![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Kaszuby!
Tak przeglądam wątki i chyba nie widziałam żadnego o Kaszubach..
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kaszuby!
Kaszuby są wogóle bardzo ładne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja słyszałam,że są jakieś kamienne kręgi w jakiejs miejscowości niedaleko Bytowa (chyba
![]() ![]() Nio wycieczki rowerowe eh wybrałabym się chętnie ale niestety rowerka brak ![]() A tu na dole o ile udało mi sie załączyć jest jezioro Ostrzyckie ![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Kamienne Kręgi są i koło Bytowa i koło Czerska w Odrach.
Kaszuby to bardzo duży obszar etniczny ![]() ![]() ![]() yasirah napisz gdzie się wybierasz to bardziej szczegółowo napiszę Ci o konkretnym regionie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Lwie dziękuję za wyczeprujace informacje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Czarne wesele odbywa się na otwarcie sezonu i związane jest ... z wydobywaniem torfu
![]() ![]() Szczerze mówiąc nie znam takiej miejscowości o której piszesz ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja wiem, że kamienne kręgi są w Węsiorach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Oj gafa
![]() ![]() ![]() ![]() April- dziękuję za zaproszenie ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a dla lubiących spacery po lesie zapraszam na górę zamkową [wydaje mi się, że tak się nazywa ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ha! A więc jednak całkiem ciekawie jest w Wejherowie!
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a Kalwaria Wejherowska to owszem góry [a raczej górki ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Własnie a co się tyczy Kalwarii Wejherowskiej, to szukałam co bym mogła pozwiedzać i trafiłam na jakiś artykuł "Wybierzmy razem 7 cudów pomorskich" i wśród nich znalazła się własnie Kalwaria razem ze zdjęciem , wyglada symaptycznie
![]() ![]() Jeszcze wpadłam na taki pomysł,żeby zrobić sobie wycieczke tak od Gdańska, Sopot, Gdynia a potem wybrzeżem aż do Łeby ![]() ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
W Rumii to na pewno kaktusiarnia
![]() ![]() ![]() Zapomniałabym dodac że w Sulęczynie pod koniec lipca (czyli w tym tygodniu) odbywa się Jazz Festival i to na nie bylejakim poziomie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Lewku skad tak rozległa wiedza o atrakcjach turystycznych
![]() ![]() ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
![]()
Kaszuby są na prawdę piękne. Mówi się na, że to 'pomorskie Bieszczady' ze wzgledu na urozmaicony piękny krajobraz.
Ja urodziłam się w Kościerzynie - sercu Kaszub ![]() W Sulęczynie byłam. Tam chyba nie ma nic do zobaczenia poza jeziorem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Weronisia Ale jak uroczo zabita dechami
![]() yasirah napisz kiedy dokładnie jedziesz do Sulęczyna? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Weronisia zazdroszcze miejsca zamieszkania
![]() ![]() ![]() ![]() Lewku jadę 4 sierpnia i jak dobrze pójdzie to będę tam aż do 26 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() http://www.wejher.info/imprezy.php?P...a6e016d254c07a a tu strona o kalwarii ![]() http://www.kalwariawejherowska.pl/pl/index.php w Rumi nic ciekawego nie ma, no może oprócz tej kaktusiarni ![]() w Redzie też nic raczej nie znajdziesz. Karwia i Dębki to miejsca typowe na pójscie na plażę ![]() Ciekawym miejscem jest też Szymbark [głównie skansen i odwrócony dom! http://domnaglowie.pl/ tu kilka fotek ![]() No i oczywiscie polecam wycieczkę po trójmiescie zaczynając od Gdyni [port!] po Sopot i koncząc na Gdańsku [na Gdańsk najlepiej zostawić sobie cały dzien bo jest tam sporo do oglądania ![]() a ceny na Kaszubach nie są wygórowane ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Sulęczyno- to duża, kaszubska wieś, malowniczo położona. Jezioro ładne, zreszta niejedno w okolicy. Piękne lasy. Pełno ośrodków i domków wypoczynkowych. Tak się składa, że od dzieciństwa jeżdżę na wakacje w okolice Sulęczyna- nad jezioro Mausz. Sulęczyno zatem kojarzy mi się z latem, beztroską, luzem. Sklepy tam są, jasne. Nie trzeba nigdzie jeździć.
A same Kaszuby- są ciekawe. Najpiękniejsza jest okolica zwana Szwajcarią Kaszubską- z dużymi jeziorami- Raduńskim, Ostrzyckim itd. i górą Wiezycą. Ciekawe sa Kartuzy- małe miasteczko, z klasycznym rynkiem z małymi kamieniczkami i kościołem z resztkaim klasztoru kartuzów. Większym ośrodkiem jest Kościerzyna. Walczą z Kartuzami od lat o miano stolicy Kaszub. W poblizu Sulęczyna jest Bytów- ze średniowiecznym krzyżackim zamkiem. Bardzo lubię też polecane juz przez dziewczyny Wejherowo. Trochę dalej jest inna część Kaszub- tzw. Norda- czyli północ-nad morzem- okolice Pucka, Władysławowo. No i Hel. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
April
![]() ![]() ![]() Kota-naj jez.Ostrzyckim mialam przyjemnosc byc przez chwile rok temu i przyznam szczerze- zakochalam sie ![]() ![]() ![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
viva polska Szwajcaria
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
A ja urodziłam się w Kartuzach i uważam ze jest tam pięknie. A jeśli chodzi o ciekawe miejsca do zwiedzania to polecam Gołubie i Szymbark (dom do góry nogami) Wieżycę no i koniecznie trzeba odwiedzić Niestety nie dokończony zamek w Łapalicach niedaleko Kartuz. Jest po prostu śliczny i strasznie ubolewam nad tym że ma zostać zburzony mam nadzieję że to się nigdy nie stanie.
http://fotogalerie.pl/galeria/spens19386 http://www.portalpomorza.pl/aktualnosci/9/728 A tak przy okazji może któraś z Wizazanek ma pomysł na jego ocalenie??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Ja jestem pół krwi Kaszubką i mam domek w małej miejscowości pod Kaszubami zwanej Dzierżążno .
Ja szczerze mówiąc wole inne klimaty niż lasy i jeziora , ale jeżeli ktoś właśnie to lubi to napewno mu się spodoba tam .
![]() |
#24 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tu jest co nieco o atrakcjach http://sosnowka.com/okolica.php ---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
własnym oczom nie wierze
![]() ![]() ![]() popieram, Kartuzy i całe Kaszuby są piękne, polecam Szymbark i wspomniany skansen i dom do góry nogami, Wieżycę z wieżą widokową, są piękne jeziora, można pojeździć na koniach, nie ma problemu z wyjazdem nad morze, to ledwie 40 minut jazdy, są fajne knajpki, puby, ogólnie polecam, w razie pytań pisz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
no ja właśnie też mieszkam na Pomorzu, tyle że nie na Kaszubach, a na Kociewiu- region sąsiadujący z Kaszubami ;] ale równie piękny ;] Bory Tucholskie to jest to ;]
jako że mieszkam w Czarnej Wodzie, to polecam spływ kajakowy Wdą ;] można rozpocząć na jez. Wdzydze (kaszubskie, oczywiście. no i niesamowicie piękne ;D) i płynąć aż do Świecia, ale to zajmie parę dni ;P dla początkujących lepszy jest chyba spływ jednodniowy. rzeka jest spokojna, polecam nawet tym, którzy nigdy nie zetknęli się z kajakiem ![]() często można spotkać nawet emerytów, czy osoby z małymi dziećmi, choć nie znaczy to, że spływ to nuuuda ![]() widoczki piękne, szczegolnie gdy przyświeca słońce. lasy, pola, lasy, łąki i znów lasy ;] dla kogoś, kto na co dzień mieszka w mieście, takie warunki są chyba wspaniałe na odpoczynek ;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Dokładnie tak alutka! Spływy Wdą należą do najciekawszych i dość łagodnych,polecam wszystkim amatorom kajaków i nie tylko:widoki czasem wręcz nierealne.Spokój,bogactwo flory i fauny no i ciekawi ludzie na szlaku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Popieram spływy Wdą !!! Miła spokojna rzeka z małymi niespodziankami gdzie niegdzie. Swego czasu co roku organizowalismy sobie taki spływ np na 5 kajaków. Ale teraz wszyscy jesteśmy "zadzieciowani" -czekamy kiedy trochę podrosną i bedziemy spywać dalej. Chociaz moja córcia była z nami na takim spływie w wieku 2 lat. Spała ukołysana bujaniem kajaczka az miło.
Wda to naprawdę super rzeka na spywy !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Hej, a może ktoś mi poleci jakiś fajny domek do wynajęcia na Kaszubach?
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() wg mnie piekne okolice-Szymbark, Ostrzyce, Chmielno, jeziorka, mmm.. ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- a szukasz calego domku do wynajecia czy pokoju?? na ile osob i w jakich okolicach? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:15.