|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wyprowadzka do innego miasta
Cześć Wam!
![]() Chciałbym się spytać czy ktoś miał podobną sytuację jak ja i jak sobie poradził? Mieszkam w małym mieście, mam pracę za niecałe 600zł na półetatu. Muszę opłacać szkołę 300zł miesięcznie więc zostają praktycznie grosze. Rodzice też nie są w jakiejś super sytuacji materialnej, więc mało co pomagają ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wyprowadzka do innego miasta
Moi rodzice wyjechali za granicę 20 lat temu, zaraz po zniesieniu wiz do tej naszej bliższej Europy, za pożyczone pieniądze, bez języka. Mieszkali w 8 osób w jednym mieszkaniu, łapali się prac dorywczych i dali radę
![]() Szukaj pokoju gdzieś, na call center zawsze Cię przyjmą, więc się zatrudnij w takiej pracy i rozglądaj się po prostu za czymś lepiej płatnym. Z kasy z call center da się utrzymać wynajmując pokój/miejsce w pokoju ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Prawdopodobnie zawsze masz drogę powrotu. Nie wiem tylko czy w przypadku podjęcia przez Ciebie pracy, nie zabraliby Ci stypendium socjalnego - i czy w płatnych szkołach jest w ogóle opcja takiego stypendium. Co do Katowic - to spore miasto, na pewno ma więcej perspektyw zawodowych niż mała mieścinka, ale zapewne wzrosną też koszty utrzymania. Na początek brałabym i call center, a potem szukała czegoś bardziej dochodowego i interesującego.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Hmmm...
Ja najpierw poszukałabym pracy, a potem się przeprowadziła. Łatwiej znaleźć pokój "na szybko" niż pracę. I sprawdź przepisy odnośnie stypendium- do jakich dochodów są przyznawane i o jakich pieniądzach mówimy. Żeby nie doszło do sytuacji, że zarobisz najniższą krajową, albo mniej na umowę zlecenie, przekroczysz próg na stypendium, zapłacisz za szkołę, pokój i zostaną Ci grosze na życie. Sprawdź też, czy w środku roku akademickiego możesz dostać stypendium. Wszystko trzeba przemyśleć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ja przeprowadziłam się sama do Katowic jeszcze przed maturą i znalazłam pracę w ciągu 2 dni. Jeżeli nie zależy Ci na jakimś konkretnym stanowisku, albo zarabianiu kokosów, to o pracę nie jest ciężko
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
dlaczego teraz nie dostajesz stypendium, a po przeprowadzce miałbyś dostawać? nie rozumiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Najpierw praca, potem przeprowadzka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Też tego nie rozumiem. Stypendium jest przecież niezależne od miejsca zamieszkania... No chyba, że chodzi o stypendium mieszkaniowe. Ale tam są ściśle określone warunki.
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Cześć,
chciałabym się Was poradzić drogie Wizażanki, bo mam spory dylemat... Jestem po licencjacie, chcąc nie chcąc po obronie mam rok przerwy - od kilku miesięcy pracuję w Katowicach w swojej wymarzonej branży muzycznej. Od października chcę iść na magisterkę do Wrocławia.... Tylko mam obawy,czy aby na pewno podołam pogodzić studiowanie dzienne w innym mieście i pracę w innym. Zrobiłam mały "wywiad" co do kierunku na drugim stopniu, na który chcę iść. Ponoć wykładowcy są mega pozytywni, można się z nimi dogadać. U mnie w pracy też jest luźna atmosfera nie mam określonych konkretnie godzin pracy... Oczywiście nie chcę rezygnować z pracy, ponieważ w branży muzycznej nie jest łatwo się odnaleźć. Myślę, że jeśli udało mi się już zaczepić o taką pracę to nie warto jej "puszczać" Czy ktoś z Was miał już podobną sytuację? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:05.