Twój sprawdzony przepis na... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2016-11-28, 20:07   #1
201601201618
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2016-07
Wiadomości: 70

Twój sprawdzony przepis na...


Pomyślałam że fajnie byłoby założyć taki wątek gdzie można byłoby podzielić się swoim sprawdzonym przepisem na danie, deser, zupę, przetwory - coś co lubicie, dobrze wam wychodzi, a może nawet jest waszym popisowym daniem. Może to sprawdzony przepis twojego taty, może przeczytany gdzieś w czasopiśmie "Pani domu" a może nawet stworzony przez ciebie w przepływie kulinarnej weny. Nie jest tu istotne czy to jajecznica na śniadanie czy może dekadencki tort na chrzciny synka córki cioci Zosi. Chciałabym żeby użytkowniczki forum podzieliły się swoimi sprawdzonymi przepisami niezależnie od tego czy są kuchennymi "wirtuozami" czy też trzeba je wołami zaciągać do kuchni . Najlepiej aby podawane przepisy były dość szczegółowe, aby te mniej uzdolnionej kulinarnie osoby mogły je u siebie odwzorowac. I jasne jest to, że co smakuje jednemu nie musi smakować drugiemu, ale może posmakować trzeciemu, więc nie należy się przejmować swoim upodobaniem do dziwnych smaków, bo może znajdzie się ktoś o podobnych kubkach smakowych

Wątek ma charakter plotkowy, więc dyskusje mile widziane.

PS chciałabym zeby wątek został na plotkowym bo mimo że jest o tematyce kulinarnej to ma on być pomocny dla przeciętnej użytkowniczki forum plotkowego no chyba że siły wyższe zadecydują inaczej

PS2 jeśli taki wątek istnieje to nie chce się przyczyniać do zaśmiecania forum, wątek zakładam z telefonu
201601201618 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-28, 20:44   #2
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2012-06
Wiadomości: 2 324
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Zarzućcie przepisem na świąteczne kruche ciasteczka oraz pierniczki, plis.
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-28, 21:38   #3
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2012-04
Wiadomości: 18 628
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Ciasto z jabłkami i cynamonem

4 jajka
1 szklanka cukru (może być brązowy)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
3-4 łyżeczki cynamonu
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka rodzynek
4 duże jabłka

1. Jajka ubijać na szybkich obrotach z cukrem przez ok. 5 minut na jednolitą masę. Dodać cynamon i gałkę, wymieszać.
2. W międzyczasie obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
3. Mąkę, proszek do pieczenia i olej dodać do masy z jajec. Wymieszać. Na końcu wrzucić rodzynki i jabłka, wymieszać.
4. Piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni w blasze wyłożonej papierem. Moja blacha ma wymiary 25x30,5 cm.

I teraz tak:
- Z cukrem brązowym piekłam tylko raz, potem byłam za leniwa, żeby specjalnie iść po niego do sklepu. I tak i tak było dobre.
- Kiedyś w trakcie odkryłam, że nie mam cynamonu. Dałam kardamon i też wyszło. W sumie teraz cynamon, gałkę i kardamon dodaję jak mi się podoba, i tak zawsze wychodzi dobre.
- Kiedyś zamiast rodzynek dałam żurawinę. Innym razem pół tego, pół tego. Ogólnie z żurawiną smakuje bardzo dobrze.
- Raz zamiast jabłek dałam gruszki, ale to jednak nie ten smak.
- Raz elegancko nie kroiłam jabłek na zwykłe kawałki, tylko tak ładnie na plasterki. Ale "mieszadło" miksera i tak to potem połamało na kawałki, więc szkoda zachodu.

---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ----------

[1=397c2675f3cdfd9a8d96949 5a6edd4aafb32f2d2_655aa1f 83943f;68042061]Zarzućcie przepisem na świąteczne kruche ciasteczka oraz pierniczki, plis. [/QUOTE]

Pierniki

1 kg mąki
60 dag miodu (może być sztuczny)
20 dag cukru
20 dag margaryny
20 dag mielonych orzechów
2 opakowania przyprawy do piernika
3 jajka
2 łyżki sody oczyszczonej
2-3 łyżki kakao
4 łyżki wody

1. Miód, cukier, margarynę, wodę wrzucić do garnka i rozpuścić (nie może się gotować). Dodać przyprawę do pierników i kakao.
2. Po rozpuszczeniu zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Mieszać od czasu do czasu.
3. Do miski wrzucić mąkę, sodę, orzechy mielone. Wymieszać. Dodać to ostudzone z garnka, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite jajka, wymieszać. Przykryć ręcznikiem i zostawić na noc w chłodnym miejscu.
4. Potem to już normalnie ciasto rozwałkować i wycinać foremkami do pierników. Najlepiej wcześniej tak jakby wytrzeć wałek, foremki i to, na czym będziesz wałkować mąką, bo ciasto się klei.

Blachę wysmarować tłuszczem. Czasu pieczenia nie ma, bo zależy od tego, jak grubo zostanie rozwałkowane ciasto.
Co roku robię z tego przepisu.
Zapisz
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-28, 21:57   #4
phideaux
Wtajemniczenie
 
Avatar phideaux
 
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 2 699
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Super pomysł na wątek!

Ja akurat jestem słaba kulinarnie, więc czekam na jakieś proste przepisy
__________________
Wymienię https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=835239 Proszę, odpisuj u mnie
phideaux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-28, 22:24   #5
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2012-06
Wiadomości: 2 324
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Dzięki, Noane.
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-29, 21:54   #6
Kama 93
Rozeznanie
 
Avatar Kama 93
 
Zarejestrowany: 2013-01
Wiadomości: 766
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

O super na pewno dodam parę przepisów od siebie i może wpadnie jakiś nowy przepis 😁
__________________
"Masz przed sobą wspaniałe życie. Przeżyj je co do minuty. Zacznij już teraz"


13.02.2013
01.03.2018
27.07.2019
Kama 93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-30, 13:55   #7
chocolate_she
Zakorzenienie
 
Avatar chocolate_she
 
Zarejestrowany: 2013-09
Lokalizacja: Świętokrzyskie.
Wiadomości: 3 269
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Witam się i ja
Od razu dodam na wstępie, że raczej zdecydowanie częściej będę tu kraść przepisy niż je dodawać. Bo gotowanie, pieczenie jest moją średnią stroną
Wątek trafiony w 100 % w związku ze zbliżającymi się świętami!

Dziewczyny, jakie u Was królują ciasta na Boże Narodzenie? Macie jakieś przepisy na proste ciasta z efektem wow?
__________________

"Opłacz to, wykrzycz to, a później weź się w garść, stań na nogi i zacznij żyć.
Możesz żyć tak szczęśliwie, że głowa mała!"

Edytowane przez chocolate_she
Czas edycji: 2016-11-30 o 13:57
chocolate_she jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-02, 08:36   #8
lilianna90
Kocia i psia mama :)
 
Avatar lilianna90
 
Zarejestrowany: 2011-09
Wiadomości: 6 652
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Cytat:
Napisane przez chocolate_she Pokaż wiadomość
Witam się i ja
Od razu dodam na wstępie, że raczej zdecydowanie częściej będę tu kraść przepisy niż je dodawać. Bo gotowanie, pieczenie jest moją średnią stroną
Wątek trafiony w 100 % w związku ze zbliżającymi się świętami!

Dziewczyny, jakie u Was królują ciasta na Boże Narodzenie? Macie jakieś przepisy na proste ciasta z efektem wow?
Robiłam kilka razy te dwa ciasta i zawsze był efekt wow
http://www.uwielbiamgotowac.com/2014...owojorski.html
http://www.uwielbiamgotowac.com/2015...inakiem-i.html
Do leśnego mchu dodałam dodatkowo do śmietany serka mascarpone.

(blog nie jest mój, nie reklamuję go, często korzystam z przepisów umieszczonych tam)
lilianna90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-02, 18:42   #9
I am Rock
lokalna gwiazda
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Mazury
Wiadomości: 19 785
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Cytat:
Napisane przez phideaux Pokaż wiadomość
Super pomysł na wątek!

Ja akurat jestem słaba kulinarnie, więc czekam na jakieś proste przepisy
A ja zrobiłam się ponoć nudna i powtarzalna, może odkryję coś nowego i zaskoczę rodzinę.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-03, 09:22   #10
syyyyyylwia
cat lady
 
Avatar syyyyyylwia
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 1 312
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Latwe i bardzo sycace chili:
http://www.budgetbytes.com/2014/09/s...t-chili-pasta/

Piernik dojrzewajacy:
http://www.mojewypieki.com/post/piernik-staropolski

---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ----------

Przepis na piernik oczywiscie jest super tez na pierniczki.

Oba blogi bardzo polecam. Super przepisy.
syyyyyylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-03, 12:09   #11
I am Rock
lokalna gwiazda
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Mazury
Wiadomości: 19 785
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Nie wiedziałam, że nasze "kolanka" to "elbow macaroni".
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-03, 12:36   #12
diln
Raczkowanie
 
Avatar diln
 
Zarejestrowany: 2012-06
Wiadomości: 40
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Super wątek! Właśnie planuję świąteczne menu.

