|
Notka |
|
Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Drukarka laserowa - tania w eksploatacji
Hej
![]() Szukam kolorowej drukarki laserowej, która będzie bardzo wydajna, a co za tym idzie tania w eksploatacji. Zależy mi na wydrukach zdjęć i obrazków, drukarka nie musi być szybka, ważne, żeby nie trzeba było kupować po 30 wydrukowanych stronach nowego tonera (w tej chwili tak się niestety bawię ze swoją atramentówką). Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i uwagi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Drukarka laserowa - tania w eksploatacji
Wiesz nie wiem czy przy kolorze system CISS (takie zbiorniczki z rurkami) do atramentowej nie będzie lepszym wyborem. Laser nie będzie zbyt dobrze drukował zdjęć.
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
System Ciss do wyruku profesjonalnych zdjec nie bardzo. to sa tusze wodne, a nie pigmenty. zasada jest jedna im tansza drukarka, tym drozsza ekspoloatacja. Jaka kwote chcesz wydac na drukarke i jaki format? a4, czy a3/a3+?
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Format A4, chociaż gdyby cena nie była zawrotna, to skusiłabym się na A3. Nie chcę wydać więcej niż 700 zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
nie powiedziałabym że tak jest, ja kupiłam drukarkę 3 w 1 laserową - monochromatyczną- za 500zł ( gdzie były np. same drukarki laserowe za 200zł) i teraz oryginalny tusz mnie kosztuje 300-350zł - wszystko zależy też od firmy z jakiej jest drukarka
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam laser czarno/bialy i nowy nieorginalny toner od 30 zł (jakieś dziwne na all) do 100 zł ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie rzecz ujmując jedyna różnica między moją drukarką a tą którą opisuję poniżej to nie jakość wydruku a koszt wydruku i format tamta ma możliwość drukowania większego formatu. Drukarki laserowe do wydruku zdjęć to nie jest zbyt dobry pomysł. Natomiast jak już ktoś wspomniał, żeby wydruk był tani drukarka musi być droga. Kilku kolegów używa epsona nie pamiętam modelu ale płacili ok 5 tyś zł za drukarkę, wiem że koszt wydruku jest taki sam co za wydruk w labie(cena dla fotografa więc taniej). Z tego co pamiętam to jeden kartridż ma pojemność ponad 50 ml(6kolorów) a czarny jest znacznie większy. Jak powiedział mój kolega http://www.moment.com.pl/ , który używa tej drukarki, że to największy skok jakościowy od czasów gdy przesiadł się z lustrzanki z cropem na pełną klatkę
<ciach_reklama> Edytowane przez Emir1994 Czas edycji: 2014-02-05 o 12:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Jak wyżej wspomniałam (albo i nie) nie zależy mi na super jakości wydruków - najważniejsze, żeby drukarka była tania w eksploatacji. Pomyślałam o laserowej, bo podobno jej użytkowanie jest tańsze. Jeżeli jednak znacie jakiś fajny model drukarki atramentowej, która jest bardzo wydajna, a jej cena nie przekracza 700zł, to chętnie się dowiem więcej na jej temat. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
ja mam co prawda czarno-białą drukarkę laserową (a w zasadzie to urządzenie wielofunkcyjne) Panasonica, ale kupiłam ją za 180zł używaną (jeszcze na gwarancji), a za toner płacę 15zł na allegro
![]() także nie zgadzam się, że drukarka musi być droga, żeby toner był tani ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4499666 4]ja mam co prawda czarno-białą drukarkę laserową (a w zasadzie to urządzenie wielofunkcyjne) Panasonica, ale kupiłam ją za 180zł używaną (jeszcze na gwarancji), a za toner płacę 15zł na allegro
![]() także nie zgadzam się, że drukarka musi być droga, żeby toner był tani ![]() No tak, ale drukarka czarna i kolorowa to zupełnie dwie różne bajki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Hej, jeżeli zależy Tobie na druku kolorowym to lepiej zastanów się nad którymś epsonem z serii L. To są drukarki z systemem CISS gdzie wlewasz tusz do pojemnika (jeden tusz starcza na ok 4 tys stron przy 5% wydruku). Wiem, że zabrzmiałam trochę jak reklama ale sama korzystam z jednego z pierwszych modeli L110 i jestem bardzo zadowolona. Koszt jednej butelki tuszu to ok 40 zł.
Więc wychodzi znacznie taniej niż laser. I drukuje o wiele ładniej kolorowe rzeczy niż laser. Miałam kiedyś kolorowego hp i nie dość, ze drukował brzydko to jeszcze tonery kosztowały majątek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
5% zadruku? Ja potrzebuję 100% zadruku. ![]() Edytowane przez d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab Czas edycji: 2014-02-07 o 14:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ale każda drukarka podaje w specyfikacjach wydruk przy 5% zadruku. A leserówki oferuja najczęściej od 1200 do 2200 stron .
Mój model kosztował 570zł |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
jak chcesz tanio drukować to się zorientuj czy do danego modelu są zamienniki, do zdjęć dobre powinny być active jet, do wydruków typu dokumenty itp. spokojnie wystarczą actis
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Jeśli chodzi o zakup dobrej, niedrogiej drukarki laserowej to mogę szczerze polecić drukarki Samsunga. W moim przypadku toner za 100zł wystarcza na ponad rok. Do druku fotografii jednak zainwestowałbym w dobrą atramentówkę. Polecam przeczytać sobie xxx artykuł - masz w nim opisane czym kierować się przy wyborze drukarki. Radzę jednak omijać te najtańsze. Miałem kiedyś Lexmarka za 100 coś złotych. Tusz czarny 70zł, kolor 150...
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2016-07-27 o 12:11 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja mam HP i akurat tamtejsze rozwiązania dotyczące tego sprzętu są całkiem fajne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
https://www.morele.net/wiadomosc/ran...h-modeli/1208/
Tutaj masz ranking drukarek laserowych, może coś wybeirzesz dla siebie. Ja jedynie ze swojej wiedzy mogę polecić urządzenia firmy brother. Mma akurat urządzenie wielofunkcyjne brothet j100 i jest praktycznie nie do zajechania. Do tego jak zależy Ci na taniości to zamienniki stosuj zamiast oryginałów, ja w swojej drukarce mam zamienniki asarto, bo sie facet upiera, ze sa najlepsze jakosciowo, ale ja sie nie zna,m,. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Mam drukarkę MamjetC6010 Jeśli chodzi o tego typu modele, to od razu powiem, że generalnie wszystko mi w nich odpowiada.
Co do różnego rodzaju - rankingów czy porównywarek, to powiem tak: one są ok, ale trzeba pamiętać, że drukarkę trzeba dobrać do własnych potrzeb. Jeśli drukuje się mało czy dużo, w jakich formatach, jakie konkretnie druki, czy tu mówimy o samym tekście, czy bardziej drukujemy np. zdjęcia. Wtedy dobieramy konkretną drukarkę. Jestem za tym, aby dokładnie konsultować zakup ewentualnej drukarki i wybrać sprzed z konkretnym nastawieniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Pytanie do osób mających drukarki HP czy nie macie problemów z zamiennikami?? Bo ostatnio głośno było o blokowanie zamienników nawet jak ktoś kupił już jakiś czas temu urządzenie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Hej ja mam drukarkę z hp i kupuję do niej zamienniki z imprime i wszystko mi działa, nie wyskakują mi żadne blokady ani komunikaty o błędach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:02.