studia z rozsądku - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-28, 20:13   #1
Miami
Raczkowanie

studia z rozsądku

Czy któraś z Was wybrała kierunek studiów z rozsądku? Taki, który niewiele ma wspólnego z waszymi zainteresowaniami, ale daje perspektywy na dobrą pracę?
Jeśli można wiedzieć to jaki to kierunek? Jesteście zadowolone z wyboru? Do absolwentek: jesteście zadowolone z pracy (albo chociaż z zarobków ) ?

pozdrawiam,
Miami
Miami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-28, 20:25   #2
taylorchristie
Raczkowanie

GG do taylorchristie
Dot.: studia z rozsądku

Ja wybrałam, i właśnie zmieniam, bo mam go serdecznie dosyć.
taylorchristie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-28, 20:26   #3
Miami
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez taylorchristie Pokaż wiadomość
Ja wybrałam, i właśnie zmieniam, bo mam go serdecznie dosyć.
a mozna wiedziec cos wiecej? dlaczego masz dosyc, co teraz planujesz?
Miami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-28, 20:31   #4
taylorchristie
Raczkowanie

GG do taylorchristie

Mechatronikę wzięłam. Bo ambitny kierunek. Zbyt ambitny się okazał, a ja się łatwo denerwuję, jak nie jestem w czymś bardzo dobra. I mnie natchnęło parę dni temu i wczoraj złożyłam podanie żeby się na turystykę i rekreację przenieść, wedle upodobań.
taylorchristie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-28, 21:38   #5
ama
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Miami Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was wybrała kierunek studiów z rozsądku? Taki, który niewiele ma wspólnego z waszymi zainteresowaniami, ale daje perspektywy na dobrą pracę?
Jeśli można wiedzieć to jaki to kierunek? Jesteście zadowolone z wyboru? Do absolwentek: jesteście zadowolone z pracy (albo chociaż z zarobków ) ?

pozdrawiam,
Miami
ja poszłam na prawo z rozsądku. Studiów nienawidzę, jestem słaba (chociaż ogólnie to uważam, ze jestem zdolną osobą, w liceum wygrywałam olimpiady, etc.) i jestem na krawędzie rzucenia. Teraz nic nie daje gwarancji pracy. Prawo nie, architektura nie, medycyna też nie, bo można skończyć w Zapierdziszach Dolnych w poradni. Techniczne też juz nie są taką ziemią obiecaną, bo w nich trzeba być naprawdę dobrym żeby się wybić. W ogóle lepiej robić to w czym jest się dobrym niż iść na studia z rozsądku i ciągnąć się w ogonie.
Stary 2013-10-29, 07:28   #6
8c5e47fe6e48fd89bc9c227f1239fe5b9f79e095_5edd71729ccf0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ama Pokaż wiadomość
ja poszłam na prawo z rozsądku. Studiów nienawidzę, jestem słaba (chociaż ogólnie to uważam, ze jestem zdolną osobą, w liceum wygrywałam olimpiady, etc.) i jestem na krawędzie rzucenia. Teraz nic nie daje gwarancji pracy. Prawo nie, architektura nie, medycyna też nie, bo można skończyć w Zapierdziszach Dolnych w poradni. Techniczne też juz nie są taką ziemią obiecaną, bo w nich trzeba być naprawdę dobrym żeby się wybić. W ogóle lepiej robić to w czym jest się dobrym niż iść na studia z rozsądku i ciągnąć się w ogonie.
Wybrałam ag z rozsądku bo wiedziałam że będę musiała się uczyć dużo i nie przeimprezować 3 lat licencjatu. Ale jest ciężko i bardzo dużo matematyki. Gdybym mogła zmienić byłabym na lingwistyce dla biznesu.
8c5e47fe6e48fd89bc9c227f1239fe5b9f79e095_5edd71729ccf0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-29, 08:43   #7
dorotka1066
Wtajemniczenie

Ja tak zrobiłam... I teraz siedząc nad projektem z wodociągów i kanalizacji (studiuję inżynierię środowiska) zastanawiam się co ja tu ku... robię? W liceum dobrze się uczyłam, tutaj jestem baaardzo przeciętna. Tak sobie czasem myślę kto mnie kiedyś przyjmie do pracy w branży budowlanej, mając do wyboru dziewczynę i kilku facetów...
dorotka1066 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-29, 09:43   #8
201605300922
Konto usunięte

