|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
monitoring owulacji/zajście w ciążę przy kp
czesc dziewczyny! chcialabym sie Was poradzic 😊 W lipcu urodzilam synka, ma juz 8 miesiecy i bardzo staramy sie o kolejnego dzidziusia. Nadal karmie piersia i nie wrocil mi jeszcze okres. Wiem, ze szanse sa male, ale nie jest to niemozliwe
![]() Zalezy mi na malej roznicy wieku miedzy dziecmi, ale rowniez uwazam ze kp jest bardzo wazne dla synka i nie chce go z powodu staran odstawiac. Czy macie dla mnie jakies porady, slowa otuchy? ![]() ![]() ![]() ![]() Sent from my SM-G900F using Tapatalk
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
monitoring owulacji/zajście w ciążę przy kp
Czesc dzewczyny, jesli watek sie zdublowal to usune, telefon nie chce ze mna wspolpracowac
![]() Czy ktoras z Was robila testy owulacyjne w czasie kp? Staramy sie z mezem o drugie dziecko i pare tygodni temu zaczelam robic testy owulacyjne zeby zobaczyc, czy w ogole jest co probowac (okres mi jeszcze nie wrocil po ostatnim porodzie). Synek ma juz 8 miesiecy, bardzo bym chciala jak najmniejsza roznice wieku miedzy dzieciaczkami, ale nie jego kosztem wiec odstawiac na pewno na razie nie bede. Okresu jeszcze nie mam, czekam bardzo na pierwsza owulacje. I tutaj wlasnie moje pytanie: testuje sie regularnie od paru tygodni i mam problem z interpretacja testow. Linia kontrolna jest zawsze ciemna i gruba ale pojawianie i znikanie drugiej nie ma zadnego schematu :/ Raz prawie jej nie ma, potem powoli robi sie coraz ciemniejsza az jest prawie prawie tak samo ciemna jak kontrolna a potem znowu nic.. Czy to znaczy, ze to sa jakies podejscia organizmu do owulacji, czy po prostu przy kp te hormony maja naturalne wahniecia i testowanie jest bez sensu? Sent from my SM-G900F using Tapatalk
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: monitoring owulacji/zajscie w ciaze przy kp
Powrót miesiączki nie gwarantuje jeszcze owulacji.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Podobnie jak brak miesiączki nie oznacza braku owu.
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
wlasnie ten moment staram sie wylapac, pierwsza owulacje zanim pojawi sie miesiaczka.
Nie wiem zupelnie jak mam interpretowac testy. Normalny cykl wyglada mniej wiecej tak (druga kreska robi sie coraz wyrazniejsza, az jest taka sama jak kreska testowa i nastepuje owulacja) Possible-test-results-to-determine-ovulation.jpg U mnie wyglada to tak, ze ta druga kreska caly czas jest, dosyc wyrazna ale zmienia sie na intensywnosci praktycznie z dnia na dzien (nie ze rosnie stopniowo a potem maleje), i nie dochodzi nigdy do tej samej intensywnosci 1490066246947.jpg Sent from my SM-G900F using Tapatalk
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Czasem powrót płodności po porodzie trochę trwa. Zacznij prowadzić obserwacje temperatura, śluz będzie widać co się dzieje. Możesz umówić się na spotkanie z nauczycielem NPR, wszystko ci pokaze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Hej, mam podobnie. Konsultowałam to z lekarką i mówiła, że testy owu mogą przekłamywać, bo podczas karmienia wydziela się hormon - tylko zapomniałam jaki
![]() Podobno najlepiej jest mierzyć temperaturę. Powodzenia! ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Oksytocyna
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oksytocyna nijak ma się do owulacji, nie jest hormonem płciowym! Zapisz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ale nie jest hormonem płciowym i nie blokuje owulacji, co skutecznie może robić wysoki poziom prolaktyny, która jest odpowiedzialna za laktację.
Oksytocynka pcha m.in. poród i owszem, pojawia się przy laktacji, ale nie jest to znaczące dla zajścia. Wytwarzana jest też m.in. w czasie przytulania. Tak czy siak, dla ginekologa nie ma większego znaczenia. Testom owu nie wierzę, często przekłamują, no i musiałabyś robić 2x dziennie, żeby wyłapać pik. Przy kp. to raczej tradycyjny monitoring wchodzi w grę. Zapisz Zapisz
Edytowane przez agusia8524 Czas edycji: 2017-04-03 o 23:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:11.