|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Chcę wynająć pokój, studencie czego i za ile Ci trzeba? :)
Moje mieszkanie się właśnie wykańcza
podejrzewam że nie zdaję sobie sprawy z masy rzeczy. Nie, nie jestem żadną sierotą, wiem że będzie dobrze ale jakaś tam obawa jest i pewnie nie raz się jeszcze zdziwie... ![]() Ale do rzeczy! Jeden pokój zajmę ja, drugi zamierzam wynająć ma powierzchnie ok. 11 m^2 chciałabym, żeby mogły zamieszkać w nim dwie osoby. Dlatego proszę o pomoc, czego oczekiwałybyście po wyposażeniu takiego pokoju? Jest mi ciężko oszacować również cene za wynajem, rozumiecie, nie dość że nie mam w tym żadnego doświadczenia i wszystko jest dla mnie nowe, to jeszcze muszę to życie zorganizować dwóm innym osobom A może jakieś wskazówki dotyczące współżycia lokatorskiego? co warto powiedzieć na wstępie, jakie wyznaczyć wzajemne zasady? Prooszę o pomoc |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Chcę wynająć pokój, studencie czego i za ile Ci trzeba? :)
Bardzo dobrze, że myślisz o tym wcześniej, a nie pozostawiasz tych spraw samych sobie
jeśli chodzi o wyposażenie. to wydaje mi się, że standardem jest łóżko, biurko, jakaś, szafa, bądź komoda, regał, ot co. Bardzo ważne są zasady ustalone już na początku. Przede wszystkim dobierz osoby, które Ci się spodobają, a przede wszystkim prowadzą podobny tryb życia. Jak będziesz się spotykać z potencjalnymi lokatorami to wypytaj ich delikatnie, czy oni z tych imprezowych, czy jakaś cicha para. to bardzo istotne. Lepiej poswięcić na to trochę czasu, niż później narzekać na hałasy, lub nieswojo czuć się u siebie. Jak już wybierzesz szczęśliwą dwójkę, to równiez na początku obgadaj kwestię sprzątania, ciszy nocnej i innych takich, żeby każdy miał jasność o co kaman Powodzenia! |
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Ale jeśli kogoś znajdziesz to dobrze, tylko lepiej aby były to osoby, które się lubią albo para (choć mieszkanie z parą może być trudne).Co powinno być łóżka, przynajmniej jedno biurko, szafa, jakaś komoda, regał na książki, dobry byłby jakiś stolik, choćby ten mały z Ikei, który jest chyba wszędzie. Cena zależy od miasta. Mieszkałam w Warszawie tu pewnie jakieś 350 oraz w Łodzi za dzielenie jakieś 250. Z resztą zorientuj się na gumtree jak to jest w Twoim mieście. Tak, zasady najlepiej ustalić na początku. Grafiki sprzątania i wspólnych zakupów (tu już sami ustalacie do macie wspólne, czasem to tylko chemia do sprzątania, a czasem też pewne produkty spożywcze). I jak wyżej szukaj osób z podobnym trybem życia, takie które polubisz itd. Pytaj o stosunek do porządku, imprez itd. Nie wiem czego oczekujesz czy osób z którymi się zaprzyjaźnisz i będziecie spędzali wieczory na grze w planszówki czy po prostu liczysz na życzliwą obojętność. Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2014-02-02 o 14:09 |
|
|
|
|
|
#4 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Zastanawiam się czy jedno biurko nie byłoby wystarczające, w końcu to nie podstawówka i zadania z kaligrafii, myślicie że każdy musi mieć swoje? ---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Cytat:
![]() Mam nadzieję nie wchodzić sobie w paradę
|
||
|
|
|
|
#5 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Spartanskie warunki chcesz tym biednym studentom zapewnic, nie ma co. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Jasne, że jedno biurko.
i stoliczek, choćby najmniejszy, ale żeby był w pokoju.Z biurkiem to zalezy czy koniecznie studentów szuka, czy też młodych pracujących. ![]() na 11 m2 cieżko o 2 biurka. Edytowane przez granda1216 Czas edycji: 2014-02-02 o 14:17 |
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
Też wynajmuję pokój o tej samej wielkości - 11 m. I wynajmuję go jednej osobie. I szczerze, to nie wyobrażam sobie, jak na takiej przetrzeni mogą zamieszkać dwie osoby.. U mnie w pokoju jest biurko, łóżko dwuosobowe, ogromna komoda na ciuhy, stolik i pufa. Pokój jest przystosowany dla pary, ze względu na łózko, ale wg mnie byłoby tam za mało przestrzeni ; mojej lokatorce nie przeszkadza to, że ma większe łózko, dlatego nie wymieniam go na pojedyncze.
Cena wynajmu zależy od wielu czynników - lokalizacji, stanu, standardu meiszkania, miasta itp. itd. |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
11 metrów na 2 osoby? W akademikach obecnie standardy są lepsze. Uważam, że tylko jacyś desperaci na to pójdą. Same łóżka zajmują prawie 4 metry a gdzie reszta? Szafa, biurko i inne?
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;44939603]Oczywiscie, ze tak. Dziwne podejscie przejawiasz. Nie studiowalas nigdy? Nie wiesz o tym, ze niektorzy musza pisac, liczyc? Nie wiesz, ze nawet jak ktos nie pisze, ale sie uczy to moze mu byc niewygodnie siedzac na lozku? Nie wiesz, ze nawet jak ktos sie nie uczy to chcialby miec gdzie postawic herbate i laptopa?
Spartanskie warunki chcesz tym biednym studentom zapewnic, nie ma co.[/QUOTE] Mówię o biurku a nie o stole czy stoliku, a owszem studiowałam i to na studiach inżynierskich, i jakoś ciężko mi sobie wyobrazić dwie np. koleżanki siedzące w tym samym momencie przy dwóch biurkach i liczące coś. Ale jak zapewne zauważyłaś, mam jakąś wątpliwość dlatego zadaję pytania. Nie rozumiem po co ten lekki atak i nutka sarkazmu. |
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2014-02-02 o 14:24 |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Dwie osoby na 11 metrach, dramat.Mieszkanie dwupokojowe, więc pewnie w sumie nieduże. Wolałabym wziąć 550 zł od jednej osoby niż szukać frajerów.
|
|
#12 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ---------- [1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;44939771]A mnie trudno sobie wyobrazic jak Tobie moze byc trudno sobie wyobrazic, ze dwie osoby moga chciec skorzystac z biurka w jednym czasie. Mozna przeciez robic zadanie na cwiczenia, uczyc sie, pisac maila o dupie Maryni do kolezanki, jesc kanapke, malowac paznokcie itp. Stolik z zasady jest przeciez nizszy niz biurko. Myslisz, ze ktos sie bedzie chcial garbic nad stolikiem z ksiazka czy laptopem?[/QUOTE] Mieszkanie ma jeszcze duży salon z aneksem kuchennym, w którym będzie sofa, stolik, i stół w części kuchennej, może mam inny styl życia, stąd i inne wyobrażenie. ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- Mieszkanie ponad 50 m, na parterze z 60 m ogródkiem. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
❤ bee happy ❤
|
11m2 na dwie osoby? Dla mnie taki metraż to tylko i wyłącznie dla jednej.
|
|
|
#16 |
|
Konto usunięte
|
mieszkam w pokoju 12m^2 i nie wyobrażam sobie, że miałabym go jeszcze z kimś dzielić
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Konto usunięte
|
dwie osoby na 11 metrach ? o_o
---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- dafuq, ty chcesz chomiki adoptować czy studentom wynajmować? ---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ---------- Cytat:
w trójmieście taki pokój samodzielnie to od 400 do 700 zł. ale nie wiem jak bardzo musiałabym na łeb upaść, albo co by mi musiało spaść na głowe by się po 350 zł składac z kimś na to xD xD xD |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Wtajemniczenie
|
11m2 to zdecydowanie dla jednej osoby, ale zastanawiają mnie podawane tu ceny... teraz pokój dwuosobowy w Warszawie to po 500-600 zł za osobę, a jednoosobowy minimum 800, najczęściej 1000.
Co do umeblowania: łóżko, biurko z krzesłem, szafa, komoda, regał na książki. |
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sprawa jest prosta - wynajmujesz 11m2. Możesz sobie zażyczyć 350 zł od osoby, bo studenci przecież mieszkają w gorszych warunkach. Ale jeśli znajdziesz frajerów - to Ci pogratuluję. Jeśli na tych 11 metrach wstawisz dwa łózka, biurko, stolik i dwie komody i jeszcze będzie gdzie upchnąć dwie osoby w pionie - masz ode mnie podwójne gratulacje i to w obliczu kolektywu.
|
|
|
#20 |
|
Konto usunięte
|
![]() xD |
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
to właśnie lubię najbardziej- mieć jedno wielkie (sorry, małe) gunwo do zaoferowania, ale cenić się niesamowicie.
serio? cztery stówy za pięć metrów, jedno biurko i jednoosobowe łóżko? plus w pakiecie współlokator? no wolne żarty. 11 m2 to klitka, a ty kierowana chęcią nachapania się jak najwięcej, chcesz upchnąć tam dwie osoby. ja ci proponuję piętrówki wsadzić, to i czterech się zmieści. zarobek jakich mało.
|
|
#22 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Łodzi wynajmowaliśmy kawalerkę za 650, więc może po prostu mam szczęscie
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Rozeznanie
|
To może dodam coś od siebie:
Ja początkowo pokoik wynajęty wystawiłam i jako jednoosobowy i jako dwuosobowy. Wbrew pozorom wzięcie było bardzo duże, w ludziach mogłam dosłownie "przebierać". Po czym doszłam do wniosku, że gdybym ja miała mieszkać z kimś w dwójce tej wielkości, to bym się tam po prostu "kisiła". Wynajmij ten pokój jako jednoosobowy. Będzie większy komfort i dla Ciebie i dla tej osoby. Biorąc pod uwagę nawet kwestie pieniężne - za jedynkę weźmiesz więcej, a porównując do wynajmu jedynki i dwójki - zysk na serio niezbyt dużo biorąc pod uwagę zużycie mediów itp. ; I bardzo dobrze, że ktoś powyżej przytoczył wątek tej panny z salonem - polecam do przeczytania, tak dla przestrogi, żeby u Ciebie potem takiej sytuacji nie było. Taki wynajem nie jest wbrew pozorom prostą kwestią... EDIT: Drabineczka, wygrałaś internety tym obrazkiem!
Edytowane przez Madzzzia92 Czas edycji: 2014-02-02 o 15:18 |
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zresztą 11m^ to nie jest dużo na dwie osoby. Ja mieszkam w sama na niecałych 10m^ i nie uważam tego za duży pokój. Ba, współlokatorki mają pokoje po 15m^ i same je wynajmują. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
and cigarettes
|
Dwie osoby na 11m kw, biurko do dzielenia i szafa z ubraniami na korytarzu?
![]() W sumie do takiego pokoiku możesz nawet 4 osoby zmieścić. Wsadzisz dwa łóżka piętrowe, biurko do salonu (dołączony do niego grafik korzystania), szafa na korytarzu, półkę na książki zmieścisz w łazience... Wszystko da się ładnie ułożyć. I oczywiście z 500 złotych od osoby, bo to duże miasto. Zgadzam się z mpt... |
|
|
|
|
#27 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
.
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
Ludzie zapominają, że w takich pokojach się MIESZKA, a nie tylko śpi i wegetuje. Każdy chce mieć swój kąt, swoje biurko, możliwość wstawienia swoich rzeczy. Przecież nikt nie wprowadza się z parą majtek pod pachą, gdzieś trzeba trzymać prywatne rzeczy. Nigdy nie wynajęłabym czegoś w czym sama z przyjemnością bym nie zamieszkała. A mieszkałam w malutkim pokoju (9m, przy tym to brzmi jak salon) ale sama. Nie musiałam czuć na karku oddechu drugiej osoby. Mieszkałam też w akademiku w małym pokoju dwuosobowym - miał pewnie z 15m2. To był dramat, budziłam się patrząc na moją współlokatorkę i zasypiałam niemal trzymając ją za rękę - bo nie było innej opcji przy takim umeblowaniu. I powiem tak - każda miała kawałek swojej meblościanki
, biurko, szafę (dwudrzwiową) i nie mieściłyśmy się z rzeczami, był wieczny bajzel, bo nie było gdzie odkładać gratów. Nigdy więcej.
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
350 zł za mieszkanie w tak małym pokoju z drugą osobą?
Cytat:
Pokoje widziałam po 500 - 700 zł, ale nie interesowałam się nimi. Przyjaciółka wynajmuje 2-pokojowe mieszkanie za 800 zł (co prawda w gorszej dzielnicy), dlatego dawanie tyle za pokój wydaje mi się przegięciem.
|
|
|
#30 |
|
Przyczajenie
|
Hej
Na pierwszym roku studiów wynajmowałam mieszkanie z koleżankami z liceum. Dwie wylosowały większy pokój, a ja z jedną koleżanką mniejszy. W załączniku przesyłam orientacyjny plan pokoju. Jak widać raczej ciasno. Pewnie ok. 10-14m2. Nie było tragedii, jakoś dawałyśmy radę tym bardziej, że ja od rana do wieczora siedziałam na uczelni Zaś moja współlokatorka często chodziła do dziewczyn "z dużego" i razem tam przesiadywały. Płaciłam wtedy 350 + opłaty co 2 miesiące (Poznań). Wracając do kwestii dwóch biurek - moim zdaniem to konieczność! Nie wyobrażam sobie jak miałybyśmy funkcjonować z jednym. Tym bardziej, że jako "informatyczka" miałam wtedy stacjonarny sprzęt
Edytowane przez Porcelalka Czas edycji: 2014-02-02 o 15:32 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:53.

podejrzewam że nie zdaję sobie sprawy z masy rzeczy. Nie, nie jestem żadną sierotą, wiem że będzie dobrze
ale jakaś tam obawa jest i pewnie nie raz się jeszcze zdziwie... 

. Ale jeśli kogoś znajdziesz to dobrze, tylko lepiej aby były to osoby, które się lubią albo para (choć mieszkanie z parą może być trudne).

. Widze, ze jeszcze panic room w gratisie