|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Bolerko - czy może kltoś mi wytłumaczyć? druty
Witam, potrzebuję pomocy
![]() Nie dawno kupiłam sobie gazete ze wzorami sweterków i postanowiłam sobie jeden spróbować stworzyć. I napotkałam sie na problem, dotyczący jego wykonania ![]() "Na duty nabrać 70/76 o. i przerabiać wzorem fantazyjnym (patrz schemat). Na pachy na wys. 12 cm zakończyć 1 raz 3, 1 raz 2 i 2 razy 1 o. z każdej strony co 2 rz. = 56/62 o. Na ramiona i dekolt należy na wys. 17/18 cm od początku pachy zakończyć wszystkie o. na 1 raz, zaznaczając na dekolt nitką innego koloru 32/36 środkowych o." Ten opis odtyczcy tylko tyłu i jak narazie prosze o wytłumaczenie mi na chłopksi rozumm o co biega w tym. Zaznaczam, że pierwszą linijke rozumiem, ale o co chodzi z tym zakończeniem?? Mam nadzieje, że mi Dobra Duszyczka pomoże ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Bolerko - czy może kltoś mi wytłumaczyć? druty
w moim rozumieniu chodzi tu o zrobienia wgłębienia, jeśli moge tak to nazwać na pachy. Zrobiłam taki pomocniczy rysunek, żeby zilustrować to o czym mówię. Zkańczanie o. (oczek) polegat na tym, że nabiera się kilka oczek na raz i robi z nich jedno. Zkończenie końcowe polega na nabtaniu 2 oczek i zobieniu z nich jednego, po czym należy wrócić owe oczko na lewy drut i ponownie nabrać z kolejnym oczkien i znów zrobić z nich jedno, czynność należy powtażać, aż zakończone zostaną wszystkie oczkai zostanie tylko jedno, wtedy ucina się nitkę gdzieś niżej i wyciąga je na wierzch, zeby zrobił się supełek i nie pruła robutka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziękuje wielki
![]() Tak to jest gdy człowiek chce się zabrać za to czego nie umie ![]() Zobaczymy jak mi wyjdzie musze tylko zaoparzyć sie w odpowiednie druty i włóczke. Mam jeszcze jedno pytanie ![]() Co to są widełki do siatki? Korzysta ktoś z nich?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
http://www.swiathaftu.olsztyniak.pl/...e9fc6dffe0602b
osobiście nie używam, i pierwszy raz widzę to na oczy ![]() P.S. na samym dole. Edytowane przez zuzzanna Czas edycji: 2006-09-10 o 09:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Zajrzyj sobie tu
http://sykospark.net/hairpin/ http://club.osinka.ru/viewtopic.php?t=12619 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:16.