Studia Neuropsychologiczne/Stosunki Międzynarodowe w UK - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-18, 18:02   #1
sandrak666
Przyczajenie

Lightbulb

Studia Neuropsychologiczne/Stosunki Międzynarodowe w UK

Witam,

ostatnio zastanawiałam się nad kierunkiem studiów, ale jako że bywam dość zmienna to mam nie mały problem wybrać taki który będzie mnie interesował.
Myślałam nad psychologią, neuropsychologią, prawem bądź stosunkami międzynarodowymi, coraz bardziej zastanawiam się nad psychologią i neuropsychologią i moje pytanie brzmi czy ktoś z was studiuję któryś z tych kierunków lub zna kogoś, kto to studiuję i jest w stanie mi powiedzieć jak mniej więcej takie kierunki wyglądają?
Jednak mimo mojego sporego zainteresowania działem psychologii to trochę przeraza mnie myśl, że żeby dostać dobrą prace będę musiała zrobić nie tylko Bachelor Degree, ale też Master Degree bądź nawet Doctora, to zajmie przynajmniej 10 lat a pieniądze na studia i życie na drzewach niestety nie rosną.... Tak więc, jeśli ktoś zna lub sam studiuję te kierunki to proszę o wasze zdanie!Opinie na temat stosunków międzynarodowych równiez mile widziane

Pozdrawiam i Dziękuje.

-S.
sandrak666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-18, 19:54   #2
Blaires
Raczkowanie

Dot.: Studia Neuropsychologiczne/Stosunki Międzynarodowe w UK

Cytat:
Napisane przez sandrak666 Pokaż wiadomość
Witam,

ostatnio zastanawiałam się nad kierunkiem studiów, ale jako że bywam dość zmienna to mam nie mały problem wybrać taki który będzie mnie interesował.
Myślałam nad psychologią, neuropsychologią, prawem bądź stosunkami międzynarodowymi, coraz bardziej zastanawiam się nad psychologią i neuropsychologią i moje pytanie brzmi czy ktoś z was studiuję któryś z tych kierunków lub zna kogoś, kto to studiuję i jest w stanie mi powiedzieć jak mniej więcej takie kierunki wyglądają?
Jednak mimo mojego sporego zainteresowania działem psychologii to trochę przeraza mnie myśl, że żeby dostać dobrą prace będę musiała zrobić nie tylko Bachelor Degree, ale też Master Degree bądź nawet Doctora, to zajmie przynajmniej 10 lat a pieniądze na studia i życie na drzewach niestety nie rosną.... Tak więc, jeśli ktoś zna lub sam studiuję te kierunki to proszę o wasze zdanie!Opinie na temat stosunków międzynarodowych równiez mile widziane

Pozdrawiam i Dziękuje.

-S.
Skończyłam psychologię w UK. Neuropsychologia na studiach pierwszego stopnia jest jako część degree i nie funkcjonuje jako osobny kierunek. Można dostać dobrą pracę i po undergradzie, to wszystko zależy od tego, o jaką pracę Ci chodzi?

Finansowo wyglądało to u mnie tak, że za studia undergraduate w Szkocji zapłacił mi w 100% SAAS (nie oddaję tych pieniędzy), a kilka dni temu dostałam się na magisterkę opłaconą w 100% przez Scottish Funding Council (SFC - również bezzwrotne). Jeśli zdecyduję się na doktorat, to w całym UK jest mnóstwo sponsorowanych programów i jeśli masz dobre wyniki na studiach, dobry pomysł na badania i znajdziesz promotora, to nie ma siły, żebyś się na doktorat bezpłatny nie załapała W Szkocji ludzie z bardzo dobrymi wynikami ze studiów pierwszego stopnia dostają się również bezpośrednio na doktoraty (bez magisterki), natomiast nie są to doktoraty kliniczne - aby się na takie dostać potrzebujesz kilka lat doświadczenia zawodowego.
Dodatkowo jest mnóstwo programów, które oprócz opłaconego czesnego dają Ci stypendia, które spokojnie pozwolą Ci się utrzymać (na moim uni jest to ok. £14.000 rocznie). To rzeczywiście są lata nauki, ale jeśli coś jest Twoją pasją i powołaniem, to czas mija szybko, a każdy rok jest na miarę złota. Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej o psychologii to postaram się odpowiedzieć.

Nawiasem mówiąc pamiętaj, żeby zdecydować się dość szybko na albo psychologię albo stosunki międzynarodowe, bo będzie Ci trudno napisać taki personal statement, żeby dobrze zaargumentować tak różne kierunki.
Blaires jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-21, 15:51   #3
sandrak666
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Blaires Pokaż wiadomość
Skończyłam psychologię w UK. Neuropsychologia na studiach pierwszego stopnia jest jako część degree i nie funkcjonuje jako osobny kierunek. Można dostać dobrą pracę i po undergradzie, to wszystko zależy od tego, o jaką pracę Ci chodzi?

Finansowo wyglądało to u mnie tak, że za studia undergraduate w Szkocji zapłacił mi w 100% SAAS (nie oddaję tych pieniędzy), a kilka dni temu dostałam się na magisterkę opłaconą w 100% przez Scottish Funding Council (SFC - również bezzwrotne). Jeśli zdecyduję się na doktorat, to w całym UK jest mnóstwo sponsorowanych programów i jeśli masz dobre wyniki na studiach, dobry pomysł na badania i znajdziesz promotora, to nie ma siły, żebyś się na doktorat bezpłatny nie załapała W Szkocji ludzie z bardzo dobrymi wynikami ze studiów pierwszego stopnia dostają się również bezpośrednio na doktoraty (bez magisterki), natomiast nie są to doktoraty kliniczne - aby się na takie dostać potrzebujesz kilka lat doświadczenia zawodowego.
Dodatkowo jest mnóstwo programów, które oprócz opłaconego czesnego dają Ci stypendia, które spokojnie pozwolą Ci się utrzymać (na moim uni jest to ok. £14.000 rocznie). To rzeczywiście są lata nauki, ale jeśli coś jest Twoją pasją i powołaniem, to czas mija szybko, a każdy rok jest na miarę złota. Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej o psychologii to postaram się odpowiedzieć.

Nawiasem mówiąc pamiętaj, żeby zdecydować się dość szybko na albo psychologię albo stosunki międzynarodowe, bo będzie Ci trudno napisać taki personal statement, żeby dobrze zaargumentować tak różne kierunki.
Myśle że chyba raczej pójde na psychologie, możesz mi powiedziec jak taki kierunek wygląda? Co robicie, przedmioty itp. I jakie przedmioty zdawałaś na maturze?

Dziękuję i Pozdrawiam!

=S.
sandrak666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-21, 16:23   #4
Blaires
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sandrak666 Pokaż wiadomość
Myśle że chyba raczej pójde na psychologie, możesz mi powiedziec jak taki kierunek wygląda? Co robicie, przedmioty itp. I jakie przedmioty zdawałaś na maturze?

Dziękuję i Pozdrawiam!

=S.
Przedmioty na każdym uni w UK będą bardzo podobne, ponieważ wymaga tego BPS (The British Psychological Society). Ich zawartość będzie się różnić w zależności od tego, czym konkretnie zajmują się Twoi wykładowcy, jakie badania prowadzą i czym się interesują. Studia w Szkocji (tam gdzie ja studiowałam) trwają 4 lata, ewentualna magisterka 1 rok. Także u mnie były to z grubsza takie przedmioty, kolejno rok po roku:

Rok 1:
  • Introductory Psychology - Social and Developmental Psychology, Cognition, Abnormal and Biological Psychology, introduction to methods in psychological research - semestr 1
  • Introductory Psychology - Social Psychology, Individual Differences, Cognition and Perception, psychological research skills - semestr 2

Rok 2:
  • Understanding the Mind - cognitive neuropsychology; human perception, sensation, cognition and emotion; psycholinguistics. Principles of experimental design, statistical analysis of data, interpretation of results and scientific reporting. To wszystko w semestrze 1.
  • Individual Development - the study of theory and method in contemporary experimental psychology. cognitive, social and linguistic development throughout the lifespan; personality; mental health. Semestr 2.
  • Research Skills for Psychologists. Również semestr 2.

Rok 3:
  • Semestr 1:
    • Cognition
    • Biological Psychology
    • Social Psychology
  • Semestr 2:
    • Individual Differences and Abnormal Psychology
    • Language
    • Developmental Psychology
  • Psychological Research Skills (semestr 1 i 2)

Rok 4: do wyboru 3 przedmioty z listy plus praca dyplomowa:
  • Reading Development and Disability
  • Infant Development
  • Social Cognitive Development
  • Cognitive Science and Psycholinguistics
  • Developmental Psychopathology
  • Dision Making
  • Second Language Processing
  • Gesture, Cognition and Communication
  • Introduction to Clinical Psychology
  • Majorities and Minorities
  • Evolution and Behaviour
  • Health in Groups
  • Executive Function across the Lifespan
  • Comparative Communication and Cognition

Jeśli interesuje Cię jakiś konkretny uni to po prostu musisz wejść na ich stronę i zobaczyć, co mają w programie plus do tego zobacz na profile wykładowców, spójrz jakie badania prowadzą - na tym będzie się opierał cały program Bardzo ogólnie mówiąc będziesz miała całą masę statystyki, czytania badań naukowych i sporo bio.

Zdawałam na maturze rozszerzone: angielski, polski, historię sztuki Na moim uniwersytecie wtedy były wymagane 3 rozszerzenia, a z czego to już ich nie interesowało. Na niektórych uczelniach właśnie 3R wymagają, na innych 3R w tym 1 przedmiot typu science itp. Nie kieruj się mną, tylko zobacz jakie mają wymagania.
Blaires jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości