![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Jak wynająć mieszkanie ?
Poprosze o rady jak szybko i rozsadnie wynajac mieszkanie ?komu ?co i jak przygotowac przed wpuszczeniem "oglądaczy" ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak wynająć mieszkanie ?
Dosyć trudne pytanie. To zależy o jakim standardzie jest mieszkanie? Czy jest przystosowane np. dla rodziny z małymi dziećmi? Czy chcesz aby wprowadził się do Twojego mieszkania ktoś kto posiada jakieś zwierzaki? Czy chcesz studentów? Musisz to wszystko przemyśleć. Ja ze swojej strony proponuje tylko wziąć kaucje za mieszkanie w wysokości miesięcznej kwoty wynajmu i podpisać umowę z zaznaczeniem miesięcznego terminu wypowiedzenia. Najlepiej spisz wszytko na papierze, nie wynajmuj tylko na "rozmowę". No i oczywiście spisz dokładne dane z dowodów przyszłych lokatorów. Ja akurat poznałam wynajem mieszkania od tej najgorszej strony i doradzam, abyś już nie popełniała takich błędów jak np. ja
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dzieki za wskazanie sprawy np . zwierzakow
![]() Zalozylam watek aby kazdy kto ma jakies doswiadczenie w wynajmowaniu mieszkania lub bycia wynajmujacym mogl wpisac swoje problemy i pomysly jak nie popelnic błedów. Obawiam sie aby pozniej nie miec problemow z "wyrzuceniem" wynajmujacych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Ja miałam wręcz odwrotnie. Wyprowadzili się bez mojej wiedzy
![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
no to ja może z drugiej strony, bo ostatnio to ja szukałam mieszkania. Właściciel zrobił spis wyposażenia, wycenił, wszystko generalnie jest na piśmie i w umowie i tak chyba najlepiej, żeby sprawa była jasna i klarowna. Po prostu musisz obejrzeć lokatorów i wynająć tym, którzy wzbudzą twoje zaufanie, kaucja obowiązkowo (wszędzie wołają w wys. miesięcznej ceny najmu), na pewno ważna jest kwestia, wyposażenia - przemeblowań i oczywiście czas wypowiedzenia z obu stron. Mój właściciel kontroluje mnie w ten sposób, że raz w miesiącu przychodzi po kasę i przy okazji ogląda, czy nie ma demolki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
W Polskim prawodawstwie sa rozróżniane dwa typy umów - krótkoterminowa, na czas określony (np. studenci) i długoterminowa, na czas nieokreslony (ustawa o ochronie praw lokatorów - klasyczny najem). Ta druga utrudni ci maksymalnie wyrzucenie lokatora, który przestanie płacić czynsz (bo eksmisję przeprowadza się sądownie, trzeba zapewnić lokal socjalny, itp)
Innym rozwiązaniem jest umowa uzyczenia lokalu - ale trzeba dobrze przekopać się przez kodeks cywilny by prawidłowo ją spisać. Omija cie wtedy cała zabawa w eksmisje, lokator nie jest chroniony durną ustawą "o ochronie praw lokatorów". Umowa powinna zawierać: 1. wysokośc kaucji (co najmniej miesięczny czynsz + opłaty) 2. obowiązek konserwacji urządzeń i utrzymania porządku w mieszkaniu 3. obowiazek odnowienia mieszkania do stanu pierwotnego (jeżeli przekazujesz lokal świezo wymalowany) przy zdaniu lokalu 4. obowiazek pokrycia kosztów rozliczenia mediów za okres pobytu w lokalu - media czasem rozlicza się raz w roku, a więc np. mozesz dostać ogromną niedopłatę na c.o. po tym, jak lokator ci się już wyprowadzi. 5. Ustalenie zasady rozliczeń wszelkich nakładów, jakie ponosi najemca (np. zakup nowego pieca, kuchenki, itp.) 6. spisujecie całe wyposazenie, łącznie z marką, kolorem i cechami charakterystycznymi, zauważonymi wadami.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie odnośnie kaucji. Czy jest to wpłata równowartości czynszu + opłat PLUS dodatkowo kwota czynszu + opłat (tak, jak będzie normalnie co m-c), czy tylko to pierwsze, czyli po prostu opłacenie z góry pierwszego m-ca wynajmu tego mieszkania?
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Zazwyczaj jest to koszt jednego miesiąca ale bez opłat licznikowych, czasem też trzeba zapłacić ją w wys. 2 miesięcy, czyli jeśli mieszkanie kosztuje 1500 plus opłaty licznikowe, to kaucja wynosi 1500 bądź też 3000
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
no tak by to wyglądało
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Na to chyba nie ma reguły. Zależy jak właścicielowi leży
![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Kaucja jet po to, by pokryc ci niezapłacony przez lokatora czynsz, zaraz po tym jak go juz wywalisz z domu.
Najlepiej jak kaucja jest na tyle duża, by dało się z niej pokryć również straty, które może ci w mieszkaniu zrobić obrażony lokator, wyprowadzając się.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No wg mnie kaucja jest po to by zabezpieczyć ewentualne szkody powstałe podczas normalnego użytkowania nieruchomości. A nie dla patologii. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
BAN stały
|
Cytat:
Dokladnie po to jest kaucja...tylko czasami jest zbyt niska aby pokryc wszystkie szkody. Wiem to z doswiadczenia, bo sama wynajmowalam dwa mieszkania. Czynsz placili mi zawsze w terminie, ale to co po nich zostalo to zgroza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Tu jest fajna stronka na interesujący Cie temat:
http://www.rotundabielsko.com/wiadom...iadomosc01.asp wzór umowy: http://dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,2467476.html Nie można też popadać w paranoje. Ja za "szkody" powstałe podczas normalnego użytkowania mieszkania nie ponoszę odpowiedzialności. Tzn. nie będę musiała malować ścian, jesli będą trochę przybrudzone.. Mam pytanko: zgłaszacie do skarbówki, że czerpiecie przychód z najmu? ![]() Mojej koleżance właścicielka mieszkania nie chciała oddać kaucji (z chciwości, bowiem mieszkanie było oddane w nienaruszonym stanie). Jedynym wyjsciem (stutecznym), była groźba napisania donosu na nia do US. Porażające, ale prawdziwe ![]() Edytowane przez szugarbejb Czas edycji: 2008-03-15 o 16:05 Powód: post pod postem; proszę korzystać z opcji "edytuj post" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wiesz... co z Twoja kolezanka zrobila wlascicielka mieszkania to nie bede w to wnikac ...nie jestem w stanie i tez mnie to osobiscie nie interesuje. Jezeli bylo tak jak piszesz to nie ladnie z jej strony. Bardziej irytujace jest to twoje "pytanko". Jak jestes taka dociekliwa to zaluz inny watek a napewno beda ci sie na nim wpisywac wszyscy wlasciciele mieszkan, ktörzy nie zglaszaja swego przychodu do skarböwki. Jak dla mnie to twoje pytanko jest nie na miejscu z porzadna dawka zlosliwosci ... czyzby zazdrosc ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() pozdr
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywiscie zglaszamy do skarbowki-dziekuje bardzo za ew. problemy i sciganie mnie za glupie grosze i ew. szantaze najemcy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
ja jestem najemcą i wynajmującym jednocześnie. Wynajmuję swój dom a w Wawie wynajmuję pokój w mieszkaniu z innymi studentkami. Jeżeli chodzi o urząd skarbowy, to uważam, że najlepiej to zgłosić, bo te kilka procent cię ni zbawi a niezarejestrowana umowa wydaje się mało ważna dla wynajmujących.
Przy wynajmowaniu studentom jest większa rotacja, ale oni z reguły sami szukają następcy na swoje miejsce, jeśli się muszą wyprowadzić przed czasem. Osobiście polecam studentów uczelni prywatnych. Mniejsze ryzyko, że nie zapłacą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ze studentami jest ten problem ze nie chca placic przez wakacje jesli nie pracuja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
raczej jeśli nie mieszkaja tam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ceny reguluje rynek i dlaczego ktos za wynejem nie ma brac 1500 zl jesli jest zainteresowanie ?
sprawa ma jak zawsze 2 strony. nie wiem jak w wawie ale u nas na zachodzie wdg.mnie bardziej oplaca sie wynajac cale mieszaknie w kilka osob niz wynajmowac pokoj u kogos i byc na jego lasce lub nielasce. sama wynajmowalma pokoj z jeszcze jedna obca dziewczyna -wyatkowo dobrze trafilam a wlascicielka nie pozwalala korzysatc z kuchni lub odkrecac ogrzewanie :-/ wyprowadzilysmy sie stamad do wynajetego calego mieszkania a wlasciciel czlowiek b.zamozny nie bral od nas za wynajem tylko oplacalysmy czynsz i rachunki. mieszkalysmy w 4 osoby oficjalnie a czesto bylo nas i 7-8 osob ,koszty byly smieszne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
wynajmuję mieszkanie od kilku lat. odradzam lokatorów z wietnamu. kiedyś miałam tę wątpliwą przyjemność. już na wizażu opisywałam.
zrób spis co zostawiasz w mieszkaniu (nawet oświetlenie, szafki w łazience). spiszcie liczniki: woda, gaz prąd. w umowie musi być punkt kto płaci. kaucja - jak już dziewczyny pisały w wysokości 1 czynszu. malowanie wlicza się jako "codzienne zużycie" i nie można za nie odtrącić z kaucji, chyba że lokator mieszkał krócej niż 1/2 roku. tak mówili w agencji. najlepiej jak trafi się na firmę wynajmującą dla pracowników. można zabronić zwierzaka, ale palenia już nie. warto dodać zapis, że jeśli spóźnienie z zapłatą czynszu wynosi 14 dni lokator poddaje się dobrowolnej eksmisji. bo może być problem z pozbyciem się. i jak najbardziej płacić do skarbówki. 8,5% od miesięcznego czynszu. tylko wcale nie wychodzą to aż takie grosze. za czynsz 2 tyś. płacę co miesiąc ok 170zł, a na koniec roku w rozliczeniu musiałam dopłacać niecały tysiąc. niby za dużo zarobiłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
po 1sze: (odnośnie palenia i malowania) są to wiadomości z agencji. różnych - nie jednej. po 2gie: jakoś wszyscy mi podpisywali do tej pory i nie było problemu. jest to porada prawnika. skoro nie chcą podpisać to daje do myślenia ![]() a tak w ogóle nie podoba mi się Twoje komentowanie postów "bzdura". widzę to nie 1szy raz. to oględnie mówiąc niegrzeczne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja podpisałabym, bo jestem uczciwa i wywiązuję się z umów, które zawieram. a 14 dni od daty zapisanej w umowie, to dość długo. każdy kto wynajmuje mieszkanie musi płacić czynsz i tyle. nie wynajmuję charytatywnie, tylko dla zysku. kiedyś w GW w dodatku o nieruchomościach też była porada, aby dodawać taki zapis, bo w razie problemów nie jest tak łatwo pozbyć się najemcy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
O ile np. psa schowac do szafy sie nie da to palenie zatuszowac mozna.
wiec tutaj trudniej wyegzekwowac ten zakaz. a co jesli nie ma balkonu ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, palenia kadzidełek też można zabronić. Cytat:
Tak jak mówiłam - miesiąc ok, 2 tygodnie nie, wg mnie oczywiście. Jak wiadomo GW jest najbardziej wiarygodnym źródłem jeśli chodzi o wszelakie informacje. Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
|
po prostu poszperac na na najem-wynajem.pl
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:03.