|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Studia Neuropsychologiczne/Stosunki Międzynarodowe w UKWitam,
ostatnio zastanawiałam się nad kierunkiem studiów, ale jako że bywam dość zmienna to mam nie mały problem wybrać taki który będzie mnie interesował. Myślałam nad psychologią, neuropsychologią, prawem bądź stosunkami międzynarodowymi, coraz bardziej zastanawiam się nad psychologią i neuropsychologią i moje pytanie brzmi czy ktoś z was studiuję któryś z tych kierunków lub zna kogoś, kto to studiuję i jest w stanie mi powiedzieć jak mniej więcej takie kierunki wyglądają? Jednak mimo mojego sporego zainteresowania działem psychologii to trochę przeraza mnie myśl, że żeby dostać dobrą prace będę musiała zrobić nie tylko Bachelor Degree, ale też Master Degree bądź nawet Doctora, to zajmie przynajmniej 10 lat a pieniądze na studia i życie na drzewach niestety nie rosną.... Tak więc, jeśli ktoś zna lub sam studiuję te kierunki to proszę o wasze zdanie!Opinie na temat stosunków międzynarodowych równiez mile widziane Pozdrawiam i Dziękuje. -S. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Studia Neuropsychologiczne/Stosunki Międzynarodowe w UK
Cytat:
Finansowo wyglądało to u mnie tak, że za studia undergraduate w Szkocji zapłacił mi w 100% SAAS (nie oddaję tych pieniędzy), a kilka dni temu dostałam się na magisterkę opłaconą w 100% przez Scottish Funding Council (SFC - również bezzwrotne). Jeśli zdecyduję się na doktorat, to w całym UK jest mnóstwo sponsorowanych programów i jeśli masz dobre wyniki na studiach, dobry pomysł na badania i znajdziesz promotora, to nie ma siły, żebyś się na doktorat bezpłatny nie załapała ![]() Dodatkowo jest mnóstwo programów, które oprócz opłaconego czesnego dają Ci stypendia, które spokojnie pozwolą Ci się utrzymać (na moim uni jest to ok. £14.000 rocznie). To rzeczywiście są lata nauki, ale jeśli coś jest Twoją pasją i powołaniem, to czas mija szybko, a każdy rok jest na miarę złota. Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej o psychologii to postaram się odpowiedzieć. Nawiasem mówiąc pamiętaj, żeby zdecydować się dość szybko na albo psychologię albo stosunki międzynarodowe, bo będzie Ci trudno napisać taki personal statement, żeby dobrze zaargumentować tak różne kierunki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziękuję i Pozdrawiam! =S. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Rok 1:
Rok 2:
Rok 3:
Rok 4: do wyboru 3 przedmioty z listy plus praca dyplomowa:
Jeśli interesuje Cię jakiś konkretny uni to po prostu musisz wejść na ich stronę i zobaczyć, co mają w programie plus do tego zobacz na profile wykładowców, spójrz jakie badania prowadzą - na tym będzie się opierał cały program ![]() Zdawałam na maturze rozszerzone: angielski, polski, historię sztuki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:22.