W tym roku marzy mi się taki prawdziwy drożdżowy zawijany makowiec i wszędzie szukam ideału, będę więc bardzo wdzięczna za pomysły

Sama mogę polecić przepyszne ciasto marchewkowe, które robiłam już miliard razy i zawsze pięknie wychodzi. Idealne by oczarować gości!
http://ooomnomnomnom.blogspot.com/20...do-ciasta.html
diln jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-03, 14:56   #13
60kropka6
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2015-04
Wiadomości: 101
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Najlepszy przepis na makowiec jest na blogu jadłonomii <3

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
60kropka6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-03, 15:33   #14
PaulinciaKWC
Zakorzenienie
 
Avatar PaulinciaKWC
 
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: garnek złota na końcu tęczy
Wiadomości: 60 400
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Cytat:
Napisane przez diln Pokaż wiadomość
Super wątek! Właśnie planuję świąteczne menu.

W tym roku marzy mi się taki prawdziwy drożdżowy zawijany makowiec i wszędzie szukam ideału, będę więc bardzo wdzięczna za pomysły

Sama mogę polecić przepyszne ciasto marchewkowe, które robiłam już miliard razy i zawsze pięknie wychodzi. Idealne by oczarować gości!
http://ooomnomnomnom.blogspot.com/20...do-ciasta.html
Uwielbiam ciasta marchewkowe wyprobuje
__________________
Z tobą chcę oglądać rzeki, co samotnie płyną
Gwiazdy nad łąkami w środku lasu i jagód czarnych...
Tyranozaury
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-03, 16:00   #15
Iryska75
Zakorzenienie
 
Avatar Iryska75
 
Zarejestrowany: 2014-04
Lokalizacja: z kociego raju
Wiadomości: 4 720
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Placek z widelca
1,5 szkl.maślanki
1szkl.oleju
4,5szkl.mąki
4jaja
2szkl.cukru
3łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać widelcem, wyłożyć na dużą blachę, na wierzch kruszonka ew.owoce. Upiec. Ja piekę krócej niż godz.w 180°C. Smacznego : )
Można dać mniej cukru bo ciasto jest słodkie, zamiast maślanki można dać jogurt, kefir lub kwaśną śmietanę ale z maślanką wychodzi najlepsze.
Iryska75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-03, 17:25   #16
diln
Raczkowanie
 
Avatar diln
 
Zarejestrowany: 2012-06
Wiadomości: 40
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

a znacie coś bardziej dietetycznego?
mam trochę kilo do zrzucenia i nie chcę się pogrążyć w święta
diln jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-04, 05:34   #17
Mijanou
Wizażowy Kot Igor
 
Avatar Mijanou
 
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: po drugiej stronie lustra
Wiadomości: 17 426
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Najlepsza na świecie sałatka z kurczaka. Jest dość droga, więc rzadko sobie na nią pozwalam ale w święta obowiązkowo:

- kurze biusty (ja daję 4 spore lub 5-6 małych)
- orzechy włoskie (małe opakowanie) łuskane
- 2 duże puszki kukurydzy
- puszka ananasów w plastrach
- dobry majo (ja daję oryginalny Hellmansa bo tylko ten lubię)- mniejszy słoik ale nie zawsze mi cały "wychodzi"
- jogurt typu greckiego (polecam bałkański)

Przyprawy ( bardzo ważne):

- sól
-pieprz ziołowy
-oregan0
-pieprz cayenne lub papryka ostra
- gałka musztatałowa
-imbir
-bazylia suszona

Piersi pokroić w małą kostkę uprzednio wykroiwszy wszelkie obrzydliwości. Obsypać solą, oregano i pieprzem ziołowym. Odstawić na godzinę. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju (gdy puszczą wodę a woda odparuje to jeszcze chwilę smażyć). Wystudzić aż będą zimne.

W międzyczasie połamać orzechy tak drobno jak się da. Można też posłużyć się młotkiem wysypawszy orzechy do woreczka ale wtedy jest ryzyko, że podczas jedzenia natrafi się na drobiny skorupek a zawsze kilka się w opakowaniu znajdzie. A trafić na taką skorupkę to średnia przyjemnośc.

Połamane orzechy połączyć z wystygniętymi biustami. Dodać pozostałe przyprawy.

Ananasy odsączyć na sicie, ubrać rękawiczkę foliową lub założyć na dłoń woreczek i każdy plaster dodatkowo wycisnąc z nadmiaru zalewy. Drzeć w piórka. Dodać do orzechów i biustów.

Kukurydzę odsączyć i do michy.

Całość wymieszać z majo i jogurtem w proporcjach 4:1.

Sałatka musi się "przegryźć", więc na noc odstawić do lodówki. Dopiero rano jest w pełni przegryziona.

U nas znika błyskawicznie, bez względu na to, czy zrobię michę, czy wiadro tej sałatki.
__________________
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know?



Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209


Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2016-12-04 o 05:35
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-06, 08:33   #18
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2008-03
Wiadomości: 5 505
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

chciałbym przepis na ładne, wykrawane ciasteczka
naprawdę ładne, do dekoracji potem

takie by trzymały kształt przy przenoszeniu na blachę,
teraz robię i ludziki mają wydłużone głowy, niesymetryczne kończyny, nie równo rosną

chcę zrobić na kiermasz i to musi być arcydzieło

(domowo to preferuje czworokąty wykrawane radełkiem)
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-06, 21:23   #19
201701261449
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 1 385
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;68042346][U]
[U]Pierniki
[/QUOTE]


Pytanko, czy Ty potem te pierniki zostawiasz w jakiejś puszcze na odleżenie czy robisz od razu przed podaniem?
Kiedyś się zdziwiłam, bo partnerka ojca schowała miskę z ciastem na pierniki na tydzień, a potem same ciastka tez na tydzień, żeby zmiękły i nie wiem, czy powinno się tak robić.


Ode mnie kilka przepisów, wymyślonych raczej przeze mnie:
1. Zupa rozgrzewająca
Ok. 500g dyni, 3 duże ziemniaki, 2 średnie marchewki, 1,5-2cm kawałek imbiru pokroić w kostkę i do osolonej, wrzącej wody włożyć.
Jak się zagotuje, obrać małą pomarańczę, podzielić na cząstki, wziąć czerwoną, ostrą papryczkę (im większa tym ostrzej, ja daję wielkości małego palca u ręki) bez pestek i wrzucić do garnka.
Gotować 5 minut, wyłączyć gaz, zblendować na papkę (uwaga, gęstnieje i może ochlapać), do smaku posolić i dodać czarny, mielony pieprz. Już w talerzu posypać (ok łyżeczki) pestkami dyni, można dać łyżkę jogurtu greckiego, jeśli wyszło za ostre.

2. Schab z owocami na święta
Umyty wodą schab bez kości wrzucam do naczynia żaroodpornego, robię w misce marynatę:
pół szklanki oleju
1/3 szklanki wody
1 mały liść laurowy
2 rozgniecione ząbki czosnku
pół małej, białej cebuli pokrojonej w piórka
rozmaryn (z 1 gałązki lub ok. pół łyżeczki suszonego)
1 kulka jałowca
czarny pieprz (łyżeczka rozgniecionych kulek lub pół łyżeczki mielonego)
1/5 łyżeczki tymianku (jeśli się lubi, można pominąć)
łyżka soku z cytryny
łyżka soku z pomarańczy
Mieszam intensywnie.

Mięso nakrajam w środku, na ok. 1 kilogram mięsa wkładam do środka 7-8 suszonych śliwek (mogą być wędzone, ale zwykłe suszone są ok).
Mięso zalewam marynatą.
Biorę kilogram kwaśnych, twardych jabłek, obieram, kroję na plastry, kawałki, jak leci, na mięso.
Mieszam wszystko razem, żeby marynata była na mięsie, odkładam do lodówki na ok 8h. Po tym czasie obracam je na drugi boczek, żeby i tam nasiąkło, zostawiam na kolejne 8h.
Wyjmuję pół godziny przed włożeniem do piekarnika, solę ok pół łyżeczki soli, piekę pod przykryciem (od naczynia lub folią aluminiową) ok 2h w ok 120-150 stopni (po godzinie obracam na drugi boczek).
10 minut przed końcem zdejmuję przykrycie, jabłka rozsuwam na boki, żeby góra mięsa się przypiekła.

3. Pierogi
Robię rosół na wiejskiej kurze , ugotowane mięso obieram do kości i studzę.
Biorę dwie szklanki mąki i wodę (stopniowo, by się dawało wyrobić) ok pół szklanki, troszkę soli.
Wałkuję, wycinam koła od szklanki.
Gotuję woreczek kaszy gryczanej w osolonej wodzie, potem łączę kaszę z mięsem i kromką razowego, prawdziwego chleba, dodaję sporo pieprzu do smaku, memłam widelcem.
Nakładam trochę farszu na koło z ciasta, sklejam, mocząc palcem od wody brzeg krążka, by się lepiej skleił, gotuję ok 5 minut w osolonej wodzie.

4. Deser z kaszy - błyskawiczny
Gotuję porcję kaszy manny wg przepisu z opakowania (na mleku) (dodaję trochę więcej kaszy, ok łyżki więcej na porcję), podczas gotowania dodaję surowe kakao (do smaku, ok 2-3 łyżek), wanilię, gotuje, aż mocno zgęstnieje.
Dno blaszki wykładam papierem do pieczenia, układam 2 warstwy herbatników/krakersów, wlewam gęstą kaszę, znów herbatniki - jedną warstwę - w misce rozrabiam 3 łyżki kakao , szczyptę wanilii i odrobinkę mleka - ma wyjść polewa. Polewam, sypię orzechami/wiórkami/ suszonymi owocami lub czym mam. Im dłużej ciasto stoi tym lepiej, ale jeśc można już po 10 minutach.
201701261449 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-06, 23:25   #20
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 5 936
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

1. Domowy rosół bez "wzmacniaczy smaku"
Mięso:
1,6-1,8 kg kurczaka całego, którego pozbawiamy później piersi (nie wiem ile wagowo to wyjdzie dokładnie) i porcjujemy. Od skrzydełek odcinamy lotkę (kawałek na końcu). Zostaje nam korpus z szyją, nogi i skrzydełka (bez łap, mają za dużo kolagenu i rosół się zetnie jak zimne nóżki). Do tego 200-300g wołowiny rosołowej, dosyć tłustej. Można dać nogę kaczki, zamiast nóg kurczaka. Nie dodajemy wieprzowiny, bo wywar straci klarowność.
Warzywa:
3 średnie pietruszki,
1 por (jeżeli ma długą łodygę, to jej 3/4 odcinam i zostawiam np. do surówek; zostawiam niedługą łodygę z liśćmi) - uwaga, należy dokładnie umyć pora, bo ma w środku mnóstwo piachu - ja zdejmuję po kolei większość warstw i dokładnie czyszczę po bieżącą wodą;
1 średnia marchew, bądź 1,5 małej, (nie lubię słodkiego rosołu, a im więcej marchwi, tym więcej słodyczy)
1 średnio-mały seler,
3 cebule - może być jedna czerwona.
Przyprawy:
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1/3 paczki suszonego lubczyku
kilka liści laurowych
5-6 ziarenek ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku (wedle uznania)
Potrzebujemy 5-litrowego garnka. Na dno wrzucamy warzywa, oprócz cebuli i czosnku. Na to poporcjowanego kurczaka i wołowinę. Zalewamy całość zimną wodą, która ledwo wszystko przykryje. Włączamy gaz - najmniejszy z możliwych. Przez 2 godziny jedynie spoglądamy czy woda się nie gotuje, dolewamy trochę zimnej (pół szklaneczki; zapobiegnie zagotowaniu) raz na jakiś czas. Ewentualne szumowiny zbieramy małym sitkiem i łyżką. Wywar cały czas ma mieć temp. poniżej temperatury wrzenia. Po tym czasie bierzemy się za cebulę - każdą obieramy i opalamy nad palnikiem (ewentualnie jedną nie do końca obraną [z brązową łuską] wrzucamy bez opalania; dla osób z kuchenką elektryczną/indukcyjną - cebulę trzeba podpiec w piekarniku). Wrzucamy czarne cebule do rosołu razem z 2-ma obranymi ząbkami czosnku. Na tym etapie możemy dodać nać pietruszki, lubczyk, trochę pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Cały czas pilnujemy temperatury i zbieramy szumowiny. Po 30 minutach możemy podkręcić nieco nieco ogień, żeby rosół zaczął pyrkać (ale nie gotował się mocno!). Pół godziny później możemy zacząć solić rosół (można dodać więcej pieprzu) - po kolejnych dwóch kwadransach od tej czynności rosół powinien być już gotowy. Całość - od włączenia do wyłączenia gazu - zajmuje mi od 3-4 godzin (zwykle więcej niż mniej). Najgorszy jest etap od ok. 20 minuty do drugiej godziny, kiedy jest najwięcej szumowin (wizyta w kuchni co 15 min)
Rosół odcedzam do innego garnka powoli przelewając go przez sito. Włalaaa

Edytowane przez 8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Czas edycji: 2016-12-06 o 23:28
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-16, 09:26   #21
patusia22
Zakorzenienie
 
Avatar patusia22
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 18 562
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

poszukuje sprawdzonego przepisu na smaczne sledzie
patusia22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-16, 13:12   #22
kiciun
Rozeznanie
 
Avatar kiciun
 
Zarejestrowany: 2009-09
Wiadomości: 876
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Ostrzegam, że ja zazwyczaj nie trzymam się dokładnie przepisów, więc uważajcie

Ukochana zupa krem z dyni.
składniki: odpowiednia ilość dyni, kostka rosołowa lub bulion, mleko kokosowe, papryczka chilli świeża lub ususzona - uważać z ilością, cytryna, świeży imbir, cebulka, ząbek czosnku, sól. Makaron lub grzanki do podania, odrobina natki pietruszki do posypania tuż przed podaniem jeśli kto lubi.

1. Dynię pokroić na kawałki, zalać bulionem i wstawić do gotowania.
2. Pokroić cebulkę i czosnek, zeszklić na patelni.
3. Zetrzeć skórkę z cytryny i imbir, razem z drobno posiekaną chilli dorzucić do cebulki i razem podsmażyć.
4. Wrzucić do garnka z bulionem i dynią, gotować ok 30 min
5. Zblendować wszystko, dodając odpowiednią do smaku ilość mleka kokosowego. Doprawić solą i ew sokiem z cytryny, jak kto lubi.


Pierś z kurczaka w porach, z tymiankiem
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_...i/przepis.htmlRobię z tego przepisu, tylko daję mniej kremówki zastępując ją chudszą śmietanką lub kwaśną śmietaną, gdyż oryginalna wersja jest dla mnie zbyt tłusta.A poza tym polecam to danie, gdyż jest szybkie, a w smaku niebo w gębie.


Łosoś, w cieście francuskim, z suszonymi pomidorami- świetna przekąska na świąteczny stół i szybko się robi Mimo że łosoś w ch. drogi, można postarać się znaleźć jakąś promocję, poza tym- warto!

Przepis z: http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_o...m/przepis.html
Tyle, że ja daję natkę pietruszki zamiast bazylii, część migdałów zastępuję orzechami włoskimi i nadal to jest takie PYSZNE


Torcik bezowy przekładany kremem krówkowym, dżemem porzeczkowym, orzechami i czekoladą. Też często na świątecznym stole
składniki:
  • krem: śmietanka 30% lub jeszcze lepiej 36% chyba 330 ml, serek mascarpone, masa krówkowa do smaku, polecam gostyńską, na pewno nie z bakallandu. Ja daję jeszcze trochę rozpuszczonej żelatyny żeby krem nie spłynął
  • dżem porzeczkowy 100% lub 100% wymieszany ze zwykłym. Dla przełamania smaku. Zwykły kupny dżem jest dla mnie zbyt słodki do tortu bezowego.
  • orzechy włoskie lekko podprażone i posiekana gorzka czekolada
Wykonanie: krem: śmietankę ubić z mascarpone, szybko wmiksować żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody, dodać masę krówkową do smaku.
Każdy blat bezowy najpierw lekko smarujemy dżemem porzeczkowym, na dżem dajemy porządną porcję kremu krówkowego, sypiemy orzechami i czekoladą, przykrywamy kolejnym blatem, to samo robimy z blatem na wierzchu. Torcik jest pyszny, często gości na świątecznym stole.


Truskawkowa chmurka
Robię jak w tym przepisie http://www.mojewypieki.com/post/malinowa-chmurka tylko maliny zastępuję mrożonymi truskawkami. Polecam mrożone, galaretka szybko tężeje. I krem robię budyń+masło+kremówka ubita z mascarpone. Niebo w gębie, spróbujcie.


Sernik na serze z wiaderka z frużeliną wiśniową
Przepis na tortownicę
  • spód kruchy, przepis wybierzcie sami
  • ser z wiaderka gęsty- marki piątnica, zawsze był taki w niektórych biedronkach, ale nie Vitello! Ser z piątnicy ma 10% tłuszczu i nie daję już żadnego masła. Jest sztywny i gęsty.
  • 5 żółtek, 6 białek (szóste żółtko dajemy sobie do kruchego spodu)
  • 1/2 szklanki kremówki
  • cukier waniliowy i cukier do smaku
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
  • frużelina: słoiczek drylowanych wiśni w syropie- ja zawsze mam domowe, łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie: Białka ubić dodając cukier, miksując dodawać kolejno żółtka, budyń i kremówkę. Wrzucić ser i delikatnie wymieszać. Piec w 160 stopniach ok 60 min. Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Wyjąć z tortownicy i przykryć frużeliną. Przepis na frużelinę: Zagotować wiśnie wraz z sokiem i mąką ziemniaczaną, gotować chwilę, tak by frużelina zgęstniała i nie było czuć posmaku mąki

Sernik z polewą krówkową i orzechami- super pyszny sernik, też mieliśmy na świątecznym stole i w tym roku też go upiekę. Przepis dokładnie taki sam jak wyżej, tylko zamiast frużeliny podgrzewam masę krówkową gostyńską w rondelku, smaruję sernik i sypię sporą ilością siekanych orzechów włoskich. Mniam mniam


Mama robi jeszcze taki miodownik składający się z 3 blatów miodowych, przekładanych kremem z kaszy manny, masła i chałwy, dżemem porzeczkowym, a na wierzchu jest polany polewą i mówie Wam to ciasto to też hit, obowiązkowo na każdym świątecznym stole, ale nie mam przepisu.

Edytowane przez kiciun
Czas edycji: 2016-12-16 o 13:52
kiciun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-16, 18:20   #23
Luba
Zakorzenienie
 
Avatar Luba
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Bawaria
Wiadomości: 24 540
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Wrzuce Wam przepis na swiateczne ciasteczka, ktore sie robi w mojej rodzinie od dziesiatek lat


Ciasteczka swiateczne Babci Jadzi

30 dkg maki krupczatki
3 zoltka
20dkg margaryny (albo masla, ja daje pol na pol z maslem)
10 dkg cukru pudru
cukier waniliowy

Lukier
3 bialka
30 dkg cukru
mocno ubic

smarowac pedzlem

Zagniesc wszystko do kupy (procz skladnikow na lukier, tym bedziemy smarowac ciasteczka po wierzchu), zwyczajowo do lodowki na godzine.
Po kawalku odrywac, rozwalkowac, na blacie posypanym maka wycinac ksztalty foremkami (babcia wycinala serduszka )
smarowac lukrem, kazde ciasteczko ozdobic polowka orzecha wloskiego lub migdalem, piec ok 10 do 15 minut w ok 170°.

Lukier czasem mi odstaje od ciasteczka (babci nigdy nie odstaje!), ale smaku to nie zmienia, sa bardzo dobre.
__________________
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko
J.M. Barrie


Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-16, 18:34   #24
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2012-04
Wiadomości: 18 628
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Cytat:
Napisane przez smellsliketeenspirit Pokaż wiadomość


Pytanko, czy Ty potem te pierniki zostawiasz w jakiejś puszcze na odleżenie czy robisz od razu przed podaniem?
Kiedyś się zdziwiłam, bo partnerka ojca schowała miskę z ciastem na pierniki na tydzień, a potem same ciastka tez na tydzień, żeby zmiękły i nie wiem, czy powinno się tak robić.
Dopiero teraz zauważyłam twój komentarz.
U mnie w rodzinie jest taki zwyczaj, że pierniki robi się w pierwszą niedzielę adwentu, więc siłą rzeczy do świąt trochę leżą. Leżą albo w metalowej puszcze albo w kartonie. W tym roku część leży sobie w szklanym słoju, ale mam wrażenie, że zrobiły się ciut twarde, więc możliwe, że bardzo szczelne zamknięcie im nie odpowiada.
Jak sobie trochę poleżą to faktycznie są bardziej miękkie.
Miska z ciastem leży u mnie jeden dzień przed pieczeniem.
Zapisz
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-17, 12:06   #25
I am Rock
lokalna gwiazda
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Mazury
Wiadomości: 19 785
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Dziewczyny, kupiłam twaróg sernikowy, 18% tłuszczu, nie wymagający dodatku masła. I biję się z myślami, bo korci mnie, by tego masła jednak dodać. O połowę mniej, ale jednak. Bo u mnie rodzina dietetycznych serników nie lubi. Sama nie wiem.

Wrzucę "przepis" na ciasteczka kokosowe francuskie - był u nas sklepik, gdzie pieczono takie ciasteczka na miejscu. Gdy zniknął, stworzyłam ich własną wersję.
Potrzeba 1 zrolowany, gotowy płat ciasta francuskiego.
Do rondelka daję 50g margaryny, rozpuszczam, wrzucam dużą paczkę wiórków kokosowych - 200g, 4 łyżki cukru i to przez chwilę zasmażam. Ma być gęste. Gdy wystygnie, płat ciasta francuskiego dzielę na pół, kładę równomiernie kupki nadzienia, przykrywam drugą warstwą ciasta, dociskam lekko i kroję na ciasteczka. Do piekarnika, 200° do zrumienienia.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-17, 12:53   #26
Iryska75
Zakorzenienie
 
Avatar Iryska75
 
Zarejestrowany: 2014-04
Lokalizacja: z kociego raju
Wiadomości: 4 720
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

I am Rock-jeśli twaróg jest tłusty i dodasz za dużo masła, to podczas pieczenia tłuszcz wypłynie, wyglądą to obrzydliwie

---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ----------

Cytat:
Napisane przez patusia22 Pokaż wiadomość
poszukuje sprawdzonego przepisu na smaczne sledzie
Śledzie w zalewie pomidorowej:
surowe śledzie bez ości pokroić w kawałki
cebulę pokroić dowolnie
układać w garnku warstwami
zalewa:
1/2szkl.oleju
1/2szkl.octu
1łyżka soli
1łyżka cukru
3duże ĺyżki keczupu
1/3słoika przecieru pomidorowego
liście laurowe, ziele angielskie,pieprz
Zalewę zagotować, gorącą zalać śledzie z cebulą, gotować na małym ogniu 7min. Najlepsze są po kilku dniach
Iryska75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-17, 13:17   #27
lola23
Wtajemniczenie
 
Avatar lola23
 
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 1 765
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Poproszę o sprawdzony przepis na lukier, pierniki przed chwilą wyjęte z pieca i leżą gołe
__________________

targowisko:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=211273
lola23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-18, 01:27   #28
kiciun
Rozeznanie
 
Avatar kiciun
 
Zarejestrowany: 2009-09
Wiadomości: 876
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
Dziewczyny, kupiłam twaróg sernikowy, 18% tłuszczu, nie wymagający dodatku masła. I biję się z myślami, bo korci mnie, by tego masła jednak dodać. O połowę mniej, ale jednak. Bo u mnie rodzina dietetycznych serników nie lubi. Sama nie wiem.
Ja do takiego sera daję tylko trochę śmietanki kremówki i żadnego masła. W zeszłym roku piekłam sernik z sera własnoręcznie mielonego i z wiaderkowego tłustego i z tego wiaderkowego wyszedł lepszy sernik. Jak dla mnie zupełnie wystarczająco tłusty, ale my nie lubimy bardzo tłustych ciast.

---------- Dopisano o 01:27 ---------- Poprzedni post napisano o 01:21 ----------

Cytat:
Napisane przez lola23 Pokaż wiadomość
Poproszę o sprawdzony przepis na lukier, pierniki przed chwilą wyjęte z pieca i leżą gołe
Lukier robię tak, że do cukru pudru daję po troszeczku sok z cytryny, do odpowiedniej gęstości. Jeśli chcę biały lukier do zdobienia pierniczków, to daję trochę kurzego białka i energicznie ucieram, aż lukier zrobi się biały. Proporcji nie podam bo robię na oko, ma być tylko nie za rzadki.
kiciun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-18, 12:47   #29
Devon_rose
Zakorzenienie
 
Avatar Devon_rose
 
Zarejestrowany: 2015-01
Wiadomości: 4 710
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
Dziewczyny, kupiłam twaróg sernikowy, 18% tłuszczu, nie wymagający dodatku masła. I biję się z myślami, bo korci mnie, by tego masła jednak dodać. O połowę mniej, ale jednak. Bo u mnie rodzina dietetycznych serników nie lubi. Sama nie wiem.

Wrzucę "przepis" na ciasteczka kokosowe francuskie - był u nas sklepik, gdzie pieczono takie ciasteczka na miejscu. Gdy zniknął, stworzyłam ich własną wersję.
Potrzeba 1 zrolowany, gotowy płat ciasta francuskiego.
Do rondelka daję 50g margaryny, rozpuszczam, wrzucam dużą paczkę wiórków kokosowych - 200g, 4 łyżki cukru i to przez chwilę zasmażam. Ma być gęste. Gdy wystygnie, płat ciasta francuskiego dzielę na pół, kładę równomiernie kupki nadzienia, przykrywam drugą warstwą ciasta, dociskam lekko i kroję na ciasteczka. Do piekarnika, 200° do zrumienienia.
Też go kupiłam, pierwszy raz i będę robić sernik już bez oleju.
__________________

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-19, 19:01   #30
jag_na
Rozeznanie
 
Avatar jag_na
 
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 934
Dot.: Twój sprawdzony przepis na...

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Najlepsza na świecie sałatka z kurczaka. Jest dość droga, więc rzadko sobie na nią pozwalam ale w święta obowiązkowo:

- kurze biusty (ja daję 4 spore lub 5-6 małych)
- orzechy włoskie (małe opakowanie) łuskane
- 2 duże puszki kukurydzy
- puszka ananasów w plastrach
- dobry majo (ja daję oryginalny Hellmansa bo tylko ten lubię)- mniejszy słoik ale nie zawsze mi cały "wychodzi"
- jogurt typu greckiego (polecam bałkański)

Przyprawy ( bardzo ważne):

- sól
-pieprz ziołowy
-oregan0
-pieprz cayenne lub papryka ostra
- gałka musztatałowa
-imbir
-bazylia suszona

Piersi pokroić w małą kostkę uprzednio wykroiwszy wszelkie obrzydliwości. Obsypać solą, oregano i pieprzem ziołowym. Odstawić na godzinę. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju (gdy puszczą wodę a woda odparuje to jeszcze chwilę smażyć). Wystudzić aż będą zimne.

W międzyczasie połamać orzechy tak drobno jak się da. Można też posłużyć się młotkiem wysypawszy orzechy do woreczka ale wtedy jest ryzyko, że podczas jedzenia natrafi się na drobiny skorupek a zawsze kilka się w opakowaniu znajdzie. A trafić na taką skorupkę to średnia przyjemnośc.

Połamane orzechy połączyć z wystygniętymi biustami. Dodać pozostałe przyprawy.

Ananasy odsączyć na sicie, ubrać rękawiczkę foliową lub założyć na dłoń woreczek i każdy plaster dodatkowo wycisnąc z nadmiaru zalewy. Drzeć w piórka. Dodać do orzechów i biustów.

Kukurydzę odsączyć i do michy.

Całość wymieszać z majo i jogurtem w proporcjach 4:1.

Sałatka musi się "przegryźć", więc na noc odstawić do lodówki. Dopiero rano jest w pełni przegryziona.

U nas znika błyskawicznie, bez względu na to, czy zrobię michę, czy wiadro tej sałatki.


Namówiłaś mnie, zrobię tę sałatkę na święta 😊
jag_na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2016-12-23 11:33:24


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:16.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.