|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
nie mogę zajść w ciążę
od 2 lat staramy sie o dziecko.staralismy sie pół roku i nic i pani doktor przepisała mi tabletki antykoncepcyjne zeby wyregulowac mój okres ostatnie tabletki wziełam we wrzesniu 2004 roku.i dalej sie staralismy.od szesciu miesięcy mierzę temperaturę i z tą owulacją jest różnie raz w 14 dniu raz w 26.od wrzesnia 2005 przez 3 miesiace brałam od 5 dnia do 9 Clostilbegyt. a od 16do 25 duphaston. wczoraj bylam na usg i inny lekarz powiedzial ze wszystko jest dobrze nie ma torbielowatosci.moja pani doktor chce mnie kierowac na laparoskopię a ten inny lekarz mowi ze nie powinnam i zebym najpierw od nastepnego cyklu przychodzila na usg co 3 dni żeby określić co z moją owulacja. nie wiem co mam w końcu robić.każdy co innego mówi. proszę o pomoc co powinnam teraz zrobić???
mąz miał badane nasienie i wszystko jest w porządku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: nie mogę zajść w ciążę
rozumiem Twoje zaniepokojenia. My (czyt. ja i moj partner) rowniez nie zabezpieczamy sie juz od prawie roku i.. nic.. Mysle, ze zanim podejmie sie kroki w kierunku inwazyjnej metody leczenia, lepiej bedzie monitorowac cykl. Na tej podstawie lekarz bedzie mogl ocenic czy i w jakich dniach wystepuje owulacja. Polecalabym rowniez wykonanie badan hormonalnych w fazie okoloowulacyjnej. Nie zapominaj rowniez, ze psychika kobiety rowniez ma wiele wspolnego z zajsciem w ciaze.. im bardziej sie staramy tym szanse na powodzenie sa marniejsze.. A czy Twoj partner rowniez wykonal badania lekarskie?? Pozdrawiam goraco!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Rozlużnij się,postaraj się przestać myśleć ciągle o ciąży.Zacznij planować np.jakieś wczasy i możesz być zaskoczona za kilka miesięcy
![]() U mnie ten sposób zadziałał ( też miałam problemy).Zamiast na wczasy - biegałam po sklepach za wyprawką ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Przede wszystkim należy zbadać poziom hormonów, drożność jajników, nasienie i inne rzeczy żeby je wykluczyć zamiast od razu zalecać operację. Miałaś jakieś badania?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
tak robiłam badania wszystkie były ok tylko cos z progesteronem był za mały po owulacji.pozostałe ok.dzieki za słowa otuchy ale ja chyba nie potrafię nie myślec o ciąży.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
a na czym polega badanie drożności jajników??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Pomyliłam się drożności JAJOWODÓW. Ale wiesz nie wiem czy Tobie jest ono w ogóle potrzebne, ja akurat miałam operację i mój lekarz stwierdził, że trzeba będzie to przebadać, nie wiem dokładnie na czym polega. Polecam Ci lekturę forum gazety 'dla starających się' Jest to dla mnie skarbnica wiedzy, a dziewczyny chętnie Ci pomogą.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
W diagnozowaniu i leczeniu zaburzeń płodności potrzebna jest systematyczność i cierpliwość.
Nie da się wszystkiego zrobić na raz, najlepiej przez dłuższy czas trzymać się jednego lekarza, który powinien się w zagadnieniu dobrze orientować i wiedzieć co po kolei robić. Badanie USG w celu monitorowania owulacji jest bardzo pomocne nie tylko w diagnostyce ale też w późniejszym leczeniu.
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Jezeli chodzi o badanie droznosci jajowodow,to wiem, iz mozna wykonac je metoda kontrastowa. Mianowicie do jajowodow wprowadzany jest plyn kontrastowy a nastepnie, bodajze za pomoca USG, lekarz jest w stanie ocenic, czy sa drozne czy nie.. Slyszalam, iz z kazda metoda inwazyjna wiaze sie ryzyko powiklan. Moj ginekolog osobiscie odradzil mi ta metoda, bez wczesniejszych wynikow badan mojego partnera. Stwierdzil, iz jest to o jednen krok za daleko...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
![]()
panie doktorze więc co mam zrobić iść do swojej ginekolog i zgodzić sie na laparoskopię czy do tego innego lekarza który chce mi robić usg co 3 dni i patrzeć co sie dzieje?? mam dylemat co z tym zrobić?Czy są jakies leki które zwiększają prawdopodobieństwo zajścia w ciążę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
zapciu, ja na Twoim miejscu zdecydowalabym sie na monitorowanie cyklu. Poczekaj chwile.. poszukam troche w internecie...
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Laparoskopia - to metoda oparta na oglądaniu powierzchni narządów jamy brzusznej przy pomocy laparoskopu wprowadzonego do jamy brzusznej przez nacięcie w powłokach, po uprzednim wypełnieniu jej powietrzem (wziernikowanie). Przy pomocy laparoskopu można dotrzeć do głębiej położonych narządów, fotografowania ich i pobierania wycinków, a także przeprowadzania zabiegów.
Jakimi argumentami kieruje sie Twoja pani ginekolog sklaniajac Cie do laparoskopii??? Moim zdaniem to posuniecie jest zbyt dalekie!! monitorowanie cyklu byloby bardziej na miejscu a poza tym badnia powinien wykonac rowniez Twoj maz/partner... Z reka na sercu, ale nie poddalabym sie temu "zabiegowi"... Najpierw staralabym sie wykluczyc "prostsze"ewentualne przyczyny utrudniajace zajscie w ciaze a w przypadku braku stwierdzenia przyczyna w ostatnim momencie zdecydowalabym sie na badanie droznosci jajowodow Osiągnięty w ostatnich latach postęp w ultrasonograficznej ocenie zmian budowy macicy i drożności jajowodów dokonał się między innymi dzięki kontrastowej histerosalpingografii sonograficznej (sono-HSG). Metoda ta stanowi alternatywę dohisteroskopii diagnostycznej oraz histerosalpingografii radiologicznej (RTG-HSG)1,2. Zabieg ten wymaga wypełnienia pod kontrolą ultrasonograficzną jamy macicy środkiem kontrastowym wprowadzanym przez cewnik przezszyjkowy. Wypełnienie jamy macicy roztworem soli fizjologicznej zwiększa możliwość wykrycia nieprawidłowości macicy. Zdolność uwidocznienia wewnętrznych i zewnętrznych konturów macicy stanowi przewagę ultrasonografii nad RTG-HSG. Rozpoznanie takich patologii macicy, jak polipy endometrialne, mięśniaki czy wrodzone wady macicy może odbywać się ambulatoryjnie. Jest też mniej czasochłonne niż obrazowanie w rezonansie magnetycznym (MRI), które również udowodniło swoją przydatność przy rozpoznawaniu wad wrodzonych macicy. Dzięki zdolności dokładnego rozpoznawania nieprawidłowości macicy można uniknąć zabiegów operacyjnych o znaczeniu wyłącznie diagnostycznym. Można także oszczędzić pacjentce zabiegu w przypadku nieobecności wykrywalnych anomalii, a w razie ich stwierdzenia - podjąć właściwe kroki terapeutyczne. Wprowadzenie w ostatnim czasie echogennych środków kontrastowych do sonografii poprawiło możliwość uwidocznienia jajowodów, gdyż zawarte w nich pęcherzyki gazu silnie odbijają ultradźwięki. Obszerne badania wieloośrodkowe wykazały ich przydatność w określaniu drożności jajowodów w diagnostyce niepłodności3. Wstępne dane sugerują, że takie postępowanie może okazać się celowe również i w diagnostyce ciąży ektopowej4-5. Z tekstu wnioskuje, ze mozna sie obejsc bez laparoskupu i nacinania powlok brzusznych... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam, mam pytanie do pana doktora. Staramy się z mężęm o dziecko prawie rok i nic. Muszę zaznaczyć, że zawsze miałam problem z nieregularnością miesiączki. Dlatego ginekolog u której się leczę przepisała mi luteinę i duphaston. Okres troszke się wyregulował ale wciąż cykle są zbyt długie (32-42 dni). Dodatkowo mierzyłam temperature, z której w zasadzie nic dobrego nie wynika, bo nie można stwerdzić dokładnie kiedy jest owulacja i czy w ogóle występuje. Zrobiłam badanie prolaktyny. Wyniki są następujące: 49,45 ng/ml; 1 godz. po 10 mg metoclopramidzie-175,60 ng/ml. W związku z wynikami przepisano mi bromergon. I tutaj nie wiem co robić, bo słyszałam wiele rozbieżnych opini. Otóż pani doktor powiedziała, iż jesli będę brała bromergon to nie moge zajść w ciążę, a ja słyszałam od wielu osób, że lek ten stosuje się do zajścia w ciążę, a nawet na jej początku, aby nie doszło do poronienia.
Panie doktorze proszę o poradę. Może powinnam wykonać też inne badania. I jeszcze jedno jak ustalić przyczynę podwyższonej prolaktyny. Dziękuję i pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
dzieki za informacje w takim razie powiem jej żeby skierowała mnie na monitorowanie cyklu a jak nie to pojdę do innego lekarza. buzka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
![]()
Zappcia tez bym była za monitorowaniem cyklu.a jesli chodzi o lekarzy to najlepiej jesli masz niedaleko siebie gdzies klinike zajmująca sie niepłodnoscia i isc tam najlepiej do lekarzy bo oni przynajmniej nie kieruja Cie na niepotrzebne badania a co z tym związane - wydatki.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Zappcia napisałam Ci PW
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ja tez go bralam jak mialam klopoty ze zbyt niskim progesteronem, musi cierpliwe czekac i dalej brac to wymaga czasu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Nie wiem jak to jest z tą Luteiną,ale mój lekarz powiedział, że ona nie blokuje owulacji więc i zajściem w ciąże nie powinno być problemu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:06.