|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Estragon
Znacie, uzywacie?
![]() Ja mam fiola na punkcie estragonu, uzywam masowo, a najbardziej uwielbiam sos estragonowy, ktory pasuje swietnie do wielu potraw, najlepiej do ryzu i ryb.. Czy ktos jeszcze podziela moj zachwyt nad sosem estragonowym na przyklad? ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Estragon
ja użwyam do marynat do mięsa i chyba wyłącznie do tego, bo z ryb jadam jeden rodzaj i w jeden sposób przyrządzony, za to jestem maniaczką kolendry, kminu i chili
![]() PS. ale przepis na sosik podaj, wypróbuję do jakiegos pieczystego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
A próbowałaś do jabłek? Np. gęś czy kaczka pieczone z jabłkami i estragonem? Albo tak samo doprawiona polędwica wieprzowa pieczona po amerykańsku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do drobiu, do jajek, wczoraj wypróbowałam z brokułami i też nieźle smakowały. Zresztą uwielbiam praktycznie wszystkie zioła. A jabłka to fajny pomysł Pumuckl! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja zazwyczaj kupuje juz gotowy w torebce i tylko podgrzewam, ale na necie znalazlam przepis: 4 łyżki oliwy z oliwek lub z winogron 2 łyżki octu winnego żółtko (surowe) sól / pieprz czubata łyżka posiekanego drobno estragonu! ![]() Sprobujcie i powiedzcie co sadzicie!
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
O, i jeszcze znazlazlam takie:
Sos estragonowy z żółtkami Składniki: 4 łyżki posiekanych listków estragonu 1 szklanka rosołu 1/2 - 1 łyżki masła 1 łyżka mąki sok z cytryny 1 - 2 żółtka sól cukier Masło stopić, wymieszać z przesianą mąką, mieszając powoli trzepaczką podgrzewać, dodając równocześnie powoli rosół. Zagotować stale mieszając. Odstawić. Zaciągnąć żółtkami, wymieszać z estragonem. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Sos estragonowy podaje się do sztuki mięsa, befsztyków i kotletów. </H3> Sos estragonowy na mleku (to najbardziej zblizony do tego, ktory kupuje w torebce..mmm) Składniki: 3 łyżki posiekanych listków estragonu 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 1/2 - 1 łyżki masła sól pieprz sok z cytryny 1 łyżka posiekanej naci pietruszki Mąkę przesiać, wymieszać z kilkoma łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, do wrzątku wlać przygotowaną zawiesinę, mieszając trzepaczką doprowadzić do zawrzenia. Odstawić. Dodać masło, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszać z posiekanym estragonem i nacią pietruszki. Podawać zaraz po przyrządzeniu jako dodatek do mięs gotowanych oraz do ryb. ALE NAJLEPSZY Z RYZEM ![]()
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Dobra, to jak juz sie tak rozpisalam nad moim estragonem, to taka mala ciekawostka w celach edukacyjnych ( sama nie wiedzialam wszystkiego)
![]() Estragon (Artemisia dracunculus) pochodzi ze środkowej Azji, prawdopodobnie z Syberii. Słowo dracunculus pochodzi od łacińskiego wyrazu draco i greckiego drakoon, gdyż w Średniowieczu rośliny tej używano do odstraszania różnych bestii i potworów ![]() Obecnie estragon jest głównie uprawiany w Europie (Francja i Hiszpania). Odmiana uprawiana we Francji jest słodsza od rosyjskiej (no tak, dlatego mowie o ryzu wlasnie, jablka tez niezly pomysl ![]() (No zobaczcie, a ja nawet nie wiedzialam. Milocia do sosu estragonowego zarazilam sie we Francji, fakt, ale nie sadzilam, ze tu ma wieksze wziecie niz gdzie indziej.... ![]() Estragon był używany przez starożytnych Greków w przypadku bólów zębów, w Średniowieczu leczono nim ukąszenia wężów, później był używany także do leczenia szkorbutu. Estragon jest bogaty w witaminy A i C. Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie. Polecany jest osobom cierpiącym na reumatyzm, skazę moczanową i artretyzm. Należy dodawać estragon z rozwagą, by nie zdominował smaku potrawy i zagłuszył innych przypraw. Jeśli dodajemy przyprawę podczas gotowania dania, najlepiej jest wsypać ją pod koniec gotowania, bowiem wysoka temperatura zabija jej smak. A jak nazywają estragon inne narodowości? Szwedzi Dragon Niemcy Estragon Holendrzy Drakebloed Francuzi Estragon Anglicy Tarragon Hiszpanie Estragon Portugalczycy Estrago Włosi Estragon Arabowie Turkhum Chińczycy Ai hao
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
jowisia a jakiej firmy kupujesz gotowy, bo jakoś nigdy nie spotkałam, a może warto by się rozejrzec po sklepach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Żandarm na emeryturze
|
Pewnie, że znamy i uzywamy. Głównie do drobiu (nie ma kurczaka i kaczki bez estragonu) i do sosów grzybowych (pięknie wydobywa smak grzybów, nawet ze zwykłego pieczarkowego robi cudo). Mam go na działce, na ziołowej rabacie, a suszony najlepiej mi odpowiada Ducrosa - jest (był?) taki grubo siekany.
Sos z mlekiem muszę wypróbować (jajka surowego w siebie nie wmuszę). A jakiej firmy używasz gotowego, że powtórzę za Madlaine?
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
moja mama używa do gulaszu. a ja jestem taka chora po tej przyprawie! a gulasz pyszny i co mam zrobić?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tym roku mam też zamiar sobie posadzić w ogródku, tylko gdziś muszę zdobyć sadzonkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
jowisia gadaj szybko, co za gotowy kupujesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() No w kazdym razie was rozczaruje, bo w polsce chyba nie mozna gotowych dostac. JA kupuje tutaj roznych marek, najczesciej Greenprice, ale nie ma tych produktow w PL, pytalam juz mamy. Chyba nie pozostaje wam nic innego, jak same zrobic. A jak bede wracac na wakacje, to wam przywioze i wysle ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:41.