|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 59
|
![]() Czy waszym zdaniem istnieje co¶ takiego jak powszednienie mi³o¶ci?
Witajcie, gdy¿ bardzo czêsto s³yszy siê o tym co w pytaniu napisa³am. Pytam z ciekawo¶ci. Dodatkowo tak¿e chcia³abym siê dowiedzieæ jakie s± oznaki dobrego przywi±zania? Czy istnieje w zwi±zku co¶ takiego jak dobre przyzwyczajenie? Mam na my¶li to, ¿e do pewnych spraw / rzeczy siê przyzwyczajamy, odziedziczamy o ile tak mogê to uj±æ pewne nawyki czy inne podobne sprawy po partnerze. Czy mo¿na pozytywnie przyzwyczaiæ siê do jego obecno¶ci? ¯e jest, ¿e mamy w nim wsparcie. Czy jednak przyzwyczajenie to przyzwyczajenie?
![]() Pozdrawiam Was wiza¿anki - Ps. jestem tu nowa, proszê o wyrozumia³o¶æ. Temat jest poruszony jedynie przez m± ciekawo¶æ, z natury jestem CIEKAWSKIE JAJKO. ![]() Edytowane przez TrocheOptymizmu Czas edycji: 2016-05-16 o 10:10 Powód: Z³e sformu³owanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 121
|
Dot.: Czy waszym zdaniem istnieje co¶ takiego jak powszednienie mi³o¶ci?
Cytat:
Dla mnie sta³o¶æ pewnych rzeczy, obecno¶æ partnera w moim ¿yciu, pewno¶æ zachowañ, cech, rytua³y codzienno¶ci to baza poczucia bezpieczeñstwa. Tak, jestem do tego przyzwyczajona. Nie, nie powszednieje mi to. To jest jak ska³a, na której stoj± stabilnie fundamenty zwi±zku.
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 354
|
Jestem przyzwyczajona do mojego faceta. Do jego obecno¶ci, do niektórych specyficznych dla niego zachowañ. Uwa¿am, ¿e pewna sta³o¶æ w zwi±zku jest potrzebna, aby zwi±zek by³ udany. Ci±g³a hu¶tawka nie wró¿y nic dobrego.
Wymy¶lanie nowych rzeczy w formie np. wspólnego spêdzania czasu-okej. Ale ci±g³e nowo¶ci w zachowaniach czy totalna niemo¿no¶æ przewidzenia niektórych reakcji faceta to sta³a niepewno¶æ i rozchwiany grunt. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do waszych odpowiedzi - te¿ tak s±dzê, macie kompletn± racjê. ![]() Te¿ jestem przyzwyczajona do tej stabilno¶ci ona daje mi poczucie zaufania, spokoju, bezpieczeñstwa. Praktycznie znam ka¿de reakcje mojego partnera. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 698
|
Cytat:
Natomiast mi³o¶æ plus przyzwyczajenie do drugiej osoby, wspólnych rytua³ów, do tego, ¿e wiadomo, czego siê po tej drugiej osobie spodziewaæ... Nie widzê w takim przyzwyczajeniu niczego z³ego. By³am kiedy¶ w takim zwi±zku, w którym wydawa³o mi siê, ¿e jestem zakochana, ale gdy z pewnych przyczyn zdecydowa³am siê go zakoñczyæ, to u¶wiadomi³am sobie, ¿e najbardziej bêdzie mi brakowaæ nie tej konkretnej drugiej osoby, ale naszej wspólnej rutyny, któr± bardzo lubi³am. Wyj±tkowo s³abe podstawy do kontynuowania zwi±zku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
No niestety, czasem tak jest...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
on tired little feet
Wiadomo¶ci: 6 200
|
Ja jestem w krótkim zwi±zku (1,5roku) ale te¿ czujê to pozytywne przyzwyczajenie
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dok³adnie. Czasem ciê¿ko te 3 rzeczy rozró¿niæ.
