![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Ile kosztuje ciąża?
Witajcie. W sobotę zobaczyłam upragnione 2 kreseczki na teście. Jest to moja pierwsza ciąza.
Dziś poszłam zapisać się do mojej pani doktor, do której chodziłam i mam do niej zaufanie i nie chciałabym jej zmieniać. Chodziłam do nie na nfz jednak było to w prywatniej przychodni. Niestety dowiedziałam się że niestety nfz nie przedłużyło kontraktu z tą przychodnią. Jest jakaś szansa od końca września ale to nic pewnego. Na razie przyjmują tylko prywatnie. Do zwykłej przychodni nie pójdę. Mam uraz. Mam też możliwość wykupienia abonamentu w innej prywatnej przychodni, ale tam żadnego lekarza osobiście nie znam a w necie opinie są różne. Jednak za około 100 zł. miesięcznie miałabym tam lekarza i wszelkie potrzebne badania, a nie jestem osobą zbyt majętną. Serce ciągnie mnie jednak do mojej pani doktor, a tam sama wizyta kosztuje 100 zł. Za wszelkie badania pewnie musiałabym płacić. Dlatego proszę wszystkie doświadczone ciężarówki, szczególnie te, które chodziły do lekarza prywatnie, ile was kosztowała ciąża. Wizyty, a przede wszystkim badania. Bo może nie wyszłoby dużo prywatnie niż w abonamencie? Pozdrawiam serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ile kosztuje ciąża?
Ciężko powiedzieć ile kosztuje ciąża, ja płace akurat co 3 tygodnie po 70 zl. na poczatku badania kosztowaly dosc dużo, juz nie pamietam dokladnie ile ale wchodziło w to toxo WR itp i zapłaciłam jakos 120 zl, ale to tlyko na poczatku, potem tylko co 3 tygodnie mocz za jakies 5,6 zl i co 6 tygodni krew- 6,60 zl. i raz glukoza hmmm jakos tez niecale 20 zl. i to wszystko jak narazie
![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
ja podobnie, co 3 tygodnie płaciłam za wizytę 80 zł, badania na własny koszt, na początki jakoś właśnie z toxo ponad 100 zł płaciłam+ jeszcze tam jakieś inne, a potem to tak jak w poście wyżej, jakieś złotówki za mocz i krew, ale to się nie robi na każdą wizytę. także myślę, że dużo drożej ci nie wyjdzie..a przy tym będziesz miała usg na każdej wizycie i będziesz mogła częsciej oglądać maluszka, bo na nfz to nie wiem ale chyba rzadko te badania są.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Widze dziewczyny, ze mialyscie tanio te wizyty i badania.
U mnie koszt wizyty to 100zl. Wizyta raz na miesiac, ale jak sa jakies problemy czy niepokoje to przeciez czesciej. ![]() Badania na kazda wizyte- morfo o mocz- 20zl. Wymazy, posiewy itp- to jednorazowo koszt przynajmniej 50zl (ceny laboratorium). W ciazy czesto jakies zapalenia wychodza, wiec posiewy moga byc czestsze (decyzja lekarza) Dodatkowe badania- toxo i hbs i gbs jesli bedziesz robic to tez drogo wychodzi. Poza tym grupa krwi- 25zl, krzywa cukrowa-20zl. USG-Przeplywy najczesciej placi sie osobno, chyba ze lekarz ma odpowiedni sprzet- 200zl. Podsumowujac- jesli ciaza przebiega prawidlowo i bedziesz chodzic tylko na zaplanowane wizyty to koszt jest srednio ok. 130-150zl miesiecznie (jak u mnie). Jesli sa problemy to trzeba liczyc sie z dodatkowymi kosztami, czestszymi wizytami i badaniami. Chyba, ze gin polozy cie do szpitala i tam to porobia (ale z tym to roznie bywa) Powodzenia dla Ciebie i Fasolki! ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Gdzie wy mieszkacie, że tak mało płacicie za wizyty u gina? Mój lekarz bierze za każdą wizytę 150 zł. Do tego koszt wszystkich badań...nie wiem, strzelam około 500 zł. Dodajemy witaminy, ubrania ciążowe (część można normalnych, ale np spodnie trzeba kupić, a kosztują majątek). Tak "na oko" to ja wydałam "na ciążę" około 3 tyś.
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tak zrobiłam, bo mój prowadzący jest ordynatorem w szpitalu w którym chcę rodzić (i niestety przyjmuje tylko prywatnie), ale szkoda mi kasy na wszystkie badania, jeśli mogę je robić na NFZ. Troche częsciej jestem u ginekologa niż "normalnie" i tyle. A koszty- jakieś 500pln za wizyty prywatne ![]()
![]() |
![]() |
#7 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Cytat:
Ja też polecam jeśli ktoś ma taką możliwość wszystkie wyniki brać na NFZ. To koszt miesięcznie powiedzmy 50 zł jeśli nie ma się żadnych problemów i nie trzeba nic robić dodatkowo ani powtarzać. Ceny na pewno różne w zależności od regionu.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do ubrań- zwykłe spodnie, w których chodziłam do tej pory+ dobra krawcowa= spodnie ciążowe za 20pln ![]() albo, jeśli dużo się tyje- spodnie kupować w ciuchlandach (mam parę jeansów ciążowych za 5,50pln) za które w sklepie (next) zapłaciłabym 240pln! ogólnie jeśli chodzi o ciuchy- polecam szperki ![]() ![]()
jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik ![]() Edytowane przez la'Mbria Czas edycji: 2010-08-31 o 14:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
kosmetyki tanie polecam zwykłe rossmanowe są bardzo dobre i często chwalone(choć nie tak wygodne w aplikacji jak te drogie bo np oliwka długo się wchłania). A witaminy-cóż na rynku jest ich dużo. Ja chciałam to akurat najlepsze i z DHA bo mam wadę wzroku a wyczytałam, że to małemu wzmocni oczy. I takie polecił mi lekarz i farmaceuta.
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja mam bardzod obrego lekarza na NFZ w nowoczesnej przychodni , z nowym usg wiec to wszystko mi odpada.
Place czasem za badania- jak np za grupe krwi dwa razy, czesto za mocz i cukier bo nie chce mi sie biegac po skierowania. Czesc ubranek dostalam, czesc kupilam na Allegro - ciezko powiedziec ile kosztuje ciaza. Chyba bardziej trzeba sie martwic ile kosztuje maluch juz po ciazy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja za wizyty płaciłam 70zł za wizytę co 4 tygodnie do 7 miesiaca. Potem od marca gość zmienił miejsce i brał 80zł. i pod koniec ciąży już co 2-3 tygodnie. do maja
![]() Początkowe badania (toxo, gr krwi, kiła itp itd) wyniosły mnie 70zł. Potem co dwa miesiące mocz i morfologia 12-15zł. Witaminy ok 40zł. Edytowane przez kardashi Czas edycji: 2010-08-31 o 16:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Witaj i gratuluję II kreseczek!!!
Ja na całą ciąże, włącznie z lekami, badaniami, 3 prenatalnymi usg i prywatnymi wizytami, każda po 130 zł wydałam 4,5 tysiąca. Mam każdy koszt skrupulatnie zapisany na kompie ![]()
♥♥♥ Olusia Filipek Adaś A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it. ღ Edytowane przez Carol77 Czas edycji: 2010-08-31 o 16:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Oj ciężko powiedzieć, ja co 3tyg płace za prywatna wizyte na kazdej mam usg 150zł plus wszystkie badania pełnopłatne, badania prenatalne kazde 150zł... troche tego jest ale uwazam ze warto i nie żałuje kaski na dzidzie do tego dochodzi cała wyprawka... kremy, ciuchy ciążowe, leki itp... wychodzi bardzo duzo nawet nie licze, ale nie zamienilabym mojego gina na żadnego innego, a na nfz chodzilam juz do sześciu i juz wiecej tego błędu nie popełnie...
Edytowane przez Pamela86 Czas edycji: 2010-09-01 o 12:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Ja płacę 200 zł za wizyty, ostatnio 270, bo robił mi genetyczne usg, a za 3D czy tam 4D pewnie jeszcze więcej będę płacić. Do tego badania, które teraz robiłam wyniosły mnie 168 zł. I narazie tak co miesiąc, później co 2 tyg. No ale cóż... Cel uświęca środki
![]()
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Dzięki Dziewczyny.
Chyba jednak wybiorę abonament w tamtej klinice. Ogólnie podobno bardzo dobra jest i w ramach abonamentu miałabym wszystkie badania a także innych lekarzy. Czyli na pewno bardziej się opłaca. Ale ja tak bardzo nie lubię zmieniać lekarzy. Zobaczymy. Na razie zapisałam się na 9 września prywatnie do mojej pani doktor. Także jeszcze tydzień mam na podjęcie decyzji. Może jednak to głupie nfz podpisze umowę z tą przychodnią. Jeszcze raz dziękuję za pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
ja za wizyte płace 100zł w tym badanie zawsze usg choc na chwilke mi robi poza tym za badania trzeba placic, ale nie robi sie ich az tak duzo, poza tymi ktore wykonujesz na poczatku czyli te wszystki toksoplazmoza, cytomegalia, rozyczka ito ktore mnie wyniosly akurat 26ozł, ale nie wiem czy one tez sa na nfz?
no i badania prenatalne, one tez kosztuja wiecej, ale nie wiem czy sa na nfz, na pewno badanie 3d nie tak mi sie zdaje, musisz zdecydować sama, jednak jest to troche pieniazkow, sama sie nie spodziewalam kiedyś, że az tyle ale coz. Powodzenia no i gratulacje!!! ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja za wizyty z usg płacę 110 zł - co m-c od 7 do 30 t.c. teraz co 3 tyg.
dodatk. usg w 32 t.c. - 100 zł Badania: Co m-c mocz + morfologia - 6 + 7 zł 3 x toxo IgM + 1 raz IgG = ok.110 zł inne badania (gr.krwi, HIV, HBS, WR itd.) - myślę, że ok.250 zł witaminy - 45 zł za opak/m-c żelazo - 3 opak. 3 x 30 zł cyt. , st. czystości, wymaz na paciorkowce - ok.80 zł kosmetyki na rozstępy - sprawa indywidualna - u mnie cała ciąża + zakupione już na po porodzie - ok.650 zł (kurcze aż się zdziwiłam jak to podliczyłam...) Pewnie o czymś zapomniałam, ale mniej więcej tak to u mnie wygląda
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Jestem w 5 m-cu ciąży i jeżeli chodzi o koszty jak do tej pory to nie były duże. Zrezygnowałam z wizyt u mojej pani doktor na rzecz lekarza,który przyjmuje przy szpitalu w którym chcę rodzić. Znalazłam opinię na internecie i chodzę na wizyty na NFZ. Jedyne badanie za jakie zapłaciłam było to badanie grupy krwi. Gabinet jest lepiej wyposażony niż ten do którego chodziłam prywatnie
![]() Jeżeli chodzi o ubrania to chyba tak naprawdę indywidualna sprawa każdej z dziewczyn. Koszt jest zależny od tego na co nas stać. Przechodziłam lato w sukienkach, w H&M na przecenie kupiłam dwie pary spodni: rybaczki za 30 zł i długie za 60 zł. Oprócz tego wygodne legginsy i tuniki z second handu po 4 zł. Pogoda się psuje więc trzeba będzie pomyśleć nad kurteczką ![]() Myślę że wielkość wydatków zależy od wielu czynników. Ja dla dzidziusia dostanę trochę rzeczy od rodzinki - kuzynki już skrupulatnie przeszukują szafy i odkładają wanienki, chodziki, bujaki i zabawki ![]() ![]() ![]() Nie dołuj się kosztami tylko ciesz wyjątkowym stanem! ![]()
Mówią że, kiedy rodzi się człowiek z nieba spada dusza i rozpada się na dwie części... Jedna z nich trafia do kobiety druga do mężczyzny... Natomiast całe życie polega na odnalezieniu tej drugiej połowy... połowy swojej własnej duszy... połowy samego siebie...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
a u mnie koszt ciazy =koszt ceny witamin
![]() ![]() jesli chodzi o ubrania, to szczerze polecam leginsy, super wygodna i tanie ![]()
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
wiesz co - dla mnie ważniejsze, a nawet najważniejsze jest zaufanie do mojego lekarza. szczególnie w takim okresie życia jakim się znajdujemy. nie wyobrażam sobie że miałabym teraz go zmienić. i mimo tego, że bierze 200zł za wizytę, wszystkie badania muszę płacić sama (tak jak dziewczyny pisały - pierwsze badania to ok 200zł) to za nic w świecie nie ryzykowałabym z nowym lekarzem. ale to tylko moje skromne zdanie ![]() powodzenia i gratuluje 2 kresek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
otojaola - widać,że ciągnie Cię do tej Twojej pani doktor, masz do niej zaufanie, prawda? To jest bardzo ważne w ciąży, bo będziesz miała wiele wątpliwości, pytań i dobry lekarz, który uspokoi, do którego masz zaufanie to podstawa. I to już na pierwszej wizycie. Popieram moniqac! W tej kwestii bym nie oszczędzała
![]() Koszty: wizyta - 50 zł, z usg 100zł (wiem, wiem, mało ![]() ![]() ![]() Podsumowując: Doradzam, żebyś szła do tej pani doktor... Zawsze możesz potem zmienić lekarza, jeśli zechcesz. Edytowane przez Aper Czas edycji: 2010-09-01 o 08:23 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
mokra, masz taki sam avatar jak ja
![]() Ja akurat chodzę do lekarza na nfz, więc mogę podać pozostałe koszta. Jestem w 27 tygodniu. Jak dotąd 3 USG prywatnie, razem 390zł. Badania odpłatne: toxoplazmoza, cytomegalia, TSH, raz morfologia na własne życzenie - w sumie ok. 200zł pewnie. Witaminy - 28zł co dwa miesiące, więc do tej pory ok.90zł. Luteina, magnez, no-spa - nie umiem policzyć, ale nie są to drogie leki. Provag - biorę kapsułkę co 3 dni, więc opakowanie za 23zł starcza na miesiąc, czyli do tej pory ok.140zł Jakby jeszcze policzyć ciuchy... ![]() Więcej grzechów nie pamiętam ![]() Razem wychodzi poniżej 1,5tys. Do końca jeszcze 3 miesiące, w tym pewnie 1 lub 2 USG. I chyba musze kupić jakiś płaszcz na listopad, bo sporo przytyłam i nie zapnę się w starą kurtkę. Muszę przyznać, że dla mnie to spora kwota, nie dałabym chyba rady chodzić prywatnie co 3 tygodnie do gina. Na szczęście jestem w mojego na nfz zadowolona...
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
U mnie koszt ciąży to około 700 zł. Czyli ciuchy ciążowe
![]() ![]() Ciąża dużo mnie nie wyniosła za to dziecko dużo kosztuje. Szczególnie wyprawka... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
![]()
Mój koszt ciąży w sumie się nie zastanawiałam nad tym
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akurat jeśli chodzi o ciuchy (nie tylko ciążowe) to jeśli dobrze się poszuka i nie masz nic przeciwko ciucholandom to można się łanie ubrać i to za niewielkie pieniądze. Choć może mi się łatwo mówi, bo nie przytyłam zbyt dużo (11 kg w sumie to tylko w brzuszku, po 6 tygodniach od porodu ważyłam już tyle co przed ciążą ![]() ![]() Co do lekarza i badań popieram pomysł z chodzeniem do przychodni i korzystaniem z tego co się nam należy i dodatkowo w razie potrzeby, chęci czy "sentymentu" do własnego lekarza można skorzystać z porani prywatnej ![]() Często nie trzeba wydawać kosmicznych sum na ubranie czy badania (nie mówię o przypadkach gdy trzeba i nie ma innego wyjścia) ![]() ![]()
Tomuś - 17.09.2007 ![]() Pierścionek - 14.02.2012 Sakramentalne TAK - 11.06.2011 Martynka- 23.02.2012 ![]() ...Jeśli myślisz, ze wiesz wszystko to znaczy, że tak naprawdę nie wiesz nic... Edytowane przez MartuNiunia87 Czas edycji: 2010-09-03 o 11:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
ja w małym mieście
za wizytę płacę 70zł, wiadomo na początku co miesiąc potem co 2 tyg. za pierwsze badania, razem z grupą krwi płaciłam 53 zł toxo nie robiłam mam zamiar zrobić usg prentalne 200zł To 100zł za miesiąc może okazać się korzystne, w zależności co będziesz miała w abonamencie ![]()
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Ty dowiedz się dokładnie, czy to ubezpieczenie za 100 zł miesięcznie obejmuje prowadzenie ciąży od pierwszej składki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
ja spodnie kupilam w sklepie z uzywana odzieza, bo i tak teraz w tym nie chodze przeciez - koszt 15 zl, za gina placilam 50 za wizyte , za badania nic nie placilam.
Najwiecej wynosily mnie chyba leki roznego rodzaju plus witaminki.
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Chmm... ja chodzę państwowo na szczęście i nic na to nie wydaję -a kiedyś byłam zwolenniczką prywatnego leczenia, jednak lekarz ( dobry lekarz) to podstawa. Do mojego są masakryczne kolejki i naprawdę mam szczęście być zaopiekowaną przez niego
![]() Ogólnie jestem dopiero w czwartym miesiącu więc wydatki maleńkie - spodnie kupił mi ostatnio mąż, górę mieszczę jeszcze w stare rzeczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
U mnie wizyta 100 zł, wizyta z usg 180 zł.
Do tego doliczyć badania robione prywatnie, ostatnio prawie 100 zł zapłaciłam (paciorkowiec, krew, mocz). Zdecydowanie najlepiej jest chodzić na NFZ i dostawać skierowania na badania.
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
ja 50 zl za wizyte to juz z usg placilam.Nieraz 40 a za pierwsza wizyte 60 zaplacilam.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:52.