Jak zachowują się pary? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-12-05, 15:14   #1
Alala20
Przyczajenie

Jak zachowują się pary?

Pytanie conajmniej głupie i dziecinne... ale ja naprawdę nie wiem. Mam 20 lat i ciężko mi wyobrazić sobie jak mam się zachowywać w towarzystwie z moim chłopakiem, żeby nie przesadzić pewnych rzeczy nie wypada, np calowac sie... on praktycznie ciągle obejmuje mnie, przytula się, trzyma za rękę... To początek związku, więc może mu przejdzie? Z jednej strony nie wiem jak ja mam się zachowywać, bo nie chce wyjść na zimna w stosunku do niego (i nie ukrywam, że lubię jego dotyk), a z drugiej strony trochę to średnio pewnie wygląda z perspektywy znajomych? Nwm sama... co o tym sądzicie? Jak Wy postrzegalibyscie takie zachowanie? Jak standardowo zachowują się pary?
Alala20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-05, 15:31   #2
ama4
High Quality Since 2007

Dot.: Jak zachowują się pary?

Cytat:
Napisane przez Alala20 Pokaż wiadomość
Pytanie conajmniej głupie i dziecinne... ale ja naprawdę nie wiem. Mam 20 lat i ciężko mi wyobrazić sobie jak mam się zachowywać w towarzystwie z moim chłopakiem, żeby nie przesadzić pewnych rzeczy nie wypada, np calowac sie... on praktycznie ciągle obejmuje mnie, przytula się, trzyma za rękę... To początek związku, więc może mu przejdzie? Z jednej strony nie wiem jak ja mam się zachowywać, bo nie chce wyjść na zimna w stosunku do niego (i nie ukrywam, że lubię jego dotyk), a z drugiej strony trochę to średnio pewnie wygląda z perspektywy znajomych? Nwm sama... co o tym sądzicie? Jak Wy postrzegalibyscie takie zachowanie? Jak standardowo zachowują się pary?
Po pierwsze - skoro to początek związku, to tego dotykania, całowania, przytulania jest na pewno więcej niż po dłuższym czasie.

Po drugie - zachowuj się swobodnie i tak, jak się dobrze czujesz. Jeśli chcesz go trzymać za rękę, to trzymaj. On chce Cię objąć - niech Cię obejmuje.
Wiadomo, że trzeba zachować umiar i np. jeśli ktoś do Was coś mówi, a Wy się przytulacie i patrzycie tylko na siebie, to jest to niegrzeczne. Ale jeśli np. siedzicie w pubie ze znajomymi i trzymacie się za ręce czy chłopak Cię obejmuje, to przecież nie robicie nic złego. Buziaka raz na jakiś czas też sobie można dać. Tylko głębokie pocałunki zostawcie na chwile "sam na sam"

Wiadomo też, że inaczej będziecie się zachowywać w towarzystwie znajomych, inaczej w banku, a inaczej sami. Z czasem będziesz wiedzieć co dla Ciebie jest komfortowe, a co nie. Otoczenie też będzie Ci ewentualnie dawać sygnały, jeśli coś kogoś wybitnie zgorszy (bo ludzie też są różni i np. jedne starsze osoby będą zniesmaczone buziakiem, a inne wręcz przeciwnie - nie będą mieć nic przeciwko).
Cytat:
Napisane przez normalnyFacet
Desperacja prowadzi tylko do masochizmu
ama4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-05, 15:33   #3
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

No ale w sensie wśród znajomych? U nas to wygląda tak, że jak jest "impreza" tzw. nasiadówa w domu czy w knajpie to raczej nic nie robimy... ewentualnie się przytulimy, weźmiemy za rękę... jak mnie TŻ odwozi a w samochodzie są jeszcze koledzy to da buziaka na pożegnanie.. ot wszystko...
na czułości mamy czas gdy jesteśmy sami...
i szczerze mam znajomą co jak poznała swojwgo TŻ-a to się odkleić nie mogli i byli tak słodkopierdzący że mi się nie chciało z nimi nawet spotykać... dopiero jak się uspokoiło to spotkania wróciły do normy
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-05, 15:34   #4
I am Rock
lokalna gwiazda

Ja, prawdę mówiąc, średnio lubię takie pary, migdalące się w towarzystwie innych. Wiadomo, zakochani lubią trzymać się blisko siebie, dotykać, ale w towarzystwie trzeba mieć trochę umiaru. Czasem biedny obserwator nie wie, gdzie podziać oczy.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-05, 15:35   #5
ama4
High Quality Since 2007

Moim zdaniem dużo jeszcze zależy od wieku Bo pamiętam, że jak byłam nastolatką, to robiłam dużo rzeczy których teraz bym nie zrobiła Takie prawo młodości.
Cytat:
Stary 2016-12-05, 15:47   #6
januszpolak
Zakorzenienie

Rób to z czym Tobie jest komfortowo. Nie musisz patrzeć na to, co "powiedzą inni" czy że pomyślą że jesteś oziębła wobec chłopaka. Tak samo powiedz chłopakowi, że Tobie jest niezręcznie, kiedy Cię obejmuje/całuje w towarzystwie innych osób.

Dla mnie takie zachowanie w większej grupie osób jest niegrzeczne, nie każdy ma ochotę oglądać obściskującą się parę. Można to robić przecież w prywatności. Co innego impreza gdzie można sobie pozwolić na więcej, a co innego w biały dzień kiedy to po prostu jest krępujące dla wszystkich dookoła.

Nie masz obowiązku zmuszać się do czułości w miejscach publicznych, przy znajomych tylko dlatego, że Twój chłopak tak chce.
januszpolak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-05, 15:54   #7
Alala20
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
Ja, prawdę mówiąc, średnio lubię takie pary, migdalące się w towarzystwie innych. Wiadomo, zakochani lubią trzymać się blisko siebie, dotykać, ale w towarzystwie trzeba mieć trochę umiaru. Czasem biedny obserwator nie wie, gdzie podziać oczy.
Bez przesady. Nie jest to aż tak skrajne, nawet nie całujemy się w towarzystwie, choc podejrzewam, że gdybym mu pozwoliła... Ale nie pozwalam, zresztą samo oblepianie jest troszkę niekomfortowe towarzysko, ale przecież nie zabronię mu się dotykac.

Cytat:
Napisane przez ama4 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem dużo jeszcze zależy od wieku Bo pamiętam, że jak byłam nastolatką, to robiłam dużo rzeczy których teraz bym nie zrobiła Takie prawo młodości.
Ama4 mam 20 lat, on 22, więc raczej już nie tacy młodzi... Zresztą dziwię się tym wylewom czułości z jego strony, nie żebym nie lubiła, ale po prostu nie chcę przy znajomych przesadzic.

Cytat:
Po drugie - zachowuj się swobodnie i tak, jak się dobrze czujesz. Jeśli chcesz go trzymać za rękę, to trzymaj. On chce Cię objąć - niech Cię obejmuje.
Wiadomo, że trzeba zachować umiar i np. jeśli ktoś do Was coś mówi, a Wy się przytulacie i patrzycie tylko na siebie, to jest to niegrzeczne. Ale jeśli np. siedzicie w pubie ze znajomymi i trzymacie się za ręce czy chłopak Cię obejmuje, to przecież nie robicie nic złego. Buziaka raz na jakiś czas też sobie można dać. Tylko głębokie pocałunki zostawcie na chwile "sam na sam"
Nie, no oczywiście tak nie jest, że ignorujemy kogokolwiek. Po prostu on ciągle mnie dotyka za rękę, obejmuje w talii, jak siedzimy i mu ręce zabiorę to trzyma swoją łapę na moim kolanie (jakbym mu miała uciec...), ale nie są to żadne "obmacywanki", tylko po prostu bliskośc, nie ma w tym podtekstu erotycznego.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-12-05, 15:59   #8
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Bez przesady. Nie jest to aż tak skrajne, nawet nie całujemy się w towarzystwie, choc podejrzewam, że gdybym mu pozwoliła... Ale nie pozwalam, zresztą samo oblepianie jest troszkę niekomfortowe towarzysko, ale przecież nie zabronię mu się dotykac.

Ama4 mam 20 lat, on 22, więc raczej już nie tacy młodzi... Zresztą dziwię się tym wylewom czułości z jego strony, nie żebym nie lubiła, ale po prostu nie chcę przy znajomych przesadzic.

Nie, no oczywiście tak nie jest, że ignorujemy kogokolwiek. Po prostu on ciągle mnie dotyka za rękę, obejmuje w talii, jak siedzimy i mu ręce zabiorę to trzyma swoją łapę na moim kolanie (jakbym mu miała uciec...), ale nie są to żadne "obmacywanki", tylko po prostu bliskośc, nie ma w tym podtekstu erotycznego.
Wiec w czym problem? Wstydzisz sie przed znajomymi? Nie chcesz sie dotykac przy znajomych? Sa pary, ktore w miejscach publicznych zachowuja sie jak para znajomych, czulosci zostawiaja na czas w samotnosci i to tez jest okay. Grunt to dogadaj sie z chlopakiem, co robicie a co nie.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-05, 16:05   #9
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Cytat:
Bez przesady. Nie jest to aż tak skrajne, nawet nie całujemy się w towarzystwie, choc podejrzewam, że gdybym mu pozwoliła... Ale nie pozwalam, zresztą samo oblepianie jest troszkę niekomfortowe towarzysko, ale przecież nie zabronię mu się dotykac
Możesz sobie tego nie życzyć.
trzyrazypiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-05, 16:15   #10
Alala20
Przyczajenie

W sumie może szukam dziury w całym... po prostu nie spodziewałam sie takiej wylewności, ale może za jakiś czas mu minie. Jak nie to rzeczywiście porozmawiam z nim o tym, ale będę musiała byc bardzo delikatna. Nie chodzi o to, że się wstydzę, ale sama nie lubię jak się niektorzy znajomi zbytnio obnoszą ze swoimi uczuciami. Po prostu uważam, że to intymne i nie trzeba trąbic o tym wszystkim i narzucac im tego
Stary 2016-12-05, 16:58   #11
Andz126p
Rozeznanie

To przecież zawsze mozesz z nim o tym porozmawiac, ze np źle się czujesz z tym jak przy znajomych łapie Cie za kolano. Skoro to świeży związek to na pewno musicie się siebie nauczyć, ale z drugiej strony rozumiem chłopaka, ze chce pokazać ze jesteś jego i cieszy się ze z toba jest 😊
Andz126p jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-12-05, 17:08   #12
ama4
High Quality Since 2007

Trochę nie ogarniam, skoro jest para, to trzymanie za kolano czy obejmowanie wydaje mi się dość normalne. Każdy sobie inaczej okazuje uczucia. A już nie spotykanie się ze znajomymi bo za bardzo się migdalą... ja tam się cieszę, jak ludzie się nie wstydzą uczuć. I zawsze byłam pod wrażeniem jak za granicą widziałam "dziadków i babcie", którzy spacerowali i trzymali się za rękę, dawali sobie buziaki na ulicy. Wolę to niż brak tej miłości wokół.
Cytat:
Stary 2016-12-05, 17:26   #13
Liara_Tsoni
Wtajemniczenie

My się trzymamy za ręce mam gdzieś razem idziemy ale dodamy np zazwyczaj na przeciwko siebie i czasami się przytulimy czy coś mam kasy obrazka. Ale TŻ jest mało wylewny z natury.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka
Liara_Tsoni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-05, 21:10   #14
hermenegilda99
Raczkowanie

Dla mnie dziwne jest jak para nie trzyma się za ręce wśród znajomych..
Wiadomo, że nikt nie całuje się namiętnie raczej przy znajomych ale przytulanie się i trzymanie za ręce jest jak najbardziej normalne. Posiedzieć obok to ja siedzę z kolegami.. A jesli jest się z kimś to pragnie się przytulenia trzymania za rękę.. nikt tu nie mówi o obmacywaniu tylko o czułości..
Stary 2016-12-05, 21:27   #15
januszpolak
Zakorzenienie

Cytat:
Trochę nie ogarniam, skoro jest para, to trzymanie za kolano czy obejmowanie wydaje mi się dość normalne. Każdy sobie inaczej okazuje uczucia. A już nie spotykanie się ze znajomymi bo za bardzo się migdalą... ja tam się cieszę, jak ludzie się nie wstydzą uczuć. I zawsze byłam pod wrażeniem jak za granicą widziałam "dziadków i babcie", którzy spacerowali i trzymali się za rękę, dawali sobie buziaki na ulicy. Wolę to niż brak tej miłości wokół.
Co innego jak para gdzieś idzie ulicą i okazują sobie czułość - nie razi mnie to jakoś, fajnie niech się kochają. Ale co innego jak spotykam się z ludźmi i oni w czasie rozmowy ze mną zaczynają się obściskiwać, całować... dla mnie to jest kompletny nietakt. Czuję się wtedy jakbym im przeszkadzała. To samo jak ktoś np. wyciąga telefon i sobie gada z kimś, albo smsuje, w gronie znajomych. Skoro i tak jest zajęty czym innym, to po co przychodził? Pary zajęte sobą mogą po prostu iść gdzieś gdzie nie będą marnować czasu innych ludzi.

---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ----------

Cytat:
W sumie może szukam dziury w całym... po prostu nie spodziewałam sie takiej wylewności, ale może za jakiś czas mu minie. Jak nie to rzeczywiście porozmawiam z nim o tym, ale będę musiała byc bardzo delikatna. Nie chodzi o to, że się wstydzę, ale sama nie lubię jak się niektorzy znajomi zbytnio obnoszą ze swoimi uczuciami. Po prostu uważam, że to intymne i nie trzeba trąbic o tym wszystkim i narzucac im tego
Nie musisz być bardzo delikatna, masz prawo nie życzyć sobie czułości ze strony chłopaka w obecności innych osób. Po prostu normalnie z nim o tym pogadaj, zamiast czekać aż mu "minie". Masz prawo do swoich odczuć i opinii na ten temat. Nie ma czegoś takiego jak uniwersalne "zachowanie się pary" i jak jest się w parze to masz obowiązek jakichś zachowań. Robisz to co DLA CIEBIE jest stosowne i nie wprowadza CIEBIE w zakłopotanie.
januszpolak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-05, 21:55   #16
ama4
High Quality Since 2007

Cytat:
Napisane przez januszpolak Pokaż wiadomość
Ale co innego jak spotykam się z ludźmi i oni w czasie rozmowy ze mną zaczynają się obściskiwać, całować... dla mnie to jest kompletny nietakt.
Nie no, jak w trakcie rozmowy ktoś się nagle zaczyna całować czy obściskiwać, to też by mi przeszkadzało. Bardziej chodziło mi o to, że ktoś siedzi koło siebie podczas spotkania ze znajomymi, obejmuje, trzyma za ręce czy jedno trzyma rękę na kolanie drugiego, czasami da buziaka czy powie sobie coś na ucho albo po prostu widać po parze, że są przeszczęśliwi ze sobą. Niech będą! Bo tam wcześniej w dyskusji padł argument, że para znajomych pierdziała szczęściem, to nie byli do zniesienia
Cytat:
Stary 2016-12-05, 22:14   #17
Alala20
Przyczajenie

Cytat:
Nie no, jak w trakcie rozmowy ktoś się nagle zaczyna całować czy obściskiwać, to też by mi przeszkadzało. Bardziej chodziło mi o to, że ktoś siedzi koło siebie podczas spotkania ze znajomymi, obejmuje, trzyma za ręce czy jedno trzyma rękę na kolanie drugiego, czasami da buziaka czy powie sobie coś na ucho albo po prostu widać po parze, że są przeszczęśliwi ze sobą. Niech będą! Bo tam wcześniej w dyskusji padł argument, że para znajomych pierdziała szczęściem, to nie byli do zniesienia
Nic nie mówiłam nawet o całowaniu, ani obściskiwaniu. Wszystkie gesty mojego chłopaka sa po prostu czułe i opiekuńcze. Wyżej opisane przeze mnie zachowania nie mają charakteru obscenicznego, zastanawiałam się jedynie, czy takie przytulanie, trzymanie za rękę, nie jest odbierane jako nieprzyzwoite i czy Wasi mężczyźni też tak robią. Mnie to krępowało tylko ze względu na znajomych, przy obcych ludziach z radością przyjmuje takie gesty, bo uwielbiam jego ciepło
Stary 2016-12-05, 22:47   #18
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

Cytat:
Zachowuj się tak, jak się czujesz dobrze. Nie tak, jak chce twój facet, nie tak, jak "powinnaś". Bądź sobą.
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-06, 08:29   #19
ama4
High Quality Since 2007

Cytat:
Nic nie mówiłam nawet o całowaniu, ani obściskiwaniu.
Alala, to była odpowiedź do postu januszpolak
Cytat:
Stary 2016-12-06, 19:55   #20
Ingenting
Raczkowanie

Cytat:
on praktycznie ciągle obejmuje mnie, przytula się, trzyma za rękę... To początek związku, więc może mu przejdzie?
To zależy. Jestem z moim tż od prawie 9 lat, jeszcze nam nie przeszło. Dużo się przytulamy, całujemy, dotykamy. Ten kontakt fizyczny był dla nas zawsze ważny i też kiedyś myślałam, że to minie, ale teraz myślę, że tak po prostu "mamy".
Ingenting jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości