![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Przemoc.
uwagi.
ie wiem czy pisze w odpowiednim miejscu ale bardzo pptrzebuje porady. na poczatku chce napomknąc ze moj "ojciec" pd wielu lat zdradza mame, teraz ma stala kochanke z ktora ma dziecko , lecz nadal prowadzi podwojne zycie, mieszka z mama a z tamya wychodzi na wesela itp. chora sytuacja , wiem. moja mams jest zastraszona , boi sie go niesamowicie... o to tu chodzi , wczoraj wlasnie gdy zaczal mieszac ja z blotem nie wytrzymalam i zaczelo sie... ojciec prawoe mnie pobil, zaczal mnie popychac i odgrazac sie ze mnie zniszczy i zabije... na koniec kazal wypier...z domu , lecz gdy zaczelam mowic ze sie stad nie rusze powoedzial ze moj maj nie ma wstepu do domu, wiec koniec koncow co mam zrobic, wyjechac do meza z dzieckiem na drugi kniec polski ? zrobila bym to ale sttasznie boje sie o mame... ten czlowiek jest psychopata . o zglaszaniu tego gdziekolwiek mama nawet nie cjce slyszec, ja juz nie moge wytrzymac tego chce sie od tego odciac ale co z mama gdy ona nie chce( boi sie) sie uwolnic. przepraszsm ze opisalam to tak haotycznie ale jestem przepelniona emockami.. juz nie daje rady |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przemoc.
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Twoja mama nie chce, to nie. Przemoc i zdrada jej odpowiada, bo inaczej by to zmieniła (choćby wyprowadziła się z Tobą do męża). Nie to nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Przemoc w rodzinie, jest przestępstwem ściganym z urzędu.
Twoja matka, nie musi się zgadzać na interwencję, Ty jako świadek możesz zgłosić i to wystarczy, policja ma obowiązek się ojcem zająć. Moze jak parę razy panowie w mundurach go odwiedza, to przestanie sie czuć taki hop do przodu i pojmie, ze zastraszanie żony nic nie da, bo jeszcze jest reszta świata która moze interweniować. To też jest zabezpieczenia dla Twojej matki, jakby doszło do jakiegos nieszczescia, dobrze żeby byłą na policji jakas historoia, a nie ze się zdarzyło pierwszy raz a wcześniej ojciec to był anioł nie mezczyzna. Sprawcy przemocy domowej, zerują na zmowie milczenia. To daje im siłę i pewność siebie, napędza do eskalacji przemocy.
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja bym zgłosiła bez wahania, nawet jakby mama śmiertelnie się na mnie za to obraziła. Zgłaszałabym do skutku. Mamy moralny obowiązek interweniować w takich sytuacjach i tyle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Nie, to nie jest jej wina i "sama sobie zasłużyła". Ale ona NIE CHCE nic z tym zrobić. Mam taką sytuację w bardzo bliskim otoczeniu, i takie kobiety naprawdę NIE CHCĄ nic z tym robić. zgłosisz, przyjedzie policja a ona powie, że nic się nie dzieje. Jak zapytaja, czy zabrać małżonka na izbę wytrzeźwień - nie, bo nie ma z czego zapłacić. I tak sobie żyją. Prosty przykład w "mojej" sytuacji. Mąż alkoholik. Rozwozi paliwo ciężarówkami. Nie raz i nie dwa wsiadał pod wpływem. Żona nie chce tego nigdzie zgłosić, "bo straci pracę i żeby miał za co pić to zacznie wyprzedawać rzeczy z domu, a tak to chociaż kasa jest".
Syn założył mu sprawę w sądzie o znęcanie się nad rodziną - matka odmówiła skladania zeznań, młodszej córce zabroniła zeznawać. jeździ z mężem po adwokatach, żeby dostał jak najniższy wymiar kary. Do tego - oni się wyprowadzili, ojciec został sam w domu - matka jeździ mu sprzątać i gotować. Dzisiaj u nich (w mieszkaniu, nie u ojca) była pani kurator, a matka powiedziała, że ona by chciała, żeby się obeszło bez sprawy, żeby umorzyć postępowanie. Powiedz mi, czy taka osoba zachowuje się, jakby chciała pomóc, już nie tylko sobie, tylko swoim dorastającym dzieciom? Czy taka osoba sprawia wrażenie, jakby chciała coś z tym zrobić? Dostała pomoc - od syna, od policji, od kuratora - i nie chce jej przyjąć. Takimi osobami nie można się zajmować, jeśli wciągają cię w gówno. Chcą pomocy - jak najbardziej, trzeba pomóc wszelkimi sposobami - nie chcą, zostawić ich w tym, bo osoba chcąca pomóc może się zaharować, zarzucać wyrzutami sumienia, a osoba tkwiąca w gównie ma to w dupie. Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2016-04-29 o 09:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
Zgadzam się z radą cavy co do zgłaszania przypadków przemocy, których jest świadkiem - przecież ona też obrywa będąc w domu, więc matka nie ma tu zbyt wiele do powiedzenia, autorka opisuje sytuację i koniec - policja ma zareagować i działać. Natomiast wszystko w miarę możliwości oczywiście.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oni za każdym razem sporządzają notkę z interwencji.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2016-04-29 o 09:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
To, że będą interwencje wcale nie znaczy, że coś się zmieni i sąd zareaguje. Ta rodzina o której mówię ma niebieską kartę od ponad 5 lat i póki co wszystko zmierza ku umorzeniu postępowania, bo jest słowo syna przeciwko słowu ojca.
Ta kobieta musi chcieć to zmienić, bo jak nie chce, to autorka NIC nie zrobi, NIC choćby nie wiem jak chciała. Powinna zabierać dziecko i nie pozwalać mu dorastać w takiej patoli i tyle |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z Tobą w zupełności. Są kobiety, które znajdują siłę, by się wyprowadzić albo zgłosić na policję przemoc. A więc da się? Da. Ale niektóre wolą się oszukiwać.
I wiem co mówię z autopsji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
No ale tak poważnie... co by miało dać zgłaszanie autorki, że w domu ojciec znęca się nad matką, kiedy matka tego NIE CHCE?
policja przyjedzie raz drugi i dziesiąty, nawet założą im niebieską kartę i.. co? Wpakują go do więzienia? Nie. Zabiorą żonę na siłę do jakiegoś ośrodka? Nie. Dopóki matka nie będzie chciała tego zmienić to nic się nie zmieni, nawet po notatkach policyjnych. Bo policja sama z siebie nic zrobić nie może. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
sissy that walk
|
Ale nad autorką też się znęca. Stosuje wobec niej groźby karalne i utrudnia widywanie się z matką.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
sissy that walk
|
Tak, a wcześniej zebrać dowody, a więc np. wzywać policję, co tak gorąco odradzasz
![]() Swoją drogą, warto byłoby przy pobytach w domu rodzinnym mieć dyktafon pod ręką. Może śmieszne, ale jakiś dowód to również jest dla policji w razie czego.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
wańka wstańka
|
Cytat:
Cytat:
Lęk przed działaniem jest normalny w tej sytuacji, zwłaszcza, że przy próbie przeciwstawienia się agresorowi wiele kobiet cierpi najbardziej i nierzadko traci życie. Autorka ma założyć sprawę cywilną w sądzie? gdy ojciec dopuszcza się przestępstwa? Moim zdaniem powinna zgłosić sprawę na policję. Co do matki, może jej pomóc poprzez wsparcie i jeśli trzeba przygotować plan ewakuacji.
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Jakieś przepisy w związku z tym, źródła?
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Tak zrobił chłopak z mojej "opowieści". Byłam przy tym, po prostu poszedł na policje, złożył doniesienie, a policja zapytała czy wnosi sprawę do sądu, on powiedział że tak i juz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
wańka wstańka
|
Policja nie zkłada nikomu sprawy. Jeśli pojawia się doniesienie o przestępstwie, zgłasza to do prokuratury. Prokuratura decyduje co z tym zrobić dalej.
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
tak, wszyscy zapewne macie racje... tylko to uczucie bezsilnosci jest takie przytlaczajace. kocham mame i nie cjce zeby tak,cierpiala a wiem ze nic z tym nie zrobi. wzywajac policje ojciec zacznie sie mscic , na mamie .. moze powinnam zostawic ja z tym na jakis czas, gdy zateskni za wnukiem moze zrozumie ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
a jednak chyba ma bo gdy wspominam jej o tym ze ze sie wyprowadzam to wpada wręcz w histerie... zaczyna plakac i lamentowac ze tak strasznie kocha malego a ze jak ona da sobie rady bez niego. ja jej nie umiem juz w zaden sposow pomoc...
Edytowane przez sylwiia2901 Czas edycji: 2016-05-06 o 08:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Dzisiaj była sprawa sądowa chłopaka, o którym pisałam w moim poście. Przypominam, 20 lat znęcania się, psychicznego, fizycznego, ekonomicznego, podżeganie do aborcji. W tym atak z nożem w ręce.
Uwaga - tatuś nie poddał się karze dobrowolnie, więc odbędzie się pełna sprawa sądowa z aktem oskarżenia. Zaczyna kombinować z wynajmowaniem adwokata itd. Prokurator powiedział, że ciężej będzie mu udowodnić jego czyny. Więc na 100% dostanie jakiś żałosny wyrok w zawiasach. Tyle jeśli chodzi o sądownictwo w Polsce. Dziękuję, kurtyna |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Przemoc domowa ma to do siebie, z epomijając przemoc fizyczną przedstwienie przekonujących dowodów nie jest takie proste. Bardzo często są to sprawy słowo przeciw słowu, gdzie agresor ma mnóstwo przekonujących usprawiedliwień na swoją korzyść.
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
O tak, przekonywujące wymowki - robiłem żonie głowę, bo? Rzuciłem się z nożem na syna bo? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2016-05-06 o 10:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Poza tym, nie było jeszcze sprawy.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:47.