|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wykupiny Panny Młodej- pomysł?
Hej, szukam jakiś orginalnych poomysłów na wykupiny...
wiem ze dla niektórych moze to być stracznie głupia tradycja, ale tak własnie jest jak narazie wymysliłam tyle: Przywitam gości, Młodego i świadka śmiesznym wierszykiem, całe wykupiny będą też w formie odpowiadania śmiesznymi wierszykami.. na początku jak Młody da mało kasy to chciałam powiedziec, ze za tyle groszy dostanie tylko zdjęcie Młodej (zdjęcie z jej dzieciństwa) za drugim razem dostanie za marne grosze rajstopy za trzecim razem kolega ma się przebrać za Młodą (szlafrok, peruka, wałki na włosy, welon, kapcie pluszowe) Chiałam te zdjęcie i rajstopy zamienic na cos innego tyko nie mam pojęcia na co.... może macie jakieś pomysly???? (Przebrany kolega akurat mi sie podoba wiec tego tylko nie chce zmieniac Prosze o pomoc, jakieś pomysly? Edytowane przez basiag0089 Czas edycji: 2012-08-20 o 08:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Wykupiny Panny Młodej- pomysł?
Mnie się też to zdjęcie i rajstopy nie podobają
![]() U mnie robią np. tak: I: jak da mało to proponuje mu się jakąś małą drużkę (może ktoś w rodzinie ma jakieś dziecko ok 5 letnie) ![]() II: za drugim razem daje się Panu Młodemu jakąś rzecz należącą do Pani Młodej (fajnie, jakby to była jakaś rzecz cenna, bądź z jakiegoś powodu ważna dla Pary Młodej). Pozdrawiam! ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- P.S. :P Za drugim razem można tez dać Panu Młodemu kwiatek, który starosta/starościna przypina Panu Młodemu do butonierki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
co do tej rzeczy waznej dla Młodej Pary to nie wiem czy to jest dobry pomysł.. bo oni moga wiedzieć dlaczego jest ważna ta rzecz.. a goście juz niekoniecznie...
Widziałam w filmikach różnych, że daja też np buta Panny Młodej.. znalazłam tez: ze może na początek przyniosę złożoną białą chusteczkę (wykupujący mówi ze: daję tę chusteczkę nie do wycierania nosa lecz do wycierania potu z czoła ) oraz butonierkę albo tez dmuchaną lalkę ubraną w jakieś ubranie? Edytowane przez basiag0089 Czas edycji: 2012-08-20 o 09:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
u nas się nie daje rzeczy tylko podsuwa różne osoby, właśnie od jakieś dziewczynki (wtedy młody mówi że za młoda) do starszej (młody mówi że za....stara
![]() w sumie głupie to i cieszę się że nie muszę brać w tym udziału, tylko wychodzę na końcu. biedny mój tż, bo nie zna tego zwyczaju i będę musiała mu podpowiedzieć co ma robić i po co ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
U nas też robi się tak, że wychodzą od najstarszej do najmłodszej. A u brata było tak, że PMka wyciągała raz rękę, raz nogę, aż w końcu wyszła cała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Z ciekawości zapytam: gdzie panują takie zwyczaje? <myśli>
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
szczerze to nie mam pojecia o czym mowicie
![]()
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Ten zwyczaj jest bardzo popularny u nas na śląsku. Tylko, że tutaj często to wygląda tak, że pan młody musi dać kasę a jak da za mało to dostaje np. starszą ciotkę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Tak
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Ja proponuje normalnie- młody przyjeżdża po młodą, wita się z rodzicami, ewentualnie blogosławieństwo i do kościoła, a nie jakieś wierszyki i inne głupoty, poza tym wyraziłam swoje zdanie i napisałam, że o gustach sie nie dyskutuje
![]() Edytowane przez lolusl Czas edycji: 2015-09-06 o 15:19 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Nie mamy takiej tradycji, ale zrobiliśmy wykup. Pertraktacje prowadził brat Młodej uzbrojony w potężny automat. Wyglądało to bardzo zabawnie. Młody nie był zachwycony, my bawiliśmy się wspaniale. Cena była uzgodniona tak naprawdę dużo wcześniej. Zakończyło się kwotą 50 złotych i stadem krów w postaci torby z krówkami. Jestem teściową i przyznam Wam się, że nawet nie spodziewałam jak wiele ta zabawa zmieniła w moim odczuwaniu. Kiedy córka po weselu nie wsiadła do samochodu z nami, tylko z mężem (i teściami) byłam zaskoczona. Przyszła refleksja, że przecież już ją "sprzedaliśmy". Zaczęła swoje życie i nie wolno nam już ingerować. Skończyło się dzieciństwo i nasza opieka. Tak więc zabawa pomogła mi w wycofaniu się, w odcięciu pępowiny. Niedługo będzie się żenił mój syn. Mam nadzieję, że będziemy wykupować Młodą. Naprawdę warto!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:28.