zsiadłe mleko - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-05-25, 10:58   #1
beliczek
Zakorzenienie

zsiadłe mleko

POstanowiłąm napisać tu o zsiadłym mleku (pisaąłm kiedyś chyba na jakimś wątku,ale tu przynajmnie nie zginie w czelusciach plotkowego).
Zsiadłe mleczko, smak dogłębnie polski. Mi zawsze kojarzy isę z wakacjami u babci na wsi
W dobie UHT zsiadłę mleczko jest rarytasem, bo wiadmo UHT się nie zsiada. Ale ja odkryłąm ostatni całkiem przypadkeim jak zrobić mleko o idealnie "sklonowanym", wiejskim smaku. Otóz, nie jakiś jogurt, kefir, itp.też ożna i ja robiłam tak do zeszłego tygodnia. Ale zachorowałąm i brałam antybiotyk a wraz z nim...bakterie osłonowe. 3 kapsułki "Trilac" na litr mleka i mamy następnego dnia mleko gęste jak galaretka, pachnące, orzeźwiające, pyszne... bez tego charakterystycznego gorzkawego posmaku (trzeba wtedy zostawiać troche na następne kwaszenie i mleko jest dobre dopiero po kilkudniowym cyklu kwaszenia).
To mleko na "trilacu" jest o niebo lepsze i pyszne z młodymi, piecoznymi ziemniakami.
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-25, 11:22   #2
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Dot.: zsiadłe mleko

Cytat:
Napisane przez beliczek
POstanowiłąm napisać tu o zsiadłym mleku (pisaąłm kiedyś chyba na jakimś wątku,ale tu przynajmnie nie zginie w czelusciach plotkowego).
Zsiadłe mleczko, smak dogłębnie polski. Mi zawsze kojarzy isę z wakacjami u babci na wsi
W dobie UHT zsiadłę mleczko jest rarytasem, bo wiadmo UHT się nie zsiada. Ale ja odkryłąm ostatni całkiem przypadkeim jak zrobić mleko o idealnie "sklonowanym", wiejskim smaku. Otóz, nie jakiś jogurt, kefir, itp.też ożna i ja robiłam tak do zeszłego tygodnia. Ale zachorowałąm i brałam antybiotyk a wraz z nim...bakterie osłonowe. 3 kapsułki "Trilac" na litr mleka i mamy następnego dnia mleko gęste jak galaretka, pachnące, orzeźwiające, pyszne... bez tego charakterystycznego gorzkawego posmaku (trzeba wtedy zostawiać troche na następne kwaszenie i mleko jest dobre dopiero po kilkudniowym cyklu kwaszenia).
To mleko na "trilacu" jest o niebo lepsze i pyszne z młodymi, piecoznymi ziemniakami.
Odnośnie nieudanego małżeństwa PIECZONYCH ziemniaczków ze zsiadłym mleczkiem składam oficjalny protest.

Ziemniaczki się skrobie/obiera i smaży na patelni na płytkim tłuszczu pod przykrywką. W ostatniej fazie smażenia dodajemy odrobinę cebulki i przypraw (najlepiej odrobina pieprzu i kolendry).

Gorące ziemniaczki sio na talerz i podać ze zsiadłym mleczkiem. Ja osobiście polewam, ale to już kwestia gustu

I właśnie tym nawtrąchalam się dzisiaj oporowo
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-25, 11:32   #3
beliczek
Zakorzenienie

Złosiu - ja tez polewam
Stary 2005-05-25, 14:04   #4
Myszołapka
Zakorzenienie

A ja mam takie mleczko z okolicznej mleczarni. Zwię się to Kefir, ale jest dokłądnie takie jak opisałaś Beliczku. Galaretowate, trzęsące się i smakuje tak jak prawdziwe zsiadłe mleko a nie jak mleko z mąką - tak dla mnie smakują wszystkie inne kefiry oprócz tego A ziemniaczki z zsiadłym mlekiem to jest poezja po prostu, i jeszcze świeży koperek
Stary 2005-05-25, 14:21   #5
Asika
Zadomowienie

Ale zachorowałąm i brałam antybiotyk a wraz z nim...bakterie osłonowe. 3 kapsułki "Trilac" na litr mleka i mamy następnego dnia mleko gęste jak galaretka, pachnące, orzeźwiające, pyszne... bez tego charakterystycznego gorzkawego posmaku

A co to są za bakterie? Nie ma przypadkiem jakiejś nazwy? Bo ja w domu mam lakcid (czy jakoś tak) i się zastanawiam czy to też do mleka się nada?
Asika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-25, 14:40   #6
mskladaczek
Zakorzenienie

jeden i drugi preparat zawiera paleczki kw. mlekowego ( lactobacillus acidophilus).

Edytowane przez mskladaczek
Czas edycji: 2005-05-25 o 15:31
mskladaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-25, 15:00   #7
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez beliczek
Złosiu - ja tez polewam
Ze mnie?
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-05-25, 15:04   #8
bububuczymorda_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Myszołapka
A ja mam takie mleczko z okolicznej mleczarni. Zwię się to Kefir, ale jest dokłądnie takie jak opisałaś Beliczku. Galaretowate, trzęsące się i smakuje tak jak prawdziwe zsiadłe mleko a nie jak mleko z mąką - tak dla mnie smakują wszystkie inne kefiry oprócz tego A ziemniaczki z zsiadłym mlekiem to jest poezja po prostu, i jeszcze świeży koperek
niech zyje koperek!
bububuczymorda_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-25, 16:01   #9
beliczek
Zakorzenienie

nie "z Ciebie" ,ale "tak jak Ty" Złosiu
Stary 2005-05-25, 17:20   #10
tomaszeg
Zadomowienie

GG do tomaszeg
Cool Dot.: zsiadłe mleko

a ja mam jeszcze jedną wersję ziemniaczków ;-)

normalnie ugotowane i do tłuczenia dodaje się skwareczki z wędzonego boczku lub słoninki z podsmażaną cebulką i oczywiście z tym tłuszczykiem ;-)

i dużo koperku i szczypiorku!

a ziemniaczki ala'Złoś to praktykuję z mlekiem zwykłym
Stary 2005-05-25, 17:42   #11
FEMME_BANALE
Wtajemniczenie

Odezwaly nam sie tu chlopy wizazowe, widac lubia ziemniaczki z kwasnym mlekiem...
Moj tato tez sie tym opycha, zapycha, wpycha... Widac taka uroda polskich chlopow (i nie tylko). Ale na przyklad moj narzeczony Italiano to troche podejrzliwym okiem na to zsiadle mleczko zerka... Hhehe.

"I DON'T NEED ALL YOUR TREASURES
I WANT TO BURRY ALL MY PRIDE
IT'S A PRECIOUS GIFT IT'S FREEDOM" houk
FEMME_BANALE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-05-25, 18:07   #12
Meariel
调解人

Cytat:
Napisane przez beliczek
Złosiu - ja tez polewam
Ja tez uwielbiam, a jesli jem w domowym zaciszu to lubie jeszcze wszystko wybełtać/pomieszać na talerzu

Ale mi smaku narobiliscie!!
Stary 2005-05-25, 18:36   #13
demonik
Zakorzenienie

Thumbs up Dot.: zsiadłe mleko

Ooo, jak miło! Kochane, zsiadłe mleczko . Na Trilacu, hehe. Tego akurat mam teraz dostatek, bo też jestem chora (Beliczku, chyba zapodałaś mi tego wirusa przez kabel), biorę antybiotyki i osłaniam się trilacowymi bakteriami .

Złosiu - a propos Twoich smażonych kartofelków. Czy cebulkę, którą do nich dodajesz podsmażasz wcześniej oddzielnie, czy też wrzucasz surową i ona "dochodzi" z resztą?? Sorry za drobiazg... jestem początkującą kucharką i ciągle brakuje mi czasu, by wyżywać się kulinarnie, a przyznam, że BARDZO lubię popichcić . I choć przez tę paskudną anginę całkiem straciłam smak i węch, to ślinka mi pociekła jak to przeczytałam .
demonik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-25, 18:50   #14
tomaszeg
Zadomowienie

GG do tomaszeg

Cytat:
Napisane przez FEMME_BANALE
Odezwaly nam sie tu chlopy wizazowe, widac lubia ziemniaczki z kwasnym mlekiem...
Moj tato tez sie tym opycha, zapycha, wpycha... Widac taka uroda polskich chlopow (i nie tylko). Ale na przyklad moj narzeczony Italiano to troche podejrzliwym okiem na to zsiadle mleczko zerka... Hhehe.
hehe Femme

kuchnia włoska też mi baaaardzo pasuje - makarony - wszystkie kształty, z wszystkimi możliwymi sosami!
mam wypróbowany przepis na spaghetti (mniam-mniam!), a i z lasagnią, czy innymi Cannelloni sobie radzę więc do Twojego wątku też zaglądam

a ten Twój Italiano, to pewnie myśli, że to popsute mleko po prostu
Stary 2005-05-25, 18:51   #15
tomaszeg
Zadomowienie

GG do tomaszeg

Cytat:
Napisane przez demonik
Złosiu - a propos Twoich smażonych kartofelków. Czy cebulkę, którą do nich dodajesz podsmażasz wcześniej oddzielnie, czy też wrzucasz surową i ona "dochodzi" z resztą?? Sorry za drobiazg... jestem początkującą kucharką i ciągle brakuje mi czasu, by wyżywać się kulinarnie, a przyznam, że BARDZO lubię popichcić . I choć przez tę paskudną anginę całkiem straciłam smak i węch, to ślinka mi pociekła jak to przeczytałam .
jam nie Złoś ale ja dodaję ceblukę żeby doszła razem z ziemniaczkami

kurcze, chyba muszę coś zjeść
Stary 2005-05-25, 18:56   #16
demonik
Zakorzenienie

Smile Dot.: zsiadłe mleko

Cytat:
Napisane przez tomaszeg
jam nie Złoś ale ja dodaję ceblukę żeby doszła razem z ziemniaczkami

kurcze, chyba muszę coś zjeść
Dziękuję! i SMACZNEGO życzę .

Ja zaraz wracam do łóżka , ledwo dycham...

demonik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-25, 20:54   #17
Myszołapka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bububuczymorda_
niech zyje koperek!
Bubu a hodujesz sama??? Bo ja się mogę pochwalić własną uprawą w skrzynce
Taki sklepowy to nie ma zapachu i w ogóle jest bleeeeeee Nie to co taki swojski
Stary 2005-05-30, 09:37   #18
Asika
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mskladaczek
jeden i drugi preparat zawiera paleczki kw. mlekowego ( lactobacillus acidophilus).

Dzięki.
Asika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-19, 21:43   #19
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec Pokaż wiadomość
Odnośnie nieudanego małżeństwa PIECZONYCH ziemniaczków ze zsiadłym mleczkiem składam oficjalny protest.

Ziemniaczki się skrobie/obiera i smaży na patelni na płytkim tłuszczu pod przykrywką. W ostatniej fazie smażenia dodajemy odrobinę cebulki i przypraw (najlepiej odrobina pieprzu i kolendry).

Gorące ziemniaczki sio na talerz i podać ze zsiadłym mleczkiem. Ja osobiście polewam, ale to już kwestia gustu

I właśnie tym nawtrąchalam się dzisiaj oporowo
Smazysz ziemniaki surowe? Na plytkim tluszczu? Czy wczesniej gotujesz jednak?
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości