|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Sprawy mieszkaniowe- prosze o pomoc
Nie za bardzo wiedziałam gdzie powinnam umieścić ten wątek.
Otóż Mój TŻ mieszka w domu razem z babcią, mamą i siostrą. Po konflikcie z babcią i jej córką( ciocią TŻ) dostali wezwanie do sądu i podział majątku po dziadku, który zmarł jeszcze przed urodzeniem mojego TŻ. Połowa domu jest więc babci(przepisała ją na swoją córkę) a druga połowa do podziału. Mojemu TŻ nie należy się nic, jedynie jego siostra się „załapała” na jakąś tam część. TŻ na razie w tym domu mieszka, jako że nie ma do niego już prawa po podziale majątku, czy babcia może żądać płacenia czynszu albo go całkowicie wyrzucić? I mam jeszcze pytanie czy mając taką sytuacje może się starać o mieszkanie socjalne czy komunalne? Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2014-11-18 o 10:19 Powód: przywrócenie usuniętego posta |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Catleesi Morza Kocimiętki
|
Dot.: Sprawy mieszkaniowe- prosze o pomoc
Cytat:
Podkreślone - jeżeli jest tam zameldowany, to nie, dopóki nie znajdzie sobie mieszkania (tak mi się wydaje). Jeżeli nie jest zameldowany, to tak. Edytowane przez niepa Czas edycji: 2014-11-17 o 18:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ok jest babcia - na pewno ma jakąś córkę oraz jakieś dziecko, które jest rodzicem Twojego TZ (to babcia od strony jego ojca czy matki?) Mieszka tam z babcią (jasna sprawa), matką (to córka babci czy synowa - co w takim razie z ojcem?) i swoją siostrą (no i tu nie ogarniam jak to jest, że jej się coś należy a TZ nie ![]() no bo normalnie to by wypadało, że połowa dla babci a druga połowa po równo dla dzieci (a nie wnuków - chyba, że któreś z dzieci nie żyje to wtedy jego część odpowiednio dla jego małżonka 50% i reszta znowu po równo dla dzieci...) Co z resztą rodziny? Mama i siostra zostają? Wyprowadzają się? On nie może z tą babcią porozmawiać jak ona to widzi? Jest tam zameldowany?
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2014-11-18 o 10:20 Powód: przywrócenie usuniętego posta |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
lokalna gwiazda
|
Nie rozumiem, dlaczego twój facet nic nie dostał. Skoro jego ojciec, syn spadkodawcy nie żyje, to on powinien część ojca dziedziczyć razem z siostrą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Doczytala wlasnie, to matka tz to synowa babci..
Edytowane przez Layla79 Czas edycji: 2014-11-17 o 18:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Konflikt absolutnie nie o dom, to inna długa historia.
Po sprawie w sądzie o podział połowy domu po dziadku - dostali: babcia, siostra TŻ, kuzyn TŻ. ( Mój tż urodził się już po śmierci dziadka-dlatego jemu się nic nie należy z tej połowy) Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2014-11-18 o 10:20 Powód: przywrócenie usuniętego posta |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zatem nic dziwnego, ze nie odziedziczyl czesci nieruchomosci ![]() moim zdaniem bedzie tak, ze sad w postepowaniu spadkowym ustali te udzialy i np. Matka dostanie 1/8, siostra 1/50 w przenosni i babcia bedzie musiala wniesc o podzial domu, juz w odrebnym postepowaniu. Jezeli te 1/50 okaze sie za malo, zeby fizycznoe wyodrebnic lokal z tego domu z lazienka i kuchnia, to sąd nakaze splate matki i jej corki. Babcia splaci w gotowce i wszyscy beda musieli sie wyprowadzic. Jezeli nie wyprowadza sie, babcia bedzie musiala zalozyc sprawe o eksmisje. Od momentu splaty, babcia bedzie mogla zadac czynszu. Mozna sobie rozne zlosliwe rzeczy robic w tym czasie wlacznie z odcinaniem prądu, wody itd. i teraz powiedzcie mi, gdzie jest ta mamusia vel tesciowa po smierci syna? Co to za rodzina z tesciow, jak nie pierwszy raz widze, jak postepuja. Za zycia syna-mamusia, po smierci syna nagle-obca osoba. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Twój TŻ jest osobą pełnoletnią? Uczy się? Pracuje?
|
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2014-11-18 o 10:21 Powód: przywrócenie usuniętego posta |
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
tak jest pełnoletni. Studiuje i pracuje.
Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2014-11-18 o 10:22 Powód: przywrócenie usuniętego posta |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez eibhlin87 Czas edycji: 2014-11-17 o 19:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
To może czas sobie coś samemu zorganizować? Albo umówić się z właścicielką domu na płacenie czynszu. Przecież i tak by się nie wiadomo do jakiego wieku nie gnieździł z innymi ludźmi w jednym domu. A może jednak?
---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- To nie są jakieś "dzieci", ale pełnoletni ludzie. |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- Mozliwe, ale jakos pomyslalam, ze to wdowa z dziecmi i mi sie ich zal zrobilo. Nie raz mignęlo mi na forach, ze byle synowe maja placic czynsz tesciom i jakos to wszystko takie sprzeczne z tą ogolnoludzką miloscią polączonych rodzin i tą wspolnotą i tym mamusiowaniem. Wątpię, zeby tak syna pozbyla sie z domu. Ale moze masz racje. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Nic nie zrozumialam - nie ogarniam kto tam ostatecznie mieszka xd
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
po drugiej stronie szafy
|
Autorka już sprawy nie wyjaśni niestety
![]() Zamykam.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:26.