Jak stworzyć nowoczesne,a zarazem przytulne wnętrze?przedpokój i klatka schodowa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-02, 17:50   #1
sweetish
Zakorzenienie

Jak stworzyć nowoczesne,a zarazem przytulne wnętrze?przedpokój i klatka schodowa

Witajcie.

Zazwyczaj stoję po drugiej stronie barykady, doradzam, podsuwam różne rozwiązania, jednak wiadomo jak to jest, szewc bez butów chodzi W swoim domu już taka mądra nie jestem

Sprawa wygląda tak.
Chciałabym uzyskać bardzo przytulne, ciepłe wnętrze z nutką nowoczesności.

Korytarz i klatka schodowa
Cytat:
Ściany (łącznie z sufitem) pomalowane są Duluxową cafe latte. Na wprost schodów prowadzących do przedpokoju znajduje się brązowy pas. Nie mam możliwosci wkleić zdjęć (niestety) ale wyszperałam w necie podobne wnętrza i spróbuję Wam to zobrazować jak trzeba(załącznik nr 8)
Tak właśnie wygląda wejście na mój korytarz... Wchodzimy po schodkach i na wprost mamy właśnie tę brązową ścianę. Próbuję stworzyć fajny klimat już na tym nazwijmy to 'piętrze' pomysłu na dół klatki schodowej nie mam, jeśli chodzi o górę również nie. Może podsuniecie jakieś pomysły? Góra zabudowana jest płytą gips.-kart. w formie kwadratu. Nie mam pomysłu na jaki kolor pomalować właśnie tę wyższą kondygnacje.
Kolorystyka
Cytat:
Brązowy fragment ściany jest mniej więcej takich 'rozmiarów' jak tu na załączniku 1.
Odcień ciut jaśniejszy, ale pomaluję raz jeszcze i mam nadzieję, że uzyskam taki efekt. Użyłam cynamonowego deseru z Duluxa -załącznik 2.
Jak już wcześniej wspomniałam wszystkie ściany pomalowane są farbą Cafe latte z Duluxa-załącznik 3.
Na załączniku 4 można sobie zobaczyć, jak kolory ze sobą współgrają(nie moje zdjęcie).
Panele koloru ciemnego, jak na załączniku 5- jeszcze nie położone.
Drzwi calvados jak na załączniku 6
Schody jak narazie nie są niczym obłożone, ale chciałabym położyć płytki w takim stylu jak na załaczniku 7.
Pytania do Was

Cytat:
1. Jak ożywić to wnętrze? Jakim kolorem nadac mu troszkę nowoczesności?

2. Jak udekorować ten brązowy pas na ścianie?
Obrazy? Szablon? Zdjęcia w ramkach? Macie jakieś pomysły?
Na komode nie ma tam miejsca, korytarz jest zbyt wąski.

3. Jakie dodatki wybrać do takiego przedpokoju?
Jakie lampy (wiszące)? szklane, papierowe? W jakim stylu, w jakim kolorze?
Co na okna? rolety, firanki? jaka kolorystyka?

4. Na jaki kolor pomalować niższą kondygnację i tę wyższą?
nad korytarzem jest otwarta przestrzeń prowadząca na strych. U samej góry okno. Przy schodach małe okienko(zaznaczyłam na 9 załaczniku)..
Mam nadzieje, że nie zamieszałam i pomożecie mi troszkę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 642_DSCN2487.jpg (30,8 KB, 104 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg cyn.jpg (11,3 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg images.jpg (6,1 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg g1ld6.jpg (36,1 KB, 111 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg imgp1276.jpg (23,6 KB, 88 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg z8161156T.jpg (9,0 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg cef06d3a1742da65.jpg (42,0 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 71_schody.jpg (43,2 KB, 73 załadowań)

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-03, 16:51   #2
madana
Zakorzenienie

Dot.: Jak stworzyć nowoczesne,a zarazem przytulne wnętrze?przedpokój i klatka schodow

Bardzo podoba mi się twój dom Mam pytanie (zamiast rady): ponieważ zamierzam wymienić u siebie schody na antresolę na podobne jak u ciebie, też mają być w tym stylu, też kręcone- mogłabym się dowiedzieć, jaki jest w przybliżeniu chociaż koszt takich schodów?
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-03, 18:03   #3
sweetish
Zakorzenienie

Dot.: Jak stworzyć nowoczesne,a zarazem przytulne wnętrze?przedpokój i klatka schodow

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
Bardzo podoba mi się twój dom Mam pytanie (zamiast rady): ponieważ zamierzam wymienić u siebie schody na antresolę na podobne jak u ciebie, też mają być w tym stylu, też kręcone- mogłabym się dowiedzieć, jaki jest w przybliżeniu chociaż koszt takich schodów?
Cytat:
Nie mam możliwosci wkleić zdjęć (niestety) ale wyszperałam w necie podobne wnętrza i spróbuję Wam to zobrazować jak trzeba
to nie są moje zdjecia juz pisałam.

Stary 2011-02-03, 19:25   #4
czarownica jaga
Wtajemniczenie

Aż się za głowę złapałam jak zobaczyłam, że to Ty sweetish zadajesz tu pytanie. Może na tym pasie zrób galerię zdjęć? Teraz są modne takie galeryjki czarno białych zdjęć. Akurat się składa, że ja mam podobny problem z wąskim korytarzem, mam tam kawałek ściany w kolorze ecru i chciałam tam coś powiesić, ale mój mąż twierdzi, że nie warto bo korytarz to miejsce przechodnie i on i tak nie będzie zwracał uwagi co jest na ścianie, tym samym ściągnął mnie z nieba na ziemię, a tak już sobie fajnie czegoś szukałam na necie....

I am a WarriorZ

czarownica jaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-03, 21:23   #5
sweetish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarownica jaga Pokaż wiadomość
Aż się za głowę złapałam jak zobaczyłam, że to Ty sweetish zadajesz tu pytanie. Może na tym pasie zrób galerię zdjęć? Teraz są modne takie galeryjki czarno białych zdjęć. Akurat się składa, że ja mam podobny problem z wąskim korytarzem, mam tam kawałek ściany w kolorze ecru i chciałam tam coś powiesić, ale mój mąż twierdzi, że nie warto bo korytarz to miejsce przechodnie i on i tak nie będzie zwracał uwagi co jest na ścianie, tym samym ściągnął mnie z nieba na ziemię, a tak już sobie fajnie czegoś szukałam na necie....
Hehehehehe

Miło, ze masz o mnie takie zdanie

U mnie sprawa wyglada tak, ze ta sciana brazowa jest zaraz na wprost głownego wejscia. W drzwiach wejściowych jest szybka, wiec chciałabym, by wygladało to jako tako(chociażby z zewnątrz jak ktoś mi kuknie).
Galeria zdjęć ok... ma ktos jeszcze jakis pomysł?
a co z reszta? czarownico-doradź

Stary 2011-02-05, 16:50   #6
_vixen_
Zakorzenienie

Te halogeny i reflektory są okropne, niczym w sklepie odzieżowym albo w hurtowni
Taki jest wybór pięknych lamp, a ludzie fundują sobie w domu halogeny.

Poszukaj tutaj inspiracji:
http://fotoforum.gazeta.pl/71,1,35.html
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 21:21   #7
sweetish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez orota7 Pokaż wiadomość
Każdy zapewne będzie to widział inaczej ;-) A nie rozważałaś przypadkiem pionowego pasa ściany z kamienia? Z pewnością są intrygujące i niestandardowe, a jak wiadomo kamień potrafi przykuwać uwagę ;-).

Ewentualnie jakieś dobre tapety z wyższej półki...
Oj, nie nie

NIe podobaja mi sie takie zimne sciany...
Sciana jest juz pomalowana, wiec nie chodzi mi o jej zakrycie, a udekorowanie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-08, 16:12   #8
Darkoz
Zakorzenienie

A może kryształowy żyrandol? Wygląda ładnie i nowocześnie.
Co do brązowego pasa... To już zależy od Twojego gustu i możliwości. Może duże zdjęcia? Np. z wakacji... Wiadomo, na pewno znajdą się jakieś fotki, z rafy koralowej, Paryża czy innego ciekawego miejsca. Ładnie oprawione będą przykuwały wzrok i wywoływały wspomnienia. Oczywiście dobrze by było, gdyby robił je któryś z domowników - będą niepowtarzalne.
Inne wyjście to zamontowanie półeczek, na których można przecież postawić wszystko, np. kryształowe figurki. Dostępne też są szablony - może znajdziesz jakiś, który Ci podpasuje?
Co do nutki nowoczesności... Myślę, że można by dodać trochę metalu. Poza tym trochę srebra - od nici w zasłonach po ramki.
Może jakieś czarno-białe zdjęcia czy plakaty na całe wnętrze? Mogłoby też być abstrakcyjne malowidło, ale ciężko chyba by było dobrać jakieś do beżów i kremów, choć te 'kolorowe' ciekawie by kontrastowały, więc może to i dobre wyjście, oceń sama. Ogólnie myślę, że ściany i meble powinny być 'cieplejsze', zaś dodatki nowoczesne.
Zależy też, czy chcesz trochę poszaleć z barwami, czy raczej trzymać się stonowanej kolorystyki?
Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-15, 19:13   #9
sweetish
Zakorzenienie

Dziewczyny,
a co sądzicie o tym?
Nie mam pojęcia, jak to zostało wykonane (z czego np są te kwadraciki) ale wygląda dosc interesująco...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bez☠tytułu3.jpg (15,8 KB, 35 załadowań)

Stary 2011-02-19, 17:00   #10
sweetish
Zakorzenienie

up up

Nikt się nie wypowie?

Stary 2016-06-28, 08:07   #11
amerikana
Przyczajenie

A nie lepiej skorzystać z pomocy specjalisty? xxx

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2016-07-06 o 09:31 Powód: reklama
amerikana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości