|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pyszna pasta z soczewicy
Zajadam się nią ile wlezie
![]() 1.w starym młynku do kawy mielę surową zieloną soczewicę(tak żeby wyszedł cały młynek) 2.Na odrobinie oleju (najlepiej w patelni o grubym dnie) szklimy drobno pokrojona białą cebulę (2 średnie główki) z odrobiną jarzynki. 3.Do cebuli dolewamy dwie szklanki wody (ja zawsze zagotowuje ją wcześniej w czajniku, żeby zmniejszyć czas oczekiwania ![]() 4.Następnie zmniejszam gaz na minimum i wsypuję zmieloną soczewicę cały czas mieszając drewnianą łyżką(na poczatku moga tworzyć się grudki,ale gdy będziemy mieszać masa na pewno się wygładzi). 5.Gdy masa jest zbyt gesta, choć nie powinna dodaje odrobinę wody.Na koniec próbuję i ewentualnie dodaję jeszcze trochę soli i majeranku (bo pasta ma pachnieć majerankiem) 6.Na koniec wykładam to do miseczki,w której pasta jeszcze nieznacznie stężeje.Można ją przechowywać kilka dni, choć u mnie dość szybko znika bo porcja jest w sam raz. Moim zdaniem ta pasta jest pyszna, a najlepiej smakuje na ciemnym chlebie posmarowanym odrobina świeżego masła i odrobiną chrzanu. Mmmmm pycha..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pyszna pasta z soczewicy
![]() Tak mi się jeszcze przypomniało, że w Indiach robią bardzo podobną pastę z mąki z ciecierzycy. Szkoda tylko, że ta mączka w naszych polskich sklepach jest nie do dostania ![]() ![]()
Edytowane przez amika79 Czas edycji: 2006-06-02 o 16:58 Powód: błąd ort. :| |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Koniecznie daj znać jak wypróbujesz ten przepis,a co do młynka to myśle, że jakby dobrze poszukać u babci to..............co ty na to?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
ja mam elektryczny młynek i wolałabym abyś podała mi ile tej soczewicy sypiesz bo on jest raczej mały taki mały
![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Sypię pół szklanki soczewicy lub ok.9 łyżek stołowych(jak wolisz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Zapowiada się dość apetycznie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Soczewicę zieloną myślę że dostaniesz w każdym większym sklepie w dziale ze zdrową żywnością lub w dziale kasz. Do tej pasty potrzebny jest proszek, który powstanie po jej zmieleniu, a domyślam się, że ta w słoiczku jest w jakiejś zalewie, więc chyba nie za bardzo się nadaje.Ja w każdym razie nigdy nie próbowałam....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
;] tak sie sklada ze mam sporo soczewicy w domku, bo maz mial zamiar gotowac z niej zupe (poki co na zamiarze sie skonczylo, choc gotuje naprawde swietnie), chyba zrobie mu niespodzianke i przygotuje paste
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
własnie zrobiłam i choć nie miałam czosnku ani majeranku też wyszła bardzo dobra - polecam
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
bardzo lubię soczewicę,jak bedziecie miały jeszcze jakies przepisy to piszcie
![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Daytona 3 bardzo się cieszę,że Ci smakowało,a nastepnym razem jak dodasz majeranek i czosnek to zobaczysz ,że bedzie o niebo lepsze.Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
wyszlo mi ok
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:18.