polipy szyjkowe - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-21, 15:47   #1
Domitila
Przyczajenie

GG do Domitila

polipy szyjkowe

Witam, próbowałam znaleźć informacje w sieci na temat mojego problemu, ale jakoś nie znalazłam. Mam nadzieję, że ktoś z Was udzieli jakiejś porady.
Mam 27 lat i od około 9 lat naprawdę regularnie miesiączkuje, wcześniej wiadomo w okresie dojrzewania było różnie. Teraz z kalendarzem w ręku okres dostaje co 29-30 dni i miesiączkuje przez 4 dni. Anomalie zaczęły się w pod koniec tamtego roku, dostałam okres, miałam później 14 dni przerwy i znowu dostałam, później 30 dni przerwy, znowu okres, 14 dni przerwy i znowu miesiączkowałam. W lutym udałam się do ginekologa, który stwierdził u mnie polipy szyjkowe w szyjce macicy. Wpierw zaproponowała kuracje hormonalną, i tak przez 4 miesiące leczyłam się tabletkami. Leczenie nie przyniosło rezultatu i w czerwcu miałam zabieg wycięcia polipów, zastosowano u mnie metodę łyżeczkowania. Badanie histopatologiczne wyszło w porządku, więc myślałam, że mam już wszystko za sobą. W lipcu miałam wizytę kontrolną i to co usłyszałam szczerze rozbawiło mnie do łez. Pan doktor powiedział, że to nie wygląda groźnie, z tym, że po zabiegu utworzyła mi się wewnątrz pochwy błona na wzór błony dziewiczej. I tu powinnam nadmienić, że dziewictwo straciłam w wieku 21 lat. Sama nie wiem co mam o tym myśleć, pan doktor mnie uspokajał, mówił, że zbadał mnie dokładnie i to nie jest nic co może zagrażać życiu. Ale dla mnie to jest niepojęte, pierwsze słyszę, żeby coś takiego miało miejsce. Z ciekawości chyba pójdę do innego lekarza na konsultacje.
Drugie dno tej sytuacji jest takie, że jestem na etapie poznawania mężczyzny, on nie wie na razie o moim problemie i nie wiem czy zrozumie, bo ja sama tego nie mogę pojąć jak mam mu to wytłumaczyć?
Teraz pytanie do Was - czy któraś z Was tak miała bądź w ogóle słyszała o takim przypadku? Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje.
Stary 2015-08-24, 14:58   #2
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Dot.: polipy szyjkowe

Cytat:
Napisane przez Domitila Pokaż wiadomość
Witam, próbowałam znaleźć informacje w sieci na temat mojego problemu, ale jakoś nie znalazłam. Mam nadzieję, że ktoś z Was udzieli jakiejś porady.
Mam 27 lat i od około 9 lat naprawdę regularnie miesiączkuje, wcześniej wiadomo w okresie dojrzewania było różnie. Teraz z kalendarzem w ręku okres dostaje co 29-30 dni i miesiączkuje przez 4 dni. Anomalie zaczęły się w pod koniec tamtego roku, dostałam okres, miałam później 14 dni przerwy i znowu dostałam, później 30 dni przerwy, znowu okres, 14 dni przerwy i znowu miesiączkowałam. W lutym udałam się do ginekologa, który stwierdził u mnie polipy szyjkowe w szyjce macicy. Wpierw zaproponowała kuracje hormonalną, i tak przez 4 miesiące leczyłam się tabletkami. Leczenie nie przyniosło rezultatu i w czerwcu miałam zabieg wycięcia polipów, zastosowano u mnie metodę łyżeczkowania. Badanie histopatologiczne wyszło w porządku, więc myślałam, że mam już wszystko za sobą. W lipcu miałam wizytę kontrolną i to co usłyszałam szczerze rozbawiło mnie do łez. Pan doktor powiedział, że to nie wygląda groźnie, z tym, że po zabiegu utworzyła mi się wewnątrz pochwy błona na wzór błony dziewiczej. I tu powinnam nadmienić, że dziewictwo straciłam w wieku 21 lat. Sama nie wiem co mam o tym myśleć, pan doktor mnie uspokajał, mówił, że zbadał mnie dokładnie i to nie jest nic co może zagrażać życiu. Ale dla mnie to jest niepojęte, pierwsze słyszę, żeby coś takiego miało miejsce. Z ciekawości chyba pójdę do innego lekarza na konsultacje.
Drugie dno tej sytuacji jest takie, że jestem na etapie poznawania mężczyzny, on nie wie na razie o moim problemie i nie wiem czy zrozumie, bo ja sama tego nie mogę pojąć jak mam mu to wytłumaczyć?
Teraz pytanie do Was - czy któraś z Was tak miała bądź w ogóle słyszała o takim przypadku? Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje.
Pierwsze słyszę o tworzeniu się w pochwie błony po wyłyżeczkowaniu kanału szyjki macicy. To jakieś bzdury.
Idź do innego lekarza.

Nie zaproponowano Ci badań hormonów w związku z zaburzeniem miesiączkowania ? Miałaś robione USG przez pochwę i badanie jajniki i macicę ?
Jeżeli nie, to szkoda gadać na to całe 'leczenie'.

Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Czas edycji: 2015-08-24 o 15:09
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-26, 13:34   #3
Domitila
Przyczajenie

GG do Domitila
Dot.: polipy szyjkowe

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5252239 8]Idź do innego lekarza.[/QUOTE]

Byłam właśnie wczoraj. Lekarz z polecenia znajomej, która długo do niego chodzi, więc myślałam, że czegoś się konkretnego. Usłyszałam, że mam zwężoną szyjkę i że faktycznie jest tam i tutaj cytat lekarza "obce ciało na wzór błony". Powiedział, że zabieg miałam dobrze zrobiony, że ta błona może z czasem się wchłonąć i nie widzi w tym nic groźnego dla mnie. Ale dla mnie to jest jak czarna magia i po prostu tego nie rozumiem.

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5252239 8]Nie zaproponowano Ci badań hormonów w związku z zaburzeniem miesiączkowania ? Miałaś robione USG przez pochwę i badanie jajniki i macicę ?[/QUOTE]

Hormony badałam przed leczeniem tabletkami i po, nie było jakiś nieprawidłowości. USG też miałam przed zabiegiem.

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości