|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() wychowawczy a praca
Witam mamusie!
Mam pytanie nie wiecie czasem czy można podjąć jakąś dorywczą prace będąc na wychowawczym np.umowa zlecenie? Jakbyście coś wiedziały na ten temat to napiszcie,będe wdzięczna! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: wychowawczy a praca
Cytat:
![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
U tego samego pracodawcy?
Możesz sobie w ogóle urlop wychowawczy podzielić na cześci, np popracowac, isc na urlop. do pracy na urlop / chyba tak do 4 czesci można/. Nie wiem jednak , czy nie trzeba tego deklarować z góry, na samym początku. Według kodeksu pracy: Podjęcie pracy zarobkowej. Nie ma przeszkód, aby pracownik w trakcie urlopu wychowawczego podjął pracę zarobkową (u dotychczasowego bądź innego pracodawcy) albo inną działalność, a także naukę lub szkolenie, pod warunkiem że nie wyłącza to możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Pracownik nie ma obowiązku informowania o tym fakcie pracodawcy. Pracodawca może przerwać urlop wychowawczy i wezwać pracownika do stawienia się do pracy wówczas, gdy stwierdzi, że pracownik trwale zaprzestał sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Przykładem takiej sytuacji może być wyjazd rodzica za granicę. Dotyczy to także sytuacji, gdy pracodawca stwierdzi, że z urlopu wychowawczego korzystają w tym samym czasie oboje rodzice lub opiekunowie dziecka, po przekroczeniu dozwolonych 3 miesięcy wspólnego sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Pracownik musi zastosować się do tego wezwania. Natomiast pracodawca może wezwać go do stawienia się do pracy w terminie przez niego wskazanym, nie później jednak niż w ciągu 30 dni od dnia powzięcia takiej wiadomości i nie wcześniej niż po upływie 3 dni od dnia wezwania.
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Dzieki Mariqo
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Własnie pracuje na umowe o dzieło u mojego pracodawcy ... natomiast należy mieć świadomość że taki zarobek liczy sie do naszego dochodu i może miec wpływ na pobieramy zasiłek w czasie wychowawczego.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
![]()
ślicznie dziękuję dziewczyny za pomoc i pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:05.