Ja mam co¶ takiego, ¿e bêd±c w ramionach innego nadal brakowa³oby mi mojego partnera, dziwne uczucie by by³o, ¿e to nie s± jego ramiona. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |||
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 269
|
Naprawdê, tak podstawowe pytanie, a tyle niewiedzy. Wygoogluj sobie "ile trwa stan zakochania" i poczytaj co bardziej naukowo ujête artyku³y.
@TrocheOptymizmu Cytat:
@thirky Cytat:
@TrocheOptymizmu Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 700
|
W odpowiedniej dawce "przyzwyczajenie" jest najpiêkniejsz± baz±, na której mo¿na spokojnie i w poczuciu bezpieczeñstwa egzystowaæ.
Wa¿ne, aby by³ zachowany z³oty ¶rodek, wiêc nie za ma³o nie za du¿o tego przyzwyczajenia. Elementy zaskakiwania, entuzjazmu, nowych rzeczy musz± wspó³istnieæ z "baz±". ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
on tired little feet
Wiadomo¶ci: 6 200
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 284
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Jaka koncepcja? Nie kocham platonicznie mojego partnera. Wierzê w co¶ takiego jak reinkarnacja. Jakbym chcia³a poczytaæ o stanie zakochania to dawno bym to zrobi³a.
---------- Dopisano o 03:56 ---------- Poprzedni post napisano o 03:55 ---------- Dok³adnie. :-D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Po prostu jeste¶my bardzo dopasowani, poznali¶my siê przypadkowo, z lekko¶ci± lec± nam razem lata... Jestem jego pewna. Chcia³abym z nim spêdziæ ¿ycie. Bêd±c z innym w sercu nadal mia³abym jego...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 93
|
Cytat:
![]() To by¶ zachowa³a siê obrzydliwie wobec nowego partnera. Je¶li kiedykolwiek siê rozstaniecie (czego Ci nie ¿yczê), to nie wchod¼ w inny zwi±zek dopóki uczucie do poprzedniego partnera nie wyga¶nie.
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 284
|
Cytat:
![]() Mo¿e faktycznie nie zachowa³em siê w porzadku, ale absolutnie nie ¿a³ujê tej decyzji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 93
|
No zdecydowanie nie by³o to w porz±dku, zw³aszcza je¶li nowy partner o wci±¿ silnym uczuciu do eksa nie wiedzia³. Ja bym mia³a bardzo du¿e pretensje, gdyby kto¶ mnie potraktowa³ jako ³atkê, pocieszenie po zwi±zku, za którym wci±¿ têskni.
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 592
|
Mi³o¶æ nie powszednieje, jak spowszednieje to ju¿ jej nie ma. Nawet po kilkudziesiêciu latach ze sob± ,zwi±zek "¿yje" ,s± hu¶tawki emocjonalne, wahania nastrojów, drobne niepewno¶ci, sprzeczki... Mi³o¶æ te¿ ewoluuje , nie jest ca³y czas taka sama. Jest stan zakochania ,absolutnie cudowny ,który naturalnie , je¶li wszystko dobrze siê potoczy ma szansê byæ podstaw± zbudowania wiêzi i dojrza³ego uczucia.Czasem jest wiêcej seksu ,czasem przyja¼ni( z wiekiem , pó¼nym ,mam nadziejê) a czasem jest równowaga.Tak wiêc w sferze uczuæ ca³y czas jest ruch. Mog± spowszednieæ niektóre zachowania.S± pewnie pary ,które zniszczy³a rutyna. Ja tam lubiê wiedzieæ na czym stojê i uwa¿am ,¿e rutyna,rytua³y i przyzwyczajenia nie s± z³e( nie chodzi mi o mieszanie herbaty jak Miauczyñski) Buduj± poczucie stabilizacji przez swoj± powtarzalno¶æ, choæ bardziej niespokojne duchy mo¿e znu¿yæ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
Narzêdzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:49.