kobieta kobiecie wilkiem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-18, 22:23   #1
zosialipa
Przyczajenie

nie miłe koleżanki

Witam,

Chciałabym się zapytać was o zdanie bo nie wiem czy to już ze mną jest coś nie tak czy poprostu część kobiet jest już tak skonstruowana. Dlaczego duża część dziewczyn jest tak potwornie nie miła dla innych kobiet ? Totalnie tego nie rozumiem, i nie wiem czy wynika to z jakiś moich cech które budzą niechęć. Ja jestem poprostu przez kobiety nie lubiana i olewana. Najgorsza sytuacja jest w pracy gdzie opiewa to już o mobbing i szczerze nie wiem co mam robić. Staram się być miła ale nie na siłe, uśmiechnięta, uczynna można powiedzieć że wychodzę do ludzi z sercem na dłoni a dostaje zawsze kopa w dupe. Nie jest tak w każdym miejscu w którym się pojawiam z częścią dziewczyn potrafie znaleść wspołny język i nic porozumienia, ale zazywczaj dziewczyny mierzą mnie wzrokiem, nie miło odpowiadają i na wszlką cene probuja pokazać swoją wyzszosc, swoje miejsce w stadzie. Tak jak pisze najgorzej jest w pracy gdzie 2 dziewczyny można powiedzieć wchodzą mi na głowe. Już pierwszego dnia powiedziały że jestem nie miłe widziana w tym zespole, także nawet nie zdązyłąm im dać powodu do agresji w moją stronę. Nie jestem żadną pięknością ani nie jestem zarozumiała serio juz nie wiem o chodzi. Z facetami potrafię sie lepiej dogadać ot tak poprostu normalnie po ludzku nie chodzi mi o jakieś noszenie na rękach. Mam pare zaufanych koleżanek od wielu lat jednak w życiu dorosłym cięzko jest mi sie zaprzyjaznić z jakaś nowa dziewczyną .Czy wy też spotykacie sie czasem z taka nieuzasadnioną wrogością ze strony kobiet ?

Edytowane przez zosialipa
Czas edycji: 2014-03-18 o 22:24
zosialipa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-18, 22:31   #2
vergiss
Raczkowanie

Dot.: kobieta kobiecie wilkiem

Kobiety niestety często sobie wzajemnie czegoś zazdroszczą, czasem boją się nawet o to, że jedna drugiej 'ukradnie' koleżankę z pracy, więc zaczynają gadać na nową, żeby wzbudzić niechęć w pozostałych osobach. Czasem też zdarza się, że kobiety boją się, że stracą pozycję "pępka świata", bo wszyscy będą bardziej zainteresowani tą nową osobą przez jakiś czas. Ale jeśli piszesz, że dziewczyny już pierwszego dnia powiedziały Ci, że nie jesteś mile widziana to może chodzi o to, że w firmie szykują się jakieś cięcia kosztów i obawiają się o swoje stanowiska, o to że zastąpi je ktoś lepszy.
vergiss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-18, 22:55   #3
Mija62
uparta chmura

Ja powiem Ci , że nie wiem o co chodzi.

Ja zupełnie odwrotnie, dziwię się
że często obcy ludzie uważają mnie za ciepłą i sympatyczną, naprawdę nie wiem dlaczego, choć przypuszczam, ze może chodzić o wyraz twarzy, bo wiadomo że uśmiech uśmiechem, ale jak ktoś ma 'wredny' czy 'zarozumiały' wyraz twarzy to bycie miłym i uśmiech może nie wystarczyć.Dlatego znajomi, którzy Cie znają i lubią- to by potwierdzało moją teze,.

Edytowane przez Mija62
Czas edycji: 2014-03-18 o 22:56
Mija62 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-18, 23:18   #4
Mick
Rozeznanie

Dot.: nie miłe koleżanki

Cytat:
Napisane przez zosialipa Pokaż wiadomość
Witam,

Chciałabym się zapytać was o zdanie bo nie wiem czy to już ze mną jest coś nie tak czy poprostu część kobiet jest już tak skonstruowana. Dlaczego duża część dziewczyn jest tak potwornie nie miła dla innych kobiet ? Totalnie tego nie rozumiem, i nie wiem czy wynika to z jakiś moich cech które budzą niechęć. Ja jestem poprostu przez kobiety nie lubiana i olewana. Najgorsza sytuacja jest w pracy gdzie opiewa to już o mobbing i szczerze nie wiem co mam robić. Staram się być miła ale nie na siłe, uśmiechnięta, uczynna można powiedzieć że wychodzę do ludzi z sercem na dłoni a dostaje zawsze kopa w dupe. Nie jest tak w każdym miejscu w którym się pojawiam z częścią dziewczyn potrafie znaleść wspołny język i nic porozumienia, ale zazywczaj dziewczyny mierzą mnie wzrokiem, nie miło odpowiadają i na wszlką cene probuja pokazać swoją wyzszosc, swoje miejsce w stadzie. Tak jak pisze najgorzej jest w pracy gdzie 2 dziewczyny można powiedzieć wchodzą mi na głowe. Już pierwszego dnia powiedziały że jestem nie miłe widziana w tym zespole, także nawet nie zdązyłąm im dać powodu do agresji w moją stronę. Nie jestem żadną pięknością ani nie jestem zarozumiała serio juz nie wiem o chodzi. Z facetami potrafię sie lepiej dogadać ot tak poprostu normalnie po ludzku nie chodzi mi o jakieś noszenie na rękach. Mam pare zaufanych koleżanek od wielu lat jednak w życiu dorosłym cięzko jest mi sie zaprzyjaznić z jakaś nowa dziewczyną .Czy wy też spotykacie sie czasem z taka nieuzasadnioną wrogością ze strony kobiet ?
Mobbing nie ma płci, o czym miałam okazję się przekonać. Po prostu trafiłaś na kiepskie miejsce.

Tak na dwoje babka wróżyła: z jednej strony dziewczynki są trenowane całe życie do stawania w konkursie, na który się nie zapisywały (bądź najszczuplejsza, najładniejsza, najpewniejsza siebie, zdobądź wszystkich chłopców, pracę, miej 3 dzieci i po 50. wyglądaj na 25) i to się często przekłada na relacje. Z drugiej... Wiesz, nic mnie tak nie irytuje jak dziewczyny podkreślające na każdym kroku, jakie są męskie, zdecydowane, nie interesują się babskimi sprawami, mają męskie hobby, myślą po męsku, nie tracą czasu na "babskie gadanie", nie mają przyjaciółek bo z facetami lepiej itd., itp. Generalnie "jestem lepsza od Was, bo mentalnie jestem facetem". Być może coś w Twoim zachowaniu odzwierciedla taką postawę, a możliwe że trafiałaś na beznadziejnych ludzi.
Mick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-18, 23:47   #5
zosialipa
Przyczajenie

Męskie, zdecydowane, meskie hobby opisałaś właśnie moje koleżanki z pracy. Ja ich totalne przeciwieństwo. Nie różowa w kokardkach ale można ze mną pogadać o kosemtykach itp. Może faktycznie to moja twarz, bliskie mi osoby mówią że sprawiam wrażenie pewnej siebie dziewczyny a ja totalnie taka nie jestem. Ale coż twarzy nie zmienie Pozatym ocenianie na podtawie samego wyglądu nie jest zbyt fajne.
Ale w tym wypadku nawet nie miałam czasu na pokazanie mojego zachowania bo dziewczyny były uprzedzone od samego początku.
zosialipa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-18, 23:55   #6
ziomek_maly
BAN stały

Bo baby to chooje.
Serio, faceci jakoś nie udają wielkich kumpli by chwilę później po cichu wbijać sobie nóż w plecy.
ziomek_maly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-18, 23:55   #7
Mick
Rozeznanie

Cytat:
Męskie, zdecydowane, meskie hobby opisałaś właśnie moje koleżanki z pracy. Ja ich totalne przeciwieństwo. Nie różowa w kokardkach ale można ze mną pogadać o kosemtykach itp. Może faktycznie to moja twarz, bliskie mi osoby mówią że sprawiam wrażenie pewnej siebie dziewczyny a ja totalnie taka nie jestem. Ale coż twarzy nie zmienie Pozatym ocenianie na podtawie samego wyglądu nie jest zbyt fajne.
Ale w tym wypadku nawet nie miałam czasu na pokazanie mojego zachowania bo dziewczyny były uprzedzone od samego początku.
Łeee tam, w takim razie olej Chciały znaleźć problem to znalazły - padło na Ciebie. Niewiele możesz z tym zrobić, więc się nie przejmuj.
Mick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-19, 00:00   #8
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ziomek_maly Pokaż wiadomość
Bo baby to chooje.
Serio, faceci jakoś nie udają wielkich kumpli by chwilę później po cichu wbijać sobie nóż w plecy.