Mnie to nie dotyczy, dotyczy natomiast mojego brata, który w dużej mierze z rozsądku wybrał medycynę. Teraz jest już absolwentem, wiadomo, że miał chwile zwątpienia, ale generalnie jest bardzo zadowolony, odnalazł się w tym zawodzie, choć nie był fascynatem przedmiotów teoretycznych i pierwsze dwa lata były dla niego męczarnią. Od zajęć klinicznych sam z własnej woli zaczął czytać rzeczy ponad program. Dzisiaj sam mówi, że się cieszy, że nie wybrał swojej ukochanej historii, po której pewnie nie pracowałby w zawodzie, a przynajmniej ma możliwości, by swoje hobby rozwijać. Moja przyjaciółka w ten sam sposób wybrała wspomnianą mechatronikę i jest zachwycona.

Z drugiej strony, koleżanka - niesamowicie uzdolniona językowo, humanistycznie - wybrała ekonomię, z rozsądku właśnie i po dwóch latach ją rzuciła. Nie ma reguły.

Edytowane przez 201605300922
Czas edycji: 2013-10-29 o 09:44
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-29, 10:56   #9
Beatagr3
Zadomowienie

Ja wybrałam informatykę z rozsądku, ale dopiero zaczęłam w październiku, więc trudno cokolwiek powiedzieć. Tylko u mnie informatyka zawsze gdzieś krążyła po głowie, a swego czasu zajmowałam się grafiką. Na razie jest ciężko, ale to pierwszy rok jest najgorszy. Część rzeczy mnie zainteresowała, a część nie.

Tak jak wyżej dziewczyny powiedziały, wszystko zależy od osoby, ja mojego wymarzonego zawodu i tak nie mogłabym wykonywać, więc patrzyłam pod kątem zdolności i trochę zainteresowań.

Swoje hobby mogę też rozwijać w sumie po pracy.
Ale nie należy też się do niczego zmuszać, bo jak coś nas dobitnie nie interesuje i w trakcie studiów się tylko męczymy, to myślę, że nie ma sensu tego ciągnąć.

Edytowane przez Beatagr3
Czas edycji: 2013-10-29 o 11:27
Beatagr3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-29, 22:56   #10
coccinelle16
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Miami Pokaż wiadomość

pozdrawiam,
Miami
Ja po maturze wybrałam się na technologię żywności. Wtedy wydawało mi się, że to idealny kierunek po którym na pewno znajdę dobrą pracę. Mimo, że całkiem nieźle radziłam sobie na studiach to nie spełniły one moich oczekiwań, ponadto nie do zniesienia była dla mnie atmosfera gdzie każdy dbał tylko o swoją dupe a wykładowcy byli chamscy do potęgi. Po roku przeniosłam się na moją ukochaną filologię
Z tego co wiem nikt z moich koleżanek i kolegów z byłej uczelni nie pracuje w zawodzie
coccinelle16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-30, 07:51   #11
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-30, 08:04   #12
dorotka1066
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Właśnie w tym roku będę miała praktyki, potem zrobię inżyniera i chcę już iść do pracy a magisterkę zrobić zaocznie. Tylko że czarno widzę swoją karierę w branży skoro ja naprawdę nie wiele o tym wszystkim wiem chyba powinnam na początek zacząć od czytania jakiejś dodatkowej literatury, bo jak dalej będę się tak obijać aby tylko przejść od sesji do sesji to naprawdę skończę na bezrobociu...
Stary 2013-10-30, 13:05   #13
panna_zuzanna88
Przyczajenie

Najlepiej by było, gdyby rozsądek, czyli praktyczny i przyszłościowy kierunek pokrywał się z zainteresowaniami...
Ja wybrałam studia "nierozsądne" i teraz tego żałuję. Myślę, że swoje zainteresowania i hobby można rozwijać po pracy/na własną rękę, a studia lepiej wybrać z myślą o przyszłej pracy, zarobkach, możliwościach...
panna_zuzanna88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-30, 13:53   #14
StudyGirl
BAN stały

Moja koleżanka poszła na medycynę, o tak bo jej rodzice są lekarzami..., ale teraz nie narzeka, pracę ma przede wszystkim :p
StudyGirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-30, 15:00   #15
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-10-31, 10:54   #16
sensei1992
Raczkowanie

Raczej trzeba wybrać coś po środku rozsądku i zainteresowań. Ja na pierwszym kierunku elektronice strasznie się męczyłem ale teraz na wiertnictwie czuje się świetnie a perspektywy nadal są całkiem niezłe
Stary 2013-10-31, 15:33   #17
dorotka1066
Wtajemniczenie

mm444 Ty też studiujesz IŚ?
Stary 2013-10-31, 15:44   #18
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-10-31, 17:44   #19
dorotka1066
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
\gratuluję dobrego wyboru
Stary 2013-10-31, 18:05   #20
NoemiSui
Raczkowanie

GG do NoemiSui

Cytat:
Napisane przez StudyGirl Pokaż wiadomość
Moja koleżanka poszła na medycynę, o tak bo jej rodzice są lekarzami..., ale teraz nie narzeka, pracę ma przede wszystkim :p
Bo tak to jest rodzice każą, czasami spełniają swoje ambicję, a dziecko przez to cierpi. Eh...
Stary 2013-10-31, 18:08   #21
jotzet
Przyczajenie

Ja wybrałam finanse i rachunkowość z rozsądku. Jestem na I rok magisterki. Uważam, że to był bardzo dobry wybór. Pracuję od 2 lat, dobrze zarabiam, a sam kierunek bardzo mi się podoba
jotzet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-31, 21:34   #22
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-11-01, 09:49   #23
NoemiSui
Raczkowanie

GG do NoemiSui

Cytat:
Napisane przez jotzet Pokaż wiadomość
Ja wybrałam finanse i rachunkowość z rozsądku. Jestem na I rok magisterki. Uważam, że to był bardzo dobry wybór. Pracuję od 2 lat, dobrze zarabiam, a sam kierunek bardzo mi się podoba
Być może Ci się udało. Branża finansowa to branża, w której można bardzo dobrze zarobić, ale nie każdemu to pasuje.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-11-01, 12:08   #24
kolorowatecza
Zakorzenienie

Poszłam w rozsądku. Na AiR. Rzuciłam szybciutko.
Teraz po roku przerwy jestem na Biotechnologii - jest ciężko, ale nie zamieniłabym go na nic innego

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-02, 14:03   #25
zieloneoczy19
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jotzet Pokaż wiadomość
ja tak samo, a wahalam się między finansami a prawem (tylko w miejsowosci mocno oddalonej, bez znajomych itd.)
wybrałam FiR na porządnej uczelni ekonomicznej i nie żaluję
zieloneoczy19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-03, 16:31   #26
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taylorchristie Pokaż wiadomość
Mechatronikę wzięłam. Bo ambitny kierunek. Zbyt ambitny się okazał, a ja się łatwo denerwuję, jak nie jestem w czymś bardzo dobra. I mnie natchnęło parę dni temu i wczoraj złożyłam podanie żeby się na turystykę i rekreację przenieść, wedle upodobań.
Mam tak samo
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-04, 07:31   #27
NoemiSui
Raczkowanie

GG do NoemiSui

Ogólnie techniczne zapewniają większe możliwości znalezienia pracy aniżeli wszystkie inne. Natomiast tak naprawdę, żadne studia nie gwarantują niczego. I to trzeba sobie uświadomić
Stary 2013-11-04, 13:21   #28
jotzet
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez zieloneoczy19 Pokaż wiadomość
ja tak samo, a wahalam się między finansami a prawem (tylko w miejsowosci mocno oddalonej, bez znajomych itd.)
wybrałam FiR na porządnej uczelni ekonomicznej i nie żaluję
No właśnie, FiR na porządnej uczelni, w dużym mieście jest moim zdaniem bardzo dobrym wyborem dla osób, które chcą wybrać kierunek studiów z rozsądku. Nie jest tak trudno jak na uczelniach technicznych, a perspektywy pracy w dużych miastach są dobre
jotzet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 15:17   #29
zieloneoczy19
Raczkowanie

ojj tak łatwo znowu też nie jest, ale zgodzę się, że o łątwiej niż na politechnice (mam na myśli prawdziwe politechniczne kierunki) - przede wszystkim ze względu na mniejsza ilość godzin. ale dzięki temu można już np. od 2 roku łapać praktyki, a w duzych miastach chętnie biorą takich młodych, nie mających wymagań finansowych pracowników
zieloneoczy19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-06, 09:24   #30
kolorowatecza
Zakorzenienie

a jakie to są "nieprawdziwe" ? :P

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości