|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Karmniki dla ptaków
Po raz kolejny rozpoczął się ciężki okres dla ptaków.
Wykonanie karmnika w kształcie domku jest trudne, o zakupie gotowego karmnika często nie pamietamy i takie przekonanie często zniechęca do samodzielnej pracy nad nim. Miejsce, w którym ptaki znajdą pożywienie wcale nie musi być skomplikowane ani kosztowne w wykonaniu, a jego znaczenie o tej porze roku jest trudne do przeceniania. Poniżej zamieszczam pomysły i podpowiedzi wykonania prostych, fikusnych karmniczków, które zrobić może każdy i każdy może umieścić go/ je na tarasie, balkonie, parapecie... wspomagając ptaszyny ![]() Zachęcam ![]() Podpowiedzi: http://dom.gazeta.pl/ogrody/5,72115,3028798.html?i=0 ps. szklaną buletkę można zastąpić taką po wodzie mineralnej
Kiedy płaski kamyk jest cenniejszy dla dziecka niż najpiękniejsza zabawka? Edytowane przez Anett_ Czas edycji: 2006-11-11 o 06:07 Powód: korekta wskazówki dotyczącej masy solnej :) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ja dzisiaj przyozdobiłam podwórko karmnikiem i dwoma słomkowymi "domkami" dla ptaszków. Może jakiś pierzasty świergotek skusi się i przyjmie gościnę u mnie...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Karmniki dla ptaków
Anett_ świetnie że przypomniałaś, muszę się wybrać do piwnicy i wyciągnąć karmnik i zakupić zapas ziaren.
Ma może ktoś sprawdzony sposób na słoninę dla sikorek? W zeszłym roku zawiesiłam na balkonie ale nic nie pojadły, nie wiem czy się bały czy może bardziej były by zainteresowane przetopioną słoniną z nasionami. Macie może jakieś doświadczenie? Jeżeli chodzi o dokarmianie ptaków to czytałam, że nie należy im dawać naszego jedzenia, bo solone jedzenie zaburza ich gospodarkę wodną i może im bardziej zaszkodzić niż pomóc.
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
ja mam karmnik w kształcie domku
![]() ![]()
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja jeszcze nie obmysliłam jaki karmnik zrobię ale napewno coś wymyślę |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() Czekamy na zdjęcie ![]() Cytat:
![]() Wskazówki dotyczace pokarmu dla ptaków: Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Właśnie, ważne jest, żeby nie podawać soli, a ja myślalam, ze owoce można podawać, nawet mialam już pomysł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() i musze zrobic karmnik bo stary sie rozlecial ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
no wygrzebałam go z piwnicy, tylko jest troche zakurzony:P jego największą wadą jest chyba to ,że mało w nim miejsca
![]() ![]()
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
Ale np. jabłuszko, jarzębinę można ![]() Shatje, śliczny, uroczy karmniczek ![]() Gdy tylko wymienię baterie w apracie również zamieszczę zdjęcia karmnika, który sprezentował mi TŻ.
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
A ja znalazłam w swoich zbiorach taką instrukcję:
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
a mi zawsze gołębie wszystko zjadają a male ptaszki sie boją wtedy . Kiedys pamiętam jakos gołebie mi nie siadaly tylko male ptaszki i tak bylo ich duzo i śliczne były heheh . Szkoda ze teraz te wielkoludy wszystko wyzerają ale tylko one przeciez latają przy blokach . A Jak jeszcze jakas ptasia grypa mają ?
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:20.