Stety lub niestety mylisz się bardzo. Są ludzie którzy żyją intrygami, plotami i obgadywaniem innych, takie zachowanie nie ma płci, to li i jedynie kwestia charakteru.
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-19, 01:12   #9
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Niestety, ale zdecydowanie więcej znam intrygantek i plotkar niż intrygantów i plotkarzy. Różni są ludzie i nie powinno się generalizować, ale jest wiele sytuacji w których bardziej można ufać dyskrecji właśnie mężczyzn, a nie kobiet i bardziej na nich polegać.
Ale Autorko Wątku, u Ciebie w tej pracy musi być wyjątkowo kiepska atmosfera.
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-19, 05:50   #10
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Witam,

Witaj w klubie. Też lepiej dogaduję się z facetami i mam więcej kolegów niż koleżanek. Po prostu faceci są konkretni a babki albo mają PMS albo cierpią z powodu zawiedzionej miłosci i opowiadają o tym na prawo i lewo. Nie zrozumcie źle- fajnie się wygadać i wyżalić ale może niekoniecznie w pracy czy na uniwerku, gdy akurat jest coś ważnego do zrobienia, co wymaga skupienia i koncentracji na zadaniu. Wtedy szlag mnie trafia, gdy widzę czyjąś skrzywioną minę i brak zaangażowania czy chęci ruszenia palcem czy mózgiem. Bo PMS, bo facet krzywo spojrzał, bo czy on ma inną, bo czy ta sukienka mi pasuje (...). Ja sama jestem kosmetykoholiczką ale, do diabła, istnieją miejsca, gdzie mogę uprawiać swojego bzika. Ale są miejsca, gdzie trzeba bzika zostawić w domu i po prostu robić to, co aktualnie jest ważne a nie krzywić się lub rozpamiętywać i roztrząsać inne sprawy. Mam jedną zaufaną przyjaciółkę od lat, kilka koleżanek, które toleruję i lubię ale reszty kobiet po prostu unikam. Jeśli jest do zrobienia projekt/zadanie wymagające współpracy to wolę z panami- szybko, sprawnie i bez zgrzytów.

Uprzedzając komentarze i uwagi: Nie czuję się lepsza niż inne dziewczyny, nie mam charakteru ani wyglądu faceta. Wszystko, co powyżej opisałam stanowią własne obserwacje i doświadczenia.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2014-03-19 o 05:55
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-19, 07:17   #11
paulinika
Zakorzenienie

Mialam okazje ponad rok pracowac z kobietami i milo tego nie wspominam, pracowalam tez z mezczyznami i w sumie bylo ok. Natomiast nie mozna wszystkich do jednego wora wrzucac. Chocby tutaj na wizazu, niby wszedzie pisza i na watkach i ogolnie na internecie ze tu kobiety jadem sapia caly dzien a ja sie nie zgodze, poznalam tu wiele fajnych babek godnych uwagi. Takze mysle ze zalezy od czlowieka i jego charakteru.
paulinika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-19, 08:01   #12
gabisun
Zakorzenienie

Niestety coś w tym jest pracowałam w zespole, który składał się z przeważającej części z kobiet. I to niestety z facetami lepiej mi się dogadywało i pracowało

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-19, 08:02   #13
Littlejackie
Zadomowienie

Ja myślę, że jest tak, że "na dwoje babka wróżyła". Chociaż rzeczywiście mogę się w dużej mierze podpisać pod tym co dziewczyny w wątku już napisały. Ja jestem taka mieszana, w istocie lepiej się dogaduję z facetami (patrząc po łatwości w relacjach czy nawet w zwykłym zagadaniu i komunikacji, bo ostatnimi czasy nie mam za wielu kolegów) a z dziewczynami to już w ogóle tragedia. Chociaż nie mam jakiś mizoginistycznych zapędów, chciałabym mieć jakąś dobrą koleżankę a trafiam na same france albo na nie zainteresowane :c

