Kaszuby! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-07-12, 08:06   #1
yasirah
Raczkowanie

Kaszuby!

Tak przeglądam wątki i chyba nie widziałam żadnego o Kaszubach.. A własnie w sierpniu wybieram się tam na wakacje Dziewczynki .. byłyście tam już?Znacie jakieś ciekawe miejsca, śliczne zakątki? Ja doczytałam się,że np Kartuzy (taka miejscowosc na Kaszubach) jest jedynym miastem w tej częsci Europy otoczonym z kazdej strony lasami i jeziorami To całkiem interesujące się wydaje
Stary 2007-07-12, 22:15   #2
Lawia
Raczkowanie

Dot.: Kaszuby!

Kaszuby są wogóle bardzo ładne Jest tam bardzo dużo jeziorek praktycznie w każdej miejscowości. Ja osobiście byłam w Kłącznie (taka mała dziura 2 knajpki 2 sklepy i jeziorooooo) Jest to świetna baza na wycieczki rowerowe. Ja byłam na wycieczce w Kartuzach, w Kościerzynie i Bytowie.
Lawia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-13, 08:06   #3
yasirah
Raczkowanie

Ja słyszałam,że są jakieś kamienne kręgi w jakiejs miejscowości niedaleko Bytowa (chyba ) Moim zdaniem najlepsze (tzn dla mnie najlepsze) są takie małe wiochy,fajnie może człowiek odpocząc od tego całego szumu i zgiełku miasta. Ja byłam przelotem w Ostrzycach i ahhh cudownie

Nio wycieczki rowerowe eh wybrałabym się chętnie ale niestety rowerka brak

A tu na dole o ile udało mi sie załączyć jest jezioro Ostrzyckie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 250px-Jezioro_Ostrzyckie.jpg (9,0 KB, 16 załadowań)
Stary 2007-07-14, 18:48   #4
LEW
Rozeznanie

Kamienne Kręgi są i koło Bytowa i koło Czerska w Odrach.
Kaszuby to bardzo duży obszar etniczny ,począwszy od morza (Łeba jest wszystkim znana ,ale godne polecenia są Kluki ze słynnym skansenem w którym odbywają się "czarne wesela")poprzez część środkową z najwyższą górą pomorska Wieżycą(super punkt widokowy),Kartuzami(stolica Kaszub),Kościerzyną(jedne z najlepszych muzeum kolejnictwa),Wdzydzami Kiszewskimi(również skansen wielkości wioski),[B]Szymbarkiem[/B](najdłuższa deska,dom odwrócony do góry nogami) ,wreszcie Chojnice (z jeziorem Charzykowskim,Wdą i Brdą ,czyli spływy idealne,akwedukty wodne w Fojutowie) i wiele ,wiele więcej.

yasirah napisz gdzie się wybierasz to bardziej szczegółowo napiszę Ci o konkretnym regionie
LEW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-17, 15:27   #5
yasirah
Raczkowanie

Lwie dziękuję za wyczeprujace informacje napewno się przydadzą! A co to w zasadzie sa te "czarne wesela"?? i jestem tez ciekawa tej chaty postawionej do gory nogami ja jadę do Sulęczyna nad jeziorem Węgorzewo jeżeli tam w okolicy jest cos wartego uwagi (oprócz napewno cudownych krajobrazów) to czekam na info dziękuję jeszcze raz
Stary 2007-07-18, 14:08   #6
LEW
Rozeznanie

Czarne wesele odbywa się na otwarcie sezonu i związane jest ... z wydobywaniem torfu
Szczerze mówiąc nie znam takiej miejscowości o której piszesz,chyba że chodziło Ci o Sulęczyno nad jez. Węgorzyno.W tym przypadku moge coś polecić
Stary 2007-07-18, 14:43   #7
april:)
Zakorzenienie

ja wiem, że kamienne kręgi są w Węsiorach (z tego co kojarzę okolice Sulęczyna) a przy okazji zwiedzania Kaszub zapraszam do mojego miasta- Wejherowa
april:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-07-18, 18:42   #8
yasirah
Raczkowanie

Oj gafa Lewku masz racje nad jeziorem Węgorzyno hmm,tj gmina o ile się nie mylę, a w adresie jeszcze jest Żakowo (?)...nie wiem o co chodzi, czy to ulica jakaś, czy dzielnica Sulęczyna, mam nadzieje,że trafie bez problemu co do wydobywania torfu..to całkiem oryginalne
April- dziękuję za zaproszenie a co ciekawego w Wejherowie jest? Oprócz tajemniczych znaków na polu strach się bać tam jechać
Stary 2007-07-19, 09:35   #9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yasirah Pokaż wiadomość
April- dziękuję za zaproszenie a co ciekawego w Wejherowie jest? Oprócz tajemniczych znaków na polu strach się bać tam jechać
hmm nigdy nie patrzałam na Wejherowo oczami turysty, więc ciężko mi mówić co tu jest ciekawego no ale warto chyba zobaczyć rynek z ratuszem, klasztor niedaleko rynku z kryptami w podziemiach [chyba tam jeszcze są], jak ktoś lubi spacerować po górkach to kalwaria wejherowska- aktualnie częściowo w remoncie hmm co jeszcze może dworek Przebendowskich- obecnie muzeum [mi tam się strasznie nudziło]
a dla lubiących spacery po lesie zapraszam na górę zamkową [wydaje mi się, że tak się nazywa] za Wejherowem, jest tam sporo kurhanów
Stary 2007-07-19, 15:19   #10
yasirah
Raczkowanie

Ha! A więc jednak całkiem ciekawie jest w Wejherowie! klasztor z kryptami brzmi super, chętnie bym obejrzała za muzeami też nie przepadam, ale myślę,że warto byłoby poznać cos nowego. A co to jest "kalwaria wejherowska"? Z nazwy tak jakby góra?Ale żeby była w remoncie? Muszę chyba sobie zacząć spisywac miejsca które chce odwiedzić, bo pozapominam tyle tego jest!
Stary 2007-07-20, 10:41   #11
Zakorzenienie

Cytat:
Ha! A więc jednak całkiem ciekawie jest w Wejherowie! klasztor z kryptami brzmi super, chętnie bym obejrzała za muzeami też nie przepadam, ale myślę,że warto byłoby poznać cos nowego. A co to jest "kalwaria wejherowska"? Z nazwy tak jakby góra?Ale żeby była w remoncie? Muszę chyba sobie zacząć spisywac miejsca które chce odwiedzić, bo pozapominam tyle tego jest!
w tych kryptach byłam dawno temu, więc nie bardzo pamiętam jak tam było z tego co kojarze są tam krypty zakonników i Wejhera z żonami
a Kalwaria Wejherowska to owszem góry [a raczej górki ] a w remoncie są kapliczki i ścieżki większość już chyba jest odnowiona

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-23, 08:09   #12
yasirah
Raczkowanie

Własnie a co się tyczy Kalwarii Wejherowskiej, to szukałam co bym mogła pozwiedzać i trafiłam na jakiś artykuł "Wybierzmy razem 7 cudów pomorskich" i wśród nich znalazła się własnie Kalwaria razem ze zdjęciem , wyglada symaptycznie napewno tam wstąpie
Jeszcze wpadłam na taki pomysł,żeby zrobić sobie wycieczke tak od Gdańska, Sopot, Gdynia a potem wybrzeżem aż do Łeby Czy znacie jakieś ładne i ciekawe miasteczka po drodze? Jest tam jakaś Rumia, gdzies coś słyszałam, ale nie orientuje się jest tez Kalwaria, Jastrzębia Góra i Dębki, o ile dobrze pamietam
Stary 2007-07-23, 15:48   #13
LEW
Rozeznanie

W Rumii to na pewno kaktusiarnia
Zapomniałabym dodac że w Sulęczynie pod koniec lipca (czyli w tym tygodniu) odbywa się Jazz Festival i to na nie bylejakim poziomie
Stary 2007-07-24, 07:16   #14
yasirah
Raczkowanie

Lewku skad tak rozległa wiedza o atrakcjach turystycznych niestety nie trafie na ten festiwal wyjezdzam z początkiem sierpnia 2 lata temu miałam okazje być w Kartuzach na hm. Jarmarku bodajże, bardzo fajnie było czy na sierpień są przewidziane w okolicy atrakcje typu festiwali bądź jarmarków?
Stary 2007-07-24, 20:34   #15
Weronisia
Zakorzenienie

Cool Dot.: Kaszuby!

Kaszuby są na prawdę piękne. Mówi się na, że to 'pomorskie Bieszczady' ze wzgledu na urozmaicony piękny krajobraz.

Ja urodziłam się w Kościerzynie - sercu Kaszub To śliczne miasteczko ok. 30000 ludności, piękny ryneczek. Dookoła mnóstwo jezior i lasów.

W Sulęczynie byłam. Tam chyba nie ma nic do zobaczenia poza jeziorem bo to wioska zabita dechami
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-07-24, 21:34   #16
LEW
Rozeznanie

Weronisia Ale jak uroczo zabita dechami
yasirah napisz kiedy dokładnie jedziesz do Sulęczyna?
Stary 2007-07-25, 05:53   #17
yasirah
Raczkowanie

Weronisia zazdroszcze miejsca zamieszkania słyszałam,że za wiele to w tym Sulęczynie nie ma, ale żeby aż tak źle a sklepy to tam jakieś są chociaż ? czy trzeba gdzies jechac
Lewku jadę 4 sierpnia i jak dobrze pójdzie to będę tam aż do 26 więc mam mnóstwo czasu na zwiedzanie zatrzymuję się w kwaterze prywatnej u państwa, którzy mają dom tuż nad jeziorkiem mam nadzieje,że bedę miała pokój z widokiem na jezioro A czy orientujecie się jak kształtują się ceny w tych okolicach? Tzn mam nadzieje,że nie są wyższe niż nad morzem
Stary 2007-07-25, 16:46   #18
Zakorzenienie

Cytat:
Własnie a co się tyczy Kalwarii Wejherowskiej, to szukałam co bym mogła pozwiedzać i trafiłam na jakiś artykuł "Wybierzmy razem 7 cudów pomorskich" i wśród nich znalazła się własnie Kalwaria razem ze zdjęciem , wyglada symaptycznie napewno tam wstąpie
Jeszcze wpadłam na taki pomysł,żeby zrobić sobie wycieczke tak od Gdańska, Sopot, Gdynia a potem wybrzeżem aż do Łeby Czy znacie jakieś ładne i ciekawe miasteczka po drodze? Jest tam jakaś Rumia, gdzies coś słyszałam, ale nie orientuje się jest tez Kalwaria, Jastrzębia Góra i Dębki, o ile dobrze pamietam

Cytat:
Weronisia zazdroszcze miejsca zamieszkania słyszałam,że za wiele to w tym Sulęczynie nie ma, ale żeby aż tak źle a sklepy to tam jakieś są chociaż ? czy trzeba gdzies jechac
Lewku jadę 4 sierpnia i jak dobrze pójdzie to będę tam aż do 26 więc mam mnóstwo czasu na zwiedzanie zatrzymuję się w kwaterze prywatnej u państwa, którzy mają dom tuż nad jeziorkiem mam nadzieje,że bedę miała pokój z widokiem na jezioro A czy orientujecie się jak kształtują się ceny w tych okolicach? Tzn mam nadzieje,że nie są wyższe niż nad morzem
tu znajdziesz imprezy w wejherowie
http://www.wejher.info/imprezy.php?P...a6e016d254c07a

a tu strona o kalwarii
http://www.kalwariawejherowska.pl/pl/index.php

w Rumi nic ciekawego nie ma, no może oprócz tej kaktusiarni
w Redzie też nic raczej nie znajdziesz.
Karwia i Dębki to miejsca typowe na pójscie na plażę

Ciekawym miejscem jest też Szymbark [głównie skansen i odwrócony dom! http://domnaglowie.pl/ tu kilka fotek]

No i oczywiscie polecam wycieczkę po trójmiescie zaczynając od Gdyni [port!] po Sopot i koncząc na Gdańsku [na Gdańsk najlepiej zostawić sobie cały dzien bo jest tam sporo do oglądania zwlaszcza ze zaczyna się niedługo Jarmark Dominikański!!! http://www.trojmiasto.pl/jarmark/ ]

a ceny na Kaszubach nie są wygórowane i na pewno jest taniej niż na Helu, Jastarni czy innych nadmorskich miejscowościach
Stary 2007-07-25, 17:58   #19
Kota
Zakorzenienie

Sulęczyno- to duża, kaszubska wieś, malowniczo położona. Jezioro ładne, zreszta niejedno w okolicy. Piękne lasy. Pełno ośrodków i domków wypoczynkowych. Tak się składa, że od dzieciństwa jeżdżę na wakacje w okolice Sulęczyna- nad jezioro Mausz. Sulęczyno zatem kojarzy mi się z latem, beztroską, luzem. Sklepy tam są, jasne. Nie trzeba nigdzie jeździć.

A same Kaszuby- są ciekawe. Najpiękniejsza jest okolica zwana Szwajcarią Kaszubską- z dużymi jeziorami- Raduńskim, Ostrzyckim itd. i górą Wiezycą.

Ciekawe sa Kartuzy- małe miasteczko, z klasycznym rynkiem z małymi kamieniczkami i kościołem z resztkaim klasztoru kartuzów.
Większym ośrodkiem jest Kościerzyna. Walczą z Kartuzami od lat o miano stolicy Kaszub.
W poblizu Sulęczyna jest Bytów- ze średniowiecznym krzyżackim zamkiem.
Bardzo lubię też polecane juz przez dziewczyny Wejherowo.

Trochę dalej jest inna część Kaszub- tzw. Norda- czyli północ-nad morzem- okolice Pucka, Władysławowo. No i Hel.
Kota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-26, 08:29   #20
yasirah
Raczkowanie

April - dziękuję za linki widze,że nie bedzie czasu się nudzić, wszędzie się coś dzieje! mam nadzieje,że starczy mi czasu na pozwiedzanie tego wszystkiego!
Kota-naj jez.Ostrzyckim mialam przyjemnosc byc przez chwile rok temu i przyznam szczerze- zakochalam sie cudowne widoki, a i Ostrzyce są sympatycznym miasteczkiem widzę,że nie jestem jedyną zwolenniczką Kaszub
Stary 2008-12-23, 16:43   #21
ulcia18
Raczkowanie

viva polska Szwajcaria
ulcia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-02, 19:28   #22
2016051109231
Konto usunięte

A ja urodziłam się w Kartuzach i uważam ze jest tam pięknie. A jeśli chodzi o ciekawe miejsca do zwiedzania to polecam Gołubie i Szymbark (dom do góry nogami) Wieżycę no i koniecznie trzeba odwiedzić Niestety nie dokończony zamek w Łapalicach niedaleko Kartuz. Jest po prostu śliczny i strasznie ubolewam nad tym że ma zostać zburzony mam nadzieję że to się nigdy nie stanie.
http://fotogalerie.pl/galeria/spens19386
http://www.portalpomorza.pl/aktualnosci/9/728
A tak przy okazji może któraś z Wizazanek ma pomysł na jego ocalenie???
2016051109231 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-02, 20:48   #23
Killkiss
Raczkowanie

Ja jestem pół krwi Kaszubką i mam domek w małej miejscowości pod Kaszubami zwanej Dzierżążno .

Ja szczerze mówiąc wole inne klimaty niż lasy i jeziora , ale jeżeli ktoś właśnie to lubi to napewno mu się spodoba tam .

Kurt Cobain
Killkiss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-04, 17:24   #24
magna
Raczkowanie

Cytat:
Lwie dziękuję za wyczeprujace informacje napewno się przydadzą! A co to w zasadzie sa te "czarne wesela"?? i jestem tez ciekawa tej chaty postawionej do gory nogami ja jadę do Sulęczyna nad jeziorem Węgorzewo

Węgorzewo jest na Mazurach... W Sulęczynie jest Węgorzyno...

Tu jest co nieco o atrakcjach http://sosnowka.com/okolica.php

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Killkiss Pokaż wiadomość
Ja jestem pół krwi Kaszubką i mam domek w małej miejscowości pod Kaszubami zwanej Dzierżążno .

Ja szczerze mówiąc wole inne klimaty niż lasy i jeziora , ale jeżeli ktoś właśnie to lubi to napewno mu się spodoba tam .

chyba pod Kartuzami
magna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-04, 18:57   #25
Mycha84
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

własnym oczom nie wierze mieszkam w Kartuzach od urodzenia miło mi, ze ktoś o "nas" pisze
popieram, Kartuzy i całe Kaszuby są piękne, polecam Szymbark i wspomniany skansen i dom do góry nogami, Wieżycę z wieżą widokową, są piękne jeziora, można pojeździć na koniach, nie ma problemu z wyjazdem nad morze, to ledwie 40 minut jazdy, są fajne knajpki, puby, ogólnie polecam, w razie pytań pisz
Mycha84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 17:59   #26
alutka
Przyczajenie

no ja właśnie też mieszkam na Pomorzu, tyle że nie na Kaszubach, a na Kociewiu- region sąsiadujący z Kaszubami ;] ale równie piękny ;] Bory Tucholskie to jest to ;]
jako że mieszkam w Czarnej Wodzie, to polecam spływ kajakowy Wdą ;]
można rozpocząć na jez. Wdzydze (kaszubskie, oczywiście. no i niesamowicie piękne ;D) i płynąć aż do Świecia, ale to zajmie parę dni ;P
dla początkujących lepszy jest chyba spływ jednodniowy.
rzeka jest spokojna, polecam nawet tym, którzy nigdy nie zetknęli się z kajakiem
często można spotkać nawet emerytów, czy osoby z małymi dziećmi, choć nie znaczy to, że spływ to nuuuda
widoczki piękne, szczegolnie gdy przyświeca słońce. lasy, pola, lasy, łąki i znów lasy ;] dla kogoś, kto na co dzień mieszka w mieście, takie warunki są chyba wspaniałe na odpoczynek ;]
alutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 10:36   #27
LEW
Rozeznanie

Dokładnie tak alutka! Spływy Wdą należą do najciekawszych i dość łagodnych,polecam wszystkim amatorom kajaków i nie tylko:widoki czasem wręcz nierealne.Spokój,bogactwo flory i fauny no i ciekawi ludzie na szlaku
Stary 2009-03-18, 10:55   #28
Kalina34
Raczkowanie

GG do Kalina34 Send a message via Skype™ to Kalina34

Popieram spływy Wdą !!! Miła spokojna rzeka z małymi niespodziankami gdzie niegdzie. Swego czasu co roku organizowalismy sobie taki spływ np na 5 kajaków. Ale teraz wszyscy jesteśmy "zadzieciowani" -czekamy kiedy trochę podrosną i bedziemy spywać dalej. Chociaz moja córcia była z nami na takim spływie w wieku 2 lat. Spała ukołysana bujaniem kajaczka az miło.
Wda to naprawdę super rzeka na spywy !!!
Kalina34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 16:55   #29
Alauka
Raczkowanie

Hej, a może ktoś mi poleci jakiś fajny domek do wynajęcia na Kaszubach?
Stary 2009-07-02, 21:55   #30
kalinkap13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Killkiss Pokaż wiadomość

heh, no to ja sasiaduje z Toba mieszkam w malutkiej miejscowosci Mezowo
wg mnie piekne okolice-Szymbark, Ostrzyce, Chmielno, jeziorka, mmm.. no i blisko do 3miasta. cudnie ale co kto lubi

---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Alauka Pokaż wiadomość
Hej, a może ktoś mi poleci jakiś fajny domek do wynajęcia na Kaszubach?
a szukasz calego domku do wynajecia czy pokoju?? na ile osob i w jakich okolicach?
kalinkap13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości