![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Brak pewności siebie :(
Hej dziewczyny właśnie brak pewności siebie to mój największy problem, który czasem wręcz uniemożliwia mi normalne funkcjonowanie w społeczeństwie np. problemy ze znalezieniem pracy, relacje z ludźmi itp. Przez to jestem taką szarą myszką, która siedzi cichutko i się nie odzywa, nie umie postawić na swoim i walczyć o swoje. Mam wrażenie, że inni często to wykorzystują i nikt nie liczy się z moim zdaniem..
Zazdroszczę wszystkim pewnym siebie i wygadanym dziewczynom ![]() Chciała bym coś zmienić i nabrać trochę tej pewności ![]() Czy Wy też macie z tym problemy? Jak sobie radzicie? A może macie jakieś sposoby żeby zwalczyć nieśmiałość?? A może ktoś się chce przyłączyć do walki z tą ''przypadłością'' ?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Brak pewności siebie :(
Radzę użyć wyszukiwarki.
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie przejmować się porażkami i w ogóle mieć większy dystans to wszystkiego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Trzęsie mną gdy ktoś mówi o sobie per "szara myszka", pozostałość po tapmadl
![]() Weź się za siebie dziewczyno. Uświadomienie sobie swojego problemu to trzy czwarte sukcesu. Nie ma recepty na pewność siebie "zró to i to i będzie si". Weź się w garść i rób swoje zamiast myśleć o tym jaką jesteś, kurde, szarą myszką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Skończ z przejmowaniem się, poza tym odrobina egoizmu nie zaszkodzi. Twardo trzeba mówić co się lubi a czego nie. Samo też nic się nie zrobi pamiętaj.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Albo coś źle luknęłam,ale masz w nicku rocznik bodajże 87 czy 88. Czas wziąć się za siebie.Będąc ''szarą myszką'' bardzo wiele tracisz.Możesz być postrzegana jako nadęta osoba,donosiciel czy zwyczajnie nieinteresująca. Każdy się myli,bo każde z nas jest człowiekiem,ale trzeba działać.Zastanawiając się,jak Ciebie odbiorą inni i nie działając nie idziesz na przód - gdybyś działała to masz ryzyko albo pójdziesz do przodu albo powiedzą ''starała się,ale nie wyszło Jej jak każdemu się zdarza''.Zawsze będziesz na plusie.Życie jest za krótkie i kiedyś będziesz tego załować:/ Trzeba tylko odróżnić nieśmiałość od nadęcia.Jestem normalną osobą ,ale nie cierpię lasek,które zadzierają nosa na wstępie ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
na pewno macie racje, ale ciężko jest się zmienić ot tak po prostu po 20 latach życia w nieśmiałości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
no cóż będę nad sobą pracować
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Później miałam dwie kolejne nieudane relacje, co prawda nie tak długie. Jedna z nich nie skończyła się związkiem, choć on dawał mi ogromne sygnały.. po jakimś czasie zaczęłam mieć nadzieję na coś więcej ,a on nagle zaczął urywać kontakt. Teraz wrócił do swojej byłej dziewczyny.. Czuję się tak jakby ktoś potraktował mnie jak swoje "wyjście awaryjne". Takie sytuacje odbierają mi pewność siebie i ścinają z nóg. Ciągle sobie powtarzam, że nie warto się dołować, że ludzie mają większe problemy. Nawet mi się udaje, ale przychodzą takie pojedyncze chwile..krótkie ale bardzo bolesne.. wtedy łzy same lecą mi z oczu. Wiem, że temat dotyczy ogólnej pewności siebie a nie pewności w relacjach damsko - męskich, ale w moim przypadku to się ze sobą łączy. Teraz odczuwam taki brak energii.. wiem, że powinnam wychodzić do ludzi itd, ale zwyczajnie nie mam na to ochoty.. bo boję się jakiejś kolejnej porażki. Nie czuję się ze sobą dobrze..zaczęłam się zastanawiać co jest ze mną nie tak. NUTELLA87 - wydaje mi się, że najgorzej o tym wszystkim myśleć .. najlepszym sposobem jest wpaść w wir działań. Pomyśl o swoich zainteresowaniach, pomyśl w czym mogłabyś być dobra i stwórz sobie swój własny świat ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Pewność siebie idzie sobie wypracować. Tylko trzeba chcieć.
Moja rada na początek - udawaj. Wyobraź sobie, że jesteś aktorką i grasz bardzo pewną siebie osobę. Im dłużej będziesz grała tym bardziej przywykniesz i tym samym taka się staniesz. Poza tym jak ktoś już wyżej wspomniał - więcej dystansu do świata. I trochę więcej zdrowego egoizmu. Prawda jest taka, że nic w życiu nie osiągniesz jeśli się o to nie postarasz. I nikt nie będzie brał twojego zdania na poważnie, jeśli nie powiesz tego co myślisz głośno i wyraźnie. Tego trzeba się nauczyc. Ale uwierz, że idzie ![]()
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Mam w rodzinie bardzo niesmiala dziewczyne, ktora sama o sobie mowi, ze ciezko jej odezwac sie w grupie, trudno jej rozmawiac z nowo poznanymi ludzmi, ale zawsze podkresla, ze nie pozwala sobie, zeby to jej niszczylo zycie, jest asertywna i stara sie zawsze pierwsza wyciagac reke, wspierac nowe osoby w pracy, utrzymywac kontakty, chociaz czesto kosztuje ja to duzo nerwow. Ty tez nie pozwol sobie, zeby nerwy zjadly Ci zycie.
![]() |
#15 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jestem pewna że i Ty znajdziesz tego odpowiedniego i tego Ci życzę z całego serca. Czasem potrzeba jednak na to wiecej czasu niż by się chciało.. Każdy ma czasem złe momenty i musi sie wypłakac w poduszkę ale sama powiedziałaś, że najgorzej to o tym myśleć, więc może trzeba się przełamać i zrobić kolejny krok na przód, a może mała zmiana w wyglądzie poprawi Ci humor np. wizyta u fryzjera?? kosmetyczki? ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ---------- hmm udawanie pewnej siebie może być całkiem zabawne ![]() Postanowiłam również na początek stawiać sobie proste cele i je realizować a następnie delikatnie podnosić poprzeczkę oczywicie wszystko z dystansem i zdrowym egoizmem ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Zawsze miałam taki sam problem z nieśmiałością w sumie, to mam go dalej, ale już nie tak duży, od jakiegoś czasu pracuję, przez co moja pewność siebie się trochę podniosła i jestem odważniejsza w rozmowach z ludźmi. Mój Tż też dużo mi pomaga. Wiem co czujesz i wiem też że słowa 'weź się ogarnij' nic nie pomagają, bo psychika ogromną rolę w tym odgrywa, trzeba stopniowo przełamywać się i nie można za dużo myśleć o skutkach. Iść do przodu z podniesioną głową, znaleźć pracę, hobby, coś co pomoże Ci znaleźć znajomych, z którymi będziesz nadawać na tych samych falach
![]() ![]()
Wierzę w Nas bardziej niż w miłość, bo miłość jest jak człowiek, chwilą co nie godzi się na to, że musi ginąć. Powiedz mi to szczerze, chodzi o jakość czy o ilość? - Nie wiem. Jeśli miłość jest człowiekiem, chodzi mi o Ciebie! K. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Koniecznie głowa wysoko, piersi do przodu, brzuch wciągnięty
![]() ![]() ![]() Po jakimś czasie wejdzie Ci to wszystko w nawyk i nie będziesz musiała udawać ![]() PS juz po ok 3 tygodniach robienia czegoś codziennie wyrabiamy sobie nawyk robienia tego ![]()
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Też mam problemy z brakiem pewności siebie, tyle że jestem raczej otwartą osobą, mam dobre kontakty z ludźmi ale zbyt często i niepotrzebnie porównuję się do innych :/ a przecież każdy jest inny.
Myślę, że dobrym sposobem na zdobycie pewności siebie jest uwierzenie we własne możliwości. Jeszcze niedawno wstydziłam się tańczyć (nie mam na myśli tańców disco) więc zapisałam się na kursik 3 miesiące temu i niedługo już się kończy ![]() ![]() ![]() Muszę tylko przestać porównywać się do innych i wmawiać sobie, że jestem gorsza.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Kiedyś też taka byłam, dziś już nie, choć wiadomo zdarzają się czasem jeszcze takie sytuacje, że jestem wycofana. Przede wszystkim więcej zdrowego egoizmu i dystansu, nie bój się mówić czego chcesz, a czego nie. Spróbuj wkręcić się w jakieś energiczne, odrobinę "szalone" towarzystwo- spędzając czas z ludźmi, którzy nie boją się tego czy tamtego sama nabierzesz odwagi. Warto mieć obok przyjaciółkę czy chłopaka, tak dla świadomości, że jest ktoś zaufany obok. Uśmiechaj się dużo i nie bój rozmawiać z nowymi ludźmi, nie przejmuj się wszystkim i nie analizuj, czasem się powygłupiaj, a jak coś Ci nie wyjdzie, to obróć to w żart
![]() Na mnie podziałało. Pracuj nad sobą, pozdrawiam ![]()
Na zaufanie się pracuje - na jego brak też. Edytowane przez Lillkaa Czas edycji: 2011-12-22 o 08:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ja również mam podobny problem.
Tylko ja zaciskam zeby i brnę przed siebie. A radzę sobie w bardzo przyziemny sposób. Dbam o siebie do bólu. Moze nie jestem szczególnie ładna, szczupła i zgrabna, ale jeśli jestem "zrobiona", ja patrzę na siebie inaczej i ludzie wtedy równiez. Dopasowane do figury ciuchy, dobrze zrobiony makijaż, zadbane włosy, paznokcie, cera. Wiem, że wyglądam dobrze jak na swoje mozliwości ![]() Nawet w głupich urzędach inaczej patrzą na mnie gdy przyjdę w szpilkach i sukience niż w adidasach i z plecakiem. Może ktoś pomyśli, ze to płytkie, ale mnie pomaga to wszystko wyjść do ludzi i nie zachowywać się jak dzik hodowlany.
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zgadzam się. Zadbani i zadowoleni ze swojego wyglądu od razu czujemy się pewniejsi i inni też to widzą.
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Najważniejsze, że widzisz problem i chcesz to zmienić ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny za dobre rady
![]() ![]() Staram się i mam nadzieje, że wypracuję w sobie pewność siebie ![]()
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
A "aktorzyłaś" dzisiaj Nutello? Jeśli tak to jak szło?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Miałam podobny problem.Ktoś kiedyś polecił mi książkę Potęga podświadomości; przeczytałam zastanowiłam się nad sobą,i z dnia na dzień jestem pewniejsza siebie.Dzisiaj wiem ,Ze to co mamy w głowie i nieustannie to powtarzamy zaczynamy w to wierzyć.Bardzo dużo zależy od rodziny,ja mam to szczęście .Mówienie weż się w garść nic nie daje.Czasem warto również pójść do fryzjera,kosmetyczki zmienić sposób ubierania .I na pewno często się uśmiechać ,bo przecież jak cię widzaą tak cię piszą.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Również cierpię na tę przypadłość od lat. Chociaż mój problem ma chyba inne podłoże, bo nie potrafię zaufać ludziom. Zawsze uważam, że prędzej czy później zrobią mi coś złego. Dlatego wole nie dopuszczać ich do siebie. Miałam kilka koleżanek, ale nigdy przed żadną się nie otworzyłam bo boję się że mogą to wykorzystać przeciwko mnie w przyszłości. Okazywanie uczuć jest oznaką słabości.
Od zawsze byłam sama. Sama wyjeżdzam na wakacje, chodzę na zakupy, pije piwo czy idę na spacer. Kiedy za długo przebywam z innymi ludzmi denerwuje się i złoszcze. Mam już 22 lata i wątpię żebym kiedykolwiek się zmieniła. Nigdy nawet nie miałam prawdziwego chłopaka. Nie chodzi o to że nie ma chętnych ![]() Czasami się zastanawiam czy byłabym inna gdyby rodzice mnie inaczej wychowali. Gdyby matka mnie nie biła i nie ignorowała, gdyby ojczym nie kazał mi się bawić swoim interesem, gdyby siostry mnie nie nienawidziły przez to że jestem z innego ojca. Nie wiem jak by to było. Może lepiej może tak samo. Doświadczenie mówi mi, że inni ludzie to kłopoty i dobrze jest ich unikać. Można to nazwać moim mottem życiowym. Tyle, że czasami nawet największy odludek czuje się samotny. Szczególnie po kilku drinkach, jak ja teraz ![]() Nie znacie mojego imienia ani twarzy i nigdy nie poznacie, dlatego też pozwoliłam sobie na opowiedzenie wam o sobie. Miałam taką potrzebę i już. Zrobiłam to po raz pierwszy i pewnie też ostatni. Edytowane przez Wirtuoza Czas edycji: 2011-12-22 o 22:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:40.