Za to napiszę zaobserwowane przez siebie zjawiska u dziewczyn:
1. niechęć do komplementowania, nie pamiętam kiedy ostatni raz usłyszałam jakiś komplement/pochwałę od znajomej/ych (lub mogę policzyć na palcach jednej ręki w okresie kilkuletnim). Ja sama jestem miła i lubię komuś powiedzieć, że ładnie wygląda albo że coś mu fajnie wyszło (urządzenie mieszkania, praca na studiach, coś w pracy, ładny sweter i inne takie)
2. Obgadywanie i intrygi to klasyka.
3. Jakieś takie negatywne nastawienie, czasem to aż widać, że np. dziewczyna jest zadowolona bo koleżance coś nie wyszło itd
4. Hipokryzja. Np. obrażanie/uraza za coś np. odwołanie spotkania albo coś a same robią znacznie gorsze rzeczy i już jest luz/spoko. Taka sama hipokryzja jeżeli chodzi np o przewiny ze względu na płeć - kolega zrobi to i to - spoko. Dziewczyna-koleżanka - już jest obgadywana, jej zachowanie jest dosadnie komentowane. I mówię tu zarówno o jakiś społecznych, koleżenskich zacowaniach jak i np o postępkach moralnych - dziewczyny są przez dziewczyny dużo surowiej oceniane.

Ale koniec końców wlaśnie nie wiadomo jak to do końca jest bo i chłopaki się trafiają buce i chamy. Może u dziewczyn bardziej to widzę bo z nimi ostatnio głównie przebywam (od liceum, obrałam sobie ścieżkę kariery na której dziewczyny to lwia część i zawsze mam tylko kilku kolegów dla przeciwwagi). W ogólnym wniosku napiszę, że może po prostu ostatnimi czasy ludzie są bardzo dziwni, zamknięci na siebie, ciężko budować znajomości i relacje, ze względu np. na egoizm albo różne dziwne przeświadczenia.

Edytowane przez Littlejackie
Czas edycji: 2014-03-19 o 08:04
Littlejackie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-19, 08:06   #14
paulinika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Littlejackie Pokaż wiadomość
1. niechęć do komplementowania, nie pamiętam kiedy ostatni raz usłyszałam jakiś komplement/pochwałę od znajomej/ych (lub mogę policzyć na palcach jednej ręki w okresie kilkuletnim). Ja sama jestem miła i lubię komuś powiedzieć, że ładnie wygląda albo że coś mu fajnie wyszło (urządzenie mieszkania, praca na studiach, coś w pracy, ładny sweter i inne takie)
Ciezko uslyszec od innej kobiety komplement. Nie wiem czy sie boja przyznac ze ktos ladnie wyglada, boja sie konkurencji czy co??
Stary 2014-03-19, 08:18   #15
Littlejackie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paulinika Pokaż wiadomość
Ciezko uslyszec od innej kobiety komplement. Nie wiem czy sie boja przyznac ze ktos ladnie wyglada, boja sie konkurencji czy co??
No mi jest przez to wielokrotnie głupio jakoś. Bo mam np. koleżanki, którym często mówię coś miłego. Że fajnie że jej coś wyszło, że ładnie włosy zrobiła, ładnie ma i przytulnie na swojej stancji (nie lada wyczyn jak na urządzenie jednego wynajmowanego pokoiku)... a one jeszcze nigdy się nie zrewanżowały. Nie jestem jakaś pazerna na komplementy czy coś ale po prostu wydaje mi się to dziwne, tym bardziej, że na obecną chwilę to takie 'bliższe koleżanki', chociażby ze względu na spędzany razem czas i rozmowy. Przyjaciółki niestety nie bardzo (z różnych, nie zawsze miłych przyczyn) ale to dziwne że prędzej usłyszę, że mam ładną bluzkę od dziewczyny, z którą się widzę w biegu przed ćwiczeniami raz w tygodniu niż od laski, którą znam od liceum i widzimy się i gadamy codziennie (od studiów po poważne sprawy).
Stary 2014-03-19, 08:20   #16
paulinika
Zakorzenienie

Cytat:
No mi jest przez to wielokrotnie głupio jakoś. Bo mam np. koleżanki, którym często mówię coś miłego. Że fajnie że jej coś wyszło, że ładnie włosy zrobiła, ładnie ma i przytulnie na swojej stancji (nie lada wyczyn jak na urządzenie jednego wynajmowanego pokoiku)... a one jeszcze nigdy się nie zrewanżowały. Nie jestem jakaś pazerna na komplementy czy coś ale po prostu wydaje mi się to dziwne, tym bardziej, że na obecną chwilę to takie 'bliższe koleżanki', chociażby ze względu na spędzany razem czas i rozmowy. Przyjaciółki niestety nie bardzo (z różnych, nie zawsze miłych przyczyn) ale to dziwne że prędzej usłyszę, że mam ładną bluzkę od dziewczyny, z którą się widzę w biegu przed ćwiczeniami raz w tygodniu niż od laski, którą znam od liceum i widzimy się i gadamy codziennie (od studiów po poważne sprawy).
Ja raczej nie mam z tym problemow bo jesli ktos ladnie wyglada to trzeba czlowieka dowartosciowac przeciez powiedzenie komus Oj jak ladnie Ci w tej fryzurze jest gratis nie? Nikt Cie nie ubije za to ze powiedzialas komplement. To samo jesli ide z kims po ulicy mowie Zobacz jaka ladna dziewczyna. Przeciez to powinno byc naturalne.
Stary 2014-03-19, 08:24   #17
Littlejackie
Zadomowienie

Cytat:
Ja raczej nie mam z tym problemow bo jesli ktos ladnie wyglada to trzeba czlowieka dowartosciowac przeciez powiedzenie komus Oj jak ladnie Ci w tej fryzurze jest gratis nie? Nikt Cie nie ubije za to ze powiedzialas komplement. To samo jesli ide z kims po ulicy mowie Zobacz jaka ladna dziewczyna. Przeciez to powinno byc naturalne.
No to właśnie mówię, że ja też nie mam z tym problemu. Wręcz uważam, że to fajne komuś powiedzieć, że mu się coś udało. Podkreślałam właśnie, że MI jest głupio bo czasem się czuję jak nieudacznik, bo może skoro mnie dobra znajoma od 6 lat nie powiedziała mi komplementu, to może nie ma co komplementować (a wiem, że innych potrafi)
Stary 2014-03-19, 08:25   #18
bulka114
Wtajemniczenie

Coś w tym jest. Odkąd pamiętam, lepiej dogadywałam się z facetami.To na ich szczerą uwagę mogłam liczyć, pomoc, dobre słowo, lojalność, ze strony dziewczyn, cóż.. niekoniecznie. Może miałam takiech pecha, ale np. 2x "przyjaciółki" odbiły mi facetów, było też wiele innych kwiatków, ze strony "koleżanek", przez co tą grupę ograniczyłam tylko do BARDZO zaufanych. I nie żałuję.
bulka114 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-19, 08:26   #19
paulinika
Zakorzenienie

Cytat:
No to właśnie mówię, że ja też nie mam z tym problemu. Wręcz uważam, że to fajne komuś powiedzieć, że mu się coś udało. Podkreślałam właśnie, że MI jest głupio bo czasem się czuję jak nieudacznik, bo może skoro mnie dobra znajoma od 6 lat nie powiedziała mi komplementu, to może nie ma co komplementować (a wiem, że innych potrafi)
Znam to ale pocieszam sie tym ze moja mloda odkad potrafi mowic zawsze mame skomplementuje
Stary 2014-03-19, 08:32   #20
Littlejackie
Zadomowienie

Cytat:
Znam to ale pocieszam sie tym ze moja mloda odkad potrafi mowic zawsze mame skomplementuje
Trzeba dobrze wychowywać nowe pokolenie

Ech ciężko z tymi "koleżankami". A czasem można spotkać takie fajne, nieuprzedzone babeczki, ale niestety one najczęściej są już oblężone tłumem przyjaciółek i ciężko się "dopchać"
To też taka prawda, że z ludźmi trochę tak jest, że nie do końca mamy wpływ na kogo trafiamy. Nikt sobie nie wybiera ani ludzi z klasy, ani ludzi na roku na studiach a tym bardziej współpracowników. Ja mam czarną serię od gimnazjum, ale pocieszam się, że nie tylko ja patrząc po postach i wątkach dziewczyn szukających koleżanek/przyjaciółek.
Stary 2014-03-19, 08:37   #21
paulinika
Zakorzenienie

Cytat:
Trzeba dobrze wychowywać nowe pokolenie

Ech ciężko z tymi "koleżankami". A czasem można spotkać takie fajne, nieuprzedzone babeczki, ale niestety one najczęściej są już oblężone tłumem przyjaciółek i ciężko się "dopchać"
To też taka prawda, że z ludźmi trochę tak jest, że nie do końca mamy wpływ na kogo trafiamy. Nikt sobie nie wybiera ani ludzi z klasy, ani ludzi na roku na studiach a tym bardziej współpracowników. Ja mam czarną serię od gimnazjum, ale pocieszam się, że nie tylko ja patrząc po postach i wątkach dziewczyn szukających koleżanek/przyjaciółek.
Ja w tej chwili mam tylko kolezanki internetowe i te potrafia czlowieka podniesc na duchu. Nigdy zlego slowa Ci nie powiedza, ale np teraz jestem w noym miejscu, mieszkam na wsi i tutaj starsi ludzie praktycznie 85% wsi, bardzo ciezko tutaj sie zaklimatyzowac, tutaj w Hiszpanii w moim starym miejscu to nawet poszlam do sklepu i zawsze cos milego uslyszalam. A tu...eh nawet usmiechu na dzien dobry nie ma. takze jest ciezko no ale jakos trzeba sie trzymac i samemu sie komplementowac
Stary 2014-03-19, 08:39   #22
gabisun
Zakorzenienie

Tak, kobiety bardzo lubią komplementy. Jak do mnie przychodzą na zabiegi to nieraz komplement powiedziałam i zauważyłam, że bardzo to je cieszyło. Chyba też tego potrzebujemy

Ja ze swoją babską ekipą wychodzę średnio raz w miesiącu i zauważyłam, że bardziej się wtedy stroję itp. niż jak wychodzą gdzieś z tż potrafię też specjalnie na tą okazję kupić sobie coś nowego

---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ----------

Cytat:
Ja w tej chwili mam tylko kolezanki internetowe i te potrafia czlowieka podniesc na duchu. Nigdy zlego slowa Ci nie powiedza, ale np teraz jestem w noym miejscu, mieszkam na wsi i tutaj starsi ludzie praktycznie 85% wsi, bardzo ciezko tutaj sie zaklimatyzowac, tutaj w Hiszpanii w moim starym miejscu to nawet poszlam do sklepu i zawsze cos milego uslyszalam. A tu...eh nawet usmiechu na dzien dobry nie ma. takze jest ciezko no ale jakos trzeba sie trzymac i samemu sie komplementowac
ja nawet sobie nie potrafię wyobrazić nie mieć znajomych w swoim wieku, jak sobie z tym radzi? nie brakuje Ci wyjść itp.?

Stary 2014-03-19, 08:44   #23
Littlejackie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość

ja nawet sobie nie potrafię wyobrazić nie mieć znajomych w swoim wieku, jak sobie z tym radzi? nie brakuje Ci wyjść itp.?
Ja mam znajomych w swoim wieku, takie super koleżanki, że ostatnio jak szły na piwo to nawet nie napisały, że idą. Ale potem obrażone, że nie mam dla nich czasu albo, że kiedyś tam z nimi gdzieś nie poszłam ;p
Już bym wolała mieć jedną internetową koleżankę a super niż tych 5 fałszywców ze studiów. Mam jeszcze parę innych osób do "wyjść", ale to też niestety są raczej takie powierzchowne relacje znajomych moich i mojego chłopaka :P Więc posiadanie znajomych w obecnych czasasch wcale nie jest tożsame z wychodzeniem, zabawą itd
Stary 2014-03-19, 08:47   #24
Kori_Yoitama
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mick Pokaż wiadomość
Mobbing nie ma płci, o czym miałam okazję się przekonać. Po prostu trafiłaś na kiepskie miejsce.

Tak na dwoje babka wróżyła: z jednej strony dziewczynki są trenowane całe życie do stawania w konkursie, na który się nie zapisywały (bądź najszczuplejsza, najładniejsza, najpewniejsza siebie, zdobądź wszystkich chłopców, pracę, miej 3 dzieci i po 50. wyglądaj na 25) i to się często przekłada na relacje. Z drugiej... Wiesz, nic mnie tak nie irytuje jak dziewczyny podkreślające na każdym kroku, jakie są męskie, zdecydowane, nie interesują się babskimi sprawami, mają męskie hobby, myślą po męsku, nie tracą czasu na "babskie gadanie", nie mają przyjaciółek bo z facetami lepiej itd., itp. Generalnie "jestem lepsza od Was, bo mentalnie jestem facetem". Być może coś w Twoim zachowaniu odzwierciedla taką postawę, a możliwe że trafiałaś na beznadziejnych ludzi.
Kurcze... zawsze miałam zainteresowania, które wg społeczeństwa są postrzegane jako męskie - gry, informatyka, astronomia, kiedyś jeszcze sport, ale teraz mi przeszło. Obecnie Informatykę studiuje. Poza tym nigdy nie czułam potrzeby gadać na babskie tematy, ale jak była poruszona kwestia czegoś co sama robię z włosami lub jakiś problem z cerą to jak najbardziej. Odkąd pamiętam, że byłam tępiona przez dziewczyny w szkole i wykluczana ze stada po szybkim czasie. Do tej pory nie wiem, dlaczego, ale wydaje mi się że byłam nudna wg nich bo gdy kogoś obgadywały z kręgu psiapsiółek to ją broniłam, a gdy rozmowa o odchudzaniu czy czymś takim to nie miałam nic do powiedzenia, bo zmagałam się z niską masą ciała i szybkim metabolizmem, przez co jak nie dbałam o 3 syte posiłki dziennie to lądowałam pod kroplówką w szpitalu

Co do Autorki - chciałabym Ci pomóc, ale chyba niektóre kobiety są już stworzone do tego by być wykluczane ze stada kobiet. Nie rozumiem tych mechanizmów, ale też uważam, że ludzie nie lubią osób dobrych co chętnie pomagają, są mili, wydają się czasem naiwni. Osoby, które są silne, stanowcze, ale potrafią być zarówno miłe jak i komuś dopiec wśród towarzystwa uchodzą za najbardziej lubiane.

Ja osobiście nigdy nie stworzyłam zbyt długiej przyjaźni z żadną kobietą, bo zawsze w pewnym momencie albo kontakt słabł aż w końcu się urywał lub relacje z koleżeńskich stawały się wrogie, gdy koleżanka zakolegowała się z grupą kobiet co mnie nie lubią mimo, że nigdy ze mną nie gadały. Co do drugiego to pewnie "biletem wejściowym" do grupy było okazywanie mi antypatii. Obecnie mam 23 lata i z dystansem traktuje kobiety, na szczęście na moim kierunku mam styczność z raptem 2-4 kobietami i nigdy nie na raz więc w 1vs1 z inną kobietą nie mam zgrzytów, a w pracy nie ma w moim dziale kobiet w ogóle.
Kori_Yoitama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-19, 09:02   #25
Fleur_D
Zakorzenienie

Ja tam nigdy czegoś takiego nie zaobserwowałam w swoim otoczeniu. Co więcej, zauważyłam, że podczas jazdy samochodem, kobiety znacznie częściej "wpuszczają" inne kobiety niż mężczyzn.

Dogaduję się tak samo dobrze z kobietami, jak i z mężczyznami, choć więcej znajomych mam płci męskiej, ale tak po prostu wypadło.
Może kogoś urażę moim stwierdzeniem, ale jeśli od czasu do czasu zdarza nam się, że jakaś grupa kobiet nas nie lubi, to można to zignorować. Jeśli zdarza się to ciągle, to pora poszukać winy w sobie. I to bez nadmiernego samozachwytu- piękne i inteligentne kobiety też bywają lubiane, więc to nie o zazdrość chodzi.

Poza tym trochę za bardzo idealizujecie facetów. Mam paru bliskich kolegów i wiem, że zarówno oni jak i ich znajomi potrafią nieźle plotkować, oni tylko inaczej to nazywają- dyskusja, wymiana informacji lub opinii, zwykła rozmowa. Bo przecież plotkowanie to domena kobiet
Mężczyźni też rywalizują ze sobą na wielu płaszczyznach na raz, też wprowadzają niezdrową atmosferę. To nie jest zależne od płci.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-19, 09:11   #26
Kori_Yoitama
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Może kogoś urażę moim stwierdzeniem, ale jeśli od czasu do czasu zdarza nam się, że jakaś grupa kobiet nas nie lubi, to można to zignorować. Jeśli zdarza się to ciągle, to pora poszukać winy w sobie. I to bez nadmiernego samozachwytu- piękne i inteligentne kobiety też bywają lubiane, więc to nie o zazdrość chodzi.
Ja myślę, że nie byłam ciekawą koleżanką w szkole, bo myślałam częściej o nauce, swoich zainteresowaniach, grach komputerowych niż o chłopakach, strojeniu się, filmach romantycznych (takich już dawno nie oglądałam), kosmetykach. I przyznam szczerze, że unikałam chodzenia z koleżankami na zakupy, bo jestem bardzo minimalistyczna w tym, a z nimi bylo tak, że dla mnie zakupy na 1h przeciągały się na pół dnia po których jedyne co to nogi w wodę z solą kojącą a głowa na poduszkę i zdycham, a zakupione raptem 2-3 rzeczy, które i tak wybrałam na samym początku nie rekompensowały mi tego wypadu. Więc pewnie przez swój charakter nie pasowałam do tego co chcą robić kobiety w swoim towarzystwie. Pogodziłam się z tym i wolę męskie towarzystwo, a na zakupy zabieram chłopaka - on lubi ze mną zakupy bo są krótkie a treściwe
Kori_Yoitama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-19, 09:22   #27
Littlejackie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Można też spojrzeć na siebie krytycznym okiem i niestety nic nie znaleźć, bo nic się złego nikomu nie wyrządziło, chyba, że no wiesz, w liceum byłam np postrzegana jako "pewna siebie i zarozumiała", bo miałam dwóch kolegów, z którymi lubiłam żartować i pajacować. Tyle, że wiesz, każdy kto porozmawia ze mną dłużej wie, że pewność siebie to moja pięta achillesowa ;p Zresztą miałam w życiu 4 "przyjaciółki" z czego dwie z czterech ze mną rywalizowały i poprawiały sobie samoocenę moją osobą. Jedna przyjaźń umarła śmiercią naturalną a druga poznała moje dwie koleżanki ze studiów i teraz się przyjaźnią a ja jestem wykluczona

