2006-03-03, 23:48
|
|
Rozeznanie
|
miastenia a tabletki anty
Witam, z moim pytaniem zwracam się głównie do Pana Doktora, gdyż obawiam się iż żadna z wizażanek nie będzie w stanie mi pomóc no chyba,że się mylę .Tytułem wstępu krótki opis: Otóż od półtora roku choruję na miastenię (męczliwość mięśni), ostatniego listopada 2005 przeprowadzono u mnie zabieg usunięcia grasicy. Niestety nim doszło do pełnego zdjagnozowania mojej choroby i operacji zostałam dokładnie "prześwietlona" (2 razy TK i badanie RTG). Sama operacja to oczywiście narkoza oraz znieczulenie podawane przez 24 godziny po operacji przez cewnik. A żeby było ciekawiej to pod koniec tego roku mam się stawić na ponowne TK i RTG by sprawdzić czy wszystko już jest ok. Przy wychodzeniu ze szpitala lekarze wyraźnie powiedzieli mi, że nie wolno mi zachodzić w ciążę w przeciągu tego roku. No ale mówi się fajnie, gorzej z praktyką gdy jest się młodą mężatką . W związku z powyższym zastanawiam się nad rozpoczęciem brania tabletek antykoncepcyjnych. Wiem,że mają skutki uboczne ale chyba w mojej sytuacji to najlepsze, a z pewnością najpewniejsze wyjście. Chciałabym poznać zdanie Pana Doktora na ten temat. Chcę dodać,ze obecnie czuję się bardzo dobrze, wyniki krwi mam w normie (morfologia, cukier, cholesterol, próby wątrobowe) i nie przyjmuję żadnych leków przeciwmiastenicznych.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
|
|
|