Olu Deniz- Turcja- kto byl, jakie wrazenia, co warto zobaczyc i gdzie sie wybrac?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-22, 12:52   #1
anyolek
Zadomowienie

Olu Deniz- Turcja- kto byl, jakie wrazenia, co warto zobaczyc i gdzie sie wybrac??

Pytanie takie jak w tytule, a dla sprecyzowania:

1. W jakim hotelu sie zatrzymalas/ es?
2. O jakiej porze roku/ czy pogoda Ci dopisala?
3. Co Cie najbardziej oczarowalo?
4. Bary, puby, restauracje itp, ktore polecacie I jakie potrawy??
5. Dodatkowe info, ktorym masz ochote sie podzielic

Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi
Stary 2009-06-23, 22:18   #2
kabira
Raczkowanie

GG do kabira
Dot.: Olu Deniz- Turcja- kto byl, jakie wrazenia, co warto zobaczyc i gdzie sie wybra

Witaj
Ja byłam w Ölüdeniz naprawde piekne miejsce i cudowna laguna. Sama zobaczysz kolor wody. Bylam dwa razy raz w istopadzie i byo bardzoooo ciepło pamietam ze woda byla cieplutka i raz byłam w marcu woda zimna ale kazdy sie kapał
Co pamietam same miasteczko nie jest duze jest glowna ulica co od razu jest centrum pełno sklepów, dyskoteki, cluby koło promenady koło morza.
Nad sama zatoka można wynajac łodki, rowerki wodne pamietam ze to koszt 20TL(około 40zł) za godzine dla 4osob warto.
Niedaleko jest kolejne turystyczne miasto fethiye i czesto jada dolmuse(małe busy)a tam tez wiele klubów wszystko czego pragna turysci ja tyko z Fethiye pamietam club Banana hehe
Jak jeszcze mi sie cos przypomni to napisze ale serio super miejsce uwazam nawet ze lepsze od Alanyi. Dołacze kilka fotek ale jusze poszukac bo wiem ze mam lepsze hehe a potem tez cos napisze o fethiye
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0085m.jpg (40,5 KB, 67 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0086.jpg (46,1 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0113.jpg (64,8 KB, 62 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0124.jpg (55,7 KB, 49 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0170.jpg (43,7 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0172.jpg (53,4 KB, 39 załadowań)
kabira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-19, 11:57   #3
anyolek
Zadomowienie

Dot.: Olu Deniz- Turcja- kto byl, jakie wrazenia, co warto zobaczyc i gdzie sie wybra

kabira, wybacz opoznienie, ale bardzo dziekuje
wybieram sie juz za tydzien, wiec zbieram wszel;kie info na temat miejscowosci i ogolem Turcji.
Jesli cos Ci sie jeszcze przypomni, prosze, napisz
pozdrawiam
Stary 2009-09-19, 18:00   #4
nebraska
Zakorzenienie

Ja też byłam - laguna jest cudowna, jeśli będziesz chciała możesz sobie zafundować nawet lot na paralotni z pobliskiej góry i podziwiać to piękne miejsce z góry.

Ja byłam pod koniec sierpnia więc było upalnie. Mieszkałam w hotelu Pink Palace, nie w samym Oludeniz, lecz nieco wyżej w Hisaronu.

Z tego co pamiętam dość drogo w kanjpach, ale jak masz all inc. to raczej nie odczujesz.

jeśli będziesz chciała pojechać na jakieś wycieczki polecam wyprawę dżipami do wąwozu Saklikent z wizytą na niesamowitej plaży Patara.

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-19, 20:47   #5
anyolek
Zadomowienie

dzieki
My mamy wykupione B&B, ale byl to swiadomy wybor ze wzgledu na to,ze nie chcemy byc uwiezieni w hotelu na czas kazdego posilku
Mam tylko jeszcze jedno pytanie- to tylko dla 100% pewnosci- wize kupuje po ladowaniu w Turcji?? Lece z Anglii i wiem, ze Anglicy placa wlasnie po wyladowaniu, mam nadzieje, ze to samo tyczy sie Polakow
Stary 2009-09-20, 08:45   #6
nebraska
Zakorzenienie

Tak tak, wize kupujesz na lotnisku

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-04, 10:52   #7
anyolek
Zadomowienie

hej kochane!
Wczoraj worcilam z Oludeniz- bylo przecudownie!! Nigdy nie widzialam tak czystoblekitnej wody i pieknej plazy!!
Zatrzymalismy sie we wspanialym niewielkim hotelu (Mavi Belce), ale jakze czysciutkim, z mila obsluga, pieknym basenem i ogolnie osrodkiem.
Miasteczko piekne, bardzo zywe, pyszne jedzenie, sprobowalismy kilku roznych restauracji (bylismy tylko przez tydzien, B&B) i zdecydowanie najbardziej przypadla nam do gustu 'Blue Star'- wysmienite tureckie jedzenie- szczegolnie polecam sprobowac 'Adana kebab'- moj TZ trzy razy zamawial to w innych miejscach, ale tam bylo zdecydowanie najlepsze!, ja tez polecam tureckie nalesniczki 'gozleme' i oczywiscie prawdziwe kebaby w malch knajpkach. A w restauracji 'Buzz Bar' polecam 'lamb kebab' (wiekszosc najlepszych kebabow jest zrobiona wlasnie z jagnieciny).Nie obeszlo sie bez sprobowania tureckich lodow- sa bardzo ciagnace w konsystencji i wolniej sie rozpuszczaja, ale smakiem nie zaskakuja.
Zachecam do odwiedzenia restauracji 'Anfora'- wspaniala obsluga, cudowny, zawsze usmiechniety wlasciciel- Hussein i swietna atmosfera.
Nie mozna tez wybrac sie do Turcji i nie sprobowac piwa EFES- zarowno moim, jak i TZ-a zdaniem najlepsze piwo pod sloncem. Delikatne, mocno gazowane i najlepsze mocnoschlodzone.
Wybralismy sie tez na rejs statkiem '12 Islands'- fajna przygoda, choc nieco nudna. Fajnym atutem byla mozliwosc poplywania w krystaicznoczystej wodzie nieopodal owych 12 wysp (takich przystankow bylo 4), acz jesli wybierzemy sie tam nastepnym razem, sprobujemy innego rejsu, bo roi sie tam od biur zachecajacych do takich wypraw
Polecam sprobowac fajke wodna- my skosztowalismy tej o smaku malinowo-truskawkowym i bylismy zachwyceni. Jablkowy jest ponoc najlepszy i najpopularniejszy, ale dla nas go niestety zabraklo
Najlepsza kawe podaja zdecydowanie w 'Cloud 9' przy samej plazy. Osobiscie polecam mrozona 'Macadamia & coconut'- pyszota!
W Turcji nikt nie utrzymuje w sekrecie, ze sprzedaja podrobki, wiec wszedzie mozna zakupic 'fake originals' (haha ) najbardziej znanych na swiecie projektantow- niektore sa naprawde swietnie wykonane.
Jako pamiatki kupilam sobie, siostrze, babci, mamie i przyjaciolce piekne tureckie paszminy. Mimo, ze sa one sprzedawane niemal wszedzie, za cenami warto sie przejsc po roznych miejscach, bo czesto tak samo wykonane chusty sa sprzedawane w kilkakrtonie wyzszych cenach. Oczywiscie warto sie tez targowac, choc Turcy czesto upieraja sie przy swoich cenach i zauwazylam, ze w Oludeniz nie sa do targowania zbyt skorzy
Do morza warto miec specjalne buty, bo plaza jest kamienista i wchodzenia, jak i wychodzenie z morza to prawdziwa meka
Laguna jest piekna, jednak baaardzo zaludniona, przez co traci na swoim uroku- no ale w sezonie nalezy sie tego wlasnie spodziewac.
Wielbicielom sportow polecam lot paralotnia, choc podczas naszego pobytu zdarzylo sie kilka wypadkow- te jednak przytrafily sie profesjonalisotm, natomiast loty dla amatorow odbywaja sie w tandemach, w ktorych do wypadkow raczej nie dochodzi.
Srebro i zloto nie jest az tak tanie, jak sie tego moznaby spodziewac acz o nie nie probowalam sie targowac, bo tak naprawde nic ciekawego dla siebie nie znalazlam.
Kupilam za to zakladki do ksiazek- pieknie zdobione na wzor tureckich dywanow- naprawde polecam, bo to pamiatka, z ktorej kazdy amator czytania bedzie chetnie korzystal
Ogolnie jestem zauroczona tym miejscem i juz sie zastanawiam nad przyszlorocznymi wakacjami.
Polecam wszystkim te miejscowosc i zycze udanych wakacji

Edytowane przez anyolek
Czas edycji: 2009-10-04 o 10:58
anyolek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-08, 04:20   #8
eznawca
Przyczajenie

Zapraszam na video relację z Oludeniz:
http://www.youtube.com/watch?v=cqlw8...1P-JMkhsS9QxGx

Mam także spisane ceny większości wycieczek, już po negocjacjach. Chętnie się podzielę gdyby ktoś potrzebował.
eznawca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-25, 14:15   #9
inkaaa25
Przyczajenie

Chętnie poznam ceny. Planuje wyjazd ale wlasnie cenowo na miejscu jak jest to ciezko znaleźc informacje na internecie.
inkaaa25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 16:21   #10
Butterfly0008
BAN stały

Cytat:
Napisane przez inkaaa25 Pokaż wiadomość
Chętnie poznam ceny. Planuje wyjazd ale wlasnie cenowo na miejscu jak jest to ciezko znaleźc informacje na internecie.
A biuro podróży nie może dostarczyć ci takich informacji?
Butterfly0008 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości