|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
![]() Ocet jabłkowy.
Szukałam, ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania w wizażowych wątkach, więc pozwalam sobie na założenie wątku
![]() Wczoraj zrobiłam właśnie ocet jabłkowy (tzn. jeszcze nie jest gotowy, jeszcze musi się sfermentować), ale dopiero po całej tej zabawie przyszło mi do głowy pytanie: jak ja to będę przechowywać? Octu wyjdzie całkiem sporo, zrobiłam taki słój wielkości średniego garnka. Czyli na bieżąco nie będę w stanie go od razu wykorzystać. Co mogę zrobić, by zachować go przez powiedzmy 3-4 miesiące? Przetrzyma sam z siebie w chłodnym miejscu? A może powinnam spasteryzować? Tylko czy nie straci wtedy swoich cennych właściwości? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ocet jabłkowy.
Podbijam:
Jak uważacie - domowy ocet bez antyoksydantów wytrzyma kilka miesięcy? Czy trzeba pasteryzować? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Znalazłam wypowiedź jednej pani, z której wynikało, że na pewno ten ocet wytrzymuje co najmniej kilka miesięcy. Co do przechowywania, to w kilku miejscach znalazłam info:
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Dziękuję
![]() Zobaczę, jak mi wyjdzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
ja robię niewiele i trzymam w lodówce dopóki się nie skończy
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:17.