Dwa oddzielne śluby ? Co i jak? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-02-09, 10:14   #1
kosmetolola
Przyczajenie

Question

Dwa oddzielne śluby ? Co i jak?

Dziewczęta. Z moim TŻ jestem prawie 8 lat. Mamy razem 9-ciomiesięczną córeczkę. Termin wesela mamy na 3 wrzesień 2016. Ma być pięknie , jak z bajki. Suknia już jest, kościół, auto.Wszystko na dobrej drodze.
Ale moi rodzice i TŻ wymyślili, że przecież do projektu 500+ się nie łapiemy, gdyż nie mamy ślubu. Więc chcą za trochę ponad miesiąc ślub cywilny. Z jednej strony tego chcę, ale z drugiej?... W urzędzie będą tylko rodzice i dziadkowie. W sumie rozwiązuje to problem ze świadkami bo chcieliśmy znajomych,ale "ktoś musi znać gości" jak to mówiła moja mama (sama miała za świadkową koleżankę i mówiła,że tragedia, bo nie ogarniała nic). Więc na cywilny weźmiemy znajomych a do kościoła rodzinę. Ale co dalej? Zwykła sukienka? i Obiad? Pomyślcie mi proszę wymyślić jak upiększyć ten dzień? TZ wymyślił, że może rodzinę zabrać na obiad i świadków, a wieczorem zamówić lożę w klubie i spotkać się ze świadkami i znajomymi? co myślicie? na noc Hotel? czy może weekend we dwoje? Ale co z Małą?? a chcielibyśmy zamknąć się w 1000-1300zł Oczywiście + obrączki. Co sądzicie? Ratujcie bo mam mentlik
kosmetolola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-09, 17:19   #2
cranberry juice
ctrl alt delete

Dot.: Dwa oddzielne śluby ? Co i jak?

Cytat:
Napisane przez kosmetolola Pokaż wiadomość
a chcielibyśmy zamknąć się w 1000-1300zł
Szczerze mówiąc to musicie się zamknąć, bo inaczej to całkowicie Ci się nie opłaci Od kiedy ma być to 500 zł, od kwietnia czy maja? Ślub 3 września, więc w sumie chodzi o 4-5 miesięcy. Jak mielibyście dostać 2 tysiące i 1500 wydać na dodatkowy ślub, to IMHO nie warto sobie zawracać

Inna sprawa - jakim cudem nie łapiesz się na 500+ jako samotny rodzic, a załapiecie się jako trzyosobowa rodzina? Jako samotny rodzic masz tylko swój dochód na dwie osoby, z mężem będziecie mieli dwie wypłaty na trzy osoby. Szybciej przekroczycie próg dochodowy. Chyba że przyszły mąż nie ma pracy, ale nie podejrzewam, skoro planujecie ślub z suknią i autem

Także ogólnie - ja bym się skupiła raczej na tym ślubie 3 września
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-09, 22:01   #3
cleopadra
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczęta. Z moim TŻ jestem prawie 8 lat. Mamy razem 9-ciomiesięczną córeczkę. Termin wesela mamy na 3 wrzesień 2016. Ma być pięknie , jak z bajki. Suknia już jest, kościół, auto.Wszystko na dobrej drodze.
Ale moi rodzice i TŻ wymyślili, że przecież do projektu 500+ się nie łapiemy, gdyż nie mamy ślubu. Więc chcą za trochę ponad miesiąc ślub cywilny. Z jednej strony tego chcę, ale z drugiej?... W urzędzie będą tylko rodzice i dziadkowie. W sumie rozwiązuje to problem ze świadkami bo chcieliśmy znajomych,ale "ktoś musi znać gości" jak to mówiła moja mama (sama miała za świadkową koleżankę i mówiła,że tragedia, bo nie ogarniała nic). Więc na cywilny weźmiemy znajomych a do kościoła rodzinę. Ale co dalej? Zwykła sukienka? i Obiad? Pomyślcie mi proszę wymyślić jak upiększyć ten dzień? TZ wymyślił, że może rodzinę zabrać na obiad i świadków, a wieczorem zamówić lożę w klubie i spotkać się ze świadkami i znajomymi? co myślicie? na noc Hotel? czy może weekend we dwoje? Ale co z Małą?? a chcielibyśmy zamknąć się w 1000-1300zł Oczywiście + obrączki. Co sądzicie? Ratujcie bo mam mentlik
ja na Twoim miejscu ,na cywilny nie zapraszalabym znajomych,tylko rodzicow i dziadkow,na slub normalna sukienka koktaliowa,po slubie obiad lub kolacja w domu rodzicow albo u Was ,zalezy gdzie jest wiecej miejsca.We wrzesniu bedzie brac koscielny ,to wtedy bedziecie swietowac.
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-10, 13:37   #4
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Ale moi rodzice i TŻ wymyślili, że przecież do projektu 500+ się nie łapiemy, gdyż nie mamy ślubu
Eee...? Brak ślubu nie jest żadną przeszkodą. Przeszkodą jest próg dochodowy z tego co wiem, choć nie mam dzieci i jakoś bezpośrednio mnie to nie interesuje, raczej to taka ogólna wiedza z mediów.

Przy jedym dziecku to 800 PLN na osobę. A więc kwota 1600 gdy nie macie ślubu - bo wtedy jesteś liczona tylko Ty! (chyba, że np. ma się przyznane alimenty na dziecko, bo wtedy są one doliczane, ale u Was rozumiem że takiej sytuacji nie ma) i 2400 przy trzech osobach ale pamiętaj że wtedy liczą się dochody i Twoje i męża.
mmagduszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-11, 14:42   #5
aska8999
Rozeznanie

Moze po prostu jej maz na czarno pracuje i nie wykazuje dochodow wiec jej dochod rozklada sie na trzy osoby a nie na dwie

---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

Sorry jej narzeczony
aska8999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-11, 22:49   #6
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mmagduszka Pokaż wiadomość
Przy jedym dziecku to 800 PLN na osobę. A więc kwota 1600 gdy nie macie ślubu - bo wtedy jesteś liczona tylko Ty! (chyba, że np. ma się przyznane alimenty na dziecko, bo wtedy są one doliczane, ale u Was rozumiem że takiej sytuacji nie ma) i 2400 przy trzech osobach ale pamiętaj że wtedy liczą się dochody i Twoje i męża.
Musiałaby udowodnić, że jest samotną matką A nie jest.
Stary 2016-02-11, 22:54   #7
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Musiałaby udowodnić, że jest samotną matką A nie jest.
To co w takim razie zmienia slub?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-02-12, 13:26   #8
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Na Twoim miejscu przede wszystkim doinformowałabym się w temacie programu 500+. O ile dobrze kojarzę, nie ma w nim mowy o tym, że rodzice muszą być po ślubie. Skąd w ogóle wzięłaś tę informację?
Stary 2016-02-13, 20:36   #9
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
To co w takim razie zmienia slub?
W kwestii samotności matki - pewnie nic.

Miliony par żyją w konkubinacie, a nie robią z siebie samotnych matek.

Edytowane przez Akkma
Czas edycji: 2016-02-13 o 20:39
Akkma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-18, 18:56   #10
cranberry juice
ctrl alt delete

http://m.wyborcza.biz/biznes/1,10650...gn=BizTechLink

Autorko, zgodnie z przypuszczeniami ślub nic nie zmienia w Waszej sytuacji. Możesz spokojnie wziąć konkordatowy we wrześniu.
Stary 2016-02-19, 10:40   #11
Iskra14
Zakorzenienie

Pomyliłam wątki

Edytowane przez Iskra14
Czas edycji: 2016-02-19 o 10:43
Iskra14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości