|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Praca a samodzielne rozliczanie się
Hej,
mam problem.Mój facet dostał propzycję pracy jako handlowiec ale musi się rozliczać samemu i założyć działalnosc gospodarczą.Sęk w tym, że my nie mamy o tym pojęcia. CO myślicie wogóle o takiej formie pracy? Czy jest z tym rozliczaniem dużo zachodu? Czy to się wogóle opłaca? Czy lepiej nauczyć się rozliczać samemu czy wszystko załatwiać w biurze rachunkowym? Jak to wogóle wygląda? Doradźcie czy warto wogóle iść na takie coś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Praca a samodzielne rozliczanie się
Jeśli chodzi o opłacalność, to przede wszystki będzie chyba musiał sam płacić swoje składki do ZUSu :/
Co do "rozliczania się", to będzie musiał w urzędzie skarbowym wybrać formę opodatkowania - zasady ogólne, ryczałt, ... - nie wiem, które mu się najbarzdiej opłaci. Moim zdaniem spokojnie można się nauczyć samemu prowadzić te wszystkie papiórki, ale jak ktoś chce mieć to z głowy to zostaje biuro. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
W zasadzie nie znam się na tym aż tak dobrze, ale nie sądzę, żeby to było opłacalne. Z tego, co się orientuję zakładając działalność gospodarczą trzeba płacić dkładkę ZUS (czyli chyba ok. 800zł m-cznie). Zo do samodzielnego rozliczania się, to chyba potrzebny jest jednak do tego jakiś księgowy, któremu trzeba zapłacić. Z twojego posta zrozumiałam, że ktoś dostarcza mu towar, a on ma za zadanie go sprzedać, ale koszty rozliczyć sam. Ogólnie nie wydaje mi się to opłacajlne, ale poczekaj na opinię kogoś, kto lepiej się na tym zna.
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
No ale czy wogóle brać się za takie coś, czy lepiej odpuścić i szukac innej "normalnej" posady?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Ja bym się nie pakowała w takie coś - zwłaszcza, ze już na początku coś sciemniają :/
Aha! Z tym zusem, to jeśli to jest jego pierwsza działalność gospodarcza, to teraz pzrez dwa lata miał by obnizony - około 260 zł/mies chyba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
dzięki za rady
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to zwykly pic na wode ,potrzebuja kogos i chca zwyczajnie go wykorzystac ,handlowiec i be zsamochodu ? to dopiero chamstwo.przeciez dla handlowca samochod to narzedzie rpacy i podstawa. w firmie mojego TZ tez mieli takie pomysly ,bylo nawet ogloszenie w wyborczej ,nikt sie nei zglosil ![]() gdyby chcieli to wprowadzic dla juz istniejacych pracownikow to zapewne polowa by odeszla. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Było już kiedyś trochę wątków na ten temat - jak wpiszesz w wyszukiwarkę "działalność gosp." powinno coś wyskoczyć. Przez kilka lat tak pracowałam, miałam tylko działalność - w sumie to mam ją nadal, ale teraz jest to moje tylko dodatkowe źródło dochodu. Generalnie, forma zatrudnienia w ten sposób jest coraz popularniejsza, wśród reprezentantów zwłaszcza (ale zawsze dają służbowy samochód, wiadomo, że do takiej pracy jest on niezbędny). Jest to forma z punktu widzenia pracownika mniej korzystna niż umowa o pracę. Głównie z powodu niebotycznie wysokich składek ZUS. Twój chłopak będzie się musiał sam zrozliczać, księgowość można prowadzić samemu, bo nie jest to trudne, ale handlowcy płacą również VAT a to już jest wyższa szkoła jazdy (księgowość vatowska jest naprawdę trudna). Ja się na tym nie znam i nie miałam czasu ani ochoty się w to wgryzać, dlatego od samego początku korzystam z usług biura rachunkowego. Jak się jest na działalności, nie masz płatnego urlopu czy zwolnienia lekarskiego. Po prostu kiedy nie pracujesz, nie zarabiasz, proste. Praca w tym systemie ma też sporo zalet, przede wszystkim pewna niezależność, ja mam wolny zawód i wykonuję go w domu, zarabiałam też naprawdę dużo - ale też i bardzo dużo pracowałam, od świtu do nocy, no i ostro się stresowałam. Praca etatowa to w moim przypadku o wiele mniej pieniędzy, ale więcej spokoju, płatny urlop i wszystkie inne świadczenia zapewniane przez pracodawcę.
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Dzieki za info,on już się zdecydował że rezygnuje. Wkurza mnie to, że pozostali pracownicy pracują na normalnym etacie a tylko jego chcą przyjąć na takich warunkach. Poza tym dowiedzieliśmy się że w tej fimie nkt nic nie wie, każdy każdego opier.... bo nie wiadomo czyja wina.Dziwne, bo jest to jedna z bardziej znanych firm kolportażowych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ja pracuję na takiej zasadzie, korzystam z usług biura rachunkowego, bo nie lubię rachunkowości i nie chcę się w to zagłębiać
![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja również pracuję na takiej zasadzie, korzystam z własnego samochodu i sama prowadzę własną księgowość. Firma dla której pracuję comiesięcznie płaci mi pewną gwarantowaną kwotę + prowizję, którą wypracuję, zwraca mi koszty przejazdów, opłaca rachunki telefoniczne, internet i opłaty związane z biurem. Zarabiam zdecydowanie więcej niż pracując na etacie więc dla mnie jest ok.
Dziś wielu pracodawców woli taki typ współpracy, ale wszystko zależy od tego co proponują w zamian. Nie wszyscy są tak uczciwi jak moi. Praca na etacie daje pozorny święty spokój, urlop, niekiedy talony i 13 pensje, pracę od.. do, przełożonych itd. Ja wiem czego oczekuje ode mnie firma i robię to. Sama jednak ustalam kiedy, jak i co zrobić, nikt mnie nie pilnuje, nie kontroluje i nie każe mi zostawać po godzinach. Trzeba jednak pamietać, że minimalna stawka ZUS to 704 zł (wyjątek to osoby, które dopiero zakładają po raz pierwszy działalność i płacą przez jakiś czas mniej), a skoro płaci się minimalne składki to przyszłe emerytury też będą minimalne. Poza tym ZUS płacić trzeba nawet wtedy, gdy pracodawca nie płaci, więc szybko mozna popaść w długi przy nieuczciwości drugiej strony. Prowadzenie księgowości też nie jest proste - ja nawet z 5-letnim stażem czasami dzwonię do koleżanek z biur rachunkowych po pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:34.