|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wybór specjalizacji
Witam,
mam problem odnośnie wyboru specjalizacji. Nie wiem czy lepsze będzie : inżynieria rehabilitacji czy informatyka medyczna. Po którym będzie lepsza praca itp. Co o tym sądzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wybór specjalizacji
Cytat:
Pracuję w szpitalu i mamy mnóstwo informatyków, ale są oni po prostu po informatyce. Wiem, bo często ich wzywam na pomoc ![]() Co możesz robić po inżynierii rehabilitacji? To samo co fizjoterapeuta? Popatrz na to, czy któraś specjalizacja daje ci uprawnienia zawodowe, a nie tylko lepiej przygotowuje. Wiem, że niektórym osobom poprzednie zdanie wyda się nielogiczne, ale w zawodach medycznych i około medycznych trzeba to brać pod uwagę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
.
|
Cytat:
co to za kierunek?
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Podejrzewam ze studiujesz w trojmiescie i wybierasz nieistniejace zawody w ktorych nigdy nie bedziesz mogla pracowac wiec xD zadna roznica
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
na przekór do celu
|
czyżby kierunkiem była inżynieria biomedyczna?
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Tak, studiuję na inżynierii biomedycznej
![]() Absolwent kończący specjalność INFORMATYKA MEDYCZNA: -zna podstawowe techniki programowania, jak i zaawansowane metody tworzenia oprogramowania, -potrafi samodzielnie budować systemy informatyczne na potrzeby jednostek służby zdrowia i ubezpieczeń społecznych, -zna budowę używanych systemów operacyjnych oraz sieci komputerowych, -posiada umiejętność zarządzania systemami informatycznymi oraz administrowania systemami funkcjonującymi w służbie zdrowia i systemie ubezpieczeń społecznych, -posiada wiedzę na temat tworzenia systemów umożliwiających nadzór medyczny, wymianę informacji medycznej poprzez Internet (telemedycyna) i wspomaganie działania różnego rodzaju elektronicznej aparatury medycznej. -zna zasady i metody budowania systemów automatycznej diagnostyki medycznej, w szczególności konstruowanych w oparciu o inteligentne systemy obliczeniowe. Absolwent kończący specjalność INŻYNIERIA REHABILITACYJNA: -posiada umiejętności analizowania problemów wspomagania i zastępowania utraconych funkcji ruchowych człowieka, -zna zasady projektowania implantów i sprzętu rehabilitacyjnego oraz technologii ich wykonywania, z wykorzystaniem technik komputerowych. -posiada podstawową wiedzę dotyczącą technicznego wspomagania medycyny, konstruowania, wytwarzania, budowy i eksploatacji aparatury i urządzeń medycznych oraz sprzętu rehabilitacyjnego, optymalnego do ---zapewnienia niezbędnych funkcji życiowych człowieka, -potrafi stosować metody badawcze w biomechanice, a także w zakresie materiałów stosowanych w medycynie, -zna budowę układu ruchowego człowieka, podstawy kinematyki i dynamiki układu szkieletowo–mięśniowego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
na przekór do celu
|
Ta inżynieria rehabilitacyjna wygląda lepiej, już od początku bardziej mi pasowała. Społeczeństwo się starzeje, problemy ze stawami są codziennością większości ludzi starszych, a i młodsi cierpią niestety coraz częściej na tego typu dolegliwości, więc myślę, że dziedzina zajmująca się sprzętem rehabilitacyjnym będzie się rozwijać. Informatyką będą zajmować się informatycy
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Mi się wydaje, że wszystko jedno, którą specjalizacje wybierzesz. Ja na twoim miejscu po studiach I stopnia poszłabym na jakiś inny kierunek np. informatyka, bo po inżynierii biomedycznej może być ciężko z pracą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:30.