Ile kosztuje ciąża? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-31, 12:34   #1
otojaola
Przyczajenie

Ile kosztuje ciąża?

Witajcie. W sobotę zobaczyłam upragnione 2 kreseczki na teście. Jest to moja pierwsza ciąza.
Dziś poszłam zapisać się do mojej pani doktor, do której chodziłam i mam do niej zaufanie i nie chciałabym jej zmieniać. Chodziłam do nie na nfz jednak było to w prywatniej przychodni. Niestety dowiedziałam się że niestety nfz nie przedłużyło kontraktu z tą przychodnią. Jest jakaś szansa od końca września ale to nic pewnego. Na razie przyjmują tylko prywatnie. Do zwykłej przychodni nie pójdę. Mam uraz. Mam też możliwość wykupienia abonamentu w innej prywatnej przychodni, ale tam żadnego lekarza osobiście nie znam a w necie opinie są różne. Jednak za około 100 zł. miesięcznie miałabym tam lekarza i wszelkie potrzebne badania, a nie jestem osobą zbyt majętną.
Serce ciągnie mnie jednak do mojej pani doktor, a tam sama wizyta kosztuje 100 zł. Za wszelkie badania pewnie musiałabym płacić.
Dlatego proszę wszystkie doświadczone ciężarówki, szczególnie te, które chodziły do lekarza prywatnie, ile was kosztowała ciąża. Wizyty, a przede wszystkim badania. Bo może nie wyszłoby dużo prywatnie niż w abonamencie?
Pozdrawiam serdecznie
otojaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 12:47   #2
vikicullen
Zadomowienie

Dot.: Ile kosztuje ciąża?

Ciężko powiedzieć ile kosztuje ciąża, ja płace akurat co 3 tygodnie po 70 zl. na poczatku badania kosztowaly dosc dużo, juz nie pamietam dokladnie ile ale wchodziło w to toxo WR itp i zapłaciłam jakos 120 zl, ale to tlyko na poczatku, potem tylko co 3 tygodnie mocz za jakies 5,6 zl i co 6 tygodni krew- 6,60 zl. i raz glukoza hmmm jakos tez niecale 20 zl. i to wszystko jak narazie

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0askflsw50.png

PAULINKA ur. 01.10.2015 r.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37tv739lp63vo5.png
vikicullen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 13:18   #3
metropolitan
Zadomowienie

ja podobnie, co 3 tygodnie płaciłam za wizytę 80 zł, badania na własny koszt, na początki jakoś właśnie z toxo ponad 100 zł płaciłam+ jeszcze tam jakieś inne, a potem to tak jak w poście wyżej, jakieś złotówki za mocz i krew, ale to się nie robi na każdą wizytę. także myślę, że dużo drożej ci nie wyjdzie..a przy tym będziesz miała usg na każdej wizycie i będziesz mogła częsciej oglądać maluszka, bo na nfz to nie wiem ale chyba rzadko te badania są.
metropolitan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 13:36   #4
Zuziczka
Rozeznanie

Widze dziewczyny, ze mialyscie tanio te wizyty i badania.

U mnie koszt wizyty to 100zl. Wizyta raz na miesiac, ale jak sa jakies problemy czy niepokoje to przeciez czesciej.
Badania na kazda wizyte- morfo o mocz- 20zl. Wymazy, posiewy itp- to jednorazowo koszt przynajmniej 50zl (ceny laboratorium). W ciazy czesto jakies zapalenia wychodza, wiec posiewy moga byc czestsze (decyzja lekarza)
Dodatkowe badania- toxo i hbs i gbs jesli bedziesz robic to tez drogo wychodzi. Poza tym grupa krwi- 25zl, krzywa cukrowa-20zl. USG-Przeplywy najczesciej placi sie osobno, chyba ze lekarz ma odpowiedni sprzet- 200zl.

Podsumowujac- jesli ciaza przebiega prawidlowo i bedziesz chodzic tylko na zaplanowane wizyty to koszt jest srednio ok. 130-150zl miesiecznie (jak u mnie). Jesli sa problemy to trzeba liczyc sie z dodatkowymi kosztami, czestszymi wizytami i badaniami. Chyba, ze gin polozy cie do szpitala i tam to porobia (ale z tym to roznie bywa)

Powodzenia dla Ciebie i Fasolki!
Stary 2010-08-31, 13:48   #5
passionfruit
Zakorzenienie

Gdzie wy mieszkacie, że tak mało płacicie za wizyty u gina? Mój lekarz bierze za każdą wizytę 150 zł. Do tego koszt wszystkich badań...nie wiem, strzelam około 500 zł. Dodajemy witaminy, ubrania ciążowe (część można normalnych, ale np spodnie trzeba kupić, a kosztują majątek). Tak "na oko" to ja wydałam "na ciążę" około 3 tyś.
Stary 2010-08-31, 13:49   #6
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez metropolitan Pokaż wiadomość
ja podobnie, co 3 tygodnie płaciłam za wizytę 80 zł, badania na własny koszt, na początki jakoś właśnie z toxo ponad 100 zł płaciłam+ jeszcze tam jakieś inne, a potem to tak jak w poście wyżej, jakieś złotówki za mocz i krew, ale to się nie robi na każdą wizytę. także myślę, że dużo drożej ci nie wyjdzie..a przy tym będziesz miała usg na każdej wizycie i będziesz mogła częsciej oglądać maluszka, bo na nfz to nie wiem ale chyba rzadko te badania są.
możesz chodzić na nfz do ginekologa założyć książeczkę ciąży i robić wszystkie badania za darmo w przychodni, a prowadzącego wybrać sobie prywatnie. Co za problem?
Ja tak zrobiłam, bo mój prowadzący jest ordynatorem w szpitalu w którym chcę rodzić (i niestety przyjmuje tylko prywatnie), ale szkoda mi kasy na wszystkie badania, jeśli mogę je robić na NFZ.
Troche częsciej jestem u ginekologa niż "normalnie" i tyle.
A koszty- jakieś 500pln za wizyty prywatne reszta na NFZ

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 13:56   #7
EdziaO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez otojaola Pokaż wiadomość
Witajcie. W sobotę zobaczyłam upragnione 2 kreseczki na teście. Jest to moja pierwsza ciąza.
Dziś poszłam zapisać się do mojej pani doktor, do której chodziłam i mam do niej zaufanie i nie chciałabym jej zmieniać. Chodziłam do nie na nfz jednak było to w prywatniej przychodni. Niestety dowiedziałam się że niestety nfz nie przedłużyło kontraktu z tą przychodnią. Jest jakaś szansa od końca września ale to nic pewnego. Na razie przyjmują tylko prywatnie. Do zwykłej przychodni nie pójdę. Mam uraz. Mam też możliwość wykupienia abonamentu w innej prywatnej przychodni, ale tam żadnego lekarza osobiście nie znam a w necie opinie są różne. Jednak za około 100 zł. miesięcznie miałabym tam lekarza i wszelkie potrzebne badania, a nie jestem osobą zbyt majętną.
Serce ciągnie mnie jednak do mojej pani doktor, a tam sama wizyta kosztuje 100 zł. Za wszelkie badania pewnie musiałabym płacić.
Dlatego proszę wszystkie doświadczone ciężarówki, szczególnie te, które chodziły do lekarza prywatnie, ile was kosztowała ciąża. Wizyty, a przede wszystkim badania. Bo może nie wyszłoby dużo prywatnie niż w abonamencie?
Pozdrawiam serdecznie
to u mnie znacznie drożej to wyszło ALE mam problemy endokrynologiczne. Za każdą wizytę u mojego lekarza płacię 120 zł. Do tego co miesiąc mam USG. Do 14 tygodnia kosztowało 120zł a następne tygodnie ok 150 zł. Do tego badania krwi:morfologia,mocz,cuki er,żelazo,hbs,wr,toxo,crp (zgodnie z cennikiem laboratorium)+u mnie dodatkowo tarczycowe hormony. Do tego przezierność karkowa 120 zł oraz test potrójny(na choroby ukłądu nerwowego) ok 300 zł. Także sumka wyszła z tego taka że jak o niej myślę to muszę sobie usiąść. A to jeszcze nie koniec. Niestety u mnie w przychodni na dobrą opiekę liczyć nie można.

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Cytat:
Napisane przez passionfruit Pokaż wiadomość
Gdzie wy mieszkacie, że tak mało płacicie za wizyty u gina? Mój lekarz bierze za każdą wizytę 150 zł. Do tego koszt wszystkich badań...nie wiem, strzelam około 500 zł. Dodajemy witaminy, ubrania ciążowe (część można normalnych, ale np spodnie trzeba kupić, a kosztują majątek). Tak "na oko" to ja wydałam "na ciążę" około 3 tyś.
myślę że u mnie to będzie zbliżona kwota. I jeszcze witaminy. Ja biorę centrum matera DHA a koszt miesięczny to niecałe 60 zł.

Ja też polecam jeśli ktoś ma taką możliwość wszystkie wyniki brać na NFZ. To koszt miesięcznie powiedzmy 50 zł jeśli nie ma się żadnych problemów i nie trzeba nic robić dodatkowo ani powtarzać. Ceny na pewno różne w zależności od regionu.

„Błogosławiony, który daje swoim dzieciom korzenie i skrzydła”
EdziaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 13:58   #8
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez passionfruit Pokaż wiadomość
Dodajemy witaminy, ubrania ciążowe (część można normalnych, ale np spodnie trzeba kupić, a kosztują majątek). Tak "na oko" to ja wydałam "na ciążę" około 3 tyś.
u mnie w przychodni rozdają witaminy dla kobiet w ciaży za darmo (nie są to super suplementy ale zawierają wszystkie potrzebne witaminy, minerały, kwas foliowy i w sumie są ok) do tego co jakiś czas pytam lekarkę czy ma próbki kosmetyków i zazwyczaj dostaję (mustella, ziaja, eris i jakieś jeszcze inne np. na rozstępy, do biustu itp)
co do ubrań- zwykłe spodnie, w których chodziłam do tej pory+ dobra krawcowa= spodnie ciążowe za 20pln i można je na powrót przerobić na zwykłe jeśli sie nie znoszą
albo, jeśli dużo się tyje- spodnie kupować w ciuchlandach (mam parę jeansów ciążowych za 5,50pln) za które w sklepie (next) zapłaciłabym 240pln!
ogólnie jeśli chodzi o ciuchy- polecam szperki wiadomo ze i tak w tych ciuchach pochodzi sie tylko kilka miesięcy, wiec nie widzę sensu wydawania grubszej kasy na nie, no chyba że was stać - to co innego.W sumie gdyby mnie było stać, to wolałabym iść do pierwszej lepszej galerii handlowej i obkupić się na maxa niż łazić po ciuchlandach i grzebać w szmatkach...no ale...zawsze można wygrzebać coś naprawdę extra za grosze

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...

Edytowane przez la'Mbria
Czas edycji: 2010-08-31 o 14:00
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 15:05   #9
EdziaO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez la'Mbria Pokaż wiadomość
u mnie w przychodni rozdają witaminy dla kobiet w ciaży za darmo (nie są to super suplementy ale zawierają wszystkie potrzebne witaminy, minerały, kwas foliowy i w sumie są ok) do tego co jakiś czas pytam lekarkę czy ma próbki kosmetyków i zazwyczaj dostaję (mustella, ziaja, eris i jakieś jeszcze inne np. na rozstępy, do biustu itp)
co do ubrań- zwykłe spodnie, w których chodziłam do tej pory+ dobra krawcowa= spodnie ciążowe za 20pln i można je na powrót przerobić na zwykłe jeśli sie nie znoszą
albo, jeśli dużo się tyje- spodnie kupować w ciuchlandach (mam parę jeansów ciążowych za 5,50pln) za które w sklepie (next) zapłaciłabym 240pln!
ogólnie jeśli chodzi o ciuchy- polecam szperki wiadomo ze i tak w tych ciuchach pochodzi sie tylko kilka miesięcy, wiec nie widzę sensu wydawania grubszej kasy na nie, no chyba że was stać - to co innego.W sumie gdyby mnie było stać, to wolałabym iść do pierwszej lepszej galerii handlowej i obkupić się na maxa niż łazić po ciuchlandach i grzebać w szmatkach...no ale...zawsze można wygrzebać coś naprawdę extra za grosze
ja na ciuchach jakoś nie mam szczęścia. Dużo fajnych rzeczy znalazłam dla małego, ale dla siebie to ledwo 2 bluzy i tunike wygrzebałam. Spodnie kupiłam w normalnym sklepie, fakt że o przerabianiu nie pomyślałam, a to bardzo dobry pomysł, szczególnie jak ma się znajomą krawcową. Z tańszych rozwiązań fajne są legginsy-wyjdą o niebo taniej niż spodnie ciążowe. Teraz mam problem z kurtką i póki co też nie mogę wygrzebać nic sensownego.
kosmetyki tanie polecam zwykłe rossmanowe są bardzo dobre i często chwalone(choć nie tak wygodne w aplikacji jak te drogie bo np oliwka długo się wchłania). A witaminy-cóż na rynku jest ich dużo. Ja chciałam to akurat najlepsze i z DHA bo mam wadę wzroku a wyczytałam, że to małemu wzmocni oczy. I takie polecił mi lekarz i farmaceuta.

„Błogosławiony, który daje swoim dzieciom korzenie i skrzydła”
EdziaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 15:49   #10
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Ja mam bardzod obrego lekarza na NFZ w nowoczesnej przychodni , z nowym usg wiec to wszystko mi odpada.
Place czasem za badania- jak np za grupe krwi dwa razy, czesto za mocz i cukier bo nie chce mi sie biegac po skierowania.

Czesc ubranek dostalam, czesc kupilam na Allegro - ciezko powiedziec ile kosztuje ciaza.
Chyba bardziej trzeba sie martwic ile kosztuje maluch juz po ciazy
irsin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 16:24   #11
kardashi
Zakorzenienie

Ja za wizyty płaciłam 70zł za wizytę co 4 tygodnie do 7 miesiaca. Potem od marca gość zmienił miejsce i brał 80zł. i pod koniec ciąży już co 2-3 tygodnie. do maja

Początkowe badania (toxo, gr krwi, kiła itp itd) wyniosły mnie 70zł. Potem co dwa miesiące mocz i morfologia 12-15zł.

Witaminy ok 40zł.

10.11.12 - zapuszczam włosy

Edytowane przez kardashi
Czas edycji: 2010-08-31 o 16:26
kardashi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-31, 16:25   #12
Carol77
Zakorzenienie

Witaj i gratuluję II kreseczek!!!

Ja na całą ciąże, włącznie z lekami, badaniami, 3 prenatalnymi usg i prywatnymi wizytami, każda po 130 zł wydałam 4,5 tysiąca. Mam każdy koszt skrupulatnie zapisany na kompie

Olusia
Filipek

Adaś

A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it.

Edytowane przez Carol77
Czas edycji: 2010-08-31 o 16:27
Carol77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 18:01   #13
Pamela86
Zakorzenienie

Oj ciężko powiedzieć, ja co 3tyg płace za prywatna wizyte na kazdej mam usg 150zł plus wszystkie badania pełnopłatne, badania prenatalne kazde 150zł... troche tego jest ale uwazam ze warto i nie żałuje kaski na dzidzie do tego dochodzi cała wyprawka... kremy, ciuchy ciążowe, leki itp... wychodzi bardzo duzo nawet nie licze, ale nie zamienilabym mojego gina na żadnego innego, a na nfz chodzilam juz do sześciu i juz wiecej tego błędu nie popełnie...

Edytowane przez Pamela86
Czas edycji: 2010-09-01 o 12:30
Pamela86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 18:13   #14
mokra6
Zadomowienie

Ja płacę 200 zł za wizyty, ostatnio 270, bo robił mi genetyczne usg, a za 3D czy tam 4D pewnie jeszcze więcej będę płacić. Do tego badania, które teraz robiłam wyniosły mnie 168 zł. I narazie tak co miesiąc, później co 2 tyg. No ale cóż... Cel uświęca środki

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51052.png
mokra6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 18:40   #15
otojaola
Przyczajenie

Dzięki Dziewczyny.

Chyba jednak wybiorę abonament w tamtej klinice. Ogólnie podobno bardzo dobra jest i w ramach abonamentu miałabym wszystkie badania a także innych lekarzy. Czyli na pewno bardziej się opłaca. Ale ja tak bardzo nie lubię zmieniać lekarzy. Zobaczymy. Na razie zapisałam się na 9 września prywatnie do mojej pani doktor. Także jeszcze tydzień mam na podjęcie decyzji. Może jednak to głupie nfz podpisze umowę z tą przychodnią.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc
otojaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 19:21   #16
niebieskaa
Rozeznanie

ja za wizyte płace 100zł w tym badanie zawsze usg choc na chwilke mi robi poza tym za badania trzeba placic, ale nie robi sie ich az tak duzo, poza tymi ktore wykonujesz na poczatku czyli te wszystki toksoplazmoza, cytomegalia, rozyczka ito ktore mnie wyniosly akurat 26ozł, ale nie wiem czy one tez sa na nfz?
no i badania prenatalne, one tez kosztuja wiecej, ale nie wiem czy sa na nfz, na pewno badanie 3d nie tak mi sie zdaje, musisz zdecydować sama, jednak jest to troche pieniazkow, sama sie nie spodziewalam kiedyś, że az tyle ale coz. Powodzenia no i gratulacje!!!
niebieskaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 19:33   #17
Majka232
Zakorzenienie

Ja za wizyty z usg płacę 110 zł - co m-c od 7 do 30 t.c. teraz co 3 tyg.
dodatk. usg w 32 t.c. - 100 zł

Badania:
Co m-c mocz + morfologia - 6 + 7 zł
3 x toxo IgM + 1 raz IgG = ok.110 zł
inne badania (gr.krwi, HIV, HBS, WR itd.) - myślę, że ok.250 zł
witaminy - 45 zł za opak/m-c
żelazo - 3 opak. 3 x 30 zł

cyt. , st. czystości, wymaz na paciorkowce - ok.80 zł

kosmetyki na rozstępy - sprawa indywidualna - u mnie cała ciąża + zakupione już na po porodzie - ok.650 zł (kurcze aż się zdziwiłam jak to podliczyłam...)

Pewnie o czymś zapomniałam, ale mniej więcej tak to u mnie wygląda
Stary 2010-08-31, 20:08   #18
potoczanka
Raczkowanie

Jestem w 5 m-cu ciąży i jeżeli chodzi o koszty jak do tej pory to nie były duże. Zrezygnowałam z wizyt u mojej pani doktor na rzecz lekarza,który przyjmuje przy szpitalu w którym chcę rodzić. Znalazłam opinię na internecie i chodzę na wizyty na NFZ. Jedyne badanie za jakie zapłaciłam było to badanie grupy krwi. Gabinet jest lepiej wyposażony niż ten do którego chodziłam prywatnie. Do tego koszt witaminek. Na następną wizytę muszę wypić glukozę.

Jeżeli chodzi o ubrania to chyba tak naprawdę indywidualna sprawa każdej z dziewczyn. Koszt jest zależny od tego na co nas stać. Przechodziłam lato w sukienkach, w H&M na przecenie kupiłam dwie pary spodni: rybaczki za 30 zł i długie za 60 zł. Oprócz tego wygodne legginsy i tuniki z second handu po 4 zł. Pogoda się psuje więc trzeba będzie pomyśleć nad kurteczką.

Myślę że wielkość wydatków zależy od wielu czynników. Ja dla dzidziusia dostanę trochę rzeczy od rodzinki - kuzynki już skrupulatnie przeszukują szafy i odkładają wanienki, chodziki, bujaki i zabawki .Dziadkowie sami zadeklarowali się że podzielą się kosztami wózka i łóżezka . Gorzej jak nie można liczyć na pomoc z żadnej strony, ale kto sobie poradzi jak nie my kobitki!

