|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wykroj na sukienke - szukam
Witam wszystkich serdecznie!
Przez przypadek zamiast nowego watku wpisalam sie do innego, ale to dlatego ze pierwszy raz na formu. Mam ogromna prosbe, poszukuje wykroju na sukiene jak na zdjeciu, a dokladnie to na taka gore sukienki, moze byc z jakiejs bluzki. Sprawa jest pilna chodzi o tegoroczna studniowke. Bede wdzieczna za kazda pomoc. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wykroj na sukienke - szukam
hej biedronkatl82!
![]() ![]() ale posłuchaj,ja właśnie tutaj znalazałam najlepsze w necie wykroje na gorset i na sukienke. Musisz poszukac w tematach krój sukienki prostej i gorset. Nie zapewniam że będzie tam dokładnie to co chcesz ale mozesz luknąć, może chociaż trochę Ci to pomoże ![]() pozdrowionka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
sukienka jest śliczna może i ja bym sobie uszyła?
przyłączam sie więc do prośby o podpowiedź jak to uszyć? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
hmmm, góra to 'zwykły' gorset z marszczoną częśćią przy biuście [odciętą pod biustem]
a dół - długa spódnica z trapezu górę możesz zrobić mniej więcej tak: wycinasz prostokątną część materiału o szerokości mniej więcej odpowiadającej szerokości "od lini pod biustem do 'dekoltu'" ten pasek musi mieć minimalną długość 'od pachy do pachy' później wycinasz dolna część gorsetu [na zdjęciu jest ona złożona z 3 części, ale jeśli wytniesz jeden prostokątny pasek nie powinno być źle] no i zszywasz ze sobą oba paski pamiętając by ten węższy ['ten od górnej części'] przymarszczyć tak jak Ci odpowiada [mniej lub bardziej] a spódnica : gdzies na forum był wykrój na spódnice z trapezu, możesz ja wyciąć jako 2 osobne trapezy [czyli lekko rozszerzające się ku dołowi] lub tez z 4 części : czyli poprzednie dwa trapezy rozcinasz na 4 kliny [też trapezy, jednak węższe ![]() przeszukaj forum, gdzies powinien być wykrój ![]() EDIT: znalazłam wykrój w tym wątku : Modelowanie spódnic na bazie formy spódnicy podstawowej a wykrój potrzebny do spódnicy ze zdjęcia załączam niżej ![]() ![]() Edytowane przez KasiaKatarzynka Czas edycji: 2005-12-30 o 16:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
a -szerokość pod biustem
b -szerokość 'nad' biustem [a, b - pewnie będą takie same, lub zbliżone, jednak, aby móc zrobić 'zakładki', lub inaczej 'zaszewki' do długości pod biustem 'a' musisz dodać parę cm] c - szerokość górnej części gorsetu 'a' po zmarszczeniu będzie równe 'h + 2g' g < h e - długość gorsetu minus 'c' [czyli długość dolnej części gorsetu] długości 'd', 'e', 'f' na zdjęciu różnią się [widać, ze gorset jest na dole wycięty w szpic, możesz zrobic gorset z protym dołem, jeśli zaś wybierzesz 'szpic' - róznice między tymi miarami musisz sama 'na oko' określić' - to zależne jest od tego jaki chcesz mieć 'szpic' ![]() wszystkie długości musisz określić na podstawie własnych wymiarów przy długości 'a' zaznaczyłam 'zakładki' jako pionowe kreseczki ![]() aha, ja podałam ci "wykrój" na osobny gorset i osobno spódnicę, jednak teraz kiedy dokładniej się przyjrzałam widzę, że jest to sukienka, (hehe, na początku wydawało mi się że to gorset + spódnica ![]() no i oczywiście to co namalowałam to moja 'radosna własna twórczość' - więc nie gwarantuję, że wykrój będzie /powinien wyglądać tak samo Edytowane przez KasiaKatarzynka Czas edycji: 2005-12-31 o 09:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
wielkie dzięki kasia, ładnie to wszystko opisałaś wiem już jak się za to zabrać,
można by faktycznie uszyć osobno gorsecik i spodnicę ale wydaje mi się że sukienka będzie prostsza do wykonania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
jeśli szyłabyś sukienke - musisz pamiętać, że te kliny, z których będzie się składała muszą być węższe przy tułowiu [najlepiej będzie wykroić/wyciąć
![]() ![]() aha, możesz też zrobić gorset z prostą dolną częścią: 1) składa się z 2 części: wycinasz 2 prostokąty/kwadraty [nei wiem jak to będzie wyglądało z odpowiednimi wymiarami ![]() 2) składa się z 1 części: wycinasz prostokąt o boku równym długości 'a', drug zaś bok równy jest długości, nazwijmy ją, 'x' -czyli wybrana przez Ciebie długość dolnej części gorsetu oczywiście dojdą tutaj wykroje na pachę [chyba] - ale to będzie dotyczyło głównie górnej części gorsetu [no chyba, że odpowiednio ją zmarszczysz pod pachami - tak, że będzie węższa niż w pozostałej części] proponowałabym Ci próbę na jakimś tańszym materiale [jednak dobrze byb ylo, gdyby był fakturą, grubościa itp zbliżony do tegoórego ma być sukienka uszyta. Wtedy wszystkie części będziesz mogła odpowiednio dopasować 'na sobie', a w razie ewentualnej wpadki - nie będzie szkoda materiału ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Ślicznie wszystkim dziekuje za pomoc!!!
Buziaki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
To i ja się podczepię, bo też takiego wykroju poszukiwałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
![]()
czesc! mam prośbe czy ktos moglby mi pomóc poczebuje wykroju tej sukienki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
z tą sukienką może yć gorzej, bo ma trudniejsza górę
nie dam rady narysować ci wykroju, bo ja robiłabym to "na oko" może spróbuj zrobić na początek na jakimś niepotrzebnym materiale? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
a masz jakies inne kroje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
gdybys mogla mi jakies pokazac bylabym ci bardzo wdzieczna
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
nei mam żadnych, ale poszukaj na forum gazeta.pl
tam napewno coś znajdziesz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:11.