praca - jakie dane? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Je¶li szukasz pracy, planujesz j± zmieniæ lub prowadzisz w³asny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2006-02-18, 21:58   #1
palema
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 217
Question

praca - jakie dane?

czy pracodawca moze zadac podania numeru dowodu osobistego? zadano tego ode mnie i nie bylam przekonana, ale w koncu podalam. teraz nie jestem pewna czy dobrze postapilam. dodam ze to praca jako hostessa. troche sie obawiam bo wlasciwie maja wszyskie moje dane a agencja nie wiem czy dobra czy nie. kiepsko sie troche orientuje w przepisach, a teraz znalazlam, ze nie powinni tego zadac. jakie moga byc tego konsekwencje dla mnie?

...you will learn how to not quit
when things get hard in your life...

l o o k i n g f o r a n i n s p i r a t i o n
palema jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-02-18, 22:25   #2
Papryczkaa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 420
Dot.: praca - jakie dane?

jestem hostess± i nigdy nie musia³am podawaæ im mojego numeru dowodu osobistego ..ma³o tego , pierwsze slysze co¶ takiego..
Papryczkaa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-02-18, 22:35   #3
palema
Zadomowienie

ehh po co to moze byc im potrzebne? troche sie zmartwilam.
a jakie dane podawalas?

Stary 2006-02-19, 09:02   #4
haima
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 576
GG do haima

Cytat:
Napisane przez palema
czy pracodawca moze zadac podania numeru dowodu osobistego?
Ty siê ciesz, ¿e chcieli tylko nr dowodu a nie opinii proboszcza z Twojej parafi
A tak na powa¿nie to uwa¿am, ¿e nie powinien tego od Ciebie ¿±daæ. To nie powinno go interesowaæ. Nr dowodu nie ma ¿adnego zwi±zku z prac±. Wg. mnie to g³upienie na punkcie zbierania ró¿nych danych personalnych Jest to nawet interes nie¼le op³acalny. Z tego co siê oriêtujê, "domowy" adres jest wart 60 gr, adres e-mail 20 gr. Niby to nie du¿o, ale pomy¶l sobie ile to bêdzie pieniêdzy, gdy tych adresów sprzeda siê, dajmy na to, 1000. Byæ mo¿e numery dowodu osobistego te¿ zaczynaj± "wchodziæ na rynek"? Wiem, pewnie demonizujê, ale ostatnio nic mnie nie zdziwi (np. po co bibliotece mój pesel? )
haima jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-02-19, 09:54   #5
zuzaneczka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 750

zgodnie z KP (pozwolê sobie zacytowaæ):
Art. 221.
§ 1. Pracodawca ma prawo ¿±daæ od osoby ubiegaj±cej siê o zatrudnienie podania danych osobowych obejmuj±cych:
1) imiê (imiona) i nazwisko,
2) imiona rodziców,
3) datê urodzenia,
4) miejsce zamieszkania (adres do korespondencji),
5) wykszta³cenie,
6) przebieg dotychczasowego zatrudnienia.
§ 2. Pracodawca ma prawo ¿±daæ od pracownika podania, niezale¿nie od danych osobowych, o których mowa w § 1, tak¿e:

1) innych danych osobowych pracownika, a tak¿e imion i nazwisk oraz dat urodzenia dzieci pracownika, je¿eli podanie takich danych jest konieczne ze wzglêdu na korzystanie przez pracownika ze szczególnych uprawnieñ przewidzianych w prawie pracy,
2) numeru PESEL pracownika nadanego przez Rz±dowe Centrum Informatyczne Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludno¶ci (RCI PESEL).
§ 3. Udostêpnienie pracodawcy danych osobowych nastêpuje w formie o¶wiadczenia osoby, której one dotycz±. Pracodawca ma prawo ¿±daæ udokumentowania danych osobowych osób, o których mowa w § 1 i 2.
§ 4. Pracodawca mo¿e ¿±daæ podania innych danych osobowych ni¿ okre¶lone w § 1 i 2, je¿eli obowi±zek ich podania wynika z odrêbnych przepisów.
§ 5. W zakresie nieuregulowanym w § 1-4 do danych osobowych, o których mowa w tych przepisach, stosuje siê przepisy o ochronie danych osobowych."

Ja w w swojej firmie proszê tak¿e o podanie nr dowodu osobistego z tego wzglêdu ¿e czêsto piszemy pracownikom np. upowa¿nienia w których wymagane jest podanie dokumentu na podstawie którego mo¿na okre¶liæ to¿samo¶æ osoby (ale mo¿e to byæ tak¿e np. prawo jazdy). Nie spotka³am siê z buntem ze strony pracownika przy podawania numeru
Ot numer jak ka¿dy inny.
Zreszt± w¶ród dokumentów jakie sk³ada siê obok cv jest czasem pro¶ba o kserokopiê dowodu to¿samo¶ci.

Marzenia siê spe³ni±. Czekaj± tylko na w³a¶ciwy moment.
zuzaneczka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-02-19, 10:43   #6
firletka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 707

Pracowa³am jako hostessa, numer dowodu podawa³am (przy wype³nianiu umowy). Do tej pory nie mia³am z tego powodu nieprzyjemno¶ci, wiêc my¶lê, ¿e nie masz siê czym przejmowaæ
firletka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-02-19, 12:12   #7
palema
Zadomowienie

bardzo Wam dziewczyny dziekuje za odpowiedz uspokoilyscie mnie Haima niedlugo pewnie i o opinie proboszcza beda prosic

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2006-02-19, 12:52   #8
haima
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 576
GG do haima

Cytat:
Napisane przez palema
bardzo Wam dziewczyny dziekuje za odpowiedz uspokoilyscie mnie Haima niedlugo pewnie i o opinie proboszcza beda prosic
Ty siê ¶miejesz, ale to jest przyk³ad z ¿ycia wziêty! Niedawno czyta³am o tym na jednym blogu i choæ autorka poda³a t± historiê jako ¶mieszn± ciekawostkê, mo¿e przera¿aæ. No bo co, je¶li kto¶ jest innego wyznania, albo- nie daj Bo¿e!- ateist±?
Demonizujê, wiem, ale dzi¶ mam taki dzieñ
Pozdrawiam wszystkie
haima jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-02-19, 16:30   #9
justa79
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 023
GG do justa79

Cytat:
Napisane przez zuzaneczka
Zreszt± w¶ród dokumentów jakie sk³ada siê obok cv jest czasem pro¶ba o kserokopiê dowodu to¿samo¶ci.
a nie powinno byæ, moim zdaniem... niedawno czyta³am artyku³ o oszustach z allegro - zak³adaj± sobie konta w banku na ksero dowodu innych osób.

Klikaj codziennie:
http://www.zmilosciserc.pl/donate.php
http://www.pajacyk.pl
http://www.polskieserce.pl

Nie udzielam indywidualnych porad poza forum!
justa79 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-02-19, 19:51   #10
zuzaneczka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 750

Cytat:
Napisane przez justa79
a nie powinno byæ, moim zdaniem... niedawno czyta³am artyku³ o oszustach z allegro - zak³adaj± sobie konta w banku na ksero dowodu innych osób.

z mojego do¶wiadczenia z zak³adaniem kont, kupowaniem komórek itp. nale¿y pokazaæ orygina³ dokumentu który zainteresowani sami sobie kseruj±.
Jako¶ dziwne mi siê wydaje legitymowanie siê kserówk±. Zw³aszcza ¿e w dowodzie jest zdjêcie.

Marzenia siê spe³ni±. Czekaj± tylko na w³a¶ciwy moment.
zuzaneczka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Praca i biznes

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:23.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.