![]() |
#1 |
BAN stały
|
Warszawa w 1 dzień
Wstyd się przyznać, ale do tej pory w stolycy zwiedzilam jedynie dworzec i lotnisko
![]() Wybieram się teraz do Wawy na weekend i jeden dzień chciałabym przeznaczyć na polażenie po miescie ![]() Co koniecznie powinnam zobaczyć...? Doradzicie? ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Warszawa w 1 dzień
Starówka to konieczność, spacer po Nowym Świecie, Łazienki, Belweder, Sejm (ale Sejm widzisz często w TV
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
zaczne od tego - bo widze, ze jestes z Krakowa, tak jak ja - ze w Warszawie:
* nie ma czegos takiego jak rynek w krakowie - ani nawet odpowiednika - nawet nie probuj tego tam szukac * zamek krolewski, starowka, oraz lazienki sa w znacznych odleglosciach od siebie i nawet nie mysl, ze uda Ci sie przejsc miedzy nimi pieszo - wiec pomysl czym dojedziesz od jednego do drugiego obiektu. * tzw centrum warszawy (tylko z nazwy na stacji metro) czyli okolice dworca centralnego jsst raczej malo atrakcyjne, no chyba ze masz ochote zwiedzic palac kultury (jest zaraz obok dworca), a co najwazniejsze znajduje sie kilka przystankow od starowki * jak chcesz sie napic kawy w centrum stolicy (np w przerwie zwiedzania), a nie chcesz wydac na to za duzo, to polecam kfc czy pizze hut na starowce * moja ulubiona ulica w warszawie to ulica chmielna * moim ulubionym "zielonym" miejscem w stolicy sa lazienki oraz lasek bielański * niektorzy lubia zwiedzac ogrod saski - jest stosunkowo niedaleko od starowki * dla kogos z Krakowa najciekawsze moga byc obiekty takie jak sejm i inne takie - sprawdz w sieci i na mapie jak tam dotrzec Milego weekendu zycze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Gonia dzięki
![]() Rena dzięki ogormne ![]() O taką małą poradę mi chodzilo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
pytanie do Rena ...
mozesz polecic jakies dobre strony o wawie , generalnie chodzi mi o dobra mape ... poszukuje ulicy Pieknej dokladnie nr 12 na ktorej ponoc znajduje sie ambasada USA z gory dzieki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
kup plan miasta firmy copernicus, na pewno do dostania na kazdej stacji benzynowej bp oraz w empikach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Warszawa zima ? co ciekawego?
witajcie
![]() ![]() ![]() PS zapomnialam dodac, ze mieszkam we Wroclawiu... Edytowane przez patys13 Czas edycji: 2011-02-06 o 12:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dot.: Warszawa zima ? co ciekawego?
nie wiem czy moja wiadomość nie po czasie
![]() W Warszawie dzialaja rozne promocje w ramach zimy w miescie. Wiele basenow dziala za darmo, gna górce szczesliwickiej mozna zjerdzac za free na nartach w pon 12-15 i 10-13 od wtorku do piatku, mozna isc na lyzwy, do kina. Mam nadzieje ze uda się jakoś przekonać babcie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Warszawa nocleg i rozrywka w centrum
Hej, wybeiramy się ze znajomymi na weekend do stolicy, chcielibyśmy urządzić sobie wycieczkę po pabach i klubach. Więc zwracamy się z pytaniem w którym miejscu miasta najlepiej się ulokować,żeby mieć blisko do takich miejsc?
No i przede wszystkim jakie(jak najtańsze oczywiście)miejsce do przenocowania możecie polecić?
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Dot.: Warszawa nocleg i rozrywka w centrum
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:49 ---------- Poprzedni post napisano o 00:47 ---------- https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...84#post3584284 ---> możesz też popytać o atrakcje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Dot.: Warszawa nocleg i rozrywka w centrum
dziwną funkcją byłaby gryząca wyszukiwarka :P dzięki!
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
WARSZAWA gdzie smacznie a najtaniej można zjeść?
Tak jak w temacie gdzie w Warszawie bardzie w okolicy Praga Pd, Sródmieście można najeść sie do syta nie wiele za to płacąc?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dot.: WARSZAWA gdzie smacznie a najtaniej można zjeść?
Up
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Bary mleczne, Bambino na Kruczej czy Familijny na Nowym Świecie. Dla studentów lunche w Hula Kuli w Buwie - 13 zł i mamy dwa dania, napój i mini deser. Chińczyk Du-za-Mi-Ha w kilku miejscach w Śródmieściu.
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Que Huong - tania kuchnia orientalna w Centrum na Placu Zbawiciela
Amrit - pyszne kebaby na Ochocie na ulicy Grójeckiej Fraza - tanie obiady domowe w Centrum na Mokotowskiej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
A dziekuję Wam bardzo bo jednak kanapek cały czas nie da się jeść
no i faktycznie bar z Kruczej taniocha, tylko się jeszcze okaże jakie porcje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Bar ząbkowski
![]()
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Widziałam też, że obok Hard Rock Cafe jest jakaś restauracja Lubię to. Wygooglowałam ich i znalazłam na Facebooku. Mają promocyjne ceny na lunch - 21 zł, zestaw publikują codziennie. Jeszcze nie byłam, ale chętnie przeczytam opinie, bo w tych okolicach bywam często. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Warszawa
hej kobitki z Warszawy oraz takie, które same planowały po Warszawie wycieczkę
potrzebuję ustalić parę rzeczy przed szybkim wyjazdem do stolicy ![]() 1) Na jakiej stacji pkp wysiąść najlepiej i gdzie tanio (np. ze śniadaniem) można przenocować, tak by było jak najbliżej do warszawskich atrakcji 2) jak rozplanować wycieczkę 2dniową gdy chcemy zobaczyć: Pałac kultury i nauki , łazienki, stare miasto, możliwe, że wilanów, zamek królewski - chodzi mi o jakąś kolejność by nie krążyć, gdzie iść, gdzie/czym jechać (jakie koszty takich przejazdów) , - gdzie się płaci i czy zwiedzanie z przewodnikiem/samemu ile czasu na to schodzi - gdzie w międzyczasie zjeść - czy warto wstąpić do złotych tarasów czy macie jakieś cenne rady przed takim wyjazdem... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
BAN stały
|
Dot.: Warszawa
dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Warszawa-Legionowo
Witam. Chciaąłbym dowiedzieć się zwłaszcza od wizażanek z Warszawy jakimi środkami komunikacji nałatwiej dostać się do Legionowa, zakładając że jeszcze nie wiem z którego dworca ( bo chyba w Wawie jest ich parę
![]() ![]()
Kochaj albo Rzuć! I forgot that all might see So many beautiful things... Zapraszam do wymiany:--> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380461 kosmetyki : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380683 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Dot.: Warszawa-Legionowo
Wejdź sobie na rozkład jazdy pkp i sprawdź dokładnie rozkład jazdy i masz do wyboru dojazd z Warszawy Zachodniej - peron 8 do Legionowa (jeżdzi skm s9 albo km na Nasielsk, Ciechanów, Działdowo, Modlin) albo dojazd z Warszawy Gdańskiej (dworzec jest przy linii metra, więc wysiadając z metra łatwo się dostać na Dworzec) i analogicznie jak z Zachodniej (peron 8) masz linie s9 albo km-ki. To tak bez przesiadek. Aha i na Gdańskim albo peron 2, albo peron 3 - trzeba sprawdzić na rozkładach albo słuchać informacji z megafonu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Podnoszę wątek
![]() W lipcu planuje weekend spędzić w stolicy, narzeczony ma urodziny, a że nigdy nie był w Warszawie, to taki prezent ![]() Znalazłam taki hotel http://www.hphotel.pl/pl proszę o pomoc mieszkanki warszawy, czy nada się czy jest gdzieś tam komunikacja miejska blisko, czym lepiej się poruszać ? chyba że polecacie coś lepszego, żeby było blisko ![]() Co warto zwiedzić/ zobaczyć? gdzie pójść na obiad? kolacje? Oczywiście musimy zobaczyć stadion. Czy orientuje się ktoś, czy można wejść indywidualnie zobaczyć, czy jak to wygląda, bo w tym temacie jestem zielona ![]() Dziękuję za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Najlepiej poruszać się metrem, ale przy jednej linii daje to małą możliwość wyboru trasy ![]() Z zewnątrz stadion można oglądać codziennie (w sensie nie zza płotu, tylko z bliska), popołudniami roi się tam od rolkarzy. W weekendy często odbywają się imprezy, wiec sprawdź na stronie jak wygląda kalendarz. Jest też opcja płatnych wycieczek - info też znajdziesz na www. ---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- Jedzenie - zależy co lubicie i jaki macie budżet. Możecie zaszaleć z Atelier Amaro (warto zrobić rezerwację) ale tam potrzebny jest gruby portfel. Golonka z pieca, mięsiwa i piwo w ogromnym kuflu - Kompania Piwna (Podwale 25), odradzam natomiast U Szwejka przy pl. Konstytucji. Kuchnia bałkańska - Mały Belgrad (ul. Belgradzka, Ursynów, daleko od centrum) albo Nesebar (Marszałkowska 4), klasyczna kuchnia polska - Stary Dom (ul. Puławska 104/106). Ja szczególnie lubię Curry House (ul Żeromskiego 81, kuchnia indyjska, trochę dalej od centrum, ale przy okazji można zobaczyć Żoliborz, moim zdaniem jedną z najładniejszych dzielnic), Warszawę Wschodnią (Soho Factory na Pradze, szczególny klimat, piękne postindustrialne miejsce), Bar'n'Burger (ul. Złota 9, samo centrum, świetne burgery), ToanPho (Wietnam w centrum Warszawy, przepyszne zupy i sałatki w nader obskurnym miejscu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Z tym noclegiem oscylowałam w granicy 150 zł za noc ![]() Czyli skupić się raczej blisko centrum ![]() Z polecenia skorzystamy z Bar'n'Burger napewno. W weekend dużo nie zobaczymy, ale też w zależności od złej pogody, chciałabym odwiedzić Centrum Nauki Kopernik albo Muzeum Chopina, warto, nie warto ? Co ewentualnie jeszcze zwiedzić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Nie musisz zwiększać budżetu na nocleg. Te ceny, które podałam, to jedne z najdroższych hoteli w Warszawie, bez problemu znajdziesz coś tańszego. Myślałam, że zależy Ci na luksusie
![]() Sama często korzystam w dwuosobowych pokoi z łazienką w hostelach, zwykle są tańsze niż hotelowe, ale z tego co widzę, sprawdza się to poza weekendami. Mimo wszystko warto poszukać. Z sensownych hoteli w centrum miasta mogę polecić http://www.premiereclasse.com/pl ceny od 99 zł, albo http://www.accorhotels.com/pl/bookin...Id=41517411484 , ok. 140 zł. To hotele sieciowe, więc może nie są szczególnie klimatyczne, ale standard jest bardzo przyzwoity, cena również, no i są w centrum. Centrum Nauki na pewno!. Przeznaczcie sobie na to parę godzin. Bilety kup on-line - nie wiem jak teraz, ale jeszcze niedawno do kas były ogromne kolejki. Muzeum Chopina też jest fajne, ale na pewno mniej rozrywkowe ![]() Na wieczór polecam pokaz fontann na Podzamczu - w piątki i soboty o 21:30. Warto przyjść wcześniej bo tłumy przybywają. Na pewno będziecie chcieli zwiedzić Stare Miasto. Jeśli znacie angielski, to moim zdaniem najlepszą opcją jest dołączenie do grupy z Orange Umbrella. To są wycieczki z anglojęzycznym przewodnikiem, super prowadzone, pełne ciekawostek (ja się np. dowiedziałam, że mamy w Warszawie hejnał). Startują o 11:00 spod kolumny Zygmunta, niezależnie od pogody. Znak rozpoznawczy to oczywiście pomarańczowy parasol. Wycieczki są płatne "co łaska". Łazienki zaplanujcie sobie na niedzielę ok. 12:00, załapiecie się na koncert chopinowski, bardzo miło słucha się muzyki w cieniu, na trawce ![]() Edytowane przez joannat Czas edycji: 2014-06-11 o 10:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
ja polecę Centrum Nauki Kopernik który mimo swojego przereklamowania i tak jest super oraz kilka metrów obok dach biblioteki UW - mieszczący się na nim wielki ogród
![]() xxx
http://bakcylove.pl/ Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-07-18 o 09:36 Powód: link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Cześć Wizażanki
![]() Pod koniec sierpnia planuję króciutką wycieczkę do Warszawy. Sprawdziłam na jakdojadę.pl i wyszło mi, że jadąc z przystanku Merto Wilanowska (tam podjeżdża mój autokar) chcąc się dostać na Plac Zamkowy, muszę wysiąść na przystanku Merto Ratusz Arsenał i przejść 1080mertów (ok. 20min). Ponieważ planuję w ten dzień dużo i intensywnie pozwiedzać, nie chciałabym już o 6.30 rano (o tej godzinie jest przyjazd ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z Ratusza Arsenał trzeba wyjść na 'górę' na przystanek w stronę Pragi - stamtąd wystarczy wsiąść do tramwaju/autobusu byle jakiego - dosłownie ! Plac Zamkowy to następny przystanek każdego z nich, wysiada się pod placem i trzeba się wdrapać na górę. Faktycznie nie ma co iść na piechotę.
![]() |
![]() |
#30 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:24.