Ocet jabłkowy. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2011-02-05, 07:43   #1
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 10 936
Question

Ocet jabłkowy.


Szukałam, ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania w wizażowych wątkach, więc pozwalam sobie na założenie wątku

Wczoraj zrobiłam właśnie ocet jabłkowy (tzn. jeszcze nie jest gotowy, jeszcze musi się sfermentować), ale dopiero po całej tej zabawie przyszło mi do głowy pytanie: jak ja to będę przechowywać?
Octu wyjdzie całkiem sporo, zrobiłam taki słój wielkości średniego garnka. Czyli na bieżąco nie będę w stanie go od razu wykorzystać. Co mogę zrobić, by zachować go przez powiedzmy 3-4 miesiące?
Przetrzyma sam z siebie w chłodnym miejscu?
A może powinnam spasteryzować? Tylko czy nie straci wtedy swoich cennych właściwości?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-05, 18:11   #2
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 10 936
Dot.: Ocet jabłkowy.

Podbijam:

Jak uważacie - domowy ocet bez antyoksydantów wytrzyma kilka miesięcy?
Czy trzeba pasteryzować?

788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-08, 14:44   #3
Nais
Wtajemniczenie
 
Avatar Nais
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 2 081
Dot.: Ocet jabłkowy.

Znalazłam wypowiedź jednej pani, z której wynikało, że na pewno ten ocet wytrzymuje co najmniej kilka miesięcy. Co do przechowywania, to w kilku miejscach znalazłam info:
Cytat:
Po około 6 tygodniach przecedzamy ocet i rozlewamy go do wyparzonych butelek, które przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.
Źródło: http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3908
Nais jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-08, 15:26   #4
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 10 936
Dot.: Ocet jabłkowy.

Dziękuję

Zobaczę, jak mi wyjdzie.
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-09, 18:24   #5
zosienka666
Rozeznanie
 
Avatar zosienka666
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Wro
Wiadomości: 592
Dot.: Ocet jabłkowy.

ja robię niewiele i trzymam w lodówce dopóki się nie skończy
__________________
jestem człowiekiem grzechu
zosienka666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:17.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.