także nie wiem jak Ci pomóc, ale wiedz, że nie jesteś jedyna ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Kochana, to jest WASZ ślub, to Wy macie go wspominać z uśmiechem na ustach do końca życia
![]()
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
ciężko coś wspominać z uśmiechem skoro ma sięświadomość, że wszyscy inni są rozczarowani Twoimi wyborami.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się... Przykro jest kiedy nie ma się wsparcia w bliskich i nikt nie popiera wyborów. Jednak w sumie wybór w takiej sytuacji jest kiepski. Bo albo rodzice będę niezadowoleni albo PM. Bo wątpię czy zmuszając się do brania udziału w tym na co się nie ma ochoty będzie się zadowolonym i radosnym. a o kompromis w takiej sytuacji jest bardzo trudno i ośmieliłabym się stwierdzić że jest niemal niemożliwy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
to tak jak u mnie - skończyło się na tym, że jeśli rodzice TŻta nie przestaną pajacować, to zwyczajnie cofniemy zaproszenie na ślub. napsuli nam tyle krwi i nerwów że szkoda gadać. nic im nie pasuje. hitem jest stwierdzenie, że nie przyjadą na ślub, bo jest w warszawie (mieszkają 1,5 godziny drogi) i nie trafią, chociaż byli u nas już tyle razy
![]() to smutne i przykre, ale może to cena, jaką trzeba ponieść za posiadanie własnego zdania? tak samo nie rozumiem, jak ktoś tu napisał, że baletki nie pasują do okazji - jeśli PM czuje się dobrze, to jak dla mnie może mieć i glany ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
My znaleźliśmy na narzekaczy sposób - nie zdradzamy żadnych szczegółów dot. ślubu. Wykręcamy się mówiąc, że to "niespodzianka" nie omawiam z rodziną kwestii sukni czy menu. Moja przyszła teściowa próbowała organizować nam wesele, sporządzała nawet swoją listę gości! Utemperowaliśmy jej zapędy na samym początku, a że finansujemy 100% sami, to nie ma nas czym szantażować ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() moja teściowa też ma swoją liste gości! ![]()
![]() |
![]() |
#15 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Na szczęście finansujemy je sobie w połowie sami, więc conieco do powiedzenia będę mieć ![]() Do autorki wątku: ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Wg mnie wymyśliliście wszystko bardzo fajnie, dla mnie taka wizja ślubu jest idealna, spokojna, bez całej szopki. Przecież ważny jest sam ślub a nie jego otoczka. Już niewiele mogę dodać ponad to co dziewczyny wyżej napisały, no to jest po prostu wasz dzień, co Cię obchodzi co powiedzą sąsiedzi czy babcia?! Nie dajcie sobie zepsuć przygotowań jakimś poczuciem winy wobec wizji rodziny, twoje babcie i ciotki miały szansę na swój wymarzony ślub po swojemu, teraz powinno być tak jak chcecie Wy
Twój problem jest mi bliski bo my też nie chcemy ani wesela ani tańców ani wielu tradycyjnych ślubnych rzeczy, i mimo że mamy jeszcze sporo czasu to już się pojawiają głosy że jak to, że będziemy żałować po 50 latach ślubu że nie potańczyliśmy na własnym weselu itp itp Im bliżej tym więcej "ale jak to" Ale dla nas jest ważne żebyśmy my się dobrze czuli a kto ma ochotę świętować z nami w taki sposób tego zapraszamy ![]() A co do baletek to sama je rozważam i nie uważam że są niestosowne. Na prawdę w każdym obuwiu przysięga będzie tak samo ważna ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
zielony stworek
|
Autorko,nie wiem kto miał finansować przyjęcie,ale w takiej sytuacji odmówiłabym współfinansowania przez rodzinę,bo Wam nie dadzą zrealizować żadnych pomysłów. Nie pokazywałabym sukni i nie zdradzała żadnych szczegółów.
Moi rodzice to sobie ubzdurali,że ślub będzie w miasteczku,z którego pochodzą oni oboje i mieszka większość rodziny,na sali OSP,bo jak to nie zaprosić 100 osób,robić poprawin i tak bez orkiestry ![]() Na naszą wizję ślubu, braku wesela z poprawinami, zespołu i spędu rodziny zaczęli nas szantażować,że nie przyjdą i nie będą finansować. Nie przejęliśmy się,bo pieniądze na ślub,suknie i przyjęcie miałam odłożone. ![]() Listę gości ustaliliśmy sami ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Postaw na swoim i się nie przejmuj!! Ja popełniłam ten błąd i zamiast pięknego, skromnego ślubu nad oceanem i tygodniowego pobytu dla najbliższej rodziny mam wesele na 100 osób z czego na pewno nie wszyscy będą zadowoleni. Do pomysłu namówili mnie rodzice (bo to nie wypada tak itp, trzeba zaprosić tego bla bla bla..), którzy teraz się rozeszli i jest jeszcze gorzej niż miałby odbyć się ten ślub w małej kapliczce. Nie wiadomo co będzie za kilka miesięcy a przecież rodzice nie przestaną Cię kochać, bo bierzesz ślub w baletkach!?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.