|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Zapraszanie rodziny, z którą nie ma się kontaktu
Cześć wam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zapraszanie rodziny, z którą nie ma się kontaktu
Niestety ciągle żyjemy w społeczeństwie, które uważa, że na wesele trzeba zaprosić jak największą część rodziny: âbo tak trzebaâ, âbo się obrażąâ, âbo nie wypada ich nie zaprosićâ, etc⌠Najczęściej nawet w sytuacji, w której PM chcą zaprosić mniejszą ilość osób, to ich rodzice (kierując się starymi przeświadczeniami) nalegają na zaproszenie całej rodziny â nawet tej, z którą nie mamy kontaktu.
Zapraszanie dalszej rodziny jest niewygodne z wielu powodów. Zacznijmy od faktu, że często jest nam trudno określić ile ta rodzina obecnie liczy osób i na jakiej zasadzie ich zaprosić (np. czy Kasia â córka wujka Marka jest już w takim wieku, że ma dostać osobne zaproszenie z OT czy jednak ma być âpodczepionaâ pod zaproszenie wujka Marka?). Problem może również stanowić kwestia dotarcia do wszystkich i wręczenia zaproszeń (bo przecież powinno się osobiście). Często również zderzamy się z finalną odmową ze strony dalszej rodziny. Spowodowane jest to albo wymienianym wyżej â bardzo małym kontaktem, albo faktem, że w związku z ograniczonymi relacjami, przyjazd na wesele nie jest dla nich interesujący (zarazem w kwestii finansowej, jak i rodzinnej). Osobiście odradzamy naszym klientom zapraszania gości âna siłęâ. Ograniczenie listy członków rodziny daje możliwość zaproszenia większej ilości przyjaciół. Jeżeli zaś u PM pojawia się przeświadczenie, że ânie wypada nie zaprosićâ to należy je odłożyć na bok â bo to Wasz Dzień i to Wy powinniście zdecydować czy chcecie się bawić w gronie bliskich Wam osób, czy też w gronie osób, o których de facto nic nie wiecie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Zresztą o jakiej rodzinie mowa? Te ciotki i wujkowie to rodzeństwo rodziców, cioteczne rodzeństwo rodziców, cioteczne rodzeństwo szwagra drugiego męża babki od strony matki? Możecie szukać jakiegoś kompromisu, np. zaprosić rodzeństwo rodziców, dalszej rodziny już nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To, że nie widział się z nimi 3 lata nie znaczy, że nie są mu bliscy. Teraz każdy cierpi na brak czasu i spotkania rodzinne, takie spore, ciężko zorganizować. Może rodzina mimo wszystko jest dla niego bliska przez to, że kiedyś mieli dobry kontakt, może lubi te ciocie i wujków itd. Też nie widuje często cioć i wujków ale nie powiedziałabym, że nie są mi bliscy. Możemy nie rozmawiać rok czy dwa ale na samą myśl o nich jest mi ciepło na sercu i nie chciałabym aby ich nie było ze mną w tym dniu. I przy każdym kontakcie wiem, że tak jest, że są mi bliscy. Może i to jest patrzenie przez pryzmat przeszłości ale ciesze się, że ze mną wtedy bedą. Może Twój TŻ ma tak samo. Może ta rodzina jest mu bliska w taki sposób, może chciałby z nimi wspólnie przeżyć ten dzień, w pewien sposób jest to też może okazja by ich właśnie zobaczyć bo nie ma takiej możliwości na co dzień. To jedna strona. Może i jest odwrotnie - może chce faktycznie zaprosić bo rodzice będą gadać, będzie obraza i kłótnia rodzinna - czasem to też dobry powód. Czasem jak są pieniądze to warto zachować pokój w rodzinie i zaprosić te ciocie. Właściwie tylko TŻ może decydować czy ich zaprosić i czemu bo jak sama napisałaś - Ty ich nie znasz. Zaufaj narzeczonemu. Jeśli dla niego faktycznie ta rodzina nie ma znaczenia i nie ma większego powodu by ich zaprosić niż to "obrażenie się" to może z czasem sam stwierdzi, że lepiej darować sobie zapraszanie ich. Jednak Ty jako narzeczona szanuj jego wybór i nie próbuj wiedzieć lepiej niż on żeby niepotrzebnie się nie wykłócać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Ja bym się nie zgodziła na pociotków. Ustalcie, że zapraszacie np. rodzeństwo rodziców z partnerami, ale już brata ciotecznego babci nie. Jak dla mnie takie zapraszanie "bo się obrażą" czy "bo wypada" jest chore i nie zgodziłabym się na coś takiego. Owszem, to też jego ślub. ale... twój też. Nie musisz się uginać pod wszystkim, bo to "też jego ślub". znajdźcie kompromis.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Mnie nie chodzi o to, żeby ona podjęła kategoryczną, nieodwołalną decyzję, ale o to, ze ma prawo wyrazić swój sprzeciw. A to zawsze powinno być wstępem do dyskusji i znalezienia jakiegoś kompromisu.
Swoją drogą: rozumiem argumenty w stylu: 'lubię ich', 'chciałbym, aby byli na moim ślubie', 'są mi w jakiś sposób bliscy,' ale jak słyszę 'bo się obrażą', to mnie osobiście diabli z miejsca biorą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To że Twój partner nie utrzymuje teraz kontaktu z wujkami nie znaczy że nie są mu bliscy i że nie zależy mu na ich obecności. Nie powinnaś narzucać mu swojej wizji wesela - to też jest jego dzień. Zróbcie listy gości, taką full wypapas, wszystkich których chcecie widzieć w tym dniu oraz minimalistyczną. I zobaczcie na ilu osobowe wesele stać Was. Bo możecie mieć wizję 100 gości na imprezie a nie będzie Was na to stać. Edytowane przez 201607040940 Czas edycji: 2016-05-02 o 19:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo ja najczęściej słyszę 'bo się obrażą' w stosunku co do osób, które nie koniecznie chce się zapraszać, ale teoretycznie wypada to zrobić. Nie znam nikogo, kto ujął by tak chęć zaproszenia kogoś, kogo lubi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie napisałam, że autorka nie może się sprzeciwić ale w mojej ocenie każdy ma większe prawo głosu gdy decyduje o swojej rodzinie. Bo ją zna, bo zna relacje, bo to tylko i wyłącznie jego rodzina. No takie oczywiste. Ale jak mówię - bez uwzględniania finansów bo widać, że autorka nie wspomniała czyli nie mają najwyraźniej znaczenia. Gdyby np. mieli mocno ograniczony budżet to pewnie i TŻ nawet nie myślałby o tych ciotkach. Też można powiedzieć, że skoro autorka jako narzeczona nie poznała rodziny TŻ to znaczy, że blisko ze sobą nie są. No ale jednak z jakiegoś powodu myśli by ich zaprosić. Autorka musiałaby uzupełnić informacje by dalej dyskutować:P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
ctrl alt delete
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
A ja uważam, że czasami nie warto podejmować takich dyskusji. Jeżeli ktoś czuje potrzebę, aby kogoś zaprosić - to jeżeli młoda para nie jest ograniczona finansowo i zaproszenie tych "dyskusyjnych" gości nie wiąże się z tym, że nie zaproszą części przyjaciół - to bym po prostu te osoby zaprosiła.
Jeżeli chciałby tego narzeczony, nawet z obawy o "obrażenie się", to zgodziłabym się. Chciałabym żeby tego dnia i w czasie przygotowań czuł się dobrze i komfortowo. Po co ma się martwić takimi rzeczami? Jest wystarczająco dużo zmartwień podczas przygotowań ![]() Również gdyby chcieli tego nasi rodzice - również zgodziłabym się zaprosić te osoby dla nich, dla ich komfortu i dobrego samopoczucia względem rodziny, nawet tej, której ja czy mój narzeczony byśmy nie znali. Jedyny argument, który moim zdaniem przemawia za ograniczaniem liczby gości to względy finansowe lub ograniczenia lokalowe ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Nie zaprosiłabym ludzi, z którymi nie mam kontaktu bo wypada lub się obrażą.
![]() |
#17 |
.
|
może ja żyję na innej planecie, ale jak ludzie nie mają czasu się ze sobą spotkać to przynajmniej do siebie dzwonią. jeśli ktoś nie miał potrzeby przez 3 LATA ROZMAWIAĆ z innym członkiem rodziny to znaczy, że ma na niego wywalone. i ja osobiście nie widzę potrzeby zapraszania takiej osoby na ślub. obrazi się? a niech się obraża. bo co, przestanie się odzywać?
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:35.