Nerwica natręctw? wiecznie zajęte ręce - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-11-08, 10:06   #1
Laurent_
Przyczajenie

Nerwica natręctw? wiecznie zajęte ręce

Zasadniczo nie przychodzę tutaj z wielkim problemem. Zaczęłam podejrzewać, że mam coś w postaci lekkiego OCD i jest to problematyczne o tyle, że stawia mnie w niezręcznych sytuacjach, stąd niepokój.

Od bardzo dawna snując opowieści chodzę po pomieszczeniu, nie potrafię usiąść na tyłku i powiedzieć, co mam do opowiedzenia. Chodzę w kółko od stolika do okna, mówiąc odsuwam firankę potem wracam do stolika, gdzie porządkuję wszystkie przedmioty, które się na nim znajdują, symetrycznie, w równych odległościach od krawędzi. Wracam do okna, wyglądam za firankę itd. W trakcie jednej historii potrafię wyjrzeć z 5-6 razy. Na początku jak zamieszkałam z rodzicami męża, teściowa dopytywała czy na kogoś czekam. "Nie, czemu?". Nie zdaję sobie absolutnie sprawy z tego co robię, nie wiem że to robię dopóki ktoś mnie nie uświadomi.

W pracy mam do dyspozycji duże biurko, z którego korzysta więcej osób. Maniakalnie chowam wszystkie długopisy do szuflady, ludzie sobie normalnie pracują, wychodzą na przerwę, a po powrocie nie mogą nic znaleźć. Pół biedy przedmioty, z których się korzysta rzadziej typu tablet czy kalendarz, wsadzę i nikt nie szuka. Ale właśnie długopisy, ołówki, zszywacze, takie małe przedmioty nie mają szans przetrwać mojego natarcia. Raz byłam z moim szefem w pomieszczeniu, gdzie musiał podpisać stertę dokumentów. Podpisał trzy papiery, odłożył długopis na biurko, stałam obok i bach, długopis poleciał do szuflady. A on 3 sekundy później patrzy na mnie i pyta gdzie jest jego długopis. I jak wyżej, nie mam pojęcia, że to robię. Uświadomiła mnie koleżanka, która się w tej samej firmie zatrudniła. Teraz jak coś ginie to mówię, że pewnie ja gdzieś wsadziłam, ale nie wiem gdzie, bo nie pamiętam nawet ruszania tego. W pracy też nie siedzę przy biurku, łażę, co 5 minut wstaję, chodzę po całym pokoju, coś tam poprawiam.

O sytuacji w domu i w pracy wiem, bo mnie ktoś uświadomił. Rodzina i koleżanka. Ile osób nigdy nic nie powiedziało, bo nie chciały wyjść na niemiłe? Jak się zachowuję kiedy nikt nie patrzy? Czytałam trochę o OCD, że większości tych zachowań towarzyszą natrętne myśli, które do tych śmiesznych czynności popychają. Nie mam czegoś takiego, nie zastanawiam się nad tym co robię z rękami. Albo opowiadam coś i mam myśli zajęte narracją albo jestem pochłonięta swoimi rozmyślaniami, wtedy "działam".

Do tego jestem bałaganiarą. Nie mam potrzeby utrzymywania porządku wokół siebie, a moja sypialnia wygląda jakby trafiła w nią bomba. Nie wiem skąd się to bierze ani czy jest to powód do zmartwień. Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Czy to jest coś, o czym warto porozmawiać z lekarzem?
Laurent_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-08, 15:27   #2
_Matilde_
Biała Dama

Dot.: Nerwica natrectw? wiecznie zajete rece

Jeśli chciałabyś to pewnie warto. Może nie jest to nerwica natręctw bo, jak mówisz czuje się wtedy przymus robienia czegoś. Ale pewnie można z tym coś zrobić
I z obserwacji Ci powiem że czasami bardzo to drażni otoczenie, jak np. pracuje się w spokojnym miejscu a ktoś ciągle stuka, szeleści, pstryka długopisem, sprawdza coś po 10 razy> Te ruchy są poza tym szybkie i nerwowe, różni się to od zwykłego wykonywania czynności to zwraca na Ciebie uwagę

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-08, 19:15   #3
Laurent_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość
Jeśli chciałabyś to pewnie warto. Może nie jest to nerwica natręctw bo, jak mówisz czuje się wtedy przymus robienia czegoś. Ale pewnie można z tym coś zrobić
I z obserwacji Ci powiem że czasami bardzo to drażni otoczenie, jak np. pracuje się w spokojnym miejscu a ktoś ciągle stuka, szeleści, pstryka długopisem, sprawdza coś po 10 razy> Te ruchy są poza tym szybkie i nerwowe, różni się to od zwykłego wykonywania czynności to zwraca na Ciebie uwagę
Własnie o to chodzi. Nie mam intencji być drażniąca albo jak ktoś mi już zwrócił uwagę, niektórzy myślą że próbuję na siłę uczyć ich porządku skoro odkładam rzeczy, które oni zostawili na wierzchu. Jak ktoś mnie zna to wie, że jestem normalną, ale dla nowych w firmie muszę być okropną osobą.

Poza tym najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie jestem świadoma tego co robię. Następnym razem co, może coś kupię przez internet bezwiednie klikając po telefonie. Nie wiem co mam o tym myśleć.
Laurent_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-08, 19:23   #4
zakonna
Naczelna Nastolatka

Może to ADHD a nie nerwica? Tak czy siak, takie rzeczy diagnozuje psychiatra.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości