![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Co z nazwiskiem - podwójne nazwisko dla obu małżonków?
Piszę do was, ponieważ już za nie tak długo stanę się żoną :3 w związku z tym zastanawiam się, co zrobić z tym nieszczęsnym nazwiskiem...
Opcje: 1) przyjmuję nazwisko męża - problem w tym, że jego nazwisko niezbyt mi się podoba, moje jest wg mnie ładniejsze + przyzwyczaiłam się do niego i je uwielbiam 2) ... nie, on mojego nie chce przyjąć :P 3) każde z nas zostawia swoje nazwisko - to w sumie dobra opcja (chociażby przez to że nie trzeba będzie wymieniać dokumentów :P ), ale... jednak w życiu prościej z wielu względów byłoby mieć wspólne nazwisko - no i milej 4) oboje przyjmujemy podwójne nazwisko - na razie skłaniam się ku tej opcji - będziemy mieli wspólne nazwisko, a jednak żadne z nas ze swoim rodowym nie będzie musiało się rozstawać. Tylko trochę się martwię długością tego nazwiska... (oba nazwiska mają 18 liter) Czy ktoś z was ma podwójne nazwisko i jakie wrażenia, jest ciężko czy da się przeżyć? :P Co myślicie o tym, by oboje małżonkowie mieli podwójne nazwisko? Jeśli tak, to w przypadku nazwisk powiedzmy np. Kowalska/i i Sikora (gdzie jedno nazwisko jest "uniwersalne" kończące się na -a, a drugie ma końcówkę a/i dla danej płci), jak będzie lepiej brzmiało: Sikora-Kowalska/i czy Kowalska/i-Sikora? Mi się wydaje że ta pierwsza opcja, a wam? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Co z nazwiskiem - podwójne nazwisko dla obu małżonków?
Ja myślę dokładnie to samo, co o całej reszcie możliwych układów nazwisk – ma pasować małżonkom.
Czasem jednak połączenie nazwisk jest w moim odczuciu kiepskie, szczególnie, jeśli jeden człon mi się bardzo podoba, a drugi mi się nie podoba. Wówczas mam wrażenie, że ten drugi niepotrzebnie psuje efekt pierwszego. Ale nie ja noszę to nazwisko, więc nie ma problemu ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Chatul
![]() No ja mam tak że moje nazwisko kocham i pasuje do mnie, a nazwisko narzeczonego jest takie... może nie popularne ani powszechne, ale takie "zwyczajne" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Były już takie wątki.A z jakich to względów jest prościej ze wspólnym nazwiskiem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Nie mam doświadczenie ale wydaje mi się - na logikę i z tego co czytałam - że prościej jest załatwiać wszystkie sprawy urzędowe itp., choćby odbieranie poczty, nie daj boze jakiś szpital itd. No i kwestia przyszłych dzieci - dziwnie by było i problematycznie, gdyby dzieci miały inne nazwisko niz jeden z rodziców.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Szpital itd. to sytuacje, gdzie nie nazwisko cię uprawnia, tylko fakt, że jesteście małżeństwem, co z kolei można udowodnić stosownym dokumentem. Dzieci mogą mieć nazwiska obojga rodziców lub nawet tylko twoje. Poza tym tutaj znajduje też zastosowanie powyższej zasady - odpowiednie dokumenty. Podsumowując: Takie samo nazwisko jak u innego człowieka NIE oznacza, że - jesteś jego żoną - jesteś jego matką - w ogóle jesteś spokrewniona - możesz odbierać jego korespondencje - możesz decydować o jego leczeniu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że jest tak jak napisałaś, po prostu mając wspólne nazwisko jest prościej, bo np. nie musisz wszędzie nosić ze sobą aktu ślubu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
ma zielone pojęcie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;63606161]
![]() Jest duży, trzeba go złożyć, żeby się zmieścił np. w portfelu ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Zgadza się, samo nazwisko nie wystarczy, ale ludzie są różni - lekarz w szpitalu może odmówić udzielenia informacji o stanie zdrowia chorego komuś spoza rodziny, a za takiego może uznać kogoś o innym nazwisku. Można mieć przy sobie akt ślubu, ale to niepraktyczne, nie lubię przy sobie nosić miliona papierów. A gdybym zapomniała? A tak to jest większe prawdopodobieństwo, że lekarz udzieli informacji, a do wszelkich formalności akt można by dostarczyć później.
To też kwestia indywidualna, mnie by męczyło, że wszędzie się mogą "przyczepić", a aktu ślubu nie zamierzam przy sobie non stop nosić, ale dla innego to może nie być problem ![]() No i inna sprawa, że przynajmniej dla mnie, milej i fajniej byłoby nosić wspólne nazwisko, bo będziemy małżeństwem, będziemy mieć wspólne mieszkanie, finanse, dzieci, życie, to dlaczego i nie nazwisko? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
W szpitalu natomiast inne nazwiska osób uprawnionych do otrzymywania informacji o stanie zdrowia są normalne. Wyobraź sobie sytuację, kiedy np. ty zmieniłaś nazwisko i ubiegasz się o informacje na temat zdrowia twojej matki. Albo za 30 lat to samo w przypadku twojego dziecka, które zmieniło nazwisko po własnym ślubie. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;63608626]To trochę tak, jakby ktoś nie chciał zostać dawcą narządów do przeszczepu tylko dlatego, że taaaaaak wiele wysiłku kosztuje go noszenie przy sobie oświadczenia woli.[/QUOTE]
Dlatego teraz już nie trzeba mieć oświadczenia woli, żeby zostać dawcą ![]() [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;63608626]Skoro ci się tak podoba, to weźcie wspólne nazwisko. Tylko pamiętaj, że to nazwisko może pochodzić zarówno od ciebie, jak i od męża. Mówiłaś, że on nie chce zmieniać nazwiska, ale ty masz takie samo prawo nie chcieć zmieniać swojego.[/QUOTE] Dokładnie, dlatego doszliśmy do porozumienia, że ewentualnie możemy wziąć oboje podwójne - po pierwsze żeby mieć wspólne, a po drugie, jak sama piszesz, dlaczego tylko ja mam zmieniać nazwisko. Wciąż jednak rozważam inne opcje zmiany nazwiska bądź zostania przy swoim, bo jednak dwa dość długie nazwiska to trochę dużo... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Dlatego dnia mnie najwygodniejsze jest nazwisko podwójne, TŻ zostanie przy swoim. Jestem przywiązana do swojego nazwiska, uważam że ma już na swoim koncie jakieś osiągnięcia zawodowe które są z nim kojarzone - dlatego przejście tylko na nazwisko przyszłego męża nie wchodziło w grę. Z drugiej strony, właśnie ze względu na różne życiowe sytuacje które wymieniłyście dodaję nazwisko męża.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja wzięłam nazwisko dwuczłonowe (nie ma czegoś takiego, jak podwojne nazwisko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;63678516]Nie ma żadnych przeciwwskazań jeśli chodzi o nazywanie nazwisk dwuczłonowych podwójnymi. I zastanawiam się dlaczego mąż sam nie dopisał sobie nazwiska, skoro to on on węszył problemy
![]() U mnie TŻ na początku to nawet tak krzywo patrzył na dwuczłonowe ![]() ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja od razu powiedziałam mojemu, że nie chcę raczej tylko jego nazwiska, on na to że ok. Ale że sam mówi, że swojego nie lubi, że źle mu się kojarzy, to mówię - może ty weźmiesz moje. Ale nie chciał :P Więc stwierdziłam, że mogę mieć podwójne, ale jeśli oboje będziemy takie mieli (no bo dlaczego to tylko kobieta ma zmieniać nazwisko) - na co przystał z chęcią, ale generalnie jest mu wszystko jedno czy zostaniemy przy swoich czy weźmiemy oboje podwójnie (dwuczłonowe). A wręcz jak mu mówię, że nie wiem czy zostać przy swoim czy żebyśmy oboje wzięli dwuczłonowe, to mnie do tego zachęca. Tak więc kochany jest, że się nie unosi głupią męską dumą, że on nazwiska nie zmieni i już
![]() Edytowane przez Eunice9 Czas edycji: 2016-08-01 o 18:22 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;63678516] I zastanawiam się dlaczego mąż sam nie dopisał sobie nazwiska, skoro to on on węszył problemy
![]() Po prostu dlatego, że moje panieńskie nazwisko jest bardzo trudne dla każdego, kto słyszy je po raz pierwszy ![]() Ale niestety u mężczyzn panuje nadal przekonanie, że żona musi wziąć nazwisko męża. Jeden kolega spytał się kiedyś mojego tż, czy źle się czuję z tym, że nie przyjęłam jego nazwiska ![]() A już najbardziej śmieszy mnie, jak się pytam koleżanki czy po ślubie bierze dwuczłonowe nazwisko, to odpowiada "No co Ty, Karol by mi na to nie pozwolił, muszę wziąć jego" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
ja stwierdziłam, że ze swoim rozstać się nie potrafię - i chociaż średnio brzmi - bo będzie -cka - ska to wzięłam dwuczłonowe.
Jak dla mnie dwuczłonowe dla młodej i młodego to średni wybór. Czyli dzieci też takie będą mieć? Moja przyjaciółka dzięki temu ma właśnie po ślubie dwuczłonowe nazwisko (gdzie żadna jego część nie należy do niej).. i żałuje, że nie została przy swoim ![]()
![]() |
#24 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
ma zielone pojęcie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;63692151]Cóż, nic nie stoi na przeszkodzie, by nie wiązać się z mężczyznami o takiej mentalności i takich przekonaniach.[/QUOTE]
Ano właśnie ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
Podwójne to spoko opcja
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
1. Ja mam podwójne, a wrażenia? Pracuję z klientami i część ludzi zapamiętuje, że mam dwa, a część nazywa mnie którymkolwiek, ale pojedynczo. Także musiałam zaakceptować to, że mogę być nazywana którąkolwiek z trzech wersji ![]() 2. Braliśmy pod uwagę taką opcję by razem mieć podwójne nazwisko, ale TZ ma dwa imiona i robił się kilometrowy tasiemiec; także względy praktyczne zwyciężyły. Co do kolejności to się nie wypowiem, sama mam -icz - -cka. Mi pasuje, a innym nie musi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
catwoman
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;63600681]Odbieranie poczty da się załatwić bez wspólnego nazwiska. Nie przypominam sobie, by poczta miała przepis, by przesyłki wydawać tylko osobom, które mają takie samo nazwisko jak adresat.
Szpital itd. to sytuacje, gdzie nie nazwisko cię uprawnia, tylko fakt, że jesteście małżeństwem, co z kolei można udowodnić stosownym dokumentem. Dzieci mogą mieć nazwiska obojga rodziców lub nawet tylko twoje. Poza tym tutaj znajduje też zastosowanie powyższej zasady - odpowiednie dokumenty. Podsumowując: Takie samo nazwisko jak u innego człowieka NIE oznacza, że - jesteś jego żoną - jesteś jego matką - w ogóle jesteś spokrewniona - możesz odbierać jego korespondencje - możesz decydować o jego leczeniu.[/QUOTE] [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;63606161] ![]() [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;63608626]To nie jest milion papierów, tylko jeden. Złożony nie zajmie więcej miejsca niż karta płatnicza czy dowód osobisty, które jak mniemam ze sobą nosisz. Naprawdę śmieszy mnie akurat ten argument "przeciw". To trochę tak, jakby ktoś nie chciał zostać dawcą narządów do przeszczepu tylko dlatego, że taaaaaak wiele wysiłku kosztuje go noszenie przy sobie oświadczenia woli. W szpitalu natomiast inne nazwiska osób uprawnionych do otrzymywania informacji o stanie zdrowia są normalne. Wyobraź sobie sytuację, kiedy np. ty zmieniłaś nazwisko i ubiegasz się o informacje na temat zdrowia twojej matki. Albo za 30 lat to samo w przypadku twojego dziecka, które zmieniło nazwisko po własnym ślubie. Skoro ci się tak podoba, to weźcie wspólne nazwisko. Tylko pamiętaj, że to nazwisko może pochodzić zarówno od ciebie, jak i od męża. Mówiłaś, że on nie chce zmieniać nazwiska, ale ty masz takie samo prawo nie chcieć zmieniać swojego.[/QUOTE] Wszystko wyjelas mi z ust ![]() Co do listów to mogą je odbierać po prostu dorośli domownicy chyba że jest zastrzeżenie,że do rąk własnych. I nie, nie chodzi o to że jak nie powiesz listonoszowi, że nie jesteś panią Kowalska to cię nie dadzą korespondencji ![]() Ja nie zmieniam, bo nie czuję potrzeby byśmy mieli wspólne nazwisko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
Całe swoje życie uważałam, że jeśli jakaś zmiana to tylko na dwuczłonowe.
Jakiś tydzień temu, ni stąd ni zowąd, doszłam do wniosku, że jednak nie jestem aż tak przywiązana do swojego nazwiska, że dwuczłonowe takie długie, że przed nami jest perspektywa załatwiania dla tz papierów imigracyjnych a każda, nawet drobna pomyłka czy nieścisłość może powodować duże opóźnienia... i zdecydowałam (wstępnie :P ), że jednak zmienię. TZ się naprawdę wzruszył, nawet nie miałam pojęcia, że to dla niego takie ważne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
catwoman
|
Cytat:
Nie rozumiem dlaczego faceci biorą za punkt honoru to by kobieta przejęła jego nazwisko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:53.