|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
I znowu o świecach....
Znowu o świecach, ale tym razem o ich zdobieniu.
Wieci może, jak zrobić aplikacje na świcach, z jakiej masy plastycznej itd? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: I znowu o świecach....
taka aplikacja sie nie spali razem ze świecą :/ Poza tym raczej robi sie aplikację z wosku :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
No ok, ale jak to zrobić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Wylac wosk na jakąś blachę i gdy już troche ostydnie i skrzepnie uformować w rękach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Ok, dzięki. Spróbuję i może mi coś z tego wyjdzie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
specjalne sa tak zwane farbki do swiec -podobne do tubek WINDOW ART sprzedaja w moim TESCO chyba firmy wesole zelki -mix kolorow
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
To podaję link do tego sklepu z wesołymi żelkami
![]() http://www.hirsch-pol.com.pl/zabawki/sklep/index.html
Gdyby mężczyźni żenili się z kobietami, na które zasługują, mieliby bardzo ciężkie życie. ![]() moja biżuteria https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=94026 moje decu https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=103209 moje koszyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=103210 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
dzieki Aalinko!!
![]() A i moje pytanie.do czego uzywa sie plastelint w swieciarstwie ![]()
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
są chyba też jakieś specjalne produkty do decoupage na świecach... a gdyby tak ogrzać świecę tak, żeby się na powierzchni zrobiła płynna warstewka i na to szybciutko przykleić motyw z serwetki? tylko chyba trzebaby to robić blyskawicznie, bo natychmiast zastyga.. ktoś próbował coś takiego???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
![]()
Do robienia aplikacji stosuje się wosk plastyczny który bardzo łatwo modeluje się w rękach (jak plastelina) i nie potrzba żadnych mas klejących aby gotową aplikację umieścić na świecy. Przykleja się pod wpływem ciepła rąk.
Decoupage - niestety nie uda się rozgrzaćświecy tylko na wierzch aby przykleić motyw. Są dostępne preparaty firmy Rayher do decoupag-u na świecach. Nazywa się medium do świec i ma dwa zastosowania: jako klej i jako uzdatniacz do farb akrylowych tak aby można było malować nimi świece. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
A gdzie można taki wosk plastyczny dostać? Oprócz allegro i sklepów internetowych...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Może poszukaj w sklepach chamicznych (ale nie z chemią gospodarczą) tylko w takich specjalistycznych gdzie można kupić pigmenty, kwasy czy inne takie preparaty. Wiem, że takie sklepy maja parafiny i stearyny - czy wosk plastyczny tego nie wiem ale warto popytać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dawno mnie tu nie bylo, ale z tego co wiem mozna w swiece powbijac szpilki z kolorowymi glowkami. Efekt fajny.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
A ja znowu z problemem.
Po zastygnięciu świecy pojawiają się w jej środku a czasem i na zewnątrz takie białe pęcherze, albo coś wyglądające jak takie białe strzępki zatopione w świece. Czego to może być wina? Jakości woksu (z przetopionych wkładów do zniczy) czy może barwnika z kredek świecowych? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Justin_14 ma rację - to pęcherzyki powietrza. Nie jest to wina parafiny lub kredek. Kiedyś trafiłam na sugestie jednej ze "świecowych panienek" żeby po wlaniu parafiny w formę popukać parę razy (oczywiście z umiarem) w foremkę aby uwolnić pęcherzyki. Sprawdziłam i działa.
Z mojej strony sugestia (bo też miałam taką sytuację) musisz mieć więcej cierpliwości przed wyjęciem jej z formy. Bardzo często takie strzępki robią się na powierzchni kiedy jeszcze parafina dobrze nie wystygła a my ją wyjmujemy. Wtedy świeca nie całkiem odchodzi od formy i na powierzchni pozostają takie własnie strzępki (druga ich część pozostaje na formie). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:57.