A ja bardzo ogólnie lubię dziewczyny i marzę wręcz o jakiejś normalnej, niefałszywej koleżance z którą bym mogła wypić flaszkę wina i pogadać o wszystkim i o niczym. Tylko że nie bardzo znajduję takie w moim otoczeniu najbliższym. Zresztą paradoksalnie milsze są dla mnie nowo poznane osoby i znajomi ze studiów z którymi pogadam na zajęciach niż te moje pożal się boże znajome od 6 lat ;p
Stary 2014-03-19, 09:24   #28
mary_poppins
sissy that walk

Z moich obserwacji wynika, że takie natychmiastowe odrzucenie i komunikat pt. "spadaj" otrzymują w większości od kobiet kobiety, którym się czegoś zazdrości - atrakcyjne, pewne siebie, zdolniejsze niż reszta, bardziej ambitne niż reszta... Oczywiście to nie żadna zasada, ale niestety wieloma kobietami - zwłaszcza, gdy na wstępie są już zaprzyjaźnione grupki/parki - kieruje zazdrość... Jest jeszcze taka rzecz, że wydaje mi się, że wiele kobiet nie potrafi utrzymać dobrych relacji w grupie - to chyba mężczyźni zwykle mają paczkę kumpli/przyjaciół, a kobiety raczej jedną "główną" przyjaciółkę od serca. Może więc ta niechęć wynika ze strachu przed rozbiciem dotychczasowego układu znajomości w pracy - "przyszła nowa, miła jest, pewnie mi Jolę zabierze i będą na mnie nadawać, więc muszę zacząć nadawać do Joli na nią". Nie ugadniesz, ale niestety jesli chodzi o takie akcje, to przodują w tym panie.

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2014-03-19 o 09:27
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-19, 09:34   #29
gabisun
Zakorzenienie

Fleur ale to nie chodzi o idealizowanie facetów. Ja na stopie zawodowej cenię sobie szczerość, żadne intrygi mnie nie interesują. Mam swoje prywatne życie, a praca to praca i tyle. Może też znaczenie miało to, że większość z nich to były singielki żyjące właśnie pracą?

Z facetami się pracowało tak po prostu "normalnie" a z kobietami nie raz napatoczyłam się na jakąś "aferę" , obrażanie się, dziwne miny itp. a najlepsze, że najczęściej druga strona kompletnie nie wiedziała o co kaman...z facetami tak się nigdy nie działo...

Mój tż ma u siebie osobne stanowisko, ale czasem musi wyjść sprawdzić jak realizowany jest projekt i dla niego to tragedia, jak musi wyjść na halę pełną plotkujących kobiet.

Stary 2014-03-19, 09:39   #30
I am Rock
lokalna gwiazda

Ja trafiłam do pewnej firmy w ramach projektu unijnego / z kilkoma innymi kobietkami/ i pierwsze, co mnie spotkało, to spojrzenia pełne nienawiści i brak odpowiedzi na moje "dzień dobry".
Potem okazało się, że powodem był strach o swoje stanowiska pracy. Polepszyło się, gdy okazało się, że nikt z pracy nie wyleci. "Koleżanki" i tak mnie nie polubiły bo nie chciałam z nimi plotkować, ale skończyła się ta jawna niechęć. Ja osobiście nie mam potrzeby kolegowania się z kimś z pracy, a jeśli wchodzi się w takie zasiedziałe środowisko, to raczej jest niemożliwe.
O wiele łatwiej jest z facetami. Z nimi nigdy nie miałam problemu.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości