Zwierzêta za granic±: koszmar w Rumunii - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzêta domowe - wiZOO¿ > Zwierzaki w potrzebie

Notka

Zwierzaki w potrzebie Forum zwierzaki w potrzebie, to miejsce gdzie niesiemy pomoc zwierzêtom. Tutaj dowiesz siê o akcjach na rzecz zwierz±t. Przeczytasz o schroniskach.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2010-09-02, 05:10   #1
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Wiadomo¶ci: 11 216

Zwierzêta za granic±: koszmar w Rumunii

Niedawno wraca³am z wczasów. Jecha³am przez Rumuniê i do tej pory jestem w szoku ilo¶ci± wa³êsaj±cych siê tam psów!!!

W odleg³o¶ci co 4-5 m co chwila jaki¶ wychudzony pies!

A na stacjach my¶la³am, ¿e serce mi pêknie! 4 doros³e psy i ma³e szczeniêta biegaj±ce po¶ród nich!
Przy autostradzie...

Na granicy Bu³garia-Rumunia i Rumunia - Wêgry

Psy le¿±ce pod ko³ami tirów...

Nie mogê tego zapomnieæ...

Czytam gazetê ' Mój pies' i tam jest sta³y artyku³ odno¶nie psów za granic± ( obowi±zki w³a¶cicieli itd) .

A jak oceniacie inne kraje pod wzglêdem widzianych tam zwierz±t?
By³y zadbane czy wrêcz odwrotnie?
Nimfa20 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-02, 14:29   #2
Gregorynka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 066
Dot.: Zwierzêta za granic±: koszmar w Rumunii

strasze jest to co piszesz.
Jak nie mieszkam na Pl i na ca³e szczê¶cie w obrêbie mojego miasta nie u¶wiadczy³am jeszcze ani razu widoku wa³êsaj±cego siê psa. Nigdy! Koty-owszem, chodz± sobie po ulicach, ale to s± koty maj±ce w³a¶cicieli, wypuszczane poprostu na dwór. Wogóle to ju¿ zapomnia³am jak to jest widzieæ psa biegaj±cego bezpañsko po dworze. Ale kiedy przyje¿d¿am do Polski, niestety mi siê to przypomina. Co gorsza,zawsze taki widok dotyka bardziej, gdy cz³owiek siê od niego odzwyczai. Nie wiem,jakie rozwi±zania stosowane s± tutaj (przypuszczam,¿e wiêkszo¶æ psów jest usypiana),choæ i w gazetach widaæ czêsto og³oszenia schronisk. Z tym, ¿e psy na zdjêciach nie wygl±daj± tak jak psy z polskich schronisk. Nie s± wychudzone i schorowane
Wiadomo-im dalej na wschód od Polski tym gorzej. Ostatnia akcja na Ukrainie tylko to potwierdza. Nawet nie chcê my¶leæ o tych biednych zwierzêtach, bo mi siê ciê¿ko na sercu robi.

Edit: Je¶li widok opisany przez Ciebie,by³ krajobrazem autostrady, to potrafiê sobie wyobraziæ jak wygl±da biedna rumuñska wioska,czy chocia¿by miasto.

Edytowane przez Gregorynka
Czas edycji: 2010-09-02 o 14:30
Gregorynka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-02, 16:17   #3
Nimfa20

Miasta czy wioski nie chcia³abym widzieæ

Jad±c autostrad± widzia³am domy jednorodzinne i by³y to ³adne domy z ogrodami, samochody te¿ niczego sobie i moj± uwagê zwróci³o jeszcze to, ¿e psy by³y poza ogrodzeniem.
No znam takie przypadki, ¿e ludzie puszczaj± psy luzem, mimo ¿e maj± du¿e ogródki, ale ¿eby tak by³o na ca³ym odcinku

Ech, Ukraina...
Znienawidzi³am za to ten kraj !!!
Stary 2010-09-02, 23:34   #4
Poemadka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 275

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Poka¿ wiadomo¶æ
Ech, Ukraina...
ja tak samo ,to co siê tam wyrabia to ludzkie pojêcie przechodzi

tak samo nienawidzê Chin,Korei ,Singapuru i wszystkich krajów ,w których na masow± skalê bestialsko morduje siê zwierzêta ,równie¿ Kanady po prostu siê brzydzê ze wzglêdu na to,co wyrabia siê tam z fokami.
Poemadka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-03, 05:32   #5
Nimfa20

Dok³adnie.

Ja po prostu wstydzê siê, ¿e jestem cz³owiekiem

Czêsto s³yszê lub czytam jak kto¶ kogo zamordowa³, ¿e ''morderca to nie cz³owiek, a zwierzê''!
Wypraszam sobie: zwierzê morduje nie bez powodu, a to co robi± ludzie jest chore!!! W³a¶ciwie to brak na to s³ów!!!

A z t± Ukrain±: inne kraje nie zg³aszaj± sprzeciwu? Nic siê nie robi w tej sprawie?
Stary 2010-09-03, 07:35   #6
GoVeg
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 51

Moi znajomi, którzy byli w tym roku na konferencji lingwistycznej w Rumunii mówili to samo! Hordy bezpañskich psów i masy kotów; dos³ownie wszêdzie - na skwerach, w parkach, na ulicach, nawet w centrach miast... a¿ siê nie chce wierzyæ! Wszystkie mniej lub bardziej zabiedzone, chude jak patyki... mno¿± siê na potêgê, wiêc na dobr± sprawê ciê¿ko tak± sytuacjê kontrolowaæ, ale z drugiej strony pewnie nikt nawet nie ma na to ochoty
Yes, I do have a life.

GoVeg jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-03, 08:57   #7
Sen2000
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 69

A ja nienawidzê Polski, za to ¿e wiêkszo¶æ schronisk jest w op³akanym stanie, za to ¿e psy przerabia siê na smalec, za to ¿e drêczyciele i mordercy zwierz±t pozostaj± bezkarni, za to ¿e w mojej rodzinnej miejscowo¶ci nie ma schroniska i pe³no psów i kotów w³óczy siê po ulicy, za to ¿e psy na wsi s± uwi±zane na ³añcuchu i siedz± do koñca ¿ycia w starej, nieszczelnej budzie, za to ¿e jest pe³no pseudohodowli gdzie liczy siê tylko kasa, za to ¿e psy wyrzuca siê z samochodu na autostradê lub przywi±zuje do drzewa w lesie i wreszcie za to ¿e mamy zacofane spo³eczeñstwo, które nie sprz±ta po swoich psach, które ¿yje starymi regu³kami typu "suka powinna raz w ¿yciu mieæ szczeniaki", które jest m±drzejsze od najlepszego weterynarza i które zamiast leczyæ psa lub kota to woli daæ do u¶pienia bo tak wygodniej. W Polsce wcale nie jest lepiej ni¿ w innych krajach, ludzie widz±c chudego lub maltretowanego psa nie reaguj± (ba! nawet nie reaguj± je¶li krzywda dzieje siê cz³owiekowi), na cz³owieka który ma zwierze z rodowodem patrz± jakby to by³ jaki¶ szatan, takie mamy wierz±ce spo³êczeñstwo, krzy¿a nie dadz± przenie¶æ a o ¶wiêtym Franciszku który nakazywa³ kochaæ i szanowaæ braci mniejszych ju¿ nie pamiêtaj±. Czarna dziura i tyle.
Sen2000 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2010-09-03, 15:08   #8
Nimfa20

Polska te¿ nie jest ¶wiêta pod tym wzglêdem, oczywi¶cie, ale porównuj±c Rumuniê a Polskê to jak czarne i bia³e!
Tam dos³ownie co 4-5 m pa³êta siê po kilka psów!!! Specjalnie porównywa³am inne kraje ( Bu³gariê, Wêgry, S³owacjê , Czechy i Polskê) i nigdzie nie widzia³am tyle psów naraz!

W Polsce widzia³am kilka psów, ale na smyczy albo z w³a¶cicielem. A tam a¿ siê wierzyæ nie chce.

Ech, nasze prawo, a raczej bezprawie...

Masz racjê Sen2000 , nasi nie chc± zaj±æ siê cz³owiekiem, a co dopiero zwierzêciem. Chocia¿ ja nie stawiam zwierz±t w ni¿szej kategorii.

A mo¿e w³a¶nie da³oby siê co¶ zrobiæ, ¿eby chocia¿ zwierzêta mia³y lepiej?
Stary 2010-09-03, 15:27   #9
loss_lauri
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 605

Cytat:
Napisane przez Sen2000 Poka¿ wiadomo¶æ
A ja nienawidzê Polski, za to ¿e wiêkszo¶æ schronisk jest w op³akanym stanie, za to ¿e psy przerabia siê na smalec, za to ¿e drêczyciele i mordercy zwierz±t pozostaj± bezkarni, za to ¿e w mojej rodzinnej miejscowo¶ci nie ma schroniska i pe³no psów i kotów w³óczy siê po ulicy, za to ¿e psy na wsi s± uwi±zane na ³añcuchu i siedz± do koñca ¿ycia w starej, nieszczelnej budzie, za to ¿e jest pe³no pseudohodowli gdzie liczy siê tylko kasa, za to ¿e psy wyrzuca siê z samochodu na autostradê lub przywi±zuje do drzewa w lesie i wreszcie za to ¿e mamy zacofane spo³eczeñstwo, które nie sprz±ta po swoich psach, które ¿yje starymi regu³kami typu "suka powinna raz w ¿yciu mieæ szczeniaki", które jest m±drzejsze od najlepszego weterynarza i które zamiast leczyæ psa lub kota to woli daæ do u¶pienia bo tak wygodniej. W Polsce wcale nie jest lepiej ni¿ w innych krajach, ludzie widz±c chudego lub maltretowanego psa nie reaguj± (ba! nawet nie reaguj± je¶li krzywda dzieje siê cz³owiekowi), na cz³owieka który ma zwierze z rodowodem patrz± jakby to by³ jaki¶ szatan, takie mamy wierz±ce spo³êczeñstwo, krzy¿a nie dadz± przenie¶æ a o ¶wiêtym Franciszku który nakazywa³ kochaæ i szanowaæ braci mniejszych ju¿ nie pamiêtaj±. Czarna dziura i tyle.
ja równie¿ mam takie zdanie. sama mieszkam na wsi i widzê u swoich s±siadów kompletny brak ¶wiadomo¶ci na temat tego, jak siê opiekowaæ kotem (sama mam 10).
koty traktuje siê przedmiotowo - jako element gospodarstwa nie zas³uguj±cy na lepsze traktowanie. co roku na ¶wiat powo³uje siê kolejne pokolenia niechcianych koci±t, które nie maj± szans ani na znalezienie domu, ani na prze¿ycie ca³ego ¿ycia (je¶li oczywi¶cie 'w³a¶ciciel' nie u¶mierci miotu) bo umieraj± albo od chorób, albo pod ko³ami samochodów. na potêpienie zas³uguje nie tylko kompletny brak wiedzy nt tego, ¿e niehodowlane koty TRZEBA sterylizowaæ i kastrowaæ, ale równie¿ fakt, ¿e kotów siê W OGÓLE nie szczepi (szczepienie psów jest obowi±zkowe, wiêc ludzie musz± je szczepiæ)...
ja jestem zdania, bo ludziom wydawaæ pozwolenia na posiadanie zwierz±t - tak jak np pozwolenie na broñ, po przej¶ciu odpowiedniego kursu i badañ psychologicznych. ale to oczywi¶cie utopia, na któr± w Polsce nie ma szans...
najgorsze jest jednak to, ¿e nie robi siê nic, by poprawiæ los takich zwierz±t. kiedy¶ w tv by³a kampania przeciwko porzucaniu zwierz±t. i nic wiêcej. a przecie¿ prowadzi siê tyle innych kampanii informacyjnych - przeciwko prowadzeniu po pijanemu, przemocy domowej, ostatnio nawet - aby dbaæ o ¶rodowisko (takie spoty z ksiêdzem mówi±cym, ¿e palenie ¶mieci to grzech 'ekologiczny'). dlaczego nikt nie wpad³ na pomys³, ¿eby tak np promowaæ sterylizacjê?! albo powszechne szczepienia?
o karach za znêcanie siê nad zwierzêtami nawet nie chcê wspominaæ, bo s± ¶mieszne...
Stary 2010-09-03, 15:45   #10
Gregorynka
Zakorzenienie

Powinien byæ obowi±zek czipowania (skoro p³aci siê podatek od psa,to czemu nie obj±æ obowi±zkiem czipowania) zwierz±t. Mo¿e wówczas w³a¶ciciele czuli by strach,porzucaj±c zwierzê.
Ale bez skutecznego egzekwowania sankcji za znêcanie siê nad zwierzêtami, to i czipy by nie pomog³y

Stary 2010-09-03, 15:52   #11
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 235

doskonale Ciê rozumiem
moi s±siedzi katuj± swojego psa. bij± go kablem, g³odz±, nawet w zimie marznie na polu. Nie ma budy ani jedzenia. Jest przywi±zany na sznurku oko³o 30 cm jak co¶ go boli to wyje po nocach
czasem dajê mu je¶æ ale gdy w³a¶ciciele to zobaczyli zg³osili to na policjê jako "próbê otrucia"
zg³asza³am to ju¿ wszêdzie i nic - przyjechali, upomnieli i po sprawie.
a mnie s±siedzi wyzywali od najgorszych przez tydzieñ
LICZÊ, ¯E JAKO OSOBA INTERESUJ¡CA SIÊ LOSEM ZWIERZ¡T POMO¯ESZ MI. co mam robiæ w tej sytuacji? porad¼cie mi!
pies ma rany na szyj od sznurka
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-03, 15:59   #12
Gregorynka
Zakorzenienie

[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;2184377 3]doskonale Ciê rozumiem
moi s±siedzi katuj± swojego psa. bij± go kablem, g³odz±, nawet w zimie marznie na polu. Nie ma budy ani jedzenia. Jest przywi±zany na sznurku oko³o 30 cm jak co¶ go boli to wyje po nocach
czasem dajê mu je¶æ ale gdy w³a¶ciciele to zobaczyli zg³osili to na policjê jako "próbê otrucia"
LICZÊ, ¯E JAKO OSOBA INTERESUJ¡CA SIÊ LOSEM ZWIERZ¡T POMO¯ESZ MI. co mam robiæ w tej sytuacji? porad¼cie mi!
pies ma rany na szyj od sznurka[/QUOTE]
Dzwoñ do skutku! Raz, drugi,trzeci,dziesi±ty.
Jak Ciê s±siad wyzwie, to mu powiedz, ¿e jeszcze raz i znowu zadzwonisz,tym razem o to,¿e Ciebie drêczy,nie psa. I tak zrób, niech widzi,¿e nie boisz siê go!
Jak przyjad± po raz 10--ty ,to mo¿e siê go¶ciu wystraszy wkoñcu. Chocia¿ w±tpiê.
Mo¿naby te¿ powiadomiæ jakie¶ organizacje, ale to ju¿ dziewczyny niech siê wypowiedz±,bo ja nieznaju dok³adnie jakie dzia³aj± w Twojej okolicy i zajmuj± siê tymi przypadkami.

Stary 2010-09-03, 16:48   #13
Laura2112
Raróg

Wiadomo¶ci: 56 318
Send a message via Skype™ to Laura2112

Ewentualnie jaki¶... ma³y donosik do prasy lokalnej, choæby i anonimowy. Mailem np. Z podaniem, ktomu zg³asza³a¶ i z jakim skutkiem. Mo¿e ze zdjêciem stanu psa, o ile masz mo¿liwo¶æ zrobienia jej jako¶ z ukrycia. Jak ju¿ nie zlituj± siê nad psem, mo¿e chocia¿ pod³api± "skuteczno¶æ" zg³aszanych interwencji i przyczepi± siê do tych, którym zg³asza³a¶ (zale¿y kto na sto³kach komu w Twoim regionie rêkê myje..). Sensacjê to urz±dz± sobie w ka¿dych wiadomo¶ciach, ale jak ju¿ bêdzie po psie - tak jak to niedawno by³o.
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wiza¿.pl

Nie mogê chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-03, 20:06   #14
Nimfa20

Parê lat temu znalaz³am w parku niewidomego pekiñczyka. Cieszy³am siê, ¿e go znalaz³am, ale moja rado¶æ szybko zamieni³a siê w rozczarowanie, gdy kilka dni musia³am siê prosiæ ró¿nych s³u¿b ( policja, stra¿ miejska, schronisko, gmina), aby kto¶ tego psa zabra³ do schroniska. W koñcu s±siadka delikatnie acz stanowczo poinformowa³a pani± z gminy, ¿e je¿eli tego dnia nie zorganizuje transportu dla psiaka, aby go dowie¼æ do schroniska, poinformuje o jej postawie popularn± miastow± gazetê. Jak przez 3 dni nie mog³a nic znale¼æ, tak w ci±gu dos³ownie 20 minut zorganizowa³a wszystko- ³±cznie z zabraniem psa.

Mo¿e masz jakiego¶ zaufanego weterynarza, który by³by w stanie Ci pomóc?

Dzwoñ na policjê, stra¿ miejsk±, do schroniska, do weterynarzy, TOZ'u i pro¶ o pomoc. Skontaktuj siê - jak poradzi³a Laura2112 z jak±¶ gazet±. A najlepiej, gdyby¶ osobi¶cie odwiedzi³a wy¿ej wymienionych i dosta³a pisemne potwierdzenie zg³oszenia sprawy.

W skrajnym przypadku zadzwoñ na policjê z doniesieniem, ¿e s±siedzi Ci gro¿± , wyzywaj± itd, bo widzia³a¶, jak znêcaj± siê nad psem i zwróci³a¶ im uwagê. I powiedz, ¿e siê boisz o swoje zdrowie i ¿ycie.

Edytowane przez Nimfa20
Czas edycji: 2010-09-03 o 20:08
Stary 2010-09-03, 20:51   #15
Gregorynka
Zakorzenienie

Ja te¿ parê lat temu znalaz³am przywi±zan± do drzewa jamniczkê. Niewiele my¶l±c,wsadzi³am do samochodu i zwioz³am do schroniska, a ¿e by³o ju¿ po 19, otworzy³ stró¿ i pieska zabra³. Wtedy siê cieszy³am, ¿e uratowa³am ¿ycie,ale teraz my¶lê, ¿e mog³am j± zabraæ do siebie(na si³ê,bo mia³am ju¿ psa) i poszukaæ jej domu. Nie wiadomo ile prze¿y³a w schronie
Soryy za off top, ale mi siê przypomnia³o.
Mo¿na oprócz pras±,postraszyæ te¿ Interwencj± lub Uwag±, tam czêsto s± reporta¿e na temat zwierz±t.

Stary 2010-09-05, 09:41   #16
Konto usuniête

obdzwoni³am wszystko.
niestety wczoraj pies (zdech³?) nie wiem, bo wynios³am mu jedzenie a jego nie by³o. pewnie ju¿ szukaj± nowej ofiary
to ju¿ chyba 4 pies którego zamêczyli. Bojê siê ¿e kupi± nowego i znowu
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-05, 10:51   #17
karolynka90
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 12 542

Cytat:
Ech, Ukraina...
Cytat:
Napisane przez Poemadka Poka¿ wiadomo¶æ
ja tak samo ,to co siê tam wyrabia to ludzkie pojêcie przechodzi
Cytat:
A z t± Ukrain±: inne kraje nie zg³aszaj± sprzeciwu? Nic siê nie robi w tej sprawie?
Powiedzcie mi o co chodzi z t± Ukrain±? Co siê tam wyprawia?

[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;2187167 5]obdzwoni³am wszystko.
niestety wczoraj pies (zdech³?) nie wiem, bo wynios³am mu jedzenie a jego nie by³o. pewnie ju¿ szukaj± nowej ofiary
to ju¿ chyba 4 pies którego zamêczyli. Bojê siê ¿e kupi± nowego i znowu[/QUOTE]
Nienawidzê takich ludzi jak Twoi s±siedzi.
Jak tylko kupi± nowego psa i zobaczysz, ¿e robi± to samo, co z poprzednim, dzwoñ do jakiej¶ lokalnej gazety. Opowiedz jak traktowali poprzednie zwierzê i jak traktuj± kolejne.
Bo¿e, sk±d siê bior± tacy zwyrodnialcy?
Stary 2010-09-05, 18:10   #18
Konto usuniête

ja te¿ ich strasznie nie lubiê....
Stary 2010-09-10, 10:28   #19
norka27
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 826

To ja sie podziele informacja na temat Bulgarii bo ostatnio przyszlo mi spedzic tam tydzien. Tak jak psow bezpanskich jako tako nie widzialam - moze ze 3 walesajace sie po nocach - tak kotow to bylo nieprzecietnie duzo. Z mezem jezdzilismy autobusem do Burgas, Varny i troche po lokalnych bezdrozach. Wszedzie wychudzone koty, przewaznie mlode i kocieta - co zapewne swiadczy o tym ze koty nie dozywaja tam sedziwego wieku. Az sie serce karajalo, takie dlugie i wychudzone lapki mialy i te wystajace kosci. Znalezlismy miot kociat pod smietnikiem i maz chcial isc do sklepu i kupic kocie zarcie ale bylo juz pozamykane bo to niedziela byla Te koty wlazily do kawiarni, sklepow a reakcja lokalnych ludzi byla przewaznie taka sama - pociagniecie z buta Wiekszosc byla czarna albo szylkretki, duzo rudych, takie pieknosci, sliczne wysmukle pyszczki i duze uszy, az sie chcialo wziac wszystkie do domu. Najgorszy byl widok ciezarnej kotki ktora kelnerka pociagnela z buta No i konie - te ktore mialy ciagnac turystow w bryczkach, stojace godzinami na sloncu w upale, bez wody, nerwowo walace kopytami w asfalt
O Tunezji nie bede wspominac wiele bo to barbazynski kraj i nigdy wiecej tam nie pojade. Wystarczy ze bylismy po za sezonem - akurat ramadan sie zaczal - i widzielismy jak sie miesko halal robi - wszedzie na ulicach - za tylnie nogi wieszano owieczke i podcinano jej gardlo a ona sie wykrwawiala... Potem na ulicach resztki krwi byly, chmary much i przed domami zachlapane krwia resztki skor...
W Norwegii nie widzac za bardzo walesajacych sie bezpanskich zwierzat ale i spoleczenstwo jest wyczulone i jak sie znajdzie miot kociat to przewaznie powiadamiane jest schronisko i koty sa wylapywane. Ludzie pomagaja bezpanskim zwierzetom znalezc opieke i jest duzo domow tymcz. ale z kastracja w zwyklych domach tez nie zawesolo - bo tu kosztuje to kupe kasy i ludzie nie kastruja i kazdego roku tysiace ogloszen z kocietami widac doslownie wszedzie. Psy sa drogie i jest ich malo przez co malo ich rowniez w schroniskach.
norka27 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-11, 20:45   #20
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Poka¿ wiadomo¶æ
Powiedzcie mi o co chodzi z t± Ukrain±? Co siê tam wyprawia?
Wpisz w Google " Ukraina psy krematorium" to zobaczysz

Przez Euro robi± rze¼ bezpañskich i pañskich psów

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Cytat:
Napisane przez norka27 Poka¿ wiadomo¶æ
To ja sie podziele informacja na temat Bulgarii bo ostatnio przyszlo mi spedzic tam tydzien.

Ja te¿ by³am w po³owie sierpnia w Warnie. Na pla¿y widzia³am 1 psa, by³ wychudzony... Drugiego widzia³am pod marketem.

Pod hotelem widzia³am kotkê z 2 m³odymi. Jestem bardzo wyczulona na obecno¶æ zwierz±t- mam co¶ takiego, ¿e bezwolnie mój wzrok kieruje siê na zwierzêta.

W Nessabarze widzia³am w murze ma³e kotki i 2 koty przy ' straganie', ale chyba mia³y w³a¶cicielkê...
Stary 2010-11-10, 19:15   #21
mirasek71
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 1

Cze¶c. Mam do Ciebie jedno pytanie. Czy mieszkasz w Rumunii. Wiêcej napisze jak odpiszesz
miras71-35@o2.pl
Pozdrawiam Mirek
mirasek71 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-11-11, 06:56   #22
Nimfa20

Ja mieszkam w PL
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Zwierzaki w potrzebie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Narzêdzia

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:08.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.