| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2006-01-24, 15:42 | #1 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2005-10 
				 |   Zakładka z haftem krzyżykowym-jak wykonczyc?

Chciałabym zrobic zakładkę do ksiązki. Samo wyszycie jest prostą sprawą, ale jak ją wykończyć, zeby nie była zbyt gruba i nie niszczyła ksiązki? Macie jakieś sposoby? Czy sa specjalna kanwy do tego celu, czy czymś sie podszywa? Bedę wdzięczna za wskazowki

| 
|     |   | 
|  2006-01-24, 16:48 | #2 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2005-08 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Dot.: Zakładka z haftem krzyżykowym-jak wykonczyc?

Za bardzo to się niaznam ale ja bym eykończyła jakąś kolorową muliną "na okrętke"

| 
|     |   | 
|  2006-01-24, 17:05 | #3 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2005-11 Lokalizacja: wieś Warszawa 
				 | 

Ja czytałam ostatnio o plastikowej kanwie.Wydaje mi się, z byłaby świetna, bo materiałowa, nawet obszyta muliną, moze sie strzępic. Plastikowa na pewno nie  I wtedy można spokojnie dwa jej kawalki połączyć nitką czy muliną   | 
|     |   | 
|  2006-01-24, 20:32 | #4 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2005-12 
				 | 

ja robiłam zakładki naszywajac je na sztywny kolorowy kartronik, tak, żeby usztywnił zakładkę i zakrył lewa jej strone. Poza tym ten kartonik może wystawac poza kanwe i dopełniac kolorystycznie haft. Ja na kartonikach zrobiłam takie zakładki (na zdj.)  Ale ostatnio przeczytałam o wykonywaniu zakładek w ten sposób, ze bierze się ponad 2 razy szerszy kawałek kanwy niz jest wzór, po wyhaftowaniu zszywa się brzegi na lewej stronie i przewraca robótke na prawa (jak przy robieniu poszewek) zeby haft był na wierzchu. Potem mozna włożyc do srodka jakies usztywnienie, np. kartonik lub sztywny plastik i zaszyc dyskretnie otwór.   | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:38.