Imiona dla dzieci 2017 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-03-13, 15:25   #1
karolonka
Raczkowanie

Imiona dla dzieci 2017

Witam wszystkich
Czy macie typy imion dla swoich dzieci? Teraz jestem w drugiej ciąży i spodziewam się chłopca z pierwszej mamy córkę Julię niestety ciągle szalenie popularne... Myślimy nad imieniem Stefan dla synka
karolonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-13, 16:31   #2
stefan89
Raczkowanie

Dot.: Imiona dla dzieci 2017

ekstra !

15 17
17 15
16 20
stefan89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-13, 19:26   #3
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Łukasz, Sebastian dla syna
Kaja, Zuzanna dla córki tylko nie wiemy w jakiej kolejności.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-14, 10:43   #4
Anuszka9
Zakorzenienie

Mikołaj,Dawid lub Jakub

dla córki Maja lub Jagna
Stary 2017-03-15, 13:19   #5
Goss_
Raczkowanie

Blanka
Goss_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-15, 18:50   #6
karolonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Goss_ Pokaż wiadomość
Blanka
bardzo ładnie ja się ciągle waham między Stefanem, Piotrem a Kordianem. Głównie martwię się tym, że może Stefan to obciachowe imię...
Stary 2017-03-15, 18:59   #7
agnyska81
Zakorzenienie

Jak dla mnie Stefan to świetne imię!
Za niecały miesiąc będę mieć córkę i będzie Stefanią, lubię takie oldskulowe klimaty. W domu mamy już małego Bernarda Ludzie pozytywnie reagują na to imię, dziwią się, ale w przyjemny sposób. W przedszkolu syn też nie ma żadnych nieprzyjemności, nie ma kompleksu na punkcie swojego imienia ani nic takiego

Joga z rana jak śmietana.
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-03-15, 19:06   #8
karolonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
Jak dla mnie Stefan to świetne imię!
Za niecały miesiąc będę mieć córkę i będzie Stefanią, lubię takie oldskulowe klimaty. W domu mamy już małego Bernarda Ludzie pozytywnie reagują na to imię, dziwią się, ale w przyjemny sposób. W przedszkolu syn też nie ma żadnych nieprzyjemności, nie ma kompleksu na punkcie swojego imienia ani nic takiego
To super fajnie dzięki za słowo wsparcia my poinformowaliśmy rodzinę o imieniu, ale nie są zachwyceni delikatnie mówiąc, więc dopadły mnie dziś wątpliwości
Stary 2017-03-16, 07:32   #9
paulina21_09
BAN stały

Każdy powinien dać dziecku imię wedle swojego uznania, nie sugerując się zdaniem rodziny, ani znajomych Te imiona, które dziś mogą się z kimś/czymś kojarzyć, za parę lat kompletnie stracą swoją stereotypowość, a dziecko będzie miało fajne oryginalne imię. Podoba mi się, ze rodzice dają dzieciom starodawne imiona, brzmią oldschoolowo
paulina21_09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-16, 17:25   #10
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulina21_09 Pokaż wiadomość
Każdy powinien dać dziecku imię wedle swojego uznania, nie sugerując się zdaniem rodziny, ani znajomych Te imiona, które dziś mogą się z kimś/czymś kojarzyć, za parę lat kompletnie stracą swoją stereotypowość, a dziecko będzie miało fajne oryginalne imię. Podoba mi się, ze rodzice dają dzieciom starodawne imiona, brzmią oldschoolowo
Tylko trzeba też pomyśleć o tym,żeby nie skrzywdzić dziecka imieniem przez nasz kaprys... Bo to ono będzie je nosiło przez całe życie... (Owszem można zmienić imię, ale to nie jest takie łatwe, nawet o formalności nie chodzi, a o to,że ludzie pół życia się do niego tak zwracali...)
Jak do Stefana nic nie mam, (chociaz całkowicie nie mój gust) tak jak słyszę niektóre imiona to nie wiem czy się śmiać,czy płakać...
I naprawdę, to bardzo poważna decyzja, która w sumie nie dotyczy nas, a naszego dziecka, bo to właśnie ono będzie obarczone nasza decyzja..

xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-21, 08:27   #11
ZawszeJestemSoba
Zakorzenienie

my mamy wymyślone tylko Wojciech ale że będą bliźniaki (płci jeszcze nie mamy) to nie wiemy jakie drugie..

"A kiedy wredny los daje w kość,
ciągły pech, mamy dość,
pora by powiedzieć już STOP."
ZawszeJestemSoba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-21, 11:04   #12
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolonka Pokaż wiadomość
To super fajnie dzięki za słowo wsparcia my poinformowaliśmy rodzinę o imieniu, ale nie są zachwyceni delikatnie mówiąc, więc dopadły mnie dziś wątpliwości
Moja mama jak się dowiedziała, że planujemy dać synowi na imię Konstanty, to była obrażona i stwierdziła, że wymyśli mu przezwisko... ale zaraz po narodzeniu znormalniała i sama przyznała, że imię jest świetne, a teraz, ze pasuje do dziecka

Mnie się Stefan też podoba! Stanisław, Mirosław. Teraz się zastanawiam nad Brunonem, Leopoldem, Aleksem..
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-22, 17:56   #13
karolonka
Raczkowanie

ja z córką miałam podobny problem z imieniem, bo kiedy wróciłam już w ciąży z Włoch okazało się, że imię Julia jest szalenie popularne... Próbowaliśmy zmienić, ale jakoś żadne nam nie pasowało w końcu zaszłam w ciąże we Włoszech a naszą piosenką była Gulia i tak zostało mimo popularności. Teraz mieszkamy w Belgii nie będę kłamać, że to jakiś najwspanialszy kraj jesteśmy bo jesteśmy, nie podobają mi się typowo niderlandzkie imiona popularne w Polsce też jakoś niezbyt myślę o Stefanie, ale te zdrobnienia niezbyt mi się podobają myśleliśmy też o Piotrze, Leonardzie nawet o Milanie jakoś nie możemy się zdecydować
Stary 2017-03-26, 15:50   #14
paulina21_09
BAN stały

czytałam ostatnio fajny artykuł o kilku grupach ludzi, którzy nadają dzieciom imiona i tak osoby, które wybierają popularne w danym czasie imiona, np. Julka, Kuba lub sławnych osób to osoby, które chcą, aby ich dzieci miały w życiu lepiej niż oni sami. Dusze artystyczne wybierają proste imiona jak Maria, Jan. Była jeszcze grupa osób wybierających imiona męskie dla dziewczynek i na odwrót, np. Karolina, Artura co świadczy o niespełnionej nadziei na inną płeć dziecka oraz jeszcze jakieś dwie inne grupy, których już nie pamiętam. W artykule była mowa o tym, że te trendy się zmieniają i że kilkanaście lat temu grupa osób artystycznych wybierała imiona popularne - co zmieniło się w przeciągu czasu.
paulina21_09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-26, 18:00   #15
madzieeek
Wtajemniczenie

Ja nie mam jeszcze pomysłu... Problem w tym, że pracuję w przedszkolu i praktycznie każde imię kojarzy mi się z konkretnym dzieckiem, jego rodzicami... No i wiem, które najpopularniejsze na osiedlu (a mieszkam tam, gdzie pracuję).
Imię Stefan podoba mi się bardzo!!! Ale niestety ojcu dziecka niekoniecznie A szkoda, bo mój dziadek miał tak na imię, nazwisko będzie na S, wszystko by pasowało No i kiedyś opiekowałam się jako niania małym Stefankiem i był on mega uroczy BTW - anegdota: kiedyś pani sprzątająca w centrum handlowym zaczepiała go, w pewnym momencie zapytała jak ma na imię. Ponieważ mały jeszcze nei gadał za bardzo, do tego był wstydliwy, więc odpowiedziałam za niego, że Stefan. Na co pani: "Jaaaaak...? Steeeefan...? A któż to ci tak dał na imię?!". Zgłupiałam! Mówię: "Yyyyy....rodziceee.. .?" Potem pomyślałam sobie, że pani miała niezły tupet :p No bo co by było, gdybym to ja była rodzicem? Jak można coś takiego powiedzieć, nie kumam...

Co do dziewczynki to marzy mi się Zoja - od bardzo, bardzo dawna. Niestety nikt, łącznie z panem tatą, nie podziela mojego entuzjazmu dla tego imienia Dlatego liczę, że jednak faktycznie będzie chłopiec, bo choć podoba mi się kilka innych, to jednak nie wyobrażam sobie zrezygnować z tego imienia
Z męskich zawsze podobały mi się imiona Franciszek, Jan i Aleksander, ale zdecydowanie za dużo ich w moim otoczeniu.
Pod uwagę biorę jeszcze imiona takie jak Tymon, Gustaw, Jędrzej, Olaf, Emil, Mieszko - ale jakby mijamy się w gustach z tatusiem :P Dlatego jest opcja, że dziecko będzie nosiło imię "Syn Pierwszy"
Z dziewczęcych imion podobają mi się jeszcze: Nina, Pola, Emma.
A z takich rzadszych imion dla dziewczynek, to wśród moich przyjaciół pojawiły się w zeszłym roku Tola i Mila

byłam kiedyś "aparatką"!
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1168
madzieeek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-26, 22:35   #16
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Tola jest super

Co do konfliktu z panem tatą, to polecam wydrukowac sobie w listy imion i zakreslac te, które wam się podobają. A potem skonfrontujcie wybory i drogą kompromisu dojdziecie do czterech imion. Z czasem podejmiecie decyzję.

lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-27, 14:31   #17
karolonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madzieeek Pokaż wiadomość
Ja nie mam jeszcze pomysłu... Problem w tym, że pracuję w przedszkolu i praktycznie każde imię kojarzy mi się z konkretnym dzieckiem, jego rodzicami... No i wiem, które najpopularniejsze na osiedlu (a mieszkam tam, gdzie pracuję).
Imię Stefan podoba mi się bardzo!!! Ale niestety ojcu dziecka niekoniecznie A szkoda, bo mój dziadek miał tak na imię, nazwisko będzie na S, wszystko by pasowało No i kiedyś opiekowałam się jako niania małym Stefankiem i był on mega uroczy BTW - anegdota: kiedyś pani sprzątająca w centrum handlowym zaczepiała go, w pewnym momencie zapytała jak ma na imię. Ponieważ mały jeszcze nei gadał za bardzo, do tego był wstydliwy, więc odpowiedziałam za niego, że Stefan. Na co pani: "Jaaaaak...? Steeeefan...? A któż to ci tak dał na imię?!". Zgłupiałam! Mówię: "Yyyyy....rodziceee.. .?" Potem pomyślałam sobie, że pani miała niezły tupet :p No bo co by było, gdybym to ja była rodzicem? Jak można coś takiego powiedzieć, nie kumam...

Co do dziewczynki to marzy mi się Zoja - od bardzo, bardzo dawna. Niestety nikt, łącznie z panem tatą, nie podziela mojego entuzjazmu dla tego imienia Dlatego liczę, że jednak faktycznie będzie chłopiec, bo choć podoba mi się kilka innych, to jednak nie wyobrażam sobie zrezygnować z tego imienia
Z męskich zawsze podobały mi się imiona Franciszek, Jan i Aleksander, ale zdecydowanie za dużo ich w moim otoczeniu.
Pod uwagę biorę jeszcze imiona takie jak Tymon, Gustaw, Jędrzej, Olaf, Emil, Mieszko - ale jakby mijamy się w gustach z tatusiem :P Dlatego jest opcja, że dziecko będzie nosiło imię "Syn Pierwszy"
Z dziewczęcych imion podobają mi się jeszcze: Nina, Pola, Emma.
A z takich rzadszych imion dla dziewczynek, to wśród moich przyjaciół pojawiły się w zeszłym roku Tola i Mila
Dzięki bardzo nie będę niepotrzebnie kombinować miał być Stefan Stanisław i będzie Mieszko też był jednym z moich typów Gustaw też super Mój mąż wolałby Kacpra albo Grzesia, ale tak długo mówiłam, że będzie Stefan, że mi samej ciężko się przestawić Także polecam tą metodę jeżeli tatuś nie jest zbyt uparty
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości