Ból pleców w okolicy lędzwi,spowodowane dzwiganiem zbyt dużych ciężarów. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Masaż

Notka

Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-07-10, 13:50   #1
Nabuzowany
Przyczajenie

Ból pleców w okolicy lędzwi,spowodowane dzwiganiem zbyt dużych ciężarów.

Jestem początkujący m masażysta z Bielska-Bialej.
Mój tata cierpi na bóle pleców w okolicy lędzwi,spowodowane one są dzwiganiem zbyt dużych ciężarów.
Proszę mi pomóc w doborze masażu,czy ma to być masaż klasyczny,sportowy czy drenaż limfatyczny?Może jeszcze coś innego??
Czy mogę stosować okłady z lodu?Mój tata nadmiernie się poci w nocy,nie wiem czy nie jest to czasem przeciwskazanie do krioterapii?!
Bardzo prosze o pomoc!!
Dziękuję i pozdrawiam!!!
Nabuzowany jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-11, 22:32   #2
Piotr
Rozeznanie

Dot.: Ból pleców

No nie wiem, rozumiem początkujący masazysta, ale pytanie czy ma to byc masaż klasyczny, sportowy czy drenaż? - tego nie rozumiem.

Pan wybaczy ale najpierw solidna diagnoza!!!!!
Piotr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-29, 01:23   #3
massagelondon
SPAMER
Nieopłacona reklama

Ból pleców masażystka z Tailandii Warszawa thai massage Warsaw therapy

po pierwsze - zakaz ojcu noszenia ciezarow.

zalec mu cwiczenia ktore moze sam codziennie robic (przyciaganie nogi/obu nog do piersi pod roznym katem itd) - rozluznia one miesnie nog, bioder and ledzwi.

Jeszcze lepiej jesli raz na kilka dni zaoferujesz ojcu zabieg - rozciaganie bioder, im wolniej i delikatniej tym lepszy i bardziej trwaly efect.

Jest jedna technika ktora mozesz rowniez zastosowac - polega ona na bardzo powolnym wydluzaniu dolnego kregoslupa: pacjent lezy twarza do gory - ty podkladasz swoja dlon pod jego kosc ogonowa (english - sacrum) - kazesz mu wziac duzy oddech i zleraksowac cialo w twoja dlon (podstawa kregoslupa powinna sie pieknie wpasowac w twoja dlon) - powoli ciagnij w kierunku jego stop przez 5 minut.

Edytowane przez massagelondon
Czas edycji: 2005-10-19 o 00:39
massagelondon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-29, 03:57   #4
CMT
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do CMT

Jak najbardziej zgadzam sie z Piotrem. Najpierw solidna diagnoza. Przyczyn bolu plecow moze byc wiele, ale najbardziej niepokojacy jest fakt nocnego pocenia. Twoj Tata powinien skontaktowac sie z lekarzem (im szybciej tym lepiej).
CMT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-29, 04:51   #5
CMT
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez massagelondon
Jest jedna technika ktora mozesz rowniez zastosowac - polega ona na bardzo powolnym wydluzaniu dolnego kregoslupa: pacjent lezy twarza do gory - ty podkladasz swoja dlon pod jego kosc ogonowa (english - sacrum) - kazesz mu wziac duzy oddech i zleraksowac cialo w twoja dlon (podstawa kregoslupa powinna sie pieknie wpasowac w twoja dlon) - powoli ciagnij w kierunku jego stop przez 5 minut.
Technika czaszkowo krzyzowa, w tym przypadku, moze nie byc efektywna. Dlaczego? Poniewaz problem moze byc o wiele powazniejszy. Prede wszytkim diagnoza.
Stary 2005-09-30, 17:56   #6
massagelondon
SPAMER
Nieopłacona reklama

Dot.: Ból pleców masaz warszawa

moze byc lub nie byc efektywna - ja wiem na pewno ze poniewaz jest bardzo delikatna to nigdy nie zaszkodzi na ta kondycje a napewno pomoze zbalansowac centralny uklad nerwowy.

Problem moze byc o wiele powazniejszy niz co? Czy ty juz wiesz jaka medyczna kondycje ma ten klijent?

Podejzewam ze ojciec Nabuzowanego mial juz diagnoze medyczna i prawdopodobnie jak doktorzy mogli mu pomoc to dac recepte na srodki przeciwzapalne albo przeciwbolowe.
Stary 2005-09-30, 19:14   #7
CMT
Raczkowanie

Dot.: Ból pleców masaz warszawa

Cytat:
Napisane przez massagelondon
moze byc lub nie byc efektywna - ja wiem na pewno ze poniewaz jest bardzo delikatna to nigdy nie zaszkodzi na ta kondycje a napewno pomoze zbalansowac centralny uklad nerwowy.

Problem moze byc o wiele powazniejszy niz co? Czy ty juz wiesz jaka medyczna kondycje ma ten klijent?
Na tej samej zasadzie mozesz zapalic swieczke i zaczac mruczec. Na pewno nie pomoze ale i nie zaszkodzi. Pamietaj, masaz wchodzi w zakres medycyny komplementarnej, a podstawa w medycynie jest diagnoza. Podejscie typu "nie zaszkodzi" jest po prostu nieetyczne.

Tak, problem moze byc o wiele bardziej powazny niz tobie sie to wydaje. Zwroc uwage, ze ojciec Nabuzowanego cierpi nie tylko na bol plecow ale rowniez poci sie w nocy. Dlaczego? Przyczyn moze byc wiele. Wymienie tylko kilka:
niewydolnosc krazenia
ogolne oslabienie organizmu
nowotwor
problem z nerkami
dyskopatia
radiculopatia... itd. itp.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-10-01, 09:52   #8
massagelondon
SPAMER
Nieopłacona reklama

Dot.: Ból pleców masaż warszawa

swieczka i mruczenie pomoze - relaksacja w przyjemnym srodowisku, glebokie oddychanie, wibracja w klatce piersiowej usmierzy bol - jest to naturalny masaz dla wszystkich organow wewnetrznych i kregoslupa. Wprowadzic moze rowniez w stan medytatywny kiedy organism funkcjonuje w bardziej zbalansowany sposob i kiedy moze dokonac pozytywnych zmian.

Praktykuje to sam po ciezkim dniu albo gdy boli mnie kregoslup - pozwala mi to zasnac pomimo bolu.

Jakkolwiek ja napisalem ze technika ktora wspomnialem pomoze zbalansowac centralny uklad nerwowy - czyli zmniejszyc bol i usprawnic funkcjonowanie wszystkich systemow ciala.
Stary 2005-10-23, 13:26   #9
CMT
Raczkowanie

Nie bede tej wypowiedzi komentowal....
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Masaż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości