|
Notka |
|
Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Decoupage - zbyt drogie?
Decoupage - to technika, której dawno chciałam poznać tajniki, jednak jestem zbyt młoda <mam 11 lat> i mama nie chciała inwestować w kolejne hobby, które uważa za przejściowe, bo pokój mam cały w różnych duperelach.
Ja też sama nie chcę inwestować. Tak więc myślę o tym czy decoupage nie jest zbyt drogie? Osobiście wpadłam na inny pomysł na zrobienie puszki tą techniką. Trzymajcie kciuki i wypowiadajcie się na temat waszych tanich metod i cen materiałów do decoupage. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Decoupage - zbyt drogie?
decoupage nie musi być taki drogi, na początek można różne materały zastąpić tańszymi odpowiednikami np. zamiast kleju do decoupage wystarczy zwykłe białko z jajka, co do farb akrylowych na początek wystarczy kupić dużą białą farbę a do tego kolorowe pigmenty, a co do lakieru to czytałam gdzieś na forum, że można na początek użyć lakieru do włosów, ale nie próbowałam tego
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja trzymam kciuki mocno i czekam,że nam coś pokażesz.Jakby co to pytaj.Napewno ktoś coś podpowie i pomoże.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
I jeszcze na pewno warto popytać po rodzinie/znajomych, może sie u kogos po jakims remoncie troche lakieru czy farby pałęta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Wciąga, wciąga. Ja również mam w domu masę rzeczy, które czekają w kolejce. Co zaś do materiałów zastępczych - białko wypróbowałąm i trzyma dobrze. Z powodzeniem moze zastapić klej. Farba - warto kupic puszkę białej akrylowej i podstawowe kolory barwników tak jak radziła poprzedniczka. Co zaś do lakieru - tego do włosów absolutnie nie polecam. Nie daje efektu i nie pokrywa dokładnie. Serwetki zawsze jakies w domu są. Jeśli nie, możesz wykorzystać ładne zdjęcie z kolorowego czasopisma. Ale wtedy trzeba nałożyć kilka warstw lakieru. A pędzle? Ja macham wszystko zmywakami kuchennymi. Tnę takiego drania na trzy części i maluję. Reasumując wszystko, na początek wydasz jakieś 30 zł. O taką kasę to myslę, że mama nie będzie toczyc wojen. Życzę ci powodzenia i czekam na tę wspomnianą przez ciebie puszkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
podpisuję się pod tym co napisały moje poprzedniczki...ja tez żadnych porządnych farb nie mam tylko białą farbę akrylową i do tego pigmenty...
również używam zmywaków, a lakier znalazłam jakiś stary w piwnicy... co do serwetek dziewczyny z chęcią się wymieniają...zerknij na wątek wymiankowy...jak coś ci się spodoba ode mnie odezwij się ![]() warto zaglądać do sklepów typu NOMI, LIDL itp. powodzenia
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Właśnie tak sie zastanawiałam nad zaczęciem zabawy w to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
wilkusia...poczytaj wyżej...zacznij bez profesjonalnych sprzętów...a jeżeli Ci się spodoba zastanowisz się nad krakami, mediami itp.... a na początek proponuje tak jak ja zrobiłam, zanim zaczęłam cokolwiek tworzyć sporo wątków przeczytałam dotyczących decu...skarbnica wiedzy...wszystkiego nauczyłam się od dziewczyn z tego forum...
wiem że kilka godzin trzeba poświęcić żeby to przeczytać ale warto...powodzenia
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
wilkusia
![]() ![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Hmmm... Tak właśnie myślę nad farbkami. Mam plakatówkę białą, lecz jest ona strasznie gęsta i ma śliczny odcień,mam różne specjalne rozjaśniacze itp. lecz czy plakatówa się nadaje? : < : < coś czuję, że znam odpowiedź..
---- Wściekłam się, czy w tym domu nie ma żadnych serwetek? Yhhh... Muszę jutro mamę wysłać po jakiś pak z ładnym motywem, albo dwa paki. Mam zapalenie płuc i nudzi mi się, ale no żeby serwetek nie było? : < : <. Drukować nie mogę bo mama mówi, że kolorowy tusz ma przeznaczony do innych rzeczy! Ciekawe jakich. Jak zawsze jest go maksimum! Yhhh... Poza tym nie mam papieru śniadaniowego. Klej mam - magik, trochę rozwodniony bardzo ładnie wygląda, mam lakier do włosów i tą farbę, śliczne pudełko, tylko nie mam tych serwetek. Ohh... Zdam się na czasopisma. Gdzieś nawet widziałam śliczny rysunek ^^ Edytowane przez Seyna Czas edycji: 2007-01-28 o 13:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Sejenko słoneczko
![]()
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
To akurat dobrze, bo ozdabiam notesik i efekt jest b. ładny. Trochę tą farbę pomarszczyłam.
---- OMG! Nie, nie, nie! Mama mówi, że ona nie ma czasu po jakieś serwetki chodzić. Jak mnie to irytuje. Teraz muszę zacząć robić słodkie oczy. Co żal jej podjechać pod kwiaciarnię? Yhhh... Ja się z domu nie mogę ruszyć i mi mówi o lekcjach, jak mam do nadrobienia tydzień : P jak w normalnej chorobie. ---- http://img147.imageshack.us/img147/3183/not1jt0.png - pomalowany plakatówką notesik, on miał być taki pomarszczony ^^ sory za brzydki skan, ale nie mogłam znaleźć cyfrówki. Edytowane przez Seyna Czas edycji: 2007-01-29 o 10:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
A te serwetki to jakies specjalne, czy zwykle papierowe tylko ozdobne?
Nigdy nie robilam decu, ale brzmi zachecajaco ![]() Seyna gratuluje Ci ze chcesz podjac to wyzwanie ![]()
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Sagap - To są zwyczajne serwetki. Są też specjalne papiery, ale po co nimi głowę zawracać. Ja teraz nie mam serwetek i wycięłam z czasopisma obrazki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
sagap ty zdolna jesteś, poczytaj trochę na tym wątku i bierz się do roboty...świetna sprawa mówię Ci...
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
hmm... zauważyłam, że czasopisma wspalniale trzyma farba! sama farba, działa jak białko lub klej : > : >
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
co do tej opcji że farba działa jak klej to nie wiem, ale proponuje żebyś jeszcze położyła klej na wierzch, a co do czasopisma nie bedzie przebijało to co jest po drugiej stronie kartki?
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Kamilcia - Elianka poradziła mi aby pomalować podloże na biało, poza tym u mnie nie prześwituje, bo to zależy od grubości, ale myślę, że jeśli pomalujesz je farbą to nie będzie nic widać ^^
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
oki pokaż jak skończysz...
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
No niestety nie pokażę, bo teraz robię z serwetek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:04.