Nie dołuj się kosztami tylko ciesz wyjątkowym stanem!
Mówią że, kiedy rodzi się człowiek z nieba spada dusza i rozpada się na dwie części... Jedna z nich trafia do kobiety druga do mężczyzny... Natomiast całe życie polega na odnalezieniu tej drugiej połowy... połowy swojej własnej duszy... połowy samego siebie...

15.08.2009
potoczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 20:56   #19
ewi83
Zadomowienie

a u mnie koszt ciazy =koszt ceny witamin Mieszkam u UK a tutaj wszystkie wizyty i badania sa za darmo, nawet dentysta jest za darmo przez caly okres ciazy i rok po urodzeniu

jesli chodzi o ubrania, to szczerze polecam leginsy, super wygodna i tanie

21 maja 2010- Nikolas Filip
06 kwiecien 2013- Anton Leon
ewi83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-01, 07:49   #20
moniqac
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez otojaola Pokaż wiadomość
Dzięki Dziewczyny.

Chyba jednak wybiorę abonament w tamtej klinice. Ogólnie podobno bardzo dobra jest i w ramach abonamentu miałabym wszystkie badania a także innych lekarzy. Czyli na pewno bardziej się opłaca. Ale ja tak bardzo nie lubię zmieniać lekarzy. Zobaczymy. Na razie zapisałam się na 9 września prywatnie do mojej pani doktor. Także jeszcze tydzień mam na podjęcie decyzji. Może jednak to głupie nfz podpisze umowę z tą przychodnią.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc

wiesz co - dla mnie ważniejsze, a nawet najważniejsze jest zaufanie do mojego lekarza. szczególnie w takim okresie życia jakim się znajdujemy. nie wyobrażam sobie że miałabym teraz go zmienić. i mimo tego, że bierze 200zł za wizytę, wszystkie badania muszę płacić sama (tak jak dziewczyny pisały - pierwsze badania to ok 200zł) to za nic w świecie nie ryzykowałabym z nowym lekarzem.
ale to tylko moje skromne zdanie .

powodzenia i gratuluje 2 kresek .

Mamusia Szymusia od 27.04.2011 .
moniqac jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-01, 08:18   #21
Aper
Zadomowienie

otojaola - widać,że ciągnie Cię do tej Twojej pani doktor, masz do niej zaufanie, prawda? To jest bardzo ważne w ciąży, bo będziesz miała wiele wątpliwości, pytań i dobry lekarz, który uspokoi, do którego masz zaufanie to podstawa. I to już na pierwszej wizycie. Popieram moniqac! W tej kwestii bym nie oszczędzała Co do badań, to oprócz nfz jest jeszcze jedna mozliwość- przychodnie i szpitale często mają różne programy dla kobiet w ciąży - nawet jeśli lekarz o nich nie powie, to warto podzwonić i się popytać - mi się udało zrobić m.in. usg przezierności kark, cytomegalię, toxo za darmo mimo, że chodziłam prywatnie do lekarza.
Koszty: wizyta - 50 zł, z usg 100zł (wiem, wiem, mało ale ja na zadupiu mieszkam) co 3 lub 4 tygodnie. Plus ok 15 zł co 2 miesiące na mocz i krew. I ok 100 zł na miesiąc na witaminy i krem p/rozstępom. Za to myślę,że oszczędziłam na ciuchach - dokupiłam 3 pary spodni (tylko1 typowo "ciążowe"), i mnóstwo zwykłych "nieciążowych" tunik, bluzek które teraz są też ok, na zimę zmieściłam się w starej kurtce, na wiosnę kupiłam obszerniejszy płaszczyk, a wiosna była tak zimna(mama majowa jestem), że nie musiałam kupować ani ciążowych sukienek, ani bluzek z krótkim rękawkiem no i nie mówiąc o tym, że 2,5 ost miesiące przesiedziałam w domu.

Podsumowując: Doradzam, żebyś szła do tej pani doktor... Zawsze możesz potem zmienić lekarza, jeśli zechcesz.

Edytowane przez Aper
Czas edycji: 2010-09-01 o 08:23 Powód: dopisek
Aper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-01, 12:22   #22
kretencja
Zakorzenienie

mokra, masz taki sam avatar jak ja

Ja akurat chodzę do lekarza na nfz, więc mogę podać pozostałe koszta.
Jestem w 27 tygodniu. Jak dotąd 3 USG prywatnie, razem 390zł.
Badania odpłatne: toxoplazmoza, cytomegalia, TSH, raz morfologia na własne życzenie - w sumie ok. 200zł pewnie.
Witaminy - 28zł co dwa miesiące, więc do tej pory ok.90zł.
Luteina, magnez, no-spa - nie umiem policzyć, ale nie są to drogie leki.
Provag - biorę kapsułkę co 3 dni, więc opakowanie za 23zł starcza na miesiąc, czyli do tej pory ok.140zł
Jakby jeszcze policzyć ciuchy... Trzy ciążowe staniki, w sumie ok.140zł, dwie pary spodni, każde po ok.130zł. Bluza ciążowa bodajże 70zł. Legginsy i rajstopy ciążowe w sumie ok. 50zł.
Więcej grzechów nie pamiętam

Razem wychodzi poniżej 1,5tys. Do końca jeszcze 3 miesiące, w tym pewnie 1 lub 2 USG. I chyba musze kupić jakiś płaszcz na listopad, bo sporo przytyłam i nie zapnę się w starą kurtkę.
Muszę przyznać, że dla mnie to spora kwota, nie dałabym chyba rady chodzić prywatnie co 3 tygodnie do gina. Na szczęście jestem w mojego na nfz zadowolona...

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-01, 12:56   #23
Koteczek20lat
Przyczajenie

U mnie koszt ciąży to około 700 zł. Czyli ciuchy ciążowe Mieszkam w DK wszystkie badania za darmo
Ciąża dużo mnie nie wyniosła za to dziecko dużo kosztuje.
Szczególnie wyprawka...
Koteczek20lat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 11:23   #24
MartuNiunia87
Rozeznanie

Smile Dot.: Ile kosztuje ciąża?

Mój koszt ciąży w sumie się nie zastanawiałam nad tym ale generalnie chodziłam do lekarza w przychodni normalnie z NFZ i byłam zadowolona, wiec wszystkie badania + USG miałam za darmo tylko witaminy- Centrum Materna- wtedy był to koszt ok 89 zł na 3 miesiące (90 tabl) i jednorazowo tabletki na podtrzymanie i upławy na początku ciąży tez ok 8 zł, jeśli chodzi o ciuchy ciążowe to ja chodziłam z największym bębnem w sumie latem (rodziłam we wrześniu) więc kurtka i inne ciepłe rzeczy mi odpadły. Polecam na ten czas ciucholandy (jak już wcześniej wizażystki wspominały) ja kupiłam tam spodnie ciążowe z materiału za jakieś 8zł, następne kupiłam w reporterze- zwykłe spodnie sportowe, rozciągliwe z szeroką gumką za 19,90 zł, tunikę pod którą zmieniałam bluzki- wcale nie ciążowe, takie w których chodziłam wcześniej (nawet jak były za krótkie na brzuszek to nie było widać ), do tego ponownie w ciucholandzie kupiłam bawełnianą sukienkę na ramiączkach i do kolan odcięta pod biustem (wcale nie ciążową, ale wystarczyło odpruć zaszewki jak brzuszek urósł) za jakieś kolejne 10 zł,a sukienka była taka świetna ze nosiłam ją jako sukienkę i jako tunikę do spodni i w chłodne dni zakładałam pod nią bluzkę,potem zainwestowałam w cieniutką bluzkę- tunikę na ramiączkach też nie ciążowa, ale odcięta pod biustem więc mi pasowała, z targu na dodatek na wyprzedaży za 5 zł no i moja mama w prezencie urodzinowym kupiła mi typowo ciążowa sukienkę w Indiashop'ie za chyba 60 zł. W sumie te ciuchy mi wystarczyły bo praktycznie przez pierwsze 5 i pół miesiąca ciąży chodziłam w swoich ciuchach normalnych bo mieściłam się do nich bez problemu, więc ja i mój mąż wydaliśmy na moje ubranka w ciąży lekko ponad 40 zł plus 60 wydane przez moja mamę.. to daje jakieś 100 zł plus witaminy dla mnie i bobasa przez całe 9 miesięcy to razem daje nie całe 370zł

