Jedzenie do pracy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-22, 16:41   #1
kizdaM
Wtajemniczenie

Jedzenie do pracy

Witajcie
Potrzebuję pomocy, bo ręce mi już opadają, brak pomysłów i w ogóle nie .....

Otóż od 1,5 miesiąca pracuję w miejscu, gdzie nie ma ani lodówki ani mikrofalówki, jedynie czajnik i bieżąca woda (nowy lokal, dopiero wystartował, także nie prędko się czegoś doczekamy :/ ). Początkowo wystarczały mi jakieś jogurty rano, potem jakie Gorące Kubki itd itp, ale ileż można jeść samą chemię. Wstaję o 7, zbieram się do pracy, wracam o 22-23 i od razu spać, i tak w kółko.

Pytanie co szybko można przyrządzić do pracy, by w końcu jeść normalnie, ale coś co nie wymaga trzymania w lodówce, by się nie zepsuło i coś co można zjeść na zimno ???

Pomóżcie
kizdaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-24, 18:10   #2
Dotka90
Zakorzenienie

Dot.: Jedzenie do pracy

Ja brałam normalne obiady: leczo; makaron z sosem pomidorowym i mięsem; ryż z kurczakiem i warzywami; naleśniki; tortillę etc.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-24, 18:44   #3
Wenress
Zakorzenienie

Ja biorę kasze (różne) z warzywami i sosem pomidorowym, do tego wrzucam mięso, tuńczyka, łososia, jajko, słonecznik, kabanosa... zależy co mam albo z owocami i orzechami.
Na zimno prawie wszystko smakuje ok, trzeba się tylko przyzwyczaić. Hitem jest omlet z jajek i serka wiejskiego z curry, na ciepło taki sobie ale zimny jest genialny jadłam non stop, dopóki nie odkryłam nietolerancji na nabiał
No i jeśli zrobisz dzień wcześniej to spokojnie wytrzyma, jeśli nie ma upałów to zdarzało mi się takie dania przenosić w torebce i zjeść na kolację Możesz trzymać w termotorbie jeśli się boisz.

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-24, 23:05   #4
Shiva1988
Raczkowanie

Ja zawsze do pracy brałam/biorę coś normalnego do jedzenia np kasza/ryż/makaron z kurczakiem , warzywami , mięsem mielonym. Chyba że idę na nockę wtedy sam batonik białkowy ewentualnie wpc.
Shiva1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-25, 10:36   #5
Wiecz_ko
Przyczajenie

zrób sobie sałatki - jak chwilę poleżą nic im nie będzie. Albo zainwestuj w takie pojemniki z wkładem żeby dłużej mogło poleżeć. Są też takie trzymające ciepło to bedziesz mogła normalny obiad wziąć do roboty
Wiecz_ko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-25, 12:10   #6
maalinkaa90
Zadomowienie

Dokladnie, pudelka to jest to! Kiedys, w „mniej świadomej” czesci mojego zycia jechałam w pracy na kanapkach, teraz na sama mysl mnie wzdryga..
maalinkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-25, 22:49   #7
dismla
Przyczajenie

ja też zabieram obiady z domu. więcej gotuję w domu, żeby było zazwyczaj na dwa dni(zupa i drugie) zawsze drugie ze sobą biorę i podgrzewam w pracy na patelni lub w mikrofalowce
dismla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-08-26, 12:22   #8
maalinkaa90
Zadomowienie

Macie patelnie w pracy? Zazdroszcze, nienawidze podgrzewac w mikrofali a niestety jestem na nia skazana
Stary 2015-08-26, 13:09   #9
kizdaM
Wtajemniczenie

A ja nie dość, że bez patelni to i bez mikrofali
Stary 2015-08-26, 13:13   #10
Dotka90
Zakorzenienie

Ja też bez i tak jak pisałam, normalne obiady jadłam
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-26, 15:38   #11
crazygirl90
Raczkowanie

ja biore kanapki i sałatki. Powiem szczerze nie chce mi się tachac jedzenia do pracy. Jeśli coś na cieplo to z jakiegoś pobliskiego lokalu sobie zamawiamy
crazygirl90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-26, 16:12   #12
kizdaM
Wtajemniczenie

Na samą myśl o kanapkach mnie wzdryga, robiłam sobie prze jakis czas, no ale...
Sałatki jak najbardziej, to chyba najprostsze rozwiązanie, z któego korzystam.
Co do jakichś obiadów, nawet najlepsze termos nie jest w stanie utrzymać temp przez cały dzień.
Wstaję o 7, szykuję się, ogarniam co trzeba, ok 8 wychodzę z domu a samo dojście i dojazd zajmuje mi godzinę. najpierw zjadam to, co może zepsuć się szybko bez lodówki, tj. jakieś jogurty itd. Potem ta sałatka, której mogę wziąć tyle, że starcza na 2 razy. Ale obiad w tym momencie jest już zimny. A do wieczora kawał czasu.
No nic, póki co przecierpię się, czas pokaże, może uda się znaleźć lepszą pracę, tj. normalną 8 h, a nie codziennie po 12, wracasz do domu, nawet żaden sklep nie jest otwarty, to z czeego przygotować sobie coś do jedzenia (chyba, że mój ukochany mi coś kupi), wracam na 22 do domu to też nie bardzo mam ochotę jeszcze na gotowanie...
Stary 2015-08-27, 00:57   #13
Lamelkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kizdaM Pokaż wiadomość
Na samą myśl o kanapkach mnie wzdryga, robiłam sobie prze jakis czas, no ale...
Sałatki jak najbardziej, to chyba najprostsze rozwiązanie, z któego korzystam.
Co do jakichś obiadów, nawet najlepsze termos nie jest w stanie utrzymać temp przez cały dzień.
Wstaję o 7, szykuję się, ogarniam co trzeba, ok 8 wychodzę z domu a samo dojście i dojazd zajmuje mi godzinę. najpierw zjadam to, co może zepsuć się szybko bez lodówki, tj. jakieś jogurty itd. Potem ta sałatka, której mogę wziąć tyle, że starcza na 2 razy. Ale obiad w tym momencie jest już zimny. A do wieczora kawał czasu.
No nic, póki co przecierpię się, czas pokaże, może uda się znaleźć lepszą pracę, tj. normalną 8 h, a nie codziennie po 12, wracasz do domu, nawet żaden sklep nie jest otwarty, to z czeego przygotować sobie coś do jedzenia (chyba, że mój ukochany mi coś kupi), wracam na 22 do domu to też nie bardzo mam ochotę jeszcze na gotowanie...

Znam to Kiedyś też pracowałam całe dnie a w pracy ani kuchenki ani mikrofali Obecnie jest i mikrofalówka i lodówka

Próbowałaś może jakieś kotleciki? Np. dziś zrobiłam sobie kotlety z kaszy gryczanej i warzyw (usmażyłam je ok 16 i zjadłam przed chwilą - w pracy siedzę na nocce - nie trzymałam ich w lodówce a w temperaturze pokojowej i były przepyszne oraz sycące ) Możesz też usmażyć sobie jakieś kotlety z piersi kurczaka w cieście, włożyć na noc do lodówki, rano wyjąć i spokojnie zjeść w południe, bo nie powinny się popsuć w tem. pokojowej Do tego pokrojony pomidor z ziołami, ogórek, rzodkiewka czy co tam lubisz

Co mi jeszcze przychodzi do głowy to może muffinki na wytrawnie? Masz tam jajka, warzywa czyli coś czym się powinnaś najeść

Naleśniki/krokiety też przecież możesz rano wyjąć z lodówki i zjeść około południa - nic nie powinno się z nimi stać

Musiałabyś też gotować sobie raz a na kilka dni żeby codziennie do północy przy garach nie stać Raz się weźmiesz za takie muffinki i kotleciki a powiedzmy na 3 dni masz spokój Jeśli nie chcesz jeść codziennie kanapek to musisz zacząć próbować i kombinować, polubić jedzenie w temperaturze pokojowej Albo jak ktoś wcześniej pisał zrobić zrzutę na mikrofalówkę, ale wtedy i tak pozostaję brak lodówki do przechowywania jedzenia
Lamelkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-27, 08:49   #14
kizdaM
Wtajemniczenie

Zrzuta na mikrofalówkę odpada, bo chyba tylko ja tyle jem druga dziewczyna mam wrażenie, że nic nie bierze ze sobą do pracy, a to jest praca zmianowa, czyli siedzimy na zmianę, bo jednej osobie na zmianie. Od września będzie trochę lżej bo i nowa osoba w końcu dojdzie po zwolnieniu ostatniej, więc jak będę miała wolne to mogę sobie cos przygotować na te parę dni w pracy,a teraz jak dzień w dzieńn jestem w pracy, to serio nei chce mi się nic przygotowywać, jak wiem, ze rano muszę wstać i znowu jestem niewyspana....
Stary 2015-08-28, 12:50   #15
maalinkaa90
Zadomowienie

Ja naprawde zle czuje się po jedzeniu z mikrofali, mam wrazenie ze robi się jakies mniej wartościowe, wiec wole już zjesc na zimno nawet obiad
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości