|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Imiona dla dzieci 2017
Witam wszystkich
![]() Czy macie typy imion dla swoich dzieci? Teraz jestem w drugiej ciąży i spodziewam się chłopca z pierwszej mamy córkę Julię niestety ciągle szalenie popularne... Myślimy nad imieniem Stefan dla synka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Imiona dla dzieci 2017
ekstra !
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Łukasz, Sebastian dla syna
Kaja, Zuzanna dla córki ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Mikołaj,Dawid lub Jakub
![]() dla córki Maja lub Jagna ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Blanka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie Stefan to świetne imię!
![]() Za niecały miesiąc będę mieć córkę i będzie Stefanią, lubię takie oldskulowe klimaty. W domu mamy już małego Bernarda ![]() ![]()
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Każdy powinien dać dziecku imię wedle swojego uznania, nie sugerując się zdaniem rodziny, ani znajomych
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak do Stefana nic nie mam, (chociaz całkowicie nie mój gust) tak jak słyszę niektóre imiona to nie wiem czy się śmiać,czy płakać... I naprawdę, to bardzo poważna decyzja, która w sumie nie dotyczy nas, a naszego dziecka, bo to właśnie ono będzie obarczone nasza decyzja.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
my mamy wymyślone tylko Wojciech
![]() ![]()
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mnie się Stefan też podoba! Stanisław, Mirosław. Teraz się zastanawiam nad Brunonem, Leopoldem, Aleksem.. ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
ja z córką miałam podobny problem z imieniem, bo kiedy wróciłam już w ciąży z Włoch okazało się, że imię Julia jest szalenie popularne... Próbowaliśmy zmienić, ale jakoś żadne nam nie pasowało w końcu zaszłam w ciąże we Włoszech a naszą piosenką była Gulia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
czytałam ostatnio fajny artykuł o kilku grupach ludzi, którzy nadają dzieciom imiona i tak osoby, które wybierają popularne w danym czasie imiona, np. Julka, Kuba lub sławnych osób to osoby, które chcą, aby ich dzieci miały w życiu lepiej niż oni sami. Dusze artystyczne wybierają proste imiona jak Maria, Jan. Była jeszcze grupa osób wybierających imiona męskie dla dziewczynek i na odwrót, np. Karolina, Artura co świadczy o niespełnionej nadziei na inną płeć dziecka oraz jeszcze jakieś dwie inne grupy, których już nie pamiętam. W artykule była mowa o tym, że te trendy się zmieniają i że kilkanaście lat temu grupa osób artystycznych wybierała imiona popularne - co zmieniło się w przeciągu czasu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Ja nie mam jeszcze pomysłu... Problem w tym, że pracuję w przedszkolu i praktycznie każde imię kojarzy mi się z konkretnym dzieckiem, jego rodzicami... No i wiem, które najpopularniejsze na osiedlu (a mieszkam tam, gdzie pracuję).
Imię Stefan podoba mi się bardzo!!! Ale niestety ojcu dziecka niekoniecznie ![]() ![]() ![]() Co do dziewczynki to marzy mi się Zoja - od bardzo, bardzo dawna. Niestety nikt, łącznie z panem tatą, nie podziela mojego entuzjazmu dla tego imienia ![]() ![]() Z męskich zawsze podobały mi się imiona Franciszek, Jan i Aleksander, ale zdecydowanie za dużo ich w moim otoczeniu. Pod uwagę biorę jeszcze imiona takie jak Tymon, Gustaw, Jędrzej, Olaf, Emil, Mieszko - ale jakby mijamy się w gustach z tatusiem :P Dlatego jest opcja, że dziecko będzie nosiło imię "Syn Pierwszy" ![]() ![]() Z dziewczęcych imion podobają mi się jeszcze: Nina, Pola, Emma. A z takich rzadszych imion dla dziewczynek, to wśród moich przyjaciół pojawiły się w zeszłym roku Tola i Mila ![]()
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Tola jest super
![]() Co do konfliktu z panem tatą, to polecam wydrukowac sobie w listy imion i zakreslac te, które wam się podobają. A potem skonfrontujcie wybory i drogą kompromisu dojdziecie do czterech imion. Z czasem podejmiecie decyzję. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:50.