Akurat jeśli chodzi o ciuchy (nie tylko ciążowe) to jeśli dobrze się poszuka i nie masz nic przeciwko ciucholandom to można się łanie ubrać i to za niewielkie pieniądze. Choć może mi się łatwo mówi, bo nie przytyłam zbyt dużo (11 kg w sumie to tylko w brzuszku, po 6 tygodniach od porodu ważyłam już tyle co przed ciążą ) no i chodziłam "najbardziej w ciąży" latem

Co do lekarza i badań popieram pomysł z chodzeniem do przychodni i korzystaniem z tego co się nam należy i dodatkowo w razie potrzeby, chęci czy "sentymentu" do własnego lekarza można skorzystać z porani prywatnej

Często nie trzeba wydawać kosmicznych sum na ubranie czy badania (nie mówię o przypadkach gdy trzeba i nie ma innego wyjścia) zawsze lepiej zostawić sobie te pieniążki na czas kiedy bąbel będzie już na świecie, wtedy to dopiero się zaczynają wydatki
Sakramentalne TAK - 11.06.2011
Martynka- 23.02.2012

...Jeśli myślisz, ze wiesz wszystko to znaczy, że tak naprawdę nie wiesz nic...

Edytowane przez MartuNiunia87
Czas edycji: 2010-09-03 o 11:34
MartuNiunia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 14:30   #25
iizabelaa
Zakorzenienie

ja w małym mieście

za wizytę płacę 70zł,
wiadomo na początku co miesiąc potem co 2 tyg.

za pierwsze badania, razem z grupą krwi płaciłam 53 zł

toxo nie robiłam
mam zamiar zrobić usg prentalne 200zł

To 100zł za miesiąc może okazać się korzystne, w zależności co będziesz miała w abonamencie Może tam np. być usg prenatalne plus usg 3d a może nie być.
Stary 2010-09-04, 15:39   #26
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Ty dowiedz się dokładnie, czy to ubezpieczenie za 100 zł miesięcznie obejmuje prowadzenie ciąży od pierwszej składki.
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-06, 10:33   #27
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

ja spodnie kupilam w sklepie z uzywana odzieza, bo i tak teraz w tym nie chodze przeciez - koszt 15 zl, za gina placilam 50 za wizyte , za badania nic nie placilam.
Najwiecej wynosily mnie chyba leki roznego rodzaju plus witaminki.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-06, 14:34   #28
żurawinka
Zakorzenienie

Chmm... ja chodzę państwowo na szczęście i nic na to nie wydaję -a kiedyś byłam zwolenniczką prywatnego leczenia, jednak lekarz ( dobry lekarz) to podstawa. Do mojego są masakryczne kolejki i naprawdę mam szczęście być zaopiekowaną przez niego Ale do rzeczy - koszt badań krew, mocz, tokso, tarczyca, wszystkie usg, ekg serca, glukoza itp. - za free. Koszt duphastonu ok 80 zł miesięcznie, w to wliczone kwas foliowy i magnez.
Ogólnie jestem dopiero w czwartym miesiącu więc wydatki maleńkie - spodnie kupił mi ostatnio mąż, górę mieszczę jeszcze w stare rzeczy
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-06, 19:17   #29
Klarissa
Zakorzenienie

U mnie wizyta 100 zł, wizyta z usg 180 zł.
Do tego doliczyć badania robione prywatnie, ostatnio prawie 100 zł zapłaciłam (paciorkowiec, krew, mocz).

Zdecydowanie najlepiej jest chodzić na NFZ i dostawać skierowania na badania.
Stary 2010-09-06, 20:22   #30
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

ja 50 zl za wizyte to juz z usg placilam.Nieraz 40 a za pierwsza wizyte 60 zaplacilam.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości