|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
rodzice a kredyt...
Cześć Dziewczyny
![]() Piszę do Was bo mam ogromny dylemat. Moi rodzice mieszkają obecnie w 3pokojowym mieszkaniu w bloku wartym około 180 tysięcy. Chcą przeprowadzić się do domku jednorodzinnego poza miastem. I wziąc kredyt(230tys) pod zastaw mieszkania. Z tym że ten kredyt chcą wziąć na mnie....Im nikt nie da kredytu, ja mam taką możliwość... Na początku podeszłam do tego entuzjastycznie, będę mogła im pomóc, spełnią swoje marzenia. Teraz mam coraz większe wątpliwości: -gdyby cokolwiek się stało spłacanie kredytu ląduje na mnie -sama nie będę mogła wziąć niczego na siebie/dla siebie -jeżeli rodzice przestaną z jakiś powodów opłacać kredyt to ja zostaje wszystkim obciążona, to mnie może ścigać komornik, to ja mogę mieć zabieraną pensję itd. Oczywiście oni nie biorą pod uwagę opcji że coś mogło by się nie udać , że coś mogłoby się stać i wtedy ja zostaję ze wszystkim sama. Dla nich jasne było że ja jako dziecko im pomogę , nie wiem czy w ogóle brali pod uwagę to że ja mogę nie chcieć takiego kredytu... |
|
|
|
|
#2 | |
|
and cigarettes
|
Dot.: rodzice a kredyt...
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
W życiu to by moi rodzice nie wpadli na taki pomysł.
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-10-17 o 16:12 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Nie zgodziłabym się. Każdy powinien brać kredyt na siebie, a jesli nie ma zdolności kredytowej no to trzeba się z tym pogodzić.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
Dla mnie to mega dziwne, że małżeństwo z mieszkaniem za 180 tys. nie ma zdolności kredytowej. Bardzo dziwne i podejrzane (wcześniejsze niespłacone kredyty?) jeżeli rzeczywiście tak jest (bo może to ściema i nawet nie sprawdzili).
|
|
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
Eeee a dlaczego oni nie mają zdolności? Nie ma szans na kredyt/nie ma hajsu - nie ma domku, a nie się wrabia najbliższych.
Ja bym w życiu nie wziela na siebie czyjegos kredytu, ani nikogo swoim nie obciążyla, no wtf w ogóle |
|
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
Autorko wątku, ale powiedz mi czemu niby ludzie (w dodatku małżeństwo w że tak powiem stabilnym wieku - nie żadne podlotki, ale też pewnie nie starcy), dysponujący jakimś tam, wcale nie takim małym, majątkiem nie mają niby zdolności kredytowej? Co żadnej? Nie takiej jakby chcieli? Kupią dom. I co dalej? Przecież najczęściej nie kupuje się w super stanie, tylko jakieś większe / mniejsze remonty są potrzebne, może się zepsuć piec / bojler, może coś z dachem wyjść. Nie mają zdolności kredytowej, kasy pewnie również nie (oszczędności) i co wtedy zrobią? Następny kredyt weźmiesz? A może w końcu usłysz, że i tak to kiedyś będzie na Ciebie, więc se spłacaj. Bardzo dziwna sytuacja.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
Nie mają takiej zdolności na bank. To już było sprawdzane.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Nie zgodziłabym się na taki kredyt, ale też mając dzieci- w życiu bym na coś takiego dziecka na wejście w jego życie dorosłe- nie wrzuciła.
Bo jeśli rodzice nie mogą na siebie wziąć tego kredytu, to znaczy po prostu, że ich na to nie stać. ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- - no i to znaczy, ze ich na to nie stać; weź mi wytłumacz, JAK oni tłumaczą, ze masz wziąć na nich kredyt 230 tyś?? No chyba nie jako pomoc???? |
|
|
|
|
#12 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Należy mierzyć siły na zamiary. Mi też się marzy domek na wsi, ale mnie na niego nie stać więc siedzę z mężem w kawalerce. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli nie mają takiej zdolności to jak mają zamiar spłacać ten kredyt?
|
|
|
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
Już tłumaczę jak to wygląda.
Obydwoje generują dochody jednak z uwagi na to że mają niespłaconą pewną karę za prowadzenie działalności gospodarczej nikt nie chce im udzielić żadnego kredytu. Jak oni to tłumaczą: -że przecież mi zostaje to mieszkanie -że oni tez wiele rzeczy nie chcieli robić a robili Generalnie to mało tłumaczą więcej żądają. |
|
|
|
|
#15 |
|
and cigarettes
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#17 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jak żądają, to nie zgodziłabym się tym bardziej- bo to Ty weszłaś w dorosłe życie, pracujesz, masz własne dochody i zaczynasz SWOJE dorosłe życie- a co gdy będziesz chciała kiedyś coś dla siebie zrobić? Kurczę, jako rodzic nie rozumiem takiego podejścia do swojego dziecka. |
||
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
Ze co robili, a czego nie chcieli? Tylek ci wycierali, karmili, poslali do szkoly i dlatego masz im teraz kredyt wziąć? To oni chciali dziecko czy zabezpieczenie dla banku?
ahaha i jeszcze pod zastaw mieszkania, ktore ci maja zostawuc. A jak nie pyknie to zostajesz z dlugami i bez mieszkania. Ahaha Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2014-10-17 o 16:33 |
|
|
|
|
#19 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Nie zgadzaj się, nie daj się szantażować. Potem zacznie się może tłumaczenie, że musisz dać na ratę, bo przepadnie mieszkanie. I tyle będziesz z tego miała.
|
|
#21 |
|
Rozeznanie
|
Też mnie to dziwi- ja się wyprowadziłam z domu to nie dostałam NIC.
Mojego chłopaka rodzice wzieli z nim kredyt 3 osobowy żeby tylko miał swoje mieszkanie, dolożyli do wszystkich sprzętów w domu. Ja nie dostałam niczego, oni zakładają że ja nie będę nigdy na nic potrzebować kredytu- że nigdy nie będę chciała żadnej pożyczki, mieszkania itd. Jestem po prostu załamana, to wywiera na mnie bardzo duzą presję psychiczną, mam ochotę przestać się do nich odzywać. |
|
|
|
|
#22 |
|
ReklaMO(D)żerca.
|
Autorko...
Rodzice biorą kredyt na Ciebie, pod zastaw mieszkania. Ty dostajesz to mieszkanie. Oni przestają nagle spłacać kredyt. Ty zostajesz pozbawiona mieszkania + pewnie kupę kasy będziesz musiała jeszcze zapłacić. Nie zgadzaj się na to za cholerę... |
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- to się nie odzywaj i jeśli mogę coś doradzić w komunikacji: to wobec tak natarczywych rodziców w tej kwestii, ogranicz się do krótkiego zdania "nie wezmę na was tak dużego kredytu"- nie wyjaśniaj, nie tłumacz już- bo na każde Twoje zdanie, usłyszysz 10 innych i to mocno pewnie manipulacyjne (np. "odmawiasz pomocy swoim rodzicom, co z ciebie za dziecko") . Trzymaj się i nie pozwól na wprowadzenie w swoje dorosłe życie poważnego problemu. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
BAN stały
|
Na ile lat ma być ten kredyt 230 tysięcy?
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zielona Driada
|
Rodzice zachowują się egoistycznie. To, że jesteś ich dzieckiem, nie znaczy, że z automatu masz na siebie brać takie zobowiązania. Mnie się to w głowie nie mieści, żeby tak dziecko obciążać w imię marzeń na które ich nie stać.
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie na jakieś 20
Po 10 cos sie stanie i przestaną spłacać.Jak tak bardzo im zależy, to niech sprzedadzą mieszkanie i wezmą kredyt 50tys. Chociaż tyle, to już powinni mieć oszczędności.
Edytowane przez cherry_flamme Czas edycji: 2014-10-17 o 16:56 |
|
|
|
|
#27 |
|
BAN stały
|
Mogą szybko zrealizować swoje marzenia spłacając zobowiązania, tę karę za działalność i nie mając długów mogą wziąć kredyt na siebie.
I mogą sobie spłacać przez najbliższe 20 lat. Mogą też po rozliczeniu się z długów sprzedać to mieszkanie w bloku i wziąć kredyt jedynie na różnicę w cenach mieszkania w bloku i domku /50 tysięcy/. Edytowane przez przylaszczka50 Czas edycji: 2014-10-17 o 17:02 |
|
|
|
|
#28 |
|
Konto usunięte
|
A dom oczywiście na nich?
|
|
|
|
|
#29 | ||
|
.
|
Cytat:
Cytat:
ja bym mogła wziąć na siebie kredyt, gdyby to było coś ważnego - np. leczenie. ale po pierwsze - jest to fanaberia, bo mają gdzie mieszkać. po drugie - to nie jest kilka tysięcy, tylko kilkadziesiąt i to udupienie na wieeeeeeeele lat.
|
|
|
#30 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie zgadzaj się. Wiem, że są to twoi rodzice ale to jest bardzo duża kwota. Nie daj Boże coś się stanie to Ty zostaniesz z ogromnym problem. Wytłumacz im, że nie podejmiesz takiego ryzyka. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:51.

Po 10 cos sie stanie i przestaną spłacać.