|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
zniszczona bluzeczka :(
Witam wszystkich.
Mam śliczną brązową bluzeczkę... Niestety ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: zniszczona bluzeczka :(
Zależy od materiału, bawełnę bez domieszek można farbować na gorąco, barwniki bywają w sklepach chemicznych, są też barwniki do farbowania na zimno (z tych nigdy nie korzystałam - na gorąco barwiłam dżinsy na czarny kolor). Za efekt nie mogę ręczyć, sama musisz zdecydować czy zaryzykujesz czy nie. Możesz, jeśli bardzo zależy Ci na tej bluzeczce, popytać o farbiarnię w Twojej miejscowości, wiem że są i świadczą takie usługi np. w Łodzi. Pozdrawiam.
PS Być może to plamy z potu, możesz wymoczyć bluzkę w wodzie z octem i jeszcze raz uprać, nie powinno zaszkodzić, a może pomoże. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zniszczona bluzeczka :(
Farbowałam ubrania w różne ciapki. Wrzucałam związane nitką lub drutem do wybielacza (rozcieńczonego 1:1 z wodą), potem rozwiązywałam, związywałam inaczej i do farbki
![]() Wszystko to wychodzi fajnie gdy chcemy uzyskać niejednolity efekt. Kiedyś chciałam zafarbować całe spodnie i m.in. w okolicy kroku wyszła ciemniejsza